צילום: יח"צ
האופרה "גבר מת מהלך" - שהכתה גלים בכל העולם , נחשבת כאופרה האמריקאית שזכתה למספר הגבוה ביותר של ביצועים במאה ה-21. לתואר המיוחד הזה תתווסף גם הפקה ישראלית, שכן היא תעלה באופרה הישראלית בתאריכים 11-19 בדצמבר.
האופרה חוברה על פי סיפורה האמיתי והמטלטל של הנזירה האמריקאית הלן פרז`אן. הנזירה ליוותה אסיר רוצח לפני הוצאתו להורג, