צילום: אנטולי מיכאלו
לבקר בצרפת מבלי לעבור בנתב"ג
טוב, אז כנראה שבזמן הקרוב ובעקבות בהלת הקורונה לא נארוז מזוודה ונקפוץ לחו"ל, אבל אם אפשר להרגיש בחו"ל ולהישאר בארץ, אז למה לא?!
הבירה הצרפתית Blanc 1664 ו-EatWith משיקים סדרת ארוחות חד-פעמית לרגל יום המקרון הבין-לאומי. כן, מתברר שאשכרה יש יום מיוחד לעוגייה העגולה הזאת, Jour du Macaron שמו, שמצוין מדי שנה ברחבי תבל ב-20 במרץ. ואם כבר סיפרנו לכם על היום המיוחד, ראוי שאוסיף כי הוגה רעיון היום המיוחד הזה הוא לא אחר מאשר פייר ארמה - קיסר המקרונים, האיש האחראי למקרונים הטובים בעולם.
סדרת הארוחות תתקיים בימי חמישי - שבת (21-19 במרץ) ותלווה כאמור בבירה הצרפתית BLANC1664. כל מארח יכין תפריט מיוחד ובו מנה השואבת את השראתה מעוגיית המקרון הצרפתית.
צילום: אנטולי מיכאלולמי שטרם נתקל בבירה שהבקבוק שלה מעוצב בדמות מגדל אייפל אספר שמדובר בבירת חיטה צרפתית (בלאנק 1664) בעלת גוון זהוב, בהירה ומעוננת ומלווה בראש קצף לבן ויציב ששומר על טריותה לאורך זמן. הבירה קלילה ומרווה, בעלת 5% אלכוהול ואיזון מושלם בין פירותיות, ניחוח הדרים ומרירות מעודנת.
השם של הבירה כולל את השנה שבה בושלה הבירה לראשונה, 1664, על ידי Jarome Hatt בשטרסבורג, חלק מאזור אלזס הנמצא בצפון מזרח צרפת ומזוהה עם מורשת גסטרונומית עשירה.
מקרון סלק של סלון אוכל עם גבינת פילרדון קונפי שרי חציל מעושן ואבקת שמן זית. צילום: אנטולי מיכאלו ונחזור ברשותכם לעוגייה: למרות שמדובר בסמל צרפתי מובהק, מקור השם "מקרון" טמון במילה האיטלקית Maccarone, שפירושה - בצק ויש היסטוריונים הטוענים שהעוגייה נולדה בכלל לפני שנים רבות במנזר מבודד באיטליה. ביהדות אומצה עוגיית המקרון לעוגייה הידועה בחג הפסח, ויש לה גם וריאציות טורקיות.
המקרון הצרפתי, שהוא גם המוכר ביותר בעולם, מבוסס כידוע על שתי שכבות דקות של בצק מקרון צבעוני וביניהן שכבת קרם מתוקה. ראשית דרכו, בתחילת המאה ה-20 אז נחשפו הפרנסוואים לראשונה למקרון ושכללו אותו כפי שרק הם יודעים לעשות: הקונדיטור פייר דפונטן ממעדניית "לאדורי" המפורסמת שבפריז הכין דיסקיות מבצק המקרון ושידך אותן לעוגייה אחת, כשביניהן הוא הוסיף מילויים שונים כמו קרם חמאה, ריבה או גנאש, כדי שיישארו צמודות זו לזו.
המארחים של EatWith. צילום: אנטולי מיכאלו
כל מארח בשת"פ המדובר חקר את המקרון ויצר אינטרפרטציה חדשה למנה ראשונה, עיקרית או קינוח, כשהבסיס להשראה הוא שתי שכבות ומילוי במרכז.
בין המנות שיציגו המארחים: "מקרון" קרודו פלמידה אדומה של המארח חגי- צנונית שחורה, פלפל אדום, זיתי קלמטה ובצלי שאלוט, Cordon Blue של המארח יונתן- קורדון בלו עם גבינת אמנטל ותפוחי אדמה, דגים צמודים של המארח ארז- דגים במילוי עשבי תיבול, אגוזים ולימון כבוש ומקרון סלק של סלון אוכל - עם גבינת פילרדון, קונפי שרי, חציל מעושן ואבקת שמן זית.
