קלצונה. צילום: יונתן בן חיים
כשהונח מאפה הקלצוני (קלצונה ביחיד) האיטלקי ברוב כבוד על שולחן העץ המרובע של "קפה שקד" הוותיק ברמת חן, לא היה קץ לאושרנו, ממש רמז אפי לבאות - התפריט העונתי של שקד שהתחדש במנות חורף.
"קפה שקד" המיתולוגי, לא נח על שמריו מאז 1993, עת הושק תחילה כפיצרייה אינטימית ומאז הפך לאימפריה מקומית, עם תפריט מתחדש המתחשב בעונות שנה.
ואם תשאלו אותי, מאפה הקלצונה (42 ₪) שמככב בתפריט חורף 2020, והמילוי הנדיב של הפטריות והגבינה לבטח יקרצו לכם כבר מהביס הראשון.
הקלצונה כידוע היא סוג של כיס פיצה, שבארץ הפרונטו, נועדה מלכתחילה כנשנוש דרך, אך כמו בשיר של מדלי "פורופופופה, פה זה לא אירופה - פה זה ישראל, תתחיל להתרגל", והקלצונה לצערנו כמעט ואינן נמכרות, לא בפיצריות ולא בדוכנים על הדרך- ולכן, אין מנוס אלא להפשיל שרוולים ולהתחיל במשימה...
בליווי 4 רטבים: ויניגרט, טחינה, אלף האיים ותפוזים, בָּצַענו מהמאפה המוארך, מרגישים מספיק בבית כדי לטבול אותו א-לה "ניגוב" ברוטב לבחירה. ופייר, אם יש משהו מזמין באור הרך והחמים שבוקע מהמבנה בעל החלונות השקופים, שמכנסים בתוכם שולחנות עץ וקהל נאמן שמרגיש כבביתו, זו ללא ספק ההידבקות המבורכת בחופש לנגוס ישר מהיד במאפה, ובלי גינונים מיותרים - ממש כמו באיטליה, קלצוני נגיש וקל שאוכלים עם הידיים. מי צריך יותר מזה?!
גם הצעיר מבינינו (7.5) שהסתער על הרוטב הכתום, וברשמי: "אלף האיים" הרגיש מספיק חופשי לטבול את הקלצוני שלו ברוטב, ואפילו אנינת הטעם למודת המסעדות, שהגיעה על תקן הסבתא, הזניקה את ידיה לרוטב הויניגרט, כשלשניהם ברור שהטחינה נשארת לצדי.
די בביס בודד בכדי לחשוד לאיכות אפייה אותנטית. ואכן, בירור זריז אישר- כל המנות מבוססות הבצק בשקד, מקורן בטאבון המסעדה שאחראי לכל הטוב הזה. מה שהעלה כמובן את מד הסקרנות באשר למאפה הבא: פיצה ביאנקה, או בעברית - לבנה (61 ₪ לזוגית) שהפכה בשנים האחרונות ללהיט מבוקש בפיצריות.
כידוע, לא מדובר בפיצה המסורתית (ברוטב אדום) זו שהיגרה לארצות הברית עם המוני האיטלקים ששטפו את היבשת בתחילת המאה שעברה והתאזרחה כאמריקאית למהדרין, כי אם בגרסה חורפית, חלבית ולבנה שבארץ המגף מתהדרת בציפוי של גבינת מוצרלה אמיתית מחלב בופאלו וגבינה כבשים קשה מסוג פקורינו, למשל, בשביל הטעם.
פיצה ביאנקה. צילום: יונתן בן חיים עד שזאת הגיעה והונחה לה על שולחן צדי נוסף שהוענק לנו מתוקף הזמנת 5 מנות מתפריט החורף, הגיע גם סלט - תוספת נדרשת בין מאפה בצק אחד למשנהו.
