אילוסטרציה, באדיבות אתר RF123
קולגן, מי אתה?
קולגן עורי (Dermal Collagen), הוא חלבון מבני ואחד מהגורמים המשפיעים ביותר על רקמות החיבור, העצמות והעור, בהיותו מהווה בין 25 ל־35 אחוזים מכלל החלבונים בגוף.
בעוד שהאפידרמיס (השכבה העליונה של העור) מכיל בעיקר שכבות צפופות של תאים בעלי יכולת התחדשות מהירה, שהרי שכבת הדרמיס (האמצעית) התופסת את רוב נפח העור, עשויה בעיקר מקולגן, שהם למעשה אותם סיבים חלבוניים קשיחים בעלי מבנה של חבלים דקיקים. אלו נמצאים מסביב לכלי הדם וקצות עצבים הכוללים את בלוטות הזיעה, בלוטות החלב ושורשי השיער ומכן גם מקור שמו מהמילה היוונית, kólla, שפירושה דבק.
בתוך סבך הקולגן, העצבים וכלי הדם אפשר למצוא גם תאים שנקראים פיברובלסטים, שתפקידם לייצר את הקולגן ולתחזק את מבנה הרקמה ובכך להוביל למראה עור זוהר, לשיער בוהק, לציפורניים חזקות ואפילו למערכת עיכול בריאה.
הפיברובלסטים אחראים גם על הפרשת האלסטין, שיחד עם הקולגן וחלבונים אחרים המכונים גליקופרוטאינים, מהווים חלק מהמטריצה החוץ-תאית. אלה הם למעשה קבוצה מורכבת של פוליסכרידים (רב-סוכריים) שבונים את העור עצמו, ומעניקים לו את התכונות הפיזיות שלו, כמו טונוס, גמישות, אלסטיות ומיצוק.
במהלך ההזדקנות הכרונולוגית, ובשל פעילותו של אנזים בעור שנקרא קולגאנז (MMPs) סיבי הקולגן האחראים לחוזקו של העור, עוברים שינויים ביוכימיים הפוגעים בתפקודם וקשרי הקולגן נשברים - וכך אנו נהנים פחות מיתרונותיו.
המטרה: להגן על הקולגן
"הקולגן הוא חלבון הנותן תמיכה לרקמות כמו עור ועצמות", אומרת ד"ר מרינה לנדאו - רופאת עור בכירה. "הקולגן מהווה 70% ממשקלו היבש של העור. כשכמותו יורדת בעקבות הזדקנות או נזקי השמש, העור נעשה דק ומקומט. הגוף שלנו מייצר ומפרק קולגן כל הזמן, אבל עם הגיל קצב תהליכי הפירוק עולה על קצב תהליכי הייצור, וכמות הקולגן הולכת ומידלדלת".
הידלדלות הקולגן עשויה לקבל תאוצה גם כתוצאה מחשיפה לשמש, וזאת משום שקרני ה-UV פוגעות ביכולת הפיברובלסט לייצרו ולכן האזורים החשופים יותר בגוף כגון הידיים, הפנים והצוואר ניזוקים יותר.
גם זיהום סביבתי, עישון ותזונה מעוררים וממריצים את האנזימים המפרקים את הקולגן. הרדיקלים החופשיים הקשורים בגורמים אלה ותהליך הגליקציה (תהליך ביולוגי בו מולקולות סוכר קושרות עצמן לקולגן) יכולים להמיט הרס, ולגרום לסיבי הקולגן הקיימים להתקשות ולהידבק זה לזה, וככל שגדלה כמות הקולגן המפורק, קצב ייצור הקולגן החדש מידרדר, הקשרים בין הפיברובלסט לקולגן נחלשים והעור, נטול התמיכה, מתחיל להתקמט.
דרכי הפעולה: טיפול מנע חיוני
טובי המוחות מאמינים שלא חייבים לקבל את הגזרה הביולוגית. לשיטתם יש בהחלט מה לעשות וכיצד לטפל בדלדולו המתמשך של הקולגן, זאת כמובן במטרה להשיב לעור את הנפח והעוצמה שאבדו.
על מנת לעשות כן, חשוב להעיר בגוף את מערכת הייצור של הקולגן בכדי שזו תשוב לייצר קולגן בקצב מהיר וגבוה יותר.