הארוחות פתוחות לקהל הרחב, ונמכרות דרך האתר של Eatwith,במחיר של החל מ- 294 ₪ לאדם כאשר בתום הארוחה לכל סועד תוענק מתנה.
יקב טורא. צילום: אתר רשמי
יין קצת אחר - היישר מהשומרון
אני לא יודע אם היינות של יקב טורא מיוחדים בגלל הטרואר הייחודי שבו הם גדלים - היישוב רחלים הנמצא באזור השומרון, מזרחית לאריאל, שם שוכן היקב ושם גם כרמיו הנטועים בגבהים של כ-850 מטר, או שהם מיוחדים בזכות הזוג שמנהל את כל האוֹפֵרָצִיה הזאת, ורד וארז בן סעדון.
נפגשתי בשבוע שעבר עם ורד וארז לטעום מהיינות ולשמוע סיפורים. ורד בדיוק שבה מארצות הברית, אליה נסעה כדי לשווק את יינות היקב, והיא סיפרה לי שלשמחתה שבה ארצה נטולת בקבוקים, הכל נחטף. ורד גם פתחה לראשונה את יין הרוזה החדש של היקב, עליו היא חתומה, והתרגשתי יחד איתה לשמוע שיש רוזה חדש שרקחה יוצרת יין כמה ימים לפני יום האישה.
תוך לגימת היינות סיפר ארז על הדרך הארוכה והקשה שעברו השניים כזוג צעיר שהתעקש להיות חקלאים ישראל, על כל המשתמע מכך, כולל תקופה שהגיעו לפת לחם.
כיום, יקב טורא ("הר" בארמית) – שמייצר כ-100,000 בקבוקים בשנה – נחשב ליקב מוערך על ידי חובבי יין, וממשיך להשתפר משנה לשנה. את היקב הקימו השניים בשנת 2003 לאחר שהתקשו למכור את ענביהם משום שעל התוויות היה רשום "הר ברכה", ובהחלטה משותפת בחרו להכין את היין בעצמם וכך, תוך שנים ספורות הכרם, שהתפרס על פני 20 דונם בלבד, התרחב והוא משתרע היום על פני 560 דונם שאותם שוכרים בני הזוג מהמדינה.
רוזה, יקב טורא יח"צ
בואו נדבר קצת על היינות: התחלנו כמובן עם הרוזה, בציר 2019. הרכב זנים: 69% מרלו, 31% קברנה סוביניון. אלכוהול: 11.8%. יין רוזה ייחודי המופק מאשכולות מרלו וקברנה סוביניון שנבצרו בכרם ברכה, חמיצות גבוהה ונוכחות פרי מתפרצת, המתגלה בארומות של תותי עץ טריים, הדרים ופיגם. בפה חמיצות בולטת לצד מתיקות נעימה ושפע טעמי פרי היוצרים יין קליל וארומטי במיוחד המתאים למנות ראשונות, מתאבנים וארוחות קלות.
ליין גוון ורוד קל ובוהק המעניק לו מראה מרשים ויוקרתי. אני אישית ממליץ לשתות את היין הזה בצהריים או בארוחות בראנצ`, פשוט שידוך מושלם לשעות האלה. מחיר: 84 ₪.
שיראז, יקב טורא יח"צהמשכנו לשיראז מסדרת Mountain Heights בציר: 2016. שיראז 100%. התיישנות בחבית: 22 חודשים. אלכוהול: 13.5%. זהו שיראז פירותי ומתובל המבטא מאפיינים קלאסיים של הזן. ליין גוון סגול אטום וכהה, עם ארומות נדיבות של פרי שחור בשל, תיבול של ליקריץ, פלפל שחור ומנטה. פה עגול וגוף מלא וסיומת ארוכה.
יין מרשים ומיוחד שיתאים לליווי ארוחה בשרית כבדה, מתאים מאד לחך הישראלי. זכה במדליית זהב בתחרות אשכול הזהב 2018. מחיר: 129 ₪.
Mountain peak, יקב טורא יח"צסיימנו עם יין היוקרה של היקב, Mountain peak (פסגת ההר), בציר: 2016. הרכב זנים: קברנה סוביניון 47%, מרלו 38%, פטיט ורדו 6%, קברנה פרנק 9%. התיישנות בחבית: 22 חודשים. אלכוהול: 14.1%.
