צילום: אילוסטרציה
הדרמטולוגית ד"ר יעל אדלר, רופאה ואשת תקשורת שחיה בגרמניה מפנה בספרה "העור שלנו" את תשומת הלב לעור ומסבירה בשפה בהירה ופשוטה את כל מה שרצינו לדעת עליו. לשיטתה העור הוא איבר חישה עצום ורוטט, המשקף את הרגשות בצורה הכי גולמית ובוטה שיש, בדרכים שלא ניתן להסתיר.
צילום: הוצאת מודן, הוצאת הכורסא
"העור הוא אמצעי הקשר שלנו לעולם החיצון. הוא האנטנה שלנו. הוא יכול לשלוח מסרים ולקבל אותם, והוא יכול להזין את חושינו. הוא מושא להערצה, שכבת ההגנה שלנו, כלי קיבול מרתק שבתוכו אנו שוכנים — אך בה בעת הוא מצע מזין ענק לחיידקים, לפטריות, לנגיפים ולטפילים", עוד קובעת ד"ר אדלר בספרה כי "המראה של העור שלנו קשור בעבותות להתרחשויות הפנימיות של גופנו — למה שאנו אוכלים וגם למה שעובר עלינו מבחינה נפשית.
העור הוא ראי הנפש, המסך שמוקרנים עליו הסיפורים מעולמנו הפנימי, מתת־המודע", לדבריה העור ממש כמו בלש פלילי ועקבות לתסמינים בו מובילות אותנו לפעמים למעמקי הגוף. "פתאום אנחנו מגלים שהעור מספר לנו על חסך נפשי, על לחץ נפשי, על חוסר איזון נפשי או על האיברים הפנימיים שלנו ועל הרגלי התזונה שלנו".
"בשנים האחרונות חלה הבנה של תופעות עוריות הקשורות לגורמים נפשיים", אומרת הדרמטולוגית ד"ר מוניקה אלמן ומוסיפה "גם פרויד בעבודת קליניות זיהה קשר ברור בין הגוף והנפש, ואפילו אמירות עממיות כגון: "לבן כמו סיד", "אדום כמו עגבנייה" ו-"עור ברוז" , מבליטים את הקשר למצבי דחק".
ואכן, תגובת לחץ מתבטאת בשינויים מוחיים כעלייה ברמות הפחד והחרדה לצד שינויים נוספים בגוף, בקצב הלב, בלחץ הדם, ברמות הסוכר ובשיעור ההורמון קורטיזול, המשוחרר בגוף בעתות לחץ ובהמשך עשויים להופיע ביטויים גם על פני העור.
"העור הוא האיבר הגדול ביותר. הוא מכסה כמעט את כל שטח הגוף ותופס 15% ממשקלו", אומר הפסיכולוג הרפואי והשיקומי ד"ר שאול נבון. "העור הוא חלק ממערכת הכסות, שכוללת גם את השיער, בלוטות הזיעה ואיברי חישה שמצויים בעור. ויש הגורסים שהוא חלק ממערכת החיסון, שכן רבים מתאי הדם הלבנים אינם שוכנים כלל בדם, אלא ברקמות שונות של העור ומשום שמערכת העצבים (המוח) ותהליכים הקשורים בו, כמו תהליכים נפשיים, מתפתחת בד בבד עם מעטפת העור - אפשר להבין מדוע תהליכים נפשיים מקבלים ביטוי על פני העור".
צילום: אילוסטרציה
ואכן, מחקרים שונים מצביעים כי גירויים בעור יכולים להשפיע על המערכת החיסונית, האנדוקרינית ומערכת העצבים, וגם המוח יכול להשפיע ולשנות מצבים דלקתיים בעור.
למעשה אצל 20%-40% מהפונים לרופאי עור, נלוות תופעות פסיכולוגיות שונות לתסמיני העור והמרכיבים הנפשיים משפיעים על הסימפטומים בעור או מושפעים מהם.