הדרך לעשות זאת מוצעת באופנים שונים, בין אם מדובר בהליכים פולשניים או באמצעות טיפולים אסתטיים שונים, מהזרקות של קולגן ומילויים לקמטים, דרך טיפולים בלייזר עבור בתכשירי קוסמטיקה ועד לנוטרי קוסמטיקה (צריכת תוספי תזונה) שמבקשת לחולל נפלאות בעור, כשהמפתח להבנת יעילות האמצעים השונים טמון בהבנה הגוברת בשנים האחרונות של הקולגן, מבנהו וצרכיו.
יובנה, יח"צ "בזכות ממצאים באפגנטיקה (תחום בביולוגיה העוסק בשינויים תורשתיים), אנו יכולים להתערב בתהליך ההזדקנות של העור", אומרת ויקי רווח - מנהלת ההדרכה ב-JUVENA. "היום ניתן לשנות מידע אפיגנטי כדי לעורר את הגן האחראי לייצור קולגן ולהזכיר לו מה תפקידו".
"על מנת לעודד ייצור קולגן חדש בדרמיס ואף בשכבת השומן שמתחתיו, צריך לגרום לטראומה שתתחיל בתהליכי פירוק רקמות", מבהיר פרופ` אייל גור - מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית באיכילוב. "שברי רקמה אלה יביאו לתגובה דלקתית - אינפלמטורית, אשר תגרום לתהליכים של שחרור חלבונים שמשמשים כסיגנל - אות לתאי הדם הלבנים להגיע למקום ויחד איתם להגעת פיברובלסטים שהם תאים אשר מייצרים קולגן. טראומה זו לתת עור ולעור העמוק, יכולה להיגרם על ידי מכשור וטכנולוגיות שונים: שימוש במכשירי לייזר או אנרגית אור, טכנולוגיות שיוצרות חום תת עורי כמו אולטראסאונד ממוקד, גלי רדיו, דיקור מחטים ושימוש בחומרי הזרקה למיניהם".
ואכן במאמר, שהתפרסם ב-The Archives of Dermatology, צוין כי 3 טיפולים כבר התבררו כיעילים מדעית בכל הנוגע לחידוש קולגן: שימוש מקומי ברטינול; טיפול "ריסרפסניג" באמצעות לייזר פחמן דו-חמצני; והזרקה של חומצה היאלורונית, שלוכדת את הלחות שנוצרת באופן טבעי בעור. שלושת הטיפולים מתבססים על אותו מנגנון - האינטראקציה של תאי עור, שנקראים פיברובלסט, עם הקולגן שהם מייצרים.
השימוש ברטינול (צורה של ויטמין A), היה למעשה הראשון שהוכח כיעיל בייצור קולגן. כיום, תכשירים שונים מכילים רטינול (הרטינואיד החזק ביותר שניתן להשיג ללא מרשם), אם כי לא בכולם מפורטת מידת הריכוז של החומר הפעיל. יצוין כי כמות שבין 0.2% ל-0.6% בכוחה להשפיע ויודגש כי השימוש ברטינול גורם לעור להיות פגיע ביותר לקרינת השמש, ומשום שהשמש ממילא תורמת לפירוק הקולגן - הגנת העור הכרחית.
שימוש בלייזר פחמן דו-חמצני, הוא כלי יעיל נוסף משום שהלייזר מסיר שכבות עור דקות מבלי להזיק לרקמה מסביב וכשהפצע מחלים, קולגן חדש מיוצר. טיפול שכזה פועל על ידי המרצת רמות גבוהות של אנזימים מפרקי תשתית (Matrix Metalloproteinase - MMP), המפרקים את הקולגן הפגום. הטיפול היעיל השלישי הוא הזרקה של היאלורונית אל העור שמתחת לקמטים. חומצה זו משמרת ומייצרת לחות בעור, הדומה לחומר שהעור מייצר בעצמו. כשהחומר המוזרק מותח את העור, הפיברובלסט מגיב בייצור יותר קלוגן ופחות MMP.
