צילום: אלון מאיר, באדיבות פייסבוק להתאהב בפטריות
מיא גינזבורג חרשה את כל העולם בחיפוש אחר פטריות. ואם זה לא נשמע לכם מסעיר מספיק, חכו שתשמעו איזה סיפורים היא ליקטה, תוך כדי ליקוט פטריות.
"כשטיילתי בצפון אמריקה, תפסתי טרמפים בצפון מערב קנדה", היא מספרת לי. "יום אחד, לאחר שעות ארוכות של עמידה בצומת באמצע שום מקום (יערות צפון קנדה) עצרה לי לטרמפ אישה די המונית. כשנסענו סיפרתי לה שאני מאוד אוהבת פטריות ומתעניינת בהם. לא עבר רגע עד שהיא החלה לספר ללא הפסקה על זה שהיא למעשה במקצועה יצואנית של פטריית המאכל הנחשקת ביותר בעולם (אפילו יותר מכמהין) שנקראת מצוטאקי, ונחשבת לעילית הקולינארית כיום ביפן.
אני כמובן מעולם קודם לכן לא שמעתי על הפטרייה הזו ומאוד התרגשתי להיות בלב ההתרחשות. תוך שעה היא כבר לקחה אותי למעבה השטח - אל הקניין של הפטריות שישב בקראוון באמצע שומקום.
תוך כדי שאנחנו יושבים שם ומפטפטים איתו נכנסת משפחה של אינדיאנים, מה שנקרא שם בשפה מכובסת first nation, שנראים כאילו נולדו ביער ומעולם לא יצאו ממנו, עם שקים עמוסים בפטריות המרהיבות הללו, ובפניהם חיוכים של אנשים שמצאו זהב, לא פחות.
צילום: אלון מאיר היינו שם עדים לתהליך השקילה, התשלום - מאות דולרים, במזומן, ביד - והמיון לפי דרגות איכות. את הדרגות הנמוכות קיבלתי אני כמתנה למזכרת- בחינם! לאחר מכן נסעתי איתה לארוז את הפטריות ולהקפיץ אותן לשדה התעופה. הפטריות היו צפויות להגיע ליפן עוד באותו הלילה ולהימכר בסכומי עתק. מיותר לציין שארוחת הפטריות באותו הערב הייתה חלומית".
כן, מיא (אומרים מאיה, ולא מאי, ופירוש שמה אם תהיתם הוא "מים" בארמית), 32, חיה ונושמת פטריות, ותשמח להדביק גם אתכם בחיידק שלה, אם רק תצטרפו לאחת הסדנאות שהיא מעבירה.
השתתפתי בסדנה כזאת בשבת חורפית של חודש פברואר. היום החל במועדון של קיבוץ לוטם, שם ישבנו להכנה ליציאה לשטח, לפני היציאה לליקוט ביער.
"הפטריות בחרו בי, ולא להפך", סיפרה לי מיא. "נסעתי לטיול של חצי שנה בקנדה ולא הפסקתי לראות פטריות בכל מקום. עשיתי טרקים בטבע, פגשתי לקטים ופטריות הקיפו אותי בלי הפסקה. זה סקרן אותי, ולקחתי שם קורס בן חמישה ימים על פטריות. מסתבר שבלי לדעת עשיתי קורס אצל אחד המומחים הגדולים בעולם בפטריות, פול סטמס. נוצר בנינו חיבור, הוא אמר לי שמעולם לא היה אצלו ישראלי בקורס כזה וקבע: "בישראל את הולכת להדריך אנשים בנושא".
צחקתי לו בפנים והמשכתי לטייל ליפן. כשחזרתי ארצה, החלטתי לנסות לארגן סדנה אחת לחובבי פטריות. מהסדנה הזו נוצרה רשימת המתנה של עשרות אנשים ובחורף שעבר העברתי סדנאות ליותר מ-300 אנשים, כשהכל התגלגל בלי להתכוון".