כך לדוגמה מחקר של פרופ` מרטין ברופאו וצוותו מאוניברסיטאות מובילות בספרד, שהתפרסם לאחרונה ב-Actas Dermosifiliogr חקר את השפעת המגדר ומצב נפשי על מחלות עור. המחקר כלל למעלה מ-100 גברים ונשים הסובלים מ-LSC מחלה עורית (Lichen Simplex Cronicus), הגורמת להתעבות העור שנעשה קשקשי, ובעטיה נגרם גרד עז. המחקר השווה בין גברים לנשים, וההבדלים המשמעותיים שנמצאו העלו שנשים שתוארו כפסימיות, סבלו יותר מגברים מהמחלה, ובניגוד לגברים הן גרדו את עורן ביתר שאת. המחקר הראה שככל שהנשים דווחו על מתח הולך וגובר, כך הפריחה שעל עורן הציקה להם יותר, ותגובתן הייתה גירוד עז יותר שכתוצאה ממנו רמת המתח עלתה.
מחקר נרחב נוסף הוא זה של ד"ר מיניזווסקה מאוניברסיטת לודג` שבפולין, שפורסם לפני 5 שנים ב-Health Psychology Report, והצביע כי העור מגיב לשינוי בתחושותינו הנפשיות והוא בעצם "הראי הפיזיולוגי" של נפשנו. כמו גם שמצבי סטרס, חרדה, ורגשות שליליים חזקים יכולים לגרום, או להחמיר מצבים עוריים כפסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס, ותפרחות הגורמות לגרד עז.
ההבנה הזאת היא זאת שהובילה להתפתחותו של ה"פסיכודרמטולוגיה" (Psychodermatology) - תחום התמחות בדרמטולוגיה (רפואת העור), השם דגש על היחסים ההדדיים הללו.
סבון טיפולי, לקטופיל. צילום: אפרת אשל
"מכיוון שיש קשר הדוק בין גוף ונפש: אפקט פסיכוסומאטי, למתח ישנן השפעות רבות על הגוף בכלל ולכן גם על העור ועל עור הפנים בפרט. גם בימי שגרה לא חסרים מתחים בחיים, אך בתקופה זו הנושא מועצם ומודגש. מטופלים מגיעים בימים אלו למרפאה עם בעיות שהופיעו או החריפו לאחרונה. חשוב לכן לדעת לזהות את ההשפעות, לטפל בהן וכמובן לטפל בשורש הבעיה - במתח ובסרטס עצמם מהסיבה הפשוטה כי המתח גורם להפרשת כימיקלים הגורמים לעור להיות רגיש יותר וכן מעכב ריפוי של בעיות עור", אומר ד"ר רון יניב - מומחה לרפואת עור במכבי מאוחדת ויועץ למותג לקטופיל.
"בין התופעות העוריות המושפעות מתהליכים נפשיים אפשר למנות את הפסוריאזיס - מחלה שהחמרה בה עלולה להיות קשורה למצבים נפשיים שונים; אטופיק דרמטיטיס שהיא כידוע מצב דלקתי כרוני של העור, המלווה בגרד; יבלות וירליות המופיעות בעיקר על כפות הידיים או הרגליים; שלבקת (הרפס סימפלקס) - מחלה נגיפית נפוצה ביותר שביטוייה העיקריים הם שלפוחיות על העור או על ריריות; אלופציה אראטה - מצב של התקרחות באזור שבו צומח שיער, בלי היווצרות צלקת, טריכוטילומניה - תלישת שיער כפייתית הגורמת לקרחות בקרקפת ובאזור הריסים או הזקן; אורטיקריה - מצב שבו מופיעים בעור שטחים ורודים, תפוחים ומגרדים ו"לשון שורפת" - מצב שבו המטופל מרגיש תחושות של "שריפה" בלשון", מוסיף ד"ר נבון.
"גרד בעור" מוסיפה ד"ר אלמן "עשוי להיות תוצאה ישירה של מתח רב ובעיות נפשיות, בעוד שבערה בשפתיים, לבשון, "כאב של הקרקפת", שריפה ברגליים וגרד באשכים הם ביטוי למתח רב ודיכאון".