הקרם דה לה קרם
כאלטרנטיבה לטיפולים הפולשניים, יש כמובן מי שסבור שניתן להשתמש בקוסמטיקה אפקטיבית, מבוססת קולגן, שתכליתה לספק מענה איכותי ונגיש להוספתו לעור, אלא שתמימות דעים בסוגיה הזאת אין.
מאג`יריי, יח"צ "הקולגן בצורתו הטבעית תורם לשמירה על לחות בעור בתנאי שסביבת הלחות היא גבוהה", מסבירה ד"ר ג`ני שטיימן מנהלת ההדרכה במאג`ירי ומבארת: "ברגע שסביבת הלחות מתייבשת (מיזוג, טיסה ועוד) הוא יעשה בדיוק את הפעולה ההפוכה ויוביל למצב של עור מיובש ואפילו מגורה. לכן, אם רוצים להשפיע על הקולגן, בראש ובראשונה יש לשפר את איכותו ורק לאחר מכן לדאוג להעצמת נוכחותו.
ייצור ושיפור הקולגן בעור נעשה בעזרת פפטיד בשם "דקורין". הקוסמטיקה מצידה מציעה פפטיד סינתטי בשם "דקורנילין" המדמה את פעילותו של זה הראשון. ה"דקורנילין" יבדוק האם הקולגן הקיים בעור תקין ואיכותי באופן ש`מצדיק` את נוכחותו בו ובמידה ולא, הוא יגרום לקולגן הפגום להתפרק ולפנות את מקומו תוך איתות לעור לפעול לייצור קולגן חדש, צעיר ופעיל בהרבה.
"שיקום קוסמטי לקולגן פגום הוא קשה עד בלתי אפשרי ולכן הקוסמטיקה הטיפולית המשקמת רואה חשיבות רבה בפירוק הקולגן הפגום להבטחת ייצורו מחדש. כל עוד הקולגן הפגום נוכח בדרמיס, כל ניסיון להחדיר ולקלוט קולגן חדש במקומו מקטין את הסיכוי. כך שאם רוצים להבטיח נוכחות קולגן בעור – יש לבחור מלכתחילה תמרוק המכיל "דקורנילין" ולא בכזה המתהדר בהיותו מעושר בקולגן".
וישי, רשמי גם ננסי ירחי - מנהלת הקשרים הרפואיים - בוישי, סבורה שהקולגן עצמו אינו צריך להיכלל בפורמולה לטיפוח העור בכדי להשפיע לטובה על הקולגן שבעור. לדבריה קיימים מרכיבים ידועים אחרים הנספגים בקלות ומסייעים לטפל בסימני ההזדקנות שנגרמים עקב איבוד הקולגן בעור. "אחד המרכיבים העוצמתיים ביותר הוא פפטידים – המילה החמה ביותר בעולם האנטי אייג`ינג".
הפפטידים הם רצף של חומצות אמינו, אבני הבניין של החלבונים, והם מהווים מרכיב חשוב של כל התאים בגופנו. בתחום הקוסמטיקה נעשה שימוש בפפטידים ביומימטיים (ביומימטיקה = חיקוי של הפעילות הביולוגית הטבעית בגוף) – פפטידים קצרים, המכילים 3-6 חומצות אמינו, המחקים למעשה, את הפעילות הביולוגית הטבעית שממלאים פפטידים גדולים יותר, המיוצרים בעור.
מבין הפפטידים הבולטים בענף ניתן למנות את פפטיד הנחושת המעודד את סינתזת הקולגן, את הטרפפטיד 7 הפועל להגנה על הקולגן מפני גליקוליזציה ולשיפור המיקרוסרקולציה, את הקספפטיד 10 התורם לשיפור החיבור בין שכבת הדרמיס לשכבת האפידרמיס וביצירת מבנים חלבוניים חיוניים בעור, הפלמיטואיל פנטה פפטיד 4 – המאיץ את פעילות התאים הפיברובלסטים ואת ייצור הקולגן והטריפפטיד 10 (ציטרולין) – המחקה את פעילותו של הדקורין.