צילום: אלון מאיר צילום: אלון מאיר בהכנה בכיתה תלמדו חומר בסיסי על פטריות, תבינו למה יער לא יכול להתקיים בלעדיהן ובגדול תבינו שבכל הנוגע לפטריות רב הנסתר על הגלוי, כי זה עולם שיש עוד המון לחקור ולגלות בו.
למשל, ידעתם שפטריות הן לא צמחים ולא בעלי חיים, אלא ממלכה בפני עצמה? מיא מסבירה את הדברים האלה כולל מצגת עם שקופיות, ואני מופתע לראות שהילדים שהגיעו עם הוריהם מרותקים לנושא. אחרי יום כזה הילדים יוצאים החוצה לשדה ומסתכלים אחרת על האדמה. הם מבינים את ההשפעה השלילית של כיסוי הבטון והאספלט על כל חלקת אדמה ולומדים איך כריתה של יער משמידה עולם שלם של פטריות (החלק של הפטריות שנמצא מתחת לאדמה נקרא תפטיר, והוא נראה כמו קורים דקים) שנמצאות באדמה וחיות בסימביוזה עם העצים, מפרקות חומר אורגני ומועילות לאדמה.
צילום: פייסבוק להתאהב בפטריותבאורגון שבארה"ב מצאו תפטיר של אותה הפטרייה בקוטר של 9 קמ"ר, מה שהופך את הפטריות לאורגניזם הגדול בטבע. כן, אפילו יותר מפיל או לווייתן.
תכף יוצאים ללקט ביער לא רחוק מהקיבוץ, ולמיא יש סיפור אחרון לקהל השומעים. "בהגיעי לכפר בעמק פרוואטי שבצפון הודו בחודש יולי לא היו לי הרבה צפיות. כבר הייתי כמה פעמים בהודו, והאינפורמציה בנוגע לפטריות הייתה דלה. התכנית הייתה בעיקר לצאת ליער, למצוא פטריות, ולהגדיר אותן - ללמוד עד כמה שניתן ללמוד ללא אינפורמציה מקומית. המנהג שלי כשאני מגיעה למקום בו אני רוצה ללקט פטריות, הוא למצוא את מקום הלינה הקרוב ביותר ליער.
לרוב אלך עד קצה הכפר הקרוב ביותר ליער ושם אחפש מקום ללון. בהגיעי לקצה הכפר פגשתי ישראלי באכסניה מרוחקת. ישבנו ושתינו תה ביחד, וסיפרתי לו שאני הגעתי בכדי ללמוד על הפטריות. הוא מאוד התרגש לשמוע את זה, כי מסתבר, שממש את אותה האכסניה מנהלת משפחה שיוצאת ללקט פטריות כמעט בכל יום.
צילום: פייסבוק להתאהב בפטריות לא עברו חמש דקות והאמא של הבית חזרה מהיער ועל גבה תיק עמוס פטריות. דקות ספורות לאחר מכן מצאתי את עצמי יושבת עם אותה אישה מרשימה על הרצפה בכניסה לאכסניה וממיינת פטריות (מסוג אוזניה זהובה) לקראת בישול בארוחת הערב. ככה שאת הפטריות שלכם תוכלו למצוא בכל מקום בעולם, אם רק תחפשו. ולפעמים, כמו בסיפור הזה, הפטריות פשוט מצאו אותי. אפילו לא הייתי צריכה לחפש אותן".
זהו, אנחנו יוצאים ללקט, ומיא מסבירה לנו שמעכשיו צריכים לשנות את ההסתכלות. אם בדרך כלל כשאנחנו מטיילים בטבע, אנחנו מתבוננים בצמחים, בעצים, מחפשים ציפורים וחיות בר – כשאנחנו מחפשים פטריות צריכים להתרכז בהן. כי פטריות הן קטנות ונחבאות אל הכלים, ואם לא נתמקד בחיפוש פשוט לא נמצא אותן.