"לכל בעיות הללו" הוא אומר "יש מענה רפואי, המלווה במענה פסיכולוגי-רפואי: טיפול בהיפנוזה. ההיפנוזה היא למעשה שינוי במצב התודעה, שבו האדם מפנה את יכולת הריכוז שלו כלפי פנים כדי ליצור שינוי גופני או נפשי ולכן היא משפיעה, בין השאר, באמצעות הקשר מוח-גוף ויש ביכולתה לעורר או להאיץ תהליכים גופניים שונים, שעשויים להקל סימפטומים עוריים ואף להביא לריפוי".
"כשאנו חשים חרדה יש עליה ברמת הורמון הסטרס (הדחק) קורטיזול, שמטרתו לעודד עליה ברמת הגלוקוז בדם ולספק מקור אנרגיה זריז", חוה זינגבוים - מנכ"ל ובעלים של חברת קוסמטיקה הנושאת את שמה.
זינגבוים: "במצב טבעי, כמות הקורטיזול עולה מעט בבוקר ורמתו בדם יורדת בערב. במצבים של לחץ וסטרס הקורטיזול גורם לעליה בלחץ הדם ולרמות הסוכר בדם, כדי לסייע לנו לתפקד היטב, ובתגובה לקורטיזול משתחררים עוד הורמונים כמו אדרנלין, המגביר את רמת הערנות והאנרגיה שלנו. בזמן התרגעות מדדי הקורטיזול והאדרנלין יחזרו לנורמה, לחץ הדם ירד, רמות הסוכר יתאזנו, והגוף יחזור לתפקד כרגיל.
אקטיב ג’ל לעור בעייתי, חוה זינגבוים. אתר רשמי המערך ההורמונלי של הגוף בזמן סטרס הוא זה שמסייע לנו להימלט מסכנה, ולעבור תקופה לחוצה למרות חוסר בשינה, ארוחות לא סדירות ועוד. אך במצבים של סטרס מתמשך, יומיומי בהם הורמוני הסטרס עדיין גבוהים, נראה פגיעה במערכות גוף רבות: מערכת העיכול, לחץ דם גבוה וסוכרת. רמות האדרנלין הגבוהות פוגעות באיכות השינה, גורמות לדופק מהיר, מונעות הירדמות והפרשת הורמון הגדילה נפגעת. מכאן קצרה הדרך לעליה במשקל, בעיקר בבטן, ולמראה עייף, וכאמור, גם בתסמינים בעור הפנים".
במאמר שכתבה נטע סופר צור, ד"ר במדעי החיים ומרצה בתחום היא ציינה כי לאחר סילוק גורם הסטרס הגוף יכול לשוב לאיזון תקין, אולם לדבריה אם במשך זמן רב אין רגיעה, העתודה האנרגטית של הגוף מתכלה ואז מופיע שלב התשישות.
"זהו השלב השלישי והאחרון של התגובה, שבו ניכרת השפעתו של הסטרס הממושך. הפגיעה היא תוצאה של הירידה במסת השריר בגלל פירוק החלבונים שמשמשים ליצירת אנרגיה זמינה, או הידלדלות הרקמות הריריות בגלל עיכוב ממושך של הפרשת הריר (מוקוס) שמגן עליהן. העיכוב המתמשך של מערכת החיסון גם מוביל לתחלואה קשה מהרגיל ולהידבקות במחלות זיהומיות שונות, או להתפרצות מחודשת של נגיפים רדומים כמו הרפס ושלבקת חוגרת. לכן, בתקופות לחוצות חשוב למצוא דרכים שיעזרו לגוף להירגע כדי למזער את הסטרס או לקצר את משכו, ולמנוע הגעה לתשישות".
כך תתמודדו
"הימים האחרונים הם ימים של לחץ ודאגה. הבהלה מהקורונה והלחץ סביב העניין מחלישים את מערכת החיסון ובוודאי לא מסייעים לגוף להתמודד עם וירוסים ונגיפים", מציינת ליאת גרינוולד-דלויה, הומאופתית קלאסית וחברה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית.