מנגד טוען פרופסור רוני וולף – מבכירי רופאי העור בארץ, כי גם כאשר מדובר בחומרים שפעילותם המיטיבה הוכחה מעל לכל ספק – הימצאותם בתכשירים קוסמטים אינה מבטיחה שמצבם פעיל, ואפילו לא כשהם חודרים למקום שבו הם אמורים לפעול. "תכשירים רבים מתהדרים בכך שהם מכילים קולגן. משקלו המולקולארי של הקולגן נע בין 15,000 ל-50,000, בעוד ששכבת האפידרמיס יכולה להעביר חומרים שמשקלם המולקולארי מגיע רק עד 5,000 – כך שהסיכוי של הקולגן, הנמרח על העור, לעבור מבעד לשכבה הקרנית ולהגיע לשכבת הקולגן של הדרמיס, שם אמור לפעול – זהה לסיכוי של כדורסל לעבור דרך פתחי הגדר המקיפה את המגרש".
אבקת פלא – האומנם?
ומה לגבי כמוסות קולגן?
"הוא לא יעניק לכם בן לילה עור רך וגמיש כמו של תינוק, אבל צריכת תוסף קולגן יכולה להגביר את גמישות העור ולסייע לתהליך התיקון שלו ובכך לעודד את הגוף ליצור קולגן חדש", קובעת הדרמטולגית ד"ר דברה ג`לימן. "למרות שהספרות המחקרית בנושא זה יחסית מוגבלת, משקאות קולגן ואבקות הוכחו כבעלי תכונות נוגדות חמצון, שמגנות על העור על ידי הגבלת ייצורם של רדיקלים חופשיים, שעלולים לפגוע בתאי העור, מסייעים לגמישות העור ומפחיתים כאבי מפרקים לאחר מספר שבועות".
סולגאר, יח"צ בחברת סולגאר, למשל, מוצע קולגן בשילוב עם חומצה היאלורונית על בסיס פטנט של החברה הבלגית ביוסיל המכיל OSA - תרכובת יציבה שמסייעת בייצור הקולגן בגוף ובעצם אמורה לשפר את מראה העור, הציפורניים והשיער. לטענת החברה ממחקר שנעשה על ידי חברת הפטנט ושבדק נשים בטווח הגילים 35־60 לאורך 12 שבועות שנטלו כמוסה ליום הביאה להעלאת כמות הקולגן בעור, לשיפור כללי במראה העור, להפחתת היובש ולהעלאת הגמישות בעור.
קולגן פלוס, אינסטגרם רונית יודקביץ
שחקנית נוספת היא חברת קולגן פלוס, המשווקת מגוון תוספי תזונה המבוססים על קולגן וכוללים גם מוצרים לסובלים מבעיות פרקים ולמיצוק עור הפנים כמובן. כל המוצרים מבוססים על פפטידים שמצליחים, לטענת היצרנית, לקצר ולהקטין את המולקולה פי 1,000 ומבטיחים ספיגה של למעלה מ־90 אחוז.
ומה אומרים הרופאים?
"הרעיון עצמו של כל טרנד הקולגן בבליעה, בכדור או באבקה די קוסם ונשמע אטרקטיבי", כך ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, "בנוסף, גם המחקרים בינתיים די מבטיחים שכן – כל עוד מבנה מולקולת הקולגן הוקטנה וחודרת לעור, הצפי הוא שתשפר את מרקם העור ואז אכן תהיה הצלחה מסויימת. אך במבחן המציאות יש לבדוק את יעילות הדבר, האם אותו קולגן שנבלע אכן נספג היכן שאמור להיספג והאם מלכתחילה כמות המולקולות הספיקה כדי להביא לידי שינוי בעור ובאיכותו, על כן דרוש זמן רב יותר של קיום הפטנט כדי לבסס תוצאות כהוכחות".
גם ד"ר נועם חי - מנתח פלסטי וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית מציין כי לאחרונה פורסמו מחקרים המציגים השפעה כלשהי על הגברת יכולת הגוף לייצר בעצמו קולגן. "חשוב להבין, הקולגן ששותים או בולעים לא מגיע ישירות לקמטים ספציפיים אלא מהווה גורם מעודד ביכולת הטבעית של הגוף לייצר קולגן בעצמו. כמובן שללא אורח חיים בריא ותזונה מגוונת, ובעיקר הימנעות מעישון ומחשיפה לשמש, שמזיקים מאד לעור ומגבירים את פירוק הקולגן, ההשפעה של תוספי המזון הללו תהיה מזערית, לכן מי שהחליט ליטול קולגן, על מנת שלא יבזבז את כספו לשווא מומלץ לו לשלבו במסגרת כוללת ורחבה של אורח חיים בריא כמיטב ההמלצות של הרפואה המודרנית".