הסלט, "זקינטוס" (Zakynthos) שמו, קרוי כפי שבוודאי כבר ניחשתם על שמו של האי היווני הקטן, וברוח הטברנות המקומיות באי המציעות אוכל שהישראלים הכי אוהבים - נחשף סלט ירקות בחיתוך גס ובתיבול עדין (64 ₪), שהתהדר בנתחי פרוסות גבינת פטה במרקם דחוס, שטוב היה אם הייתה (הגבינה) מגיעה בצורה אכילה ומפוררת לטובת הדגשת טעמי הסלט כמו גם באופן שהיה חוסך את ההתעסקות היתרה בה.
סלט זקינטוס, צילום: יונתן בן חיים הביאנקה שהוגשה לנו במקביל עשתה את ההקשר המתבקש: גבינת סטרקינו, על בצק דק בעשייה מקומית, בליווי תרד, עגבניות מיובשות ובזיליקום - טופינגס שהיוו את השילוב המושלם לסלט היווני.
אין ספק שהגבינות כמצע, מילוי או תוספת, מהוות נתח מרכזי בתפריט המקום, וכך גם במנה הרביעית "עמאן רומא" (42 ₪) - שמוטיב הגבינות בה בולט.
מדובר במנה משולבת של חצילים, פלפלים ולבבות ארטישוק על לאבנה לצד פוקצ`ינה. תיבול הירקות הזכיר מנה דיאטטית משהו ופחות הודגשו טעמיהם, אך דווקא העובדה שמדובר במנה קרה המתכתבת עם טמפרטורת העונה, סחטה מחמאות מבת ה-70 שסעדה איתנו וסיכמה רשמיה ב-4 מילים: "מנה מיוחדת, יפה ועשירה".
קזבלנקה. צילום: יונתן בן חיים
ולאחר שביקרנו בנפולי ובזקינטוס, הבאה בתור היא קזבלנקה (87 ₪) - מנת פילה סלמון בטאבון על מג`דרה.
הילד, חובב נלהב של אורז עם עדשים ירוקות הסתער על המג`דרה, ואלו אמו (כותבת שורות אלו) נותרה עם סלמון מיותם בתיבול מדויק, הודות לשילוב אופטימלי של פסטה וגבינה כחולה.
האווירה והתפריט מציעים כמצופה גם נחמות טובות ומתוקות.
קינוח הבית, מקורי וייחודי ל"קפה שקד" - הפתיע למדי. כמי שבראשית דרכה תפקדה כבית קפה וגלידריית בוטיק, עם תפריט גלידות עשיר בטעמים משתנים, מחומרים טבעיים וחומרי גלם ייחודיים המיובאים מאיטליה, גם ה"גלידודס" - מנת גלידה, מתוצרת מקומית הצטיינה בטעמיה. הילד, חובב בוב ספוג וטעמים חמוצים בחר באננס, צהוב זה המתוק החדש, וכשזה בא על מצע עץ דמוי פלטת ציור עם תוספות משמחות לבניית מנה אישית ומנצחת, זה חורף מפנק ואמיתי במיטבו.
לצד הגלידה נצבעה הפלטה בכוסית עם סוכריות צבעוניות, מיני-קונוס ופל בצורת גביע וסירופ שוקולד, ואם תשאלו את הנסיך הוא בוודאי יספר לכם שהחגיגה האמיתית החלה מבחינתו רק בסיום, וכל מה שיכולנו אנו, שתי מבוגרות שבעות זה לספק את סקרנותנו באשר לגלידה המקומית, שחתיכות האננס בה הן כאמור חלק מהמנה.
חרף המסע המענג בגלובוס, מנאפולי, דרך זקינטוס ועד לקזבלנקה - פנסי הרחוב ביציאה מבית הקפה, הזכירו לנו שאנחנו רק בקצה של העיר רמת גן.
אז נפרדנו מכוס השוקו השְׁחִיתוּתִית עם המרשמלו הטעים, וממנות הדגל החורפיות שבלסנו, מבטיחות שנגיע לפה שוב בקרוב לבחון את השפה, הנשנושים והגישה החכמה שתעניק שקד גם לעונה החמה.
קפה שקד, אלוף דוד 40 רמת גן, 03-5740777