גרינוולד-דלויה: "כשם שמצבי סטרס וחרדה משפיעים על מערכת העיכול ומערכת העצבים, הם משפיעים גם על העור – גרד, אודם ושלפוחיות. הטיפול ההומאופתי אינו מדכא את המופע העורי אלא מטפל ומתמודד עם הסיבה העמוקה שגרמה לבעיה העורית. בשוק קיימים מספר רמדיס (תכשירים הומאופתיים) שיכולים לבוא בחשבון כטיפול בסטרס וחרדה, ההתאמה היא כמובן לפי התסמינים של כל אדם".
רסקיו - קרם להרגעת העור ושיקומו, יח"צ
"השימוש בתמציות פרחי באך הוא שיטה אלטרנטיבית, מקובלת", אומרת חווי פילוסוף – המדריכה המקצועית בחברת פרמה גורי יבואנית מוצרי רסקיו רמדיס לישראל.
פילוסוף: "רסקיו רמדי הינו מוצר אולטימטיבי מהטבע שעשוי לתרום לשלווה במצבים ותקופות שונות בחיים, הוא מורכב מחמש תמציות באך ובהן: צ`רי פלאם, קלמטיס, אימפטיאנס, רוק רוז וסטאר אוף בית-לחם, שהתגלו על ידי ד"ר באך כמתאימות למצבים לחוצים רגילים יומיומיים כמו לפני מבחן, חתונה, טיסה, וכדומה. בנוסף, מציע המותג רסקיו גם קרם ייעודי להרגעת העור ולשיקומו! תכשיר זה משלב שש תמציות פרחי באך, ונועד למריחה על העור במצבים של עור מגורה, מחוספס, עור יבש או סדוק ופצעי לחץ".
נרבן, יח"צ
"בבתי המרקחת תמצאו גם תכשירי OTC הנמכרים ללא מרשם רופא. הם בטוחים לשימוש ובעלי פרופיל תופעות לוואי נוח יותר ביחס לתרופות מרשם. התכשירים הללו מבוססים לרוב על צמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה ומפחיתת חרדה", אומרת ד"ר ורד סימוביץ, מומחית ברפואת המשפחה, יו"ר החוג לטיפול בכאב של איגוד רופאי המשפחה. לדוגמה היא מציינת את "נרבן" – תרופה המכילה לדבריה ארבעה צמחי מרפא פעילים הפועלים להפחתת המתח "שמן כשות - (Humulus Lupulus המשמש לעתים קרובות כתרופת הרגעה וכמעודד שינה. ולריאן כמסייע בבעיות של לחץ וחרדה, הפרעות שינה, אי-שקט והרגעת מערכת העצבים, הות`ורן או קרטגוס שתמציתו נמצאה אף יעילה בהפחתה ובמניעת השפעות המתח על מערכת הלב וכלי הדם ופסיפלורה - צמח נוסף בעל השפעה מרגיעה".
"פעילות גופנית וכל פעילות העשרה, יכולה להיות יעילה בתחום זה, כיוון שבעכברים כבר הוכח שהיא מגבירה יצירת תאי מוח חדשים באזורים רלוונטיים כמו ההיפוקמפוס, החל ממדיטציה, עבודה בגינה ועד קריאת ספר. בסופו של דבר, מה שצריך זה להגביר את החלק של הדברים שמרגיעים אותך בחיים. לדעת לאזן את הלחץ, ולא לתת לו להשתלט על חייך. עם זאת, חשוב לציין שבמצבים מסוימים אין ברירה וחייבים להשתמש בתרופות", קובע פרופ` אלון חן - ראש המחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, החוקר כבר 17 שנה את מנגנוני הלחץ והתגובות המוחיות שהוא מעורר.
"לאיזון והרגעה מומלץ לשמור על עוגנים בשגרת היום", מוסיפה דקלה חרפק-מהרבאן, היועצת המדעית במותג דוקטור עור. "חשוב לשלב פעילות גופנית שמשחררת ומציפה אנדורפינים, לשמור על תזונה טובה ולהרבות בשתיית מים. בנוסף מומלץ להשתמש בתכשירים השומרים על היגיינת העור, מעניקים לחות ומזינים אותו. במקרים של מחלות עור יש כמובן לפנות להיוועצות עם רופא עור".