ד"ר רייצ`ל נזריאן מהאקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה (FAAD), מציינת כי "הקולגן המלאכותי אינו מזיק ולתוספי מזון או אבקות שמכילות אותו אין יתרון משמעותי על פני כל אבקת חלבון אחרת".
ויש כמובן גם מי שסקפטי הרבה יותר. "לכל אלה שחושבים שאפשר להעשיר את כמות הקולגן בגוף על ידי בליעתו בכל צורה שהיא, כולל באבקה, נכונה הפתעה", אומרת ד"ר לנדאו "כדי להיספג במערכת העיכול הקולגן עובר פירוק למולקולות קטנות יותר. לאחר ספיגתו הגוף מתייחס למולקולות אלה כחומרי בנייה והוא ישתמש בהם לצרכים שונים, למשל לספק צרכים אנרגטיים או להרכיב מולקולות אחרות שאינן בהכרח קולגן. במילים פשוטות, זה כמו לאכול כל חלבון אחר. מדובר בטרנד אופנתי שאין מאחוריו שום היגיון או בסיס מדעי".
"מחקרים שנעשו בעקבות טענות שתוספי הקולגן למטרות אסתטיות יעילים, טרם מצאו שיש להם השפעה כלשהי על קמטים. האנזימים המופרשים לקיבה, מפרקי החלבונים, פעילים אך ורק ב-pH הנמוך שמצוי בקיבה, ולכן הכמוסות ואבקות הקולגן יוצאות מהקיבה בדיוק כפי שנכנסו ולא נספגות בקיבה. מנגד, הזרקות מקומיות, שימוש בטכנולוגיות חדשניות היוצרות פציעה קלה ומבוקרת בעור, לצד תזונה עשירה בירקות ובפירות יכולים לתרום לשיפור מראה העור", מסכם ד"ר רון עזריה מזכיר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית.
ונסייניות המערכת, מהי דעתן?
חוה זינגבוים, יח"צ
DERM FILL - מחיר: 449 ₪, במכוני טיפוח וקוסמטיקאיות מורשות
דבר הנסיינית: "אני מודה ומתוודה שכבר שנים שהעור שלי מתגהץ ומתבהר רק ממבט במוצרים של חוה זינגבוים, ורצוי מאלה המבוקבקים במיכל בצבע חום-זהב האהוב של המותג. כי זה לא סתם חום, זה אמבר - זכוכית חומה נוסטלגית ששימשה בתחילת המאה הקודמת למילוי של תכשירי פארמה משובחים בבתי המרקחת, ולא סתם בית מרקחת, אלא פרטי ויוקרתי שאת מגיעה אליו בסתר, מסתתרת אחר משקפיי הדולצ`ה שלך, ורוכשת תחת שם בדוי תכשירי פלא בכדי לבלבל את כולם, ויוצאת ממנו משופצת כמו חדשה.
הבהייה בחום הזה מתברר מרגיעה אותי, וכך לאחר ההסתכלות בקנקן המרהיב, התמרחתי גם במה שבפנוכו: תכשיר ייחודי ובלעדי, מבוסס פפטידים ביומימטים יציבים שנועד לאפשר לעור לתפקד שוב כעור צעיר באופן אופטימלי, על ידי התחקות אחר תהליכים ביולוגיים טבעיים המתרחשים בעור צעיר תוך החדרת רכיבי הזנה, לחות והגנה עוצמתיים.