אז אנחנו מתעלמים מכל מה שיש ליער המרהיב להציע ומתחילים להסתכל ברמת המיקרו. ותוך שניות מתחילות לצוץ פטריות. בזה אחר זה, נשמעות מתוך היער צעקות "מצאתי" של חברי הקבוצה. כאן אוזניה, שם אורניה, ובניהן הרבה פטריות שאינן אכילות. מיא מתעכבת על כל פטרייה, פותחת מגדיר ובודקת את המאפיינים שלה.
צילום: פייסבוק להתאהב בפטריות היא כבר יודעת באיזו פטרייה מדובר, אבל היא רוצה שגם אנחנו נדע איך לחפש את הפטרייה במגדיר. האם היא דביקה? האם יש לה רגל חומה או לבנה? אינספור אפשרויות מובילות אותנו לבסוף לפטרייה הנכונה, וכך מגלים האם ניתן לאכול אותה או לא, ועוד תכונות שמאפיינות את הפטרייה הספציפית הזו. מיא מגלה שבישראל היא אוכלת רק שני סוגי פטריות – אוזניית הכלך ונטופה, כי הן היחידות שממש טעימות מבחינתה. האורניות, אותן פטריות נפוצות שרובכם מעירים דווקא לא עושות לה את זה בגלל המרקם הרירי, שמזכיר קצת במיה.
צילום: אלון מאיר, באדיבות פייסבוק להתאהב בפטריות העונה תכף נגמרת, עם תום הגשמים, ואם יתמזל מזלכם וגשם יימשך גם בחודשים מרץ אפריל, אולי תספיקו להצטרף לאחת הסדנאות עוד החורף.
מיא מעבירה כמה סוגים של סיורים:
סיור לכל המשפחה - שמטרתו בעיקר להעביר את חווית הליקוט ולמידה של ניואנס לגבי כל מין שרואים בשטח. הרעיון הוא לספר את הסיפור של הפטריות ולגרום לקהל לחבב אותן יותר, תוך הבנה שיש להן ערך גדול ויש לשמור עליהן.
סדנת מבוא למבוגרים ונוער- הסדנה בה אני השתתפתי.
סדנה למתקדמים / השתלמות מדריכים - אליהן מגיעים רק מבוגרים עם ניסיון מוקדם בתחום ההדרכה או שמירת טבע. אנשים ללא ניסיון שרוצים להצטרף להשתלמויות מתקדמים מתבקשים לקרוא חומר רקע שמיא מעבירה להם לפני תחילת הסדנה. השתלמות זו בנויה משלוש שעות הרצאה ודיון בכיתה ואז שלוש שעות בשטח, כשהמטרה היא לפתח עצמאות בשטח ויכולת זיהוי עצמאית של פטריות. למדריכים - המטרה היא להכשיר אותם להדרכת קהלים בנושא פטריות.
מחירים: סיור לכל המשפחה: 100 ₪ למבוגר, 50 ₪ לילד. סדנת מבוא: 250 ₪, השתלמות מתקדמים: 150 ₪.
צילום: אלון מאיר, באדיבות פייסבוק להתאהב בפטריות אגב, מיא גם עושה דברים מחוץ לעונת הפטריות בארץ: הרצאה "ללחוש לפטריות"- הרצאה של 90 דקות בה היא מגוללת את סיפור ההתאהבות שלה בפטריות ומספרת על המסע שעשתה אחריהן (ועודנה עושה) מסביב לעולם. סיפורים ואנקדוטות על פטריות מרחבי העולם, מפגשים אנושים מיוחדים, מיני פטריות אקזוטיים, ועוד.
טיולים בחו"ל- ב-9.9.20 מיא צפויה להוציא בשיתוף עם חברת "תרבויות עולמי" סיור ליקוט פטריות לבולגריה. ישנים בבקתת הרים למרגלות רכס הרילה בבולגריה ובכל יום יוצאים ללקט פטריות באזור אחר. בערבים מבשלים את הפטריות ופוגשים את המקומיים שמבשלים אותן.
מיא גם מעבירה הדרכות סיורי ליקוט פטריות בהודו לאורך כל עונת המונסון (יולי אוגוסט), ככה ששווה להתעדכן בפייסבוק שלה: "להתאהב בפטריות", או באתר הבית שלה.