מה בין וודקה לקיימות?
על פניו, אין כל קשר בין וודקה לקיימות.
בהכללה גסה אפשר אפילו לומר שמי ששותה וודקה, מושגים כמו "בר-קיימא" מעניינים לו את הסבתא, בטח אם הוא מזמין את הדרינק שלו באיזה בר או מועדון. אבל העולם כידוע משתנה במהירות, ורק בשנה האחרונה הפנמנו שלא להתעקש על הקש בקוקטייל זה לגמרי לא מילה גסה ושזה כבר ממש לא סקסי לזרוק XXX על העולם...
מותג הוודקה ההולנדי Ketel One, מבית יבואנית האלכוהול IBBLS מתחבר גם הוא לטרנד הקיימות ומשיק את פרויקט: Ketel One Kitchen – Pop Up Eco Restaurant. מדובר במסעדת פופ- אפ קונספטואלית , מבוססת על טהרת המטבח הבר-קיימא, בניצוחו של השף גיא גמזו (אריא) ושגריר מותג Ketel One בישראל.
כל הטוב הזה יקרה למשך שלושה ימים בלבד (24-22 במרץ) בקומה השנייה של מסעדת אריא, בה תוצע חוויה קולינרית מיוחדת המבוססת על ערכי ה-Zero Waste וה-Farm To Table עם תפריט מיוחד של גמזו וקוקטיילים שיותאמו למנות.
מנת נתח קצבים לצד קוקטייל DUTCH FACE. צילום: eclips מסעדה בת-קיימא, היא בריאה יותר לסועדים וידידותית יותר לסביבה. המטבח כידוע עושה שימוש בחומרי גלם מקומיים הגדלים על אדמה "כחול לבן", שהמשותף להם הוא עבודה ללא קיצורי דרך וללא פגיעה בסביבה, זאת מתוך תפישה רחבה יותר של תמיכה בקהילת החקלאים המקומית, צמצום השינוע, הקטנת שרשרת האספקה וצמצום השימוש בכלים חד-פעמיים.
הסועדים יזכו בחוויה ייחודית ובת-קיימא שתתחיל מרגע כניסתם למסעדה, שתתמלא בצמחייה, עם פרחים ובבקבוקים ממוחזרים. גם התפריטים יוגשו בצורה דיגיטלית ולא על גבי נייר (Paperless), זאת באמצעות קוד סריקה והקרנת התפריט בנייד בליווי סרטון הסבר, בהתאמה כל המנות בתפריט מבוססות כמתבקש על טהרת עקרונות הבר קיימא, זאת לצד קוקטיילים מיוחדים שהותאמו בחשיבה מעמיקה להשלמת הארוחה תוך התחשבות בכדור.
הפרויקט נולד מתוך הערך המרכזי שמקדם המותג Ketel One בשנים האחרונות: "WE BELIVE IN DOING THINGS A LITTLE BIT BETTER". כלומר, מעבר לייצור משקה איכותי ונקי שממנו הברמנים מכינים משקאות איכותיים, יצירת קהילת ברמנים המשרתים את הקהילה ואת הסביבה בשאיפה להשאיר אחריהם עולם טוב יותר.
אריא, נחלת בנימין 66, תל אביב. מחיר: 220 ₪ לזוג בהזמנה מראש בלבד.
Whisky Live 2020 על גג עזריאלי. צילום: יניב כהן Whisky Live 2020 -אירוע הוויסקי של ישראל חוזר
אחרי חמש שנים רצופות של סולד אאוט, תערוכת וויסקי לייב הבינלאומית מבית Whisky Magazine היא ללא כל עוררין מוקד עלייה לרגל ואפשר כבר להכריז: ישראל היא וויסקי-ניישן.
הקהל הישראלי צמא לאיכות מזוקקת ותערוכת Whisky live על גג קניון עזריאלי מציגה הפקה בסטנדרט גבוה עם עשרות בקבוקים נדירים, אורחים מחו"ל, סדנאות ועוד.
מדובר בחגיגה לחך, וכבוד לשתיין הישראלי שבזכותו ישראל התברגה כמארחת בולטת בין שורת מדינות נוספות שבהן התערוכה מוצגת מדי שנה: אוסטרליה, אירלנד, אנגליה, ארה"ב, בלגיה, הודו, הולנד, יפן, צרפת, קנדה, ספרד ועוד.
