הכתומים מככבים על מסלולי התצוגות, באמצע: הכתום של פנטון ל-2020
אחרי שפנטון – חברת הצבע האמריקאית סימנה שלושה פסטלים: תכלת (Tanager Turquoise), צהבהב ((Yellow Iris ו-וורוד (Blossom) ולצדם כקונטרה לקהל הצרכניות הצמא לצבעוניות תוססת יותר היא המליצה על לא פחות מ-6 גוונים מלאי חיות: אדום (Fiery Red), כחול (Classic Blue) פוקסיה (Beetroot Purple), תכלת (Heritage Blue) וירוק (Storm), היא מסמנת גם את הכתום (Flame Orange) כשחקן משמעותי מוביל בדפי ההיסטוריה של העונה.
בהתאמה בולט הכתום בעקביות מעודנת בשלושת הגזרות הכי משפיעות בענף - סלבס, פאשניסטות וקולקציות.
צילום: מימין - מתצוגת המעצב ג`רמי סקוט. משמאל: הכתום של פנטון
אז מה אנחנו יודעים על הכתום?
ובכן, עד תחילת המאה ה–20, המילה "כתום" שימשה לסימון הצבע הצהוב, או אז ועד הלשון העברי קיבל את המשימה לעשות סדר בבלגן וב–1931 כשפרסם הוועד את מילון מונחי הצילום, שכלל בין היתר את שמות הצבעים החליטו חברי הועד לנצל את כפילות המונחים לצבע צהוב ("צהוב" ו"כתום") וליצור הבחנה בין הצהוב לכתום, אלא שההחלטה שהתקבלה הייתה הפוכה מהשפה המקובלת היום: הוועד קבע ש"צהוב" הוא הצבע שאנחנו קוראים לו כתום ואילו "כתום", כך נקבע, הוא הצבע שאנחנו מכנים היום צהוב.
צילום: מימין - מתצוגת המעצבת קרולינה הררה. משמאל: הכתום של פנטון
כעבור שלוש שנים הפך הוועד את היוצרות, ככל הנראה מתוך הכרה בשימוש המקובל, ובמילון מונחי הצבע ומלאכת הצַבָּעוּת השיבו את "צהוב" לצבע הלימון ואילו ה"כתום" נזנח לגמרי, וצבע התפוז כונה "תָּרֹג" (החלטה תמוהה, שכן אתרוג הוא ירוק־צהוב) ו"תפוז". בשנות ה–30 וה–40 זכו "תרוג" ו"תפוז" לשימוש מועט, עד ש"כתום" דחק אותם אט אט.
הכתום אם כן הינו צבע המשלב בין שני צבעים חמים - צהוב ואדום, לכן מדובר בצבע מאד מוחצן. מצד אחד הוא מסמל אש וסכנה, ומהצד השני בריאות ונעורים. הכתום מזכיר את הזהב, ולכן הוא גם סמל לעושר. במזרח הרחוק הכתום הוא צבע מקודש - נזירים לובשים כתום.
צילום: מימין - מתצוגת המעצבת קרולינה הררה. משמאל: הכתום של פנטון
בתרפיית "האורא סומא" הכתום מסמל אנרגיה עדינה ועוצמתית של ונחשב כצבע מגן, המזכיר לנו להסתכל בתת מודע של עצמנו, במה שאנו עושים לעצמנו ולאחרים. הצבע מסמל עצמאות, מרץ, מוטיבציה וביטחון עצמי ויש בו תובנות ואינטואיציה חזקה, התמסרות וזרימה.
אנשים שאוהבים כתום נחשבים לאנשים יצריים, אנרגטיים, שמחים, אדיבים, אצילים וגאים. זהו צבע של הצלחה, כמו כן נקשרו בצבע תכונות מרפאות כמי שבכוחו להשפיע על שיקום רקמות של עצבים ושרירים, לעודד מיניות, לרפא מחלות הקשורות בדרכי השתן והמין, ולעוזר למחלות שנגרמות מקור ולחות.
סוודר צווארון V - לרכישה באתר Next , יח"צ באדיבות ברשקה, יח"צ
אז איך לובשים תפוז?
מומחי אופנה ממליצים לבחור בגוון כתום עז, דמוי קליפת תפוז, ולהיזהר מכתומים נאונים או בהירים מדי ובמיוחד להימנע מבד כתום במראה רטוב. הגוון התפוזי יחמיא במיוחד לפריטים כמו חולצות טי וחצאיות ואם קשה לכן עם הצבעוניות התפוזית, בחרו מראש באביזר כתום אחד כמו תיק, חגורה או נעליים שיהווה נציג נאמן לצבע החם.
אורנג` קראש: כתום גם על השפתיים
"לקראת הקיץ, ולצד עיניים מאופרות במינימליות, ברונזר מנצנץ או סומק אפרסקי, צללית, שפתון ולק בגוון כתום עשויים להשלים מראה קייצי מושלם ועדכני. לא שהוורודים כבר אינם נכונים, כבודם במקומו מונח, אך קיץ 2020 שייך ככל הנראה לגוון האנרגטי מכולם – הכתום", קובע גורו המייקאפ בועז שטיין.
בתמונה: שרשרת - סטודיו עדיים מכל הלב, חולצת טי - אתר Next, משקפי שמש - אופטיקנה, תיק - פורלה, מסקרה - לוריאל פריז בתמונה: צללית אבן - בועז שטיין, שפתון - שיק תמרוקים, בודי מיסט -וומן סיקרט, לק -ORLY. עיצוב אימאג`ים: עינת פילוסוף
"הכתום יחמיא לבעלות גוון עור בז` עד צהבהב הנחשב לנחלתן של ישראליות רבות" אומרת חני אטיאס – המדריכה בחברת הלק האמריקאית ORLY "ולכן" היא מוסיפה "כתום תפוז המורכב מגוון צהוב חלמון יצור הרמוניה עם גוון עור שכזה".
בקיצור, גם אם ג`ינג`ים זה לא בדיוק כוס התה שלכן, אין לכן המון ברירות כי ממש כמו תשדיר הפרסומות הסופר סקסיסטי מהניינטיז לתפוזינה, הכתום הוא הצבע הכי נכון לעונה הבאה וכמה שיותר בוער ככה יותר טוב, כך שמאד הגיוני שבקרוב גם לך יהיה יום כתום.