המבורגר בלגי. צילום: יונתן בן חיים
היום כבר כולם יודעים שלבירת בלגיה הנחשבת ל"ארץ הבירה" מגיעים גם בשביל לאכול!
בתהליך מתמשך שארך כעשור, בריסל האפרורית התעוררה לחיים, ומעיר מנומנמת משהו שהייתה בעבר לב לבה של תעשיית מבשלות הבירה, עם יותר מ-100 מבשלות פעילות והציעה ביקור במוזיאון רנה מגריט - האמן הבלגי הסוריאליסטי, או באזור אווניו לואיז עם כמה מבתי הארט-נובו הראשונים בהיסטוריה שבנה האדריכל ויקטור הורטה, היא מציעה בהווה, לצד שפע תרבותי גם מסע משכר בין מבשלות בירה אקזוטיות וחוויה קולינרית חסרת תקדים עם למעלה מ-6,500 בתי אוכל ומגוון של מטבחים מקומיים.
החודש, יצאו חברת "הכרם" ובית הבירה "פורטר אנד סאנס" - בחודש בֶּלְזִ`יק חגיגי, המשלב בין שני האלמנטים הלוהטים הללו, עת רקחו במיוחד תפריט שהורכב מחדש בקפידה במטרה לשלב בין תרבות הבירה הבלגית והאוכל המקומי במנות המבוססות בחלקן על בירה בלגית מיוחדת.
צילום: יונתן בן חיים
למעשה, החודש הבלגי מצטרף לעוד חודשים מגוונים אחרים של "פורטר אנד סאנס", שממציאה כך נדמה את עצמה בכל פעם מחדש, עת חושפת תפריט חודשי משתנה.
פעם היא מנגישה ללקוחותיה קולינריה בניחוח אמריקאי ופעם אחרת היא הופכת בנקל לרוסית. שבערב שבו היינו - הוקדשו כאמור המנות לבלגיה - הממלכה הבלתי מעורערת לייצור בירה.
ואם בבירה עסקינן, שהרי ב"פורטר אנד סאנס" מתהדרים, ובצדק, בלא פחות מ-50 ברזים שונים של בירה מהחבית וביותר מ-70 סוגים של בירה בבקבוקים, מתוכם 20 ברזים ועשרות בקבוקים של בירות בלגיות. ואם היה למישהו ספק, שהרי נתון זה הופך את המקום לבית הבירה האולטימטיבי בארצנו דלילת תרבות השתייה.
יפעת דיסקין. פרטי
אבל ב"פורטר אנד סאנס" לא הסתפקו הפעם רק בהכרזה על חודש קונספטואלי ולטובת הסועד חובב השתייה, נרתמה חברת "הכרם" כשייבאה במיוחד ארצה חביות בירה בלגיות למהדרין שתוכלו לטעום בפורטר רק החודש (נובמבר).
הגעתי לבקר במקום ולבדוק מקרוב על מה מדברים חובבי הבירות.
ובכן, "פורטר אנד סאנס" על אף היותה בראש וראשונה בית בירה, היא מסעדה מצוינת מבחינתי, ונדמה שחרף העובדה שהיא שוכנת בארבעה - הרחוב התל אביבי השוקק המציע כבר שנים כמה מהמסעדות היותר עשירות ואיכותיות שיש לתל אביב היא עצמה עדיין נחבאת אל הכלים.
המנות, מטופלות בתשומת לב רבה, וניכר שחומרי הגלם להכנתן איכותיים. בנוסף ראוי לציין את גודלן המרשים של המנות, את השירות המקצועי והאדיב ואת האווירה הכללית של קברניטי המקום שניכר שאכפת להם מאד גם מאוכל ולא רק משתייה חריפה.
קרבונד פלמנד. צילום: יונתן בן חיים
כמתבקש, התפריט הבלגי עמוס לַעֲיֵפָה בבירות בשלל טעמים ויש אפילו תפריט טעימות ( 89 שקל) למביני העניין.
אני עצמי טעמתי משני סוגי בירה פירותית, אחת מהן אגב מוצעת במהדורה מוגבלת. לצידן בתפריט כיכבו גם קוקטליים מיוחדים, עליהם כך הוסבר לי עבדו לא מעט במטרה להגיע לשילוב הנכון. בולטים במיוחד ה"סאוור ג׳ינג״ר מרטיני" וה-"בריסל מיול" - שניהם הוגשו אל השולחן באופן מזמין ביותר (42 שקל).
והאוכל? התפריט בחודש הבלגי כולל 6 מנות שהן הרבה מעבר לשוקולד הבלגי המרשים או הוופל שהתפשט מבלגיה לכל העולם.
סלט אנדיב. צילום: יונתן בן חיים
כמנה ראשונה הוגש סלט אנדיב, שכידוע נולד בטעות, בתחילת 1831 בבלגיה.
בתום מלחמת העצמאות הבלגית, במרתף של החקלאי הווטרן יאן למרס, הוא גילה שמפקעות העולש שהותיר שם לצורך קליית קפה מספר חודשים לפני המלחמה צמחו ניצנים בצבע לבן-צהוב. לאחר שטעם את העלים הפריכים והמרירים, התרשם והחל לגדל אותם בחוותו ולמוכרם בשוק בבריסל.
האנדיב הנדיב של "פורטר אנד סאנס" הוא שילוב יפהפה ומפתיע בין אנדיב פריך, אגסים טריים וגבינה כחולה ברוטב ויינגרט. כל אלה יחד יוצרים הרמוניית טעמים ומרקמים של סלט בריא ומשמח (48 שקל).
פילה בקר. צילום: יונתן בן חיים
למנה העיקרית, טעמתי מתבשיל קדירה מסורתי, שכלל בשר וירקות שורש שבושלו באופן מיוחד בכדי לשמור על קשיותם, ומעליהם רוטב בירה. הבשר רך והשילוב עם ירקות השורש ונגיעת הבירה יצרו שילוב מנצח (89 שקל).
בנוסף הוגש לנו פילה בקר על מצע פירה ברוטב מיוחד (108 שקל). כראוי לחודש בלגי וכמנה אחרונה התפנקנו גם על וופל בלגי שהוצע עם גלידה וקצפת שגרמו לעיניי להתגלגל מרוב תענוג..
יפעת דיסקין. פרטי ולסיכום, רגע לפני שאני בורחת, אציין כי הביצוע הבלגי של "פורטר אנד סאנס", ובעיקר התפריט שתומך בחוויה האמורה, מעיד יותר מכל על הצלחת הקונספט, מה גם העובדה שיצאתי משם מרוצה וגם שיכורה - מדברת בעד עצמה!
פורטר אנד סאנס, הארבעה 14, תל אביב. טלפון: 03-6244355