צילום: 123RF
שמן באובב (Baobab), קלהרי (Kalahari) - שמן זרעי אבטיח, מאפורה (Mafura) המכונה גם "חמאה אפריקאית", שמן מרולה (Marula), פלנטיין plantain)) ומונגונגו (Mongongo) הם רק מקצת הרכיבים האפריקאים שחדרו היישר מהסוואנות וכבשו כמעט כל תמרוק מערבי, אלא שבראש רשימת הרכיבים הצמחיים הפעילים שמקורם ביבשת השחורה מככב לא אחרת מאשר אגוז השיאה.
חמאה סמיכה וגדושה במיצוי אגוז אפריקאי ההופכת את העור למשיי ולבעל ריח משכר, כזה שמסניפים אותו ומבינים שמדובר ברגע שאנחנו ממש לא רוצות שייגמר לעולם.
לא ברור מתי בדיוק נולדה גרסתה התעשייתית הראשונה של חמאת השיאה המופקת מאגוז, אך מה שכן וודאי הוא שהראשונות להשתמש במיצוי האגוז – הרכיב המרכזי במרבית מחמאות הגוף המערביות היו נשות העיירה וואגאדוגו, בבורקינה פאסו - מדינה במערב אפריקה שהיו אוספות את פרי עץ הקַאריטֶה (Vitellaria Paradoxa), סוחטות ומייבשות את אגוזיו, טוחנות אותם עד לקבלת משחה משובחת, שאותה הן היו הופכות לחמאה שנועדה לסיכוך גופן.
נשות בורקינה פאסו מכירות את עץ הקאריטה היטב. העץ ממשפחת הספוטיים, המניב את אגוזי השיאה, גדל בר באזור הסוואנה בסודן ונהרות הנילוס והוא נערץ במיוחד על האפריקאיות הודות לסגולותיו הרפואיות והטיפוליות המופלאות של שמן השיאה. לא בכדי העץ עצמו קדוש מבחינתן והן מכנות אותו בשם "Karite", שפירושו "עץ החיים".
סוד הכנתה של חמאת השיאה בבורקינה פאסו היה שמור במשך שנים רבות לנשים בלבד ולכן הן גם היו היחידות שהורשו בעבר לעסוק במסחר באגוזים הללו ומכאן גם שמה של חמאת השיאה, "זהב הנשים".
ל`אוקסיטן - הנשים בקאופרטיב בבורקינה פאסו. צילום: Jean de La Tour
עם השנים ובשל הקולוניאליזם הצרפתי, הגיעו אגוזי השיאה גם לאירופה וענף הקוסמטיקה המערבי אימץ אותה כבר בראשית המאה הקודמת, תחילה כמרכיב בודד ששווק בבתי המרקחת ואחר כך כחלק מפורמולות עשירות של תמרוקים מסוגים שונים.
לא בכדי אימץ ל`אוקסיטן - המותג הצרפתי מפרובנס את השיאה ומבין סך מרכיבי מוצריו שמקורם בדרום צרפת, השיאה היא היחידה שמגיעה מאפריקה.
המותג אף הגדיל לעשות כשייסד שיתוף פעולה עם אלפי הנשים בבורקינה פאסו, עבורן הוא הקים תוכנית משותפת לפיתוח והעצמת נשים באזורים מוחלשים תוך סיוע ברכישת מקצוע ופיתוח שרשרת האספקה לחמאת השיאה בסחר הוגן.
ל`אוקסיטן - הנשים בקאופרטיב בבורקינה פאסו. צילום: Jean de La Tour ד"ר ג`קסון - חוקר בריטי הפעיל בתחום הפארמקוגנוסיה – רפואת צמחים קלינית - שיצא למסע באפריקה בעקבות ה"חומרים הטבעיים הפעילים ביותר", כהגדרתו, מצא מבין שלל המרכיבים האפריקאים המופלאים את השיאה כרכיב אנטי אייג`ינג מנצח ועל כן גם הוא שילב אותה בתכשיריו Dr. Jackson’s Natural Products הטמונים בצנצנות זכוכית ומוצעים למכירה במחירים שערורייתיים.