Whisky live מאגד בתוכו השקות אקסקלוסיביות של בקבוקים, מהדורות מוגבלות ונדירות לצד מותגי הוויסקי המובילים מכל העולם. גם השנה יגיעו לתערוכה מומחים אורחים מהעולם שיעבירו סדנאות והרצאות שיכללו טעימות וויסקי מבקבוקים נדירים שמגיעים לארץ לראשונה.
מתחם הפרימיום עבר השנה שדרוג נוסף ויציע מנות מיוחדות, מרחבי ישיבה מעוצבים וטעימות וויסקי מרחבי תבל ממבחר בקבוקים נדירים. אגב, בעקבות פריחתו של הג`ין בשנה האחרונה, השנה תוכלו לדגום בפסטיבל גם ג`ין איכותי של מספר מזקקות מובילות.
נפגשתי בשבוע שעבר עם איש הוויסקי תומר גורן - מנהלה המקצועי של התערוכה, ומי שייבא את הפורמט לישראל והמזקק של "מילק אנד האני", המזקקה הישראלית הראשונה, שסיפר לי ששוק הוויסקי בארץ גדל וצומח בשנים האחרונות, הן בכמות המותגים המיובאים לשוק הישראלי והן ברמת הידע וההבנה של הקהל המקומי.
"התערוכה היא חגיגה של טעמים וניחוחות והזדמנות לטעימה של בקבוקי וויסקי מיוחדים ואפשרות להעמיק ולצלול לעולמות התוכן של המשקה המדהים הזה בסדנאות שיועברו על ידי מומחי וויסקי מרתקים".
בפגישה גם טעמנו שני סוגי וויסקי מיוחדים שיככבו השנה בתערוכה.
GENTLEMAN JACK, יח"צ
GENTLEMAN JACK - מתוך משפחת מוצרי Jack Daniel`s בולט הוויסקי הזה בטעם ייחודי ובתהליך ייצור שונה. המשקה יוצר לפי המתכון האישי של ג`ק דניאל בכבודו. בשונה ממשקאות Jack Daniel`s הקלאסים, בסיום תהליך הייצור של הוויסקי ולאחר היישון בחביות עץ האלון שמעניקות לנוזל טעם וצבע, מסונן המשקה פעם נוספת דרך פחם עץ המייפל שהפך לשם נרדף לתהליך הייצור של Jack Daniel`s.
הסינון הכפול מעדן את טעמו של הוויסקי ומעניק לו איכויות חדשות וטעם חלק רגע לפני שהוא נכנס לבקבוקים. למשקה ניחוחות מתוקים של וניל וקרמל, ללא טעם דומיננטי של אלון בזכות תהליך הסינון הכפול.
THE MACALLAN TRIPLE CASK MATURED 12 YEARS OLD, יח"צ
הוויסקי השני שטעמנו היה THE MACALLAN TRIPLE CASK MATURED 12 YEARS OLD - מקאלן טריפל קאסק מיושן 12 שנים חושף את המחויבות לאומנות העץ והזיקוק שהם אבני הדרך של וויסקי מקאלן מאז הקמת המזקקה בשנת 1824. זוהי מורכבות יוצאת דופן של חביות עץ אלון היוצרות את הלגימה החלקה והאופי המזוהה עם סינגל מאלט.
חיתון של שלושה תזקיקים שונים שיושנו כל אחד בחביות מסוג שונה: חביות עץ אלון אירופאי שתובלו ביין שרי אולורוסו, חביות עץ אלון אמריקאי שתובלו ביין שרי אולורוסו ולבסוף חביות עץ אלון אמריקאי שתובלו בבורבון, יוצרות את הסינגל מאלט הייחודי הזה עם טעמי הדרים, וניל ואלון טרי.
Whiksy Live, קניון עזריאלי תל אביב בקומה השלישית, קומת גג הקניון (הכניסה לתערוכה מגיל 18 ומעלה).
מחיר: החל מ-139 שקל (כל מבקר בתערוכה יקבל כוס וויסקי מקצועית בשווי 20 ₪ ושלוש טעימות). כרטיס פרימיום מקנה כניסה למתחם, כוס ו-8 טעימות וויסקי, כרטיסים באיוונטים 9066*
כשהטאנינים בועטים חזק: ביקור ביקב אלכסנדר
חובבי יין בוודאי מכירים היטב את היקב האקסלוסיבי הזה ובמיוחד את העומד בראשו, יורם שלום.
יורם, אוטודידקט שלמד במשך שנים את מלאכת ייצור היין מאביו אלכסנדר שהיה מכין יין לצריכה פרטית, וכן מאנשים בתעשייה ומניסוי וטעייה.