סדרת מוצרי פרוביוטיק של HL. צילום: אורי גרון
"הטיפול בעור הסובל מתסמיני לחץ וסטרס מתבסס בעיקר על הרגעת העור וחיזוק מערכת ההגנה הטבעית של העור וזאת על מנת למנוע נזקים בלתי הפיכים ולשפר את מראהו באופן מיידי", מוסיפה מרב בן יקר - מנהלת ההדרכה במותג הקוסמטיקה HL. "כך למשל" היא טוענת "בכוחם של חיידקים פרוביוטיים בעלי פעילות מאזנת ומווסתת את מערכת החיסון ונוגדת דלקת, ולצידם מרכיבים נוספים כחלבוני חלב, חומצות אמינו, קו-אנזים 10 להעלות את רמת הלחות בעור ולהחיות אותו".
טיפול לילי עוצמתי לשיקום והצלה של עור הפנים של אסתי לאודר, יח"צ
"גם כתמי עור יכולים להופיע ו/ או להתחזק בזמן סטרס. תופעה זאת מתרחשת היות והמלנין (הפיגמנט שצובע את עורנו) הוא חלק מהמערכת החיסונית, ופגיעה במערכת זו יכולה להוביל לייצור יתר", מציינת דפנה קינקס - מנהלת ההדרכה, בקבוצת אסתי לאודר ומבארת "התפרצות של פצעים היא אפשרות נוספת, הנגרמת מעלייה ברמת הקורטיזול המובילה לעליה בייצור הסבום (שומן העורי) בבלוטות החלב. העצה הטובה ביותר היא ללמוד לקחת את החיים בפרופורציה, לשמור על רגיעה ולהשתדל להתנהל בצורה שפויה ופחות דרמטית עם כל מה שקורה סביבנו. להיות מעורבים - כן, בהחלט, אבל לא לאבד את העשתונות.
ואחרי שהרגענו קצת את הנפש נעבור לצורת טיפול חיצוני, נתחיל בניקוי עור הפנים, בוקר וערב, גם אם לא יצאנו או התאפרנו, שכן עור הפנים חשוף לכל הזיהומים הסביביתיים שקיימים באוויר, הפרשות טבעיות של שומן, שיער לא נקי ועוד. הסרה יומיומית של תאי עור מתים ( בוקר וערב) תעזור לעור שלנו להיות צח וחלק יותר. הסרומים וקרמי הלחות ייספגו בצורה הרבה יותר טוב והעור יחזור להיות בוהק ובמראה רענן יותר. אפילו קמטים וקמטוטים יראו יותר טוב וכמובן שינויי גוון ופיגמנטציה יתבהרו במקצת".
אלוורה של שיק תמרוקים, יח"צ "לשימוש החיצוני בתכשירי ג`ל האלוורה הידועים כמקלים ומרפאים כוויות ופגעי עור שונים כמו פציעות, עקיצות וגירויים, השפעה בצינון ובהרגעת העור במצבי לחץ. לתכשיר המופק מצמח האלוורה, יש יכולת ברורה להרגיע את העור להותיר תחושה של קירור וצינון בעור "בוער". צמח האלוורה ידוע בסגולות הריפוי, ההרגעה וההקלה שלו בתופעות טורדניות בעור בעיקר במצבי לחץ. בנוסף לסגולותיו של צמח זה קיימים צמחים נוספים בשירות הקוסמטיקה המסייעים להרגעה ולהקלה בעור.
לעיתים גרד אדמומיות וחוסר נוחות של העור הם תגובה של לחץ. ואחד מהצמחים בשימוש הקוסמטי המסייע להרגעה הוא השמן של צמח החוחובה, המתאפיין בכך שהוא נטול טריגליצרידים, מה שהופך אותו דומה מאד בתכונותיו לשומן העור של בני האנוש ביחס לשמנים צמחיים אחרים. שימוש קבוע בקרמים מלחחים רוויי שמן חוחובה כמו גם שילוב של אלנטואין ופנטנול, בהחלט עשוי להרגיע את העור למנוע גרד, יובש, סדקים וליצור מרקם גמיש ונעים", מסכמת סיניה לזרוביץ - המדריכה בחברת שיק תמרוקים.