צילום: אתר Dr. Jackson’s Natural Products דוקטור ג`קסון אף הקים עמותה הפועלת לנטיעת עצי קאריטה נוספים. "ילדים מקומיים שהיו כורתים את העצים כדי לפנות מקום לגידולים זרים כמו טבק", הוא טוען, "לומדים עכשיו שהם צריכים להזין את הצמח הזה. לא סתם הוא מכונה בקרב המבוגרים `עץ החיים`".
לעץ השיאה המיתמר לגובה של 15 מטרים ענפים איתנים הנושאים אשכולות אגוזים הגדולים מכף יד, ולהם קליפה ירוקה עבה וקשיחה. העץ מגיע לשיא בגרותו ולבשלותו לאחר 45 שנה ואז גם ניתן להניב ממנו פולים באיכות הראויה לשימוש קוסמטי.
כאשר מפצחים את האגוז מתגלה בתוכו הנוזל הקרמי המופלא בצבע קרם, העשיר בחומצות בלתי רווית ("אולאית" ו"סטארין" המעודדות צמיחה והתחדשות של תאי העור וחומצת "קינמון" בעלת סגולות חיטוי וריפוי בהיותה אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות ואנטי פיטרייתיות). עוד עשיר מיצוי האגוז בקרוטן, בפרוטאינים, באנטי אוקסידנטים, בחלבונים, בפחמימות ובוויטמין A ובנוגדי חמצון חיוניים, כמו גם ויטמין E המזין את העור ומחדיר אליו לחות.
תהליך הייצור הטבעי והמסורתי של חמאת אגוז השיאה הוא ארוך ומפרך, כ-20 שעות עבודה לערך, נדרשות להפקת קילוגרם אחד של חמאה. אי לכך, מיוצרת רוב חמאת השיאה לתעשיית הקוסמטיקה בתהליך זיקוק תעשייתי מהיר, הפוגם לעיתים בסגולות המרפא שלה.
עם זאת בתכשירי קוסמטיקה שונים ניתן בהחלט למצוא גם חמאת השיאה שאינה מזוקקת (לא מעובדת) ובעניין זה אף יצוין כי למרות שנהוג לחשוב שרכיב מזוקק הוא איכותי יותר משום שהוא מרוכז יותר, שהרי בפועל בתהליך הזיקוק חמאת השיאה מאבדת כאמור חלק מסגולותיה החשובות והופכת לפחות יעילה.
אי לכך, ועל מנת לבדוק את איכותה של חמאת השיאה, הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי הציעה שיטה לדירוגה: A – שיאה גולמית ולא מזוקקת, המופקת באמצעות שימוש במים, B – מזוקקת ו-C – מזוקקת מאוד ומופקת באמצעות ממסים. עם זאת גם זאת האחרונה ברשימה המופקת בכבישה קרה נחשבת לחומר גלם איכותי המספק לשיאה את סגולותיה, המוניטין והפופולריות הרבים שבהם היא מתהדרת לרבות יכולת הגנת UV (בערך SPF 6) טבעית מקרני השמש.
השיאה פופולרית בעיקר כמרכיב מרכזי בתכשירי לחות לעור רגיל עד יבש מאוד, ומהווה חלק בלתי נפרד בתכשירים ייעודים לאוכלוסיה בוגרת, שם היא מספקת מענה גם לבעיית אלסטיות ורפיון העור. בשלב מאוחר יותר שולבה השיאה גם בתעשיית השיער (בעיקר במסכות) לאחר שהוכחה כיעילה לטיפול בשיער יבש, בקרקפת רגישה ובמניעת קשקשת.
מריחת חמאת שיאה מסייעת גם לטיפול בצלקות שונות שהופיעו כתוצאה מאקנה, לשיקום נזקי חשיפה לשמש או התבלות טבעית של העור ולמרות שמדובר במוצר המורכב רובו ככולו משומן, תמרוקים שונים מבוססי שיאה מתאימים גם לבעלי עור שמנוני ומאזנים את העור תוך החדרת לחות טבעית המסייעת לפנים להראות נפלא.
