את ניתאי צלניקר אני מכירה עוד כשהיה צעיר, בן משפחה של סנדי ויוחאי - חבריי מחיפה מתקופת הצבא. אז הכרתי אותו כילד, כנער, בארוחות החגים כשהגיע עם משפחתו לעיר הצפונית.
לימים הוא התבגר והפך למייסד טאיקו לייף ומורה לתיפוף טאיקו.
טאיקו לייף (Taiko Life) היא הקבוצה הראשונה ולעת עתה גם היחידה בישראל שמתמחה בנגינה על תופי טאיקו בסגנון המשלב תיפוף יפני עצמתי מסורתי עם תיפוף זן טאיווני.
את ה"המתופף" - סרטו השני של הבמאי ההונג קונגי קנת בי המגולל את סיפורו של סיד, בנו של מאפיונר (טוני לאונג), שמנהל רומן עם פילגשו של היריב הגדול ביותר של אביו, ראה לראשונה ניתאי עת היה סטודנט צעיר באוניברסיטת באר שבע בה למד ביוכימיה.
בעלילת הסרט המדובר כאשר הרומן מתגלה, היריב (קנת טצאנג), שנפגע עד עמקי נשמתו, תובע מאביו של סיד להעניש את הבן; אך האב מבריח את בנו אל אזור כפרי הררי בטייוואן, שם הוא אמור להסתתר. בהרים מוצא סיד את ייעודו כאשר הוא פוגש בלהקה של מתופפי זן (שאת חבריה אגב מגלמים בסרט האמור חברי להקת "U Theater" מטייוואן). גם הוא רוצה לתופף וגם הוא רוצה להצטרף ללהקה.
הסיפור הזה והתשוקה לתיפוף, הובילה את ניתאי כך באמצע החיים לצאת למסע רחוק רחוק בהרי טייוואן. הוא עזב את האוניברסיטה, ותר אחרי חלומו - להפוך למתופף.
לאחר שהגיע לטאיוון, הוא פגש את להקת המתופפים, שלא הבינה מי הבחור הזר שלפתע הופיע אצלם.
וכך מצא את עצמו במרכז אימונים קשה ויומיומי, וסלל את דרכו לקבוצות מתופפים מן הטובות בעולם, בזמן שהתגורר על ההר (טאיוון) התאמן כשנתיים עם קבוצת Theatre U ובהמשך ביפן התאמן עם להקות כמו: Ondekoza Hiryu ו -Shidara.
כעבור 5 שנים שב ארצה יחד עם מאהו סאטו אותה הכיר בטייוואן על מנת להקים את טאיקו לייף - דרך חיים המשלבת אימון במדיטציה, אומנויות לחימה ותיפוף.
הטאיקו יוצר אנסמבל מדויק בין הנגנים ובין הכלים - ויחד הם יוצרים הרמוניה.
ניתאי: "הטאיקו נותן לי כנפיים להשתמש בגוף שלי בצורה שלא יכולתי להשתמש בכלי מוזיקלי אחר - שילוב של אומנות לחימה, מדיטציה ותיפוף".
בנגינה על תופי טאיקו ענקים משתמשים גם במקלות תיפוף עבים וכבדים יותר, לעתים בעצמה ומהירות, על מנת להפיק את הצליל האידיאלי מהתוף המיוחד, תדר שאפשר להרגיש גף בגוף.
הקבוצה כוללת גם את מאהו סאטו ועינת נחמני צ’יטאיט.
את מאהו פגש ניתאי, כאמור, במהלך שהותו בטאיוון, עת הייתה סטודנטית. לימים הפכה לזוגתו, ויחד הקימו את טאיקו לייף.
עינת נחמני צ’יטאיט: חיה שנים רבות ביפן וגם היא נחשפה לתיפוף הטאיקו בעת שהותה שם, והחלה בלימודים בבית הספר לטאיקו של “מיאבי אראשי”, היא התאמנה והופיעה ביפן במשך 12 שנה לאחר שחזרה ארצה, הצטרפה לקבוצה של ניתאי.
בתוך כל ההרמוניה, משלב טאיקו לייף גם כלים נוספים. בולט במיוחד חליל הזן המכונה שאקוהאצ`י (Shakuhachi) שהגיע ליפן מסין למטרות מדיטציה ועליו מנגן במופע אלון נטף.
מכיוון שחליל זה נוצר מהחלק התחתון והקשיח של הבמבוק, בהיותו חזק מאוד גם סמוראים השתמשו בו ככלי נשק באומנויות הלחימה שלהם.
צלילי סולו החליל כל כך פשוטים ונעימים לאוזן, עד כי נדמה שהפכתי לרגע קט לבודהה - נוכחת ושואפת את המנגינה בכל נשימה.
כלי נוסף הקונטרבאס עליו אמונה אורית צלינקר, בוגרת האקדמיה למוזיקה באוניברסיטת תל-אביב, שבמשך שנים הייתה נגנית הקונטרבאס הראשונה בתזמורת הקאמרית הישראלית, שנסחפה אחר העוצמה והיופי של תופי הטאיקו והצטרפה להרכב.
פרץ של אנרגיה יצא מהבמה. הגוף כולו לוקח חלק בפעולת התיפוף, שדורשת שליטה, דיוק, קואורדינציה וגם שחרור וזרימה. כך מאזנת שיטת הטאיקו לייף בין הגוף לנפש בהצלחה רבה.
קבלו טעימה קטנה מהמופע...
בין לבין, הגיח אל הבמה הזמר ניתאי קליי - סולן להקת הפולק הצעירה היללה, משורר ומורה לטאי צ`י שהנעים בקולו.
ואז בנקודת אור בחלל המקום, הופיעה מיהו קטאוקה - מוזיקאית ואמנית מוכשרת בנגינת חליל שלווה שליוותה את הקהל בין הדי התופים.
המופע מתאפיין בתאורה חמה וקרה המשתלבת עם הצלילים, תענוג לאוזניים ולעיניים כאחד....
ב-9 בינואר, תשוב הקבוצה הישראלית למופע בשם Everything Is You - מופע מוזיקלי ויזואלי של תיפוף תופי טאיקו יפנים, שיתקיים בבסקולה שיציג על הבמה את העצמה הרבה של יפן המופלאה.
לא רק טאיקו לייף, כי אם גם שיעורי טאיקו - מלמד ניתאי בסדנאות ושיעורים בהם מתרגלים דרך חיים של חיבור והתפתחות גוף ונפש במקביל לחיזוק הגוף ועיצובו.
מומלץ הרבה יותר מריטלין - ועל זה נאמר תוף טוב - הכל טוב!
ואגב, גם אורית, אמו של ניתאי, תומכת בקבוצה בהופעות ומעשירה אותה בכלים שונים מניסיונה רב השנים. בתמונה האחרונה שבחרתי היא נראית בשיתוף פעולה מרשים עם מאהו, שהפכה השנה לכלתה.
Everything Is You - חמישי, 9 בינואר ב-21:30, ב"בסקולה" – הרכבת 72, תל אביב.
מחיר: 110 שקל.