ובכן, אני חייבת להודות שהקרם אוורירי ונספג בקלות, כך שאפשר בהחלט להשתמש בו גם בבוקר ללא חשש מתחושה מכבידה, אך חשוב יותר לציין שבמבחן התוצאה של אחרי כמה שבועות רצופים בשימוש בו, העור נעשה רך ורגוע, נראה אחיד יותר ואפילו חשתי שקמטוט אחד או שניים היטשטשו להם".
hl, יח"צ. צילום: אורי גרון
קרם לילה - מחיר: 220 ₪, במכוני טיפוח וקוסמטיקאיות מורשות
דבר הנסיינית: "קרם הלילה של HL נהדר ונדמה שהוא מבין נשים בשלות. כבר בפגישה הראשונה עם הצנצנת הכסופה שלו ברור היה לי שהבליינדייט הזה הוא בינגו, זאת למרות שהמרקם שלו מעט סמיך - ולמרות זאת, הוא נספג היטב בעור, ריחו עדין ונטול דומיננטיות, ויש בו משב קליל של ניקיון וטיפוח.
מדובר בקרם שנעים מאד ללכת לישון איתו וכיף עוד הרבה להתעורר לצידו, בעיקר משום שכבר אחרי הלילה הראשון ביחד אפשר היה לראות את תוצאותיו.
כך לדוגמה האדמומיות הקבועה של תחילת החורף נעלמה לה ונדמה שהעור נעשה חיוני וקורן יותר. בקיצור, ואם לסכם: חוץ מהמיכל הלא היגייני שמחייב לדחוף אליו אצבעות, מדובר במשיח של הלילה".
קולגן פלוס, צילום: עדי גלעד
קרם יום - מחיר: 225 ₪. סרום - 275 ₪, באתר המותג
דבר הנסיינית: "כולנו מחפשות כיצד לשדרג את מראה עור הפנים, וכן, אני מדברת על קמטים וקמטוטים, הסימנים האלה שמעידים על הגיל יותר מכל דבר אחר.
בשונה מצביעת השיער העור דורש הרבה יותר. קולגן פלוס מציגים סדרת טיפוח IN&OUT המועשרת בחומרים פעילים ובקולגן, החומר הנדיר הזה, ממש כמו נפט.
ניסיתי מהסדרה החדשה שני מוצרים: קרם לחות וסרום פנים.
המרקם של הקרם עשיר ובעל אפקט ליפטינג, בזכות הקולגן בו ולא רק, הוא מכיל חומרי הזנה וחומצה היאלורונית, המסייעים בהשבת הרעננות והגמישות של העור וכפי שהבטחתי, הפחתת קמטים.
והסרום, וואוו, שיחוק! הוא עשיר אבל אינו כבד, הוא עתיר לחות אבל ממש לא שומני, הוא נספג במהירות ועושה נפלאות גם לעור שעדיין לא זקוק לחיטוב ופיסול, אפילו סתם אפידרמיס בוגר, דהוי, עייף ויבש ייהנה מלחות ומתחושת גמישות שמחזיקה היטב במיוחד עם התוספת של קרם הלחות מעליו".
סבוקלם, צילום: חן ברקוביץ
קרם עיניים - מחיר: 249.90 ₪, בפארמים ובבתי המרקחת
דבר הנסיינית: "ככל שאת מתבגרת הקרמים שלך נעשים יותר ייעודים, וזמני השימוש בהם ממוקדים יותר. אז לכבוד זה שכבר חגגתי 45, החלטתי לנסות את קרם העיניים מועשר הקולגן של סבוקלם המיועד לשימוש יומיומי.
ובכן, הקרם נמרח בקלות, אינו כבד אבל גם לא דליל ובגדול עושה את העבודה. נכון שאף אחד ברחוב לא אמר לי "את נראית נפלא, מה עשית?", אבל זה רק בגלל שכבר למעלה משבוע אני מצויה בהסגר קורונה בשל הנחיות משרד הבריאות ולא יוצאת החוצה.
אה, ולפני שאני בורחת לעוד פרק של "אדמה מרה" (ערוץ טורקי, מומלץ מאד!!!!) אספר לכן שלקרם הזה ניחוח של וואווו".
יובנה, יח"צ
דבר הנסיינית: "קרם הלילה של המותג השוויצרי המפונפן יובנה מכיל ויטמינים, שמנים יוקרתיים וחומצה היאלורונית ותכליתו ע"פ היצרנית לפעול נגד קמטים, ולתרום למיצוק והרמה, תוך עידוד ייצור קולגן.
כבר מהשימוש הראשון ברור היה לגמרי שהוא נלחם ברדיקלים החופשיים, ואחרי שבועיים רצופים של שימוש בקרם הזה שצבעו אגב שחור וניחוחו משכר חשתי שגמישות נוספה לעור וגם זוהר פה ושם.