אחד היתרונות הבולטים ביותר של חמאת שיאה למשל הוא שהיא הופכת את העור למשיי ולבעל ריח משכר. למעשה, מדובר בשדרוג היסטרי של קרם הגוף הקונבנציונלי שאותו התרגלנו למשוח אחרי המקלחת, על מנת שיחזיר לעור את הברק והגמישות שחסרים לו אחרי המים הקשים.
גם תכשירי הזנה לפנים מועשרים לא פעם במיצוי שיאה וזאת בכדי לספק לעור את כל כמות הלחות הנדרשת, בעיקר בחורף כשעור הפנים צמא לאקסטרה לחות.
השומן שעושה לכן טוב: 10 תכשירים מומלצים עם חמאת שיאה
התכשירים שייסקרו להלן מתאימים בחלקם לבעלי עור יבש ולאנשים רגישים, אך לא רק להם, אלא גם למי שחפצים לעדן את עורם, להוסיף לו מרכיבי הזנה שונים, לסייע לו להתגבר על נזקי הסביבה והזמן ו"לשמר את הקיים" באופן מיטבי.
יח"צ
מסכת שיער - פיטו פריז
היצרנית: "פיטוקריטה - מסכה לשיער יבש ופגום מאוד העשויה מצמחים (חמאת שיאה, שמן קשיו, שמן פסטל, ויטמין E, ויטמין B5 וקרטין). המכה מיועדת לרכך את השיער ולהוסיף לו חומצות אמינו החיוניות להחזרת הלחות והברק".
מחיר: 159.90 ₪ ל-200 מ"ל, בפארמים ובבתי המרקחת.
הנסיינית: "קוטור, קוטור, קוטור!!! מלבד הריח האלגנטי המשכר של המסכה הזאת אציין לשבח גם את מאפייניה הנוספים של המסכה המשובחת הזאת. המרקם שלה סמיך, מרכך ועתיר שמנים נעימים, כזה שלא מכביד ומשאיר שיער רך וצייתן לתפארת המצפה את השיער בשכבת חיוניות עדינה ונעימה".
יח"צ
קרם ידיים - ל`אוקסיטן
היצרנית: "קרם הידיים מכיל ריכוז גבוה של 20% חמאת שיאה, דבש ותמציות שקדים מתוקים המעורבבים עם ריחות עדינים של תמציות יסמין, ילנג – ילנג וויטמין E להזנת העור".
מחיר: 149 ₪ ל-150 מ"ל , בסניפי הרשת.
הנסיינית: "הטקסטורה של הקרם נעימה ורכה, אינה דביקה ולא שמנונית ונספגת במהירות בעור. לקרם ניחוח פרחוני עדין, כזה שרוצים ללכת איתו על הידיים אבל הכי חשוב מבחינתי שיש לצרפתי הזה איכויות וגוונים של מגע מנחם ומפייס לאורך כל המשטח המטופל".
יח"צ
מסכת לחות לפנים - חוה זינגבוים
היצרנית: "מסכת ויטמין E מכילה שמן שקדים מתוק, חמאת שיאה וויטמין E. המסכה נועדה להפחית איבוד מים טרנס אפידרמלי, לאזן את רמת הלחות בעור ולתקן ממברנות תאים פגומות, על מנת להבטיח את פעילותו האופטימלית של העור".
מחיר: 365 ₪ ל-50 מ"ל, אצל קוסמטיקאיות מורשות המותג.
הנסיינית: "כבעלת עור צפוד ומיובש ממזג האוויר הסוער שהפתיע אותנו לטובה השבוע בארץ הקודש, אני מודה שהתלהבתי מאד מהמרקם העשיר של המסכה הזאת שהשאיר פנים לחות, רכות ורגועות.