אחרי שהשתחרר מהצבא התקבל יורם לעבודה כטכנאי בערוץ 1, אולם ב-1995 נקלע למשימה עיתונאית ששינתה את חייו: באחת מגיחותיו יצא עם העיתונאי מוטי עדן לצפון, כדי להכין כתבה על יקב דלתון. שם חווה חוויה מכוננת שגרמה לו להתאהב בעשיית יין ולבחור בשינוי מסלול החיים, תוך הקמת יקב. הוא חכר כרמים בכפר שמאי ובכרם בן-זמרה והחל לעבד אותם כפי שהם, בהמשך נטע גפנים חדשות ולצד היקב, התפרנס מבישול ארוחות ביתיות תחת השם "המטבח של ליזה", על-שם אמו.
מתחילת הדרך תמחר יורם את יינותיו במחירים גבוהים מהממוצע וכך מיתג את היקב כיקב פרמיום המייצר יינות יוקרתיים. ב-2001, בתחרות כד היין שנערכה בגני התערוכה, זכה יינו של יורם באחד המקומות הראשונים - ובן לילה הפך לשם דבר. בהמשך הגיעו עוד עשרות פרסים ומדליות.
יורם שלום. צילום: רואי פרסול בשבוע שעבר ביקרתי ביקב השוכן בעמק חפר ונפגשתי עם יורם שסייר איתי בחדר החביות, חשף אנקדוטות משלבי עשיית היין, פירט על הקשיים של יקב הבוטיק בישראל והפרפקציוניסטיות שלו שבגינה הוא אינו מתפשר על כלום ולא עושה לעצמו הנחות.
חתיכת טיפוס, חשבתי לעצמי, שהלך נגד הזרם והקים לעצמו יקב בעשר אצבעות, וניכר שעל הכל הוא חושב, אפילו התוויות שעל-גבי הבקבוקים הן עיבוד של צילומי תכשיטים שעברו במשפחתו שעשתה דרכה מאיטליה לתוניסיה ונחשפו לאחר מות האב. לנושא התוויות הוא מייחס חשיבות רבה.
על כל תווית מתנוססת תמונת אביו; ובעבר על הזכות להשתמש בתמונתו של אלכסנדר הגדול רכוב על סוס, פרי מכחולו של הצייר הצרפתי שארל לה-ברן, שהתנוססה כאמור על כמה מהתוויות עד לא מזמן, הוא שילם כ-30 אלף שקלים - 30 שקלים לתווית, לאלף בקבוקים.
בביקורי טעמתי מספר יינות, ואני ארחיב כאן על שלושה מהם:
נתחיל, כמקובל, עם היין הלבן, ליזה שרדונה 2019. ליזה הוא שם אמו של יורם, ומ"סדרת ההורים" - סנדרו וליזה - על-שם הוריו כמובן.
ליזה שרדונה. צילום: איל קרן ליזה שרדונה הוא יין על טהרת ענבי שרדונה הגדלים בכרם ותיק בן 28 שנים, הנמצא בכרם בן זמרה שבגליל העליון, 870 מטר מעל פני הים. יבול ענבים נמוך, משטר מים קפדני וכורם מסור לעבודתו העניקו לענבים שילוב מושלם של ריחות וטעמים. ליין צבע זהב בהיר. טעמו חד, ארוך ומענג, משולב בחמיצות מעודנת וטעמי פרי בשלים ומענגים. יין רענן ואלגנטי.
יורם משקיע כאמור הרבה מחשבה בתוויות שעל הבקבוקים, ותווית היין הזה היא כתר, פרט מתליון שרשרת השייך לאוסף התכשיטים של המשפחה.
מחיר: 120 ₪.
קברנה פרנק 2017. צילום: איל קרן
נתקדם לאלכסנדר רזרב – קברנה פרנק 2017. יין זה מיוצר מכרם נבחר של יקב אלכסנדר. הגפנים גדלות בכפר שמאי על מורדות הר מצפה הימים 690 מטר מעל הים. היין שהה 24 חודשיים בחביות %60 צרפתיות %40 אמריקאי. ליין צבע רובי סגול ועמוק, הארומה אלגנטית ועשירה, מורכבת מפרי אדום בשל, מלווה בפירות יער ודובדבנים, עטוף בטבק עם רקע של פלפל ירוק. בטעמו היין בעל גוף מלא מאוזן היטב, עם טאנינים בשלים וסיומת ארוכה. יין מענג עם אפשרות להתיישנות של מספר שנים.