לסיכון, זהו בהחלט קרם שדורש להתמכר אליו, ונדמה שבעלות עור צעיר יותר משלי עשויות אף לקבל ממנו רכות וזוהר אקסטרה. בקיצור, הבו לי את הקרם הזה באריזה משפחתית ואהיה מבסוטה לעד".
Dermaglam Seoul, ג`יימס ריצ`רדסון דיוטי פרי, צילום: ערן ברקן
מסכת קולגן - מחיר: 14.90 $, בג`יימס ריצ`רדסון דיוטי פרי
דבר הנסיינית: "מסכת הקולגן של המותג הקוריאני DERMAGLAM SEOUL (משווק בלעדית בדיוטי פרי), מבטיחה מראה זוהר וקורן, מהודק וחיוני תוך 20 דקות בלבד. היא מכילה קולגן הידרוליזי בעל משקל מולקולרי רב טווחים בשילוב חומצה היאלורונית בתצורת סודיום היאלורנאט, שילוב המאפשר לטענת היצרנית חדירה אולטימטיבית לעור, עידוד ייצור קולגן טבעי סוג 1 וסוג 2 ותמיכה בשרירים המחזיקים את העור למניעה ותיקון סימני ריפיון וצניחה.
המסיכה עצמה עבה ואיכותית, עוד בעודי שוכבת איתה על פרצופי כבר הרגשתי את פעולתה על העור, והתוצאות נהדרות – כעבור 20 דקות כמובטח הנקבוביות נראו קטנות יותר, העור זוהר באופן בריא ולא שמנוני, מתוח ומוצק והרגיש פחות מקומט.
לדאבוני לא קיבלתי מחמאות מהסוג של "מה עשית בוודג`"? - המבחן המשמעותי ביותר שמוצר קוסמטי מוכרח לעמוד בו - אבל היי, זה רק בגלל שאני כבר שבועיים וחצי בהסגר הקורונה".
דיאדרמין, יח"צ
קרם יום/לילה - מחיר: 79.90 ₪. סרום - 79.90 ₪, בפארמים
דבר הנסיינית: "בחנתי את מוצרי סדרת EXPERT ACTIVE GLOW מבית דיאדרמין שהבטיחו גלאם וזוהר. נו שוין, אז הבטיחו, אתן יודעות כמה פעמים הבטיחו לי את זה?!
אז זהו, שהפעם הם הבטיחו וקיימו. אני סובלת מרזון ועור דקיק במיוחד, לא פעם דרמטולוגים העירו לי על אפרוריות שאינה מחמיאה לי, לכי תסבירי להם שאת תימנייה ואין לך לחיים ורדרדות א-לה מוקאיות. ובכל זאת, כולם מעירים לי תדיר על אפרוריות עורי.
למודת קרבות אנכי, ניסיתי, ולהלן מסקנותיי: גלאם זה יופי של הסדרה, ובתנאי שלא תצפו ממנה גם לניסים. מלחחת? בהחלט. במרקם משובח? בטח. הקרם וגם הסרום נספגו במהירות ושניהם נעימים להפליא תוך יצירת מראה חיוני בוהק.
האם הם גם מצמצמים קמטים, ממצקים זוויות שהתרככו ומעצבים מחדש את הפנים? כאן מישהו הגזים בציפיותיו, אבל ברמת התמחור השפויה של המותג הזה אין כלל ספק כי יש לדיאדרמין מה להציע ואני מודה שהתמכרתי".
וישי, יח"צ
קרם לחות - 220 ₪, בבתי המרקחת
דבר הנסיינית: "וישי אהובתי! אין על הצרפתייה הזאת שמנפיקה פעם אחר פעם תכשירים דרמו-קוסמטיים משובחים שמחוללים נפלאות בעור. קרם הלחות הזה מכיל פפטידים ונגזרת של ויטמין סי שנועדו לסייע בטיפול ממוקד בסימני ההזדקנות הנגרמים כתוצאה מאיבוד קולגן בעור.