בתחילה אימצתי את המסכה בשימוש שבועי קבוע, אך בפעמים הבאות כבר מרחתי אותה מדי יומיים ולשמחתי היובש סביב האף חלף, העור הסופר רגיש שלי נרגע והפסיק להאדים, ומבחינתי מדובר במסכה מוצלחת במיוחד, גם אם היא יקרה במיוחד".
יח"צ
קרם ידיים וגוף - Kieh`ls
היצרנית: "קרם הניחן בניחוח כוסברה, ומכיל שיאה, אלוורה ושיבולת שועל שנועד לסייע בקבלת עור רך וחלק למגע".
מחיר: 119 ₪ ל-250 מ"ל, בסניפי המותג.
הנסיינית: "מה שאהבתי במיוחד בקרם הגוף של המותג האמריקאי הוותיק שהוקם כבר לפני כמעט 170 שנה על ידי ג`ון קיל (John Kiel) תחילה כבית מרקחת ורק בהמשך כמותג קוסמטיקה, הוא השילוב שבין האלגנטיות של התכשיר הזה והמרקם הייחודי שלו שמקפיד על גינונים ועל טעם טוב ההופכים אותו לאופציה מנצחת.
נכון, הוא לא יודע לעשות קסמים, הוא אולי לא יחטב אותך, אבל היי, הוא באמת נעים למריחה, הוא לא חונק את העור ולא סותם את נקבוביותיו, זאת בנוסף לריח הכוסברה המרענן, ובתכל`ס זה באמת כל מה שאני דורשת מקרם הגוף שלי".
יח"צ
חמאת גוף - שיק תמרוקים
היצרנית: "חמאת גוף מבושמת, מבוססת פורמולה שמכילה שיאה, שמנים צמחיים ומינרלים מים המלח, שנועדה לספק לעור הגוף לחות והזנה, למנוע תחושת יובש ולשמור על גמישות ורכות".
מחיר: 37 ₪ ל-350 גרם, בפארמים.
הנסיינית: "החורף כבר פה וגופי פורח מרוב גירודי יובש, לכן נשבעתי שאין נקבובית אחת בגוף שלי שלא תתוודע לחמאת הגוף המופלאה הזאת של שיק, שמלבד ריח הספא המושלם שלה הצטיינה בעבודתה.
החמאה הצליחה להשאיר את הגוף בתחושת הזנה ותשומת לב, יש בה חמלה, רכות וחום ונדמה שהיא ממש לא מתייפייפת וחרף העובדה שבחרו לטמון אותה בקופסת פלסטיק במראה פשוט - ניכר שהיא באה לעשות פה עבודה".
יח"צ
קרם גוף - LA ROCHE–POSAY
היצרנית: "קרם גוף מזין לעור יבש בצורה קיצונית - מסייע לרווח את תדירות מקרי היובש הקיצוני, האדמומיות, גירויים ותחושת אי-הנוחות בעור- ע"י השבת האיזון למיקרוביום. להרגעה מיידית ושיקום העור לאורך זמן. מתאים לתינוקות, ילדים ומבוגרים".
מחיר: 104 ₪ ל-400 מ"ל, בפארמים ובבתי המרקחת.
הנסיינית: "הקרם עשיר וחמאתי, אך לח ורך. הוא נוח למשיחה, נספג היטב וחשוב מכל חולל ניסים לעורי המסוכסך. הוא הרגיע כפות ידיים מתקלפות, סך מרפקים מחוספסים, עצר גירוד מטריף בשוקיים ובאופן כללי הוכתר מבחינתי כסיפור הצלחה כשהצליח להפחית גם אדמומיות מהטוסיק של הבייבי הקטנה שלי".
צילום: קית גלסמן
קרם גוף - סקארה
היצרנית: "קרם גוף בתוספת שמן ארגן, חמאת שיאה, ומינרלים מים המלח שנועד להעניק הזנה אינטנסיבית לעור יבש ופגום".
מחיר: 13.90 ₪ ל-170 מ"ל, בסניפי המותג.