היין הזה זכה בפרסים רבים בתחרויות בינלאומיות, ויש לו הוא יצר קהל לקוחות נאמן מישראל, מארצות הברית, מקנדה ומאנגליה, שמחכים בכל שנה לשיווקו מחדש. היין בעל צבע אדום ארגמני עז עם ניחוחות פרי אדום בשל וגרגרי יער, תיבול קל של פלפל שחור, ציפורן ומנטה, גוף מלא וחומציות מאוזנת. מתאים לארוחות בשריות כבדות. יין גדול שימשיך להשתבח עם השנים. מחיר: 219 ₪.
קלסברג, צילום: אתר רשמיכולם פיכחים עכשיו: בירה ללא אלכוהול
למורת רוחו של השתיין, טרנד הבירות ללא אלכוהול והקוקטיילים עם מינון אלכוהולי נמוך הולך ותופס תאוצה. כן, תמיד יהיו את אלה שרוצים לדפוק את הראש בבילוי שלהם, אבל יותר ויותר בליינים מתברר רוצים לבלות בלי להשתגע ובלי לקום עם האנגאובר למחרת, ויעיד על כך יותר מכל עמוד הפייסבוק Sober Movement שמתגאה ב-19 אלף עוקבים המקדם פיכחות כאורח חיים ומעלה לעמוד שלו תמונות של חבריו אוחזים בבירה ללא אלכוהול, שמלווים בהאשטג כמו #soberissexy #partysober או #endthestigma.
אז אחרי שהתרגלנו לקוקטיילים נטולי אלכוהול או מוחלשים, עכשיו זה זמן הבירות ללא אלכוהול. לפי נתונים של קבוצת המידע בתחום המשקאות (Beverage Information Group) מכירות הבירה בעולם יורדות זה חמש שנים רצופות בעוד שקטגוריית הבירה ללא אלכוהול נמצאת בעלייה מתמדת, זאת בהתאם לטרנדים הצרכניים ובהתאמה לקהלים חדשים ולא בכדי יצרני בירה בינלאומיים רואים בבירה ללא אלכוהול פוטנציאל לצמיחה.
רגע, למה זה טוב? או.קיי, נתחיל מזה שאתם נוהגים הערב, ולא רוצים לאבד את הרישיון (או החיים) בגלל שלא עמדתם בפיתוי. אז במקום להתבאס כשאתם יושבים בבר ושותים, אנא אערף, מיץ תפוזים, אתם יכולים להחזיק ביד בקבוק בירה, לשתות בירה, רק בלי האלכוהול. ואם את בהיריון? או שאתה על אנטיביוטיקה? או שבמקרה את ספורטאית לפני תחרות חשובה? כנ"ל!
קלסברג, צילום: אתר רשמילבירה יש את הטעם שלה, והנה סוד קטן שאני מתאכזב מעצמי תוך כדי שאני כותב אותו: בירה ללא אלכוהול גם בריאה יותר לגוף שלנו. וזהו, יותר סחי מזה כבר לא תוציאו ממני היום.
ניסיתי את הבירה החדשה של קרלסברג, עם 0% אלכוהול. מדובר בבירה שבושלה באותם חומרי הגלם ובאותם השיטות של כל בירת קרלסברג קונבנציונאלית, רק שזו בלי האלכוהול עברה תהליך אידוי להוצאתו.
בירה "קרלסברג 0.0%" מכילה 15 קלוריות ל-100 מ"ל, ואשכרה יכולה להשתלב גם בתפריט של אלו ששומרים על אורח חיים מאוזן. אחד היתרונות הגדולים בבירה החדשה נוגע ל"נהגים התורנים", אלו יכולים סופסוף ליהנות מבירה טובה וטעימה יחד עם החברים, ולאחר מכן לנהוג בבטחה.
שמעו, הבירה הייתה לי טעימה. אבל באופן אישי, אני עדיין מעדיף אלכוהול בדרינק שלי. אז עד שאתחיל לעשות ספורט, או אכנס להיריון (במקרה שלי האפשרות הראשונה יותר הגיונית) אני נשאר עם המחוזקת.