הקרם מתהדר במרקם מושלם שנמס לתוך העור כמו קינוח אוורירי במיוחד. לנשים המחפשות טיפול אנטי אייג`ינג עוצמתי לחיזוק עור הפנים או לכל מי שזקוקה ללחות נטו עם אפס אחוזי שומן.
בונוס: ריח של אסקפיזם מושלם, ולו לרגע קט, וזה גבירותיי נדרש נוכח התקופה האיומה".
אהבה מעבדות ים המלח. צילום: טל אזולאי
סרום - 280 ₪. לחות - 250 ₪, בחנויות המותג, בדיוטי פרי ובסופר-פארם
דבר הנסיינית: "ככל שאת מתבגרת הקרמים שלך מחויבים להיות ספציפיים ואת זה מבינים היטב באהבה מעבדות ים המלח.
לכבוד העובדה שממש השבוע חגגתי 40, החלטתי לנסות סרום וקרם לחות שמיועדים לשימוש ביום. שניהם נמרחים בקלות, לא כבדים ובגדול עושים את העבודה.
לקרם הלחות יש ריח מלטף, המארזים של המוצרים משדרים יוקרה, והסרום מלבד היותו נעים מותיר אחריו תחושת רכות וגמישות ומשווה בוהק היוצר אשליה של קמטים מטושטשים ועור הומוגני".
C&B, יח"צ
קרם נגד קמטים - מחיר: 59.90 ₪, באתר המותג
דבר הנסיינית: "בשנות ה-80, בניגוד לימינו אנו, כל מה שהיה גדול, יותר זוהר, יותר שמן, יותר מוקרם - היה באופנה. השיער היה מפוסל ולא במראה טבעי, האיפור היה צעקני ומצועצע, הבגדים זרחניים, והקרמים היו כבדים, ונראו קצת כמו שפכטל על הפנים.
לשולחני הגיע קרם פנים אנטי קמטים באריזה ענקית, פתחתי אותה ובתוכה מצאתי אריזה צנועה של 50 מ"ל שישבה לה בתוך תושבת מגביהה שיצרה מראה אימתני. פתחתי את הקרם, וניסיתי למשוך את מכסה השקיק שאטם אותו. אלא שלאחר ניסיונות מרובים יש לציין, התייאשתי והסתייעתי בסכין כדי לפתוח את הקרם.
מרחתי את התכשיר ותחושת שמנונית ציפתה את פרצופי. אציין כי כושר הספיגה של הקרם לוקה בחסר ולכן בימים הבאים השתמשתי בו במשורה והקפדתי למרוח אותו בעיקר על הצוואר ואני חייבת להודות שאם מתגברים על תחושת הדביקות מגלים קרם יעיל מהדור הנושן שבא לעשות עבודה ומצליח".
סקארה. צילום: קית גלסמן
קרם לילה - 19.90 ₪, בסניפי הרשת ברחבי הארץ
דבר הנסיינית: "סופר פודס הם מזונות על הכוללים קבוצה מכובדת של רכיבים התורמים תרומה משמעותית למלחמה ברדיקלים החופשיים. הם כבשו את שגרת התזונה שלנו, ואם זה טוב לגוף שלנו זה בטח מעולה גם לפנים שלנו.
אני מודה שלאור המחיר הזול לא האמנתי שתהיה לקרם הזה השפעה כלשהי אך התבדיתי. המרקם שלו נעים, הריח מרענן והפנים קיבלו בוסט נעים ולח ללילה".
חלאבין, יח"צ
מסכת בד - 16 ₪, בסניפי ניו-פארם
דבר הנסיינית: "המסכה של חלאבין, שמורכבת מרטיית בד לאזור הפנים מבוססת פפטידים קולגניים וספוגה בחומר בדיוק במידה הנכונה. הריח שלה - נעים, המידות שלה - מדויקות ומסתדרות היטב על הפנים והבונוס הכי גדול שלה - שאחרי רבע שעה במחיצתה, מראה העור הקורן שהיא מעניקה יעיף אתכן מהספה בסלון לעולם יפה וטוב יותר.
מה זה בדיוק אומר, אתן תוהות? ובכן אסכם ואומר כי המסכה הזאת עושה עבודה מעולה הן בריכוך, הן בהרגעה ובעיקר בהזנה של העור וכל זה בפחות מ-20 שקלים".