הנסיינית: "סקארה תמיד מפתיעים אותי. מדובר כידוע במוצרים זולים שפשוט מצליחים לבדל עצמם מתכשירים טובים אחרים. וכך, גם קרם הגוף הזה שיחק אותה. הוא נעים מאד על הגוף (גם אם קצת דביק).
מבחינת הריח, עוד לא הצלחתי להכריע אם הוא מזכיר לי יותר ספא מפנק או אמא בניינטיז. אבל זה באמת לא משנה כי שניהם טובים, השאלה כמה נוסטלגיים מתחשק לכן להיות".
חמאת גוף - ד"ר עור
היצרנית: "חמאת גוף מועשרת בחומצה היאלורונית, פפטידים ותאי גזע ממקור צמחי, חמאת שיאה וקקאו. החמאה נועדה לספק הזנה ולחות אינטנסיבית לעור הגוף, ולתרום למיצוק העור".
מחיר: 21.90 ₪ ל-250 מ"ל בפארמים.
הנסיינית: "החמאה, על בסיס שיאה, כבדה, סמיכה ומרוכזת. היא עשתה יופי של עבודה,היא הרגיעה את הדחף להתגרד עד יעבור זעם, הפחיתה את האודם והורידה את רמת העצבנות וחשוב לא פחות היא עמדה במשימתה והותירה לאחר מריחתה עור רך, חלק ובעל מראה אחיד ומגובש.
הדאון סייד היחיד, הניחוח. סחלבים, ברשמי, אבל עבורי זה באמת לא הזכיר סחלב וסחף אותי יותר לכיוון של ניחוח סינתטי מתקתק".
יח"צ
חמאת גוף - חלאבין
היצרנית: "חמאת גוף מבושמת המבוססת שיאה, שמנים טבעיים ומינרלים מים המלח, כמו גם שמנים של אבוקדו ושמן זית שנועדו לספק הזנה עמוקה ולשמירה מפגעי מזג האוויר של העור".
מחיר: 40 ₪ ל-300 מ"ל בפארמים.
הנסיינית: "הריח, אוי הריח. מי שטרם הסניפה את המידנייט המיתולוגי מהאייטיז מוזמנת לעשות כן, ויפה שעה אחת קודם.
הפעם, אחד הניחוחות המושלמים בתחום הטואלטיקה מוצע גם כחמאת גוף המלטפת שמלבד ניחוחה המושלם ולמרות מרקמה הסמיך והחמאתי, הניבה תוצאות מרשימות למדי עת האדמומיות הקבועה של תחילת החורף נעלמה כלא הייתה".
צילום: רונן מנגן
מארז תמרוקים - SABON
היצרנית: "קולקציה חדשה בניחוח White Tea, המתאפיינת בניחוח מעודן הכולל שילוב הרמוני של תאנה, לימון, תה לבן, יסמין ועץ ארז. בסדרה תמצאו גם קרם לחות לגוף וקרם ידיים מועשרים בחמאת שיאה, זית, אבוקדו, בוראג`, נבט חיטה, חוחובה ומקדמיה".
מחיר: קרם לחות לגוף - 89 ₪ ל-200 מ"ל, קרם ידיים - 59 ₪ ל-200 מ"ל, בסניפי המותג.
הנסיינית: "בתואר המארזים שהכי מתחשק לעשות להם אנבוקסינג זוכה בפעם המיליון הקופסה המיתולוגיות של SABON, שבשבילנו תמיד תישאר סבון של פעם.
את הווניל והפטשולי החליף הפעם תה לבן וכצפוי גם הפעם האריזה יפת תואר ומרשימה מאד. מבין המוצרים השונים דגמתי במיוחד עבור הכתבה הזאת את קרם הלחות לגוף ואת קרם הידיים, שניהם מכילים חמאת שיאה ואני חייבת להודות שכמי ששומרות אמונים לתחליבי הידיים "טל" עתיר הגליצרין, כמו גם קרמי הידיים "ענוגה" ו"פנז`אל" - מצאתי את זה החדש מבית סבון מתחרה רציני ביותר כמי הצליח לסוך ולעדן את כפות ידיי".