גם תווית היין הזה שאבה השראתה צאוסף תכשיטים של המשפחה ובמרכזה סיכת דש המתנוססת בפאר בחזית התווית הקדמית, משך התיישנות: 24 חודשים. היין לא מסונן, ועובר שְׁפִיָה כל חצי שנה.
מחיר: 150 ₪.
אלכסנדר הגדול קברנה סוביניון 2014. צילום: איל קרן
ואסיים ביין הדגל של היקב: אלכסנדר הגדול קברנה סוביניון 2014.
יקב אלכסנדר חוגג השנה 24 חורפים ומשיק בפעם ה-20 את "אלכסנדר הגדול".
זהו אחד מיינות הדגל של היקב שזכה בפרסים רבים וקצר הצלחות בישראל וברחבי העולם. היין מופק מכרמיו המשובחים של היקב, ענבי קברנה סוביניון, ענבי פטי ורדו וענבי שיראז. קברנה סוביניון אצילי, גדל בכרם בן זמרה בגובה 870 מטר מעל פני הים. הבציר ידני, נערך באישון לילה בעזרת יקירי היקב הבאים מרחבי הארץ והעולם, באווירה חגיגית ומיוחדת נבצרים הענבים, ובשעת הבוקר המוקדמות מוגשת ארוחה מפוארת.
הענבים עוברים מיון קפדני, בטרם הם עוברים לריסוק וטיפול. התוצאה נפלאה ומדהימה, יין עשיר, מלא ובנוי לתלפיות, יין עם טעמים ושכבות שונות. יין מענג ומורכב, עם יכולת התיישנות לשנים רבות. תווית היין: האיור שבתווית הינו פרט מטבעת היהלום שעוברת מדור לדור במשפחת שלום, למעלה מ-120 שנה. משך יישון היין בחביות – 36 חודשים.
מחיר: 320 ₪.
אסי חסקל, יח"צ
מסיבת חמארה גרוזינית
אם המדור הזה עשה לכם חשק לצאת ולשתות משהו, תנו לי להמליץ לכם על משתה גרוזיני שמשתלב נפלא עם החג הכי שמח שיש: פורים.
כן, כן, אתם מוזמנים למסיבת פורים גרוזינית ב-"טש וטשה" עם רקדן הבטן אסי חסקל.
"טש וטשה", החמארה הגרוזינית השמחה משוק הפשפשים, עברה לאחרונה למתחם התחנה בתל אביב עם קומפלקס המשלב אוכל גרוזיני, חאפלות מקפיצות ובר אל תוך הלילה. ברוח החג תתקיים מסיבת פורים כייפית, מלאה בצ`ה צ`ה ובמוזיקה מעולה. רקדן הבטן הראשון בישראל, יגיע להרים את מצב הרוח ולעשות לכולם שמח בלב ובגוף. כמובן שמומלץ להגיע מחופשים ורעבים.
טש וטשה, מתחם התחנה , מבנה 5, תל אביב – יפו. יום שלישי, 10.3.2020, החל מהשעה 21:00, בהזמנה מראש: טלפון: 03-6771373.
MYX Fusions, יח"צ
MYX Fusions - טעמנו מהיין של מינאז`
איתה ובלעדיה מתברר, היין הכשר שלה "MYX Fusions" שמו, הושק בארץ (משווק ע"י צור עולם יין) ואנחנו שפספסנו כאמור הזדמנות לגעת באבק הכוכבים - קפצנו מיד על ההזדמנות ללגום מהיין של הכוכבת, המשווק בשלב הזה בשני טעמים בלבד: ענבים ואפרסק.
המשקה מתוצרתה, טמון בבקבוקים קטנים והדורים של 187 מ"ל. והטעם? ובכן, שוס! מבין השניים אהבתי במיוחד את האפרסק. זהו משקה רענן וכיפי, עם ניחוח אפרסקי עדין, תחושה קלילה בפה וסיומת נעימה.
אגב לטובת ההריוניות שמפנטזות בלילה על כוס יין ומתעוררות לאיסור חמור על שתיית אלכוהול, נציין כי המשקה של הזמרת מכיל רק 5.5 אחוז אלכוהול ולעומת זאת מקסימום טעם-יין, ונדמה כי מינאז` הצליחה בגדול להביא את התענוג הטהור של שתיית יין גם אנשים שאינם מסוגלים ליהנות ממנו בגלל האלכוהול.
מחיר: 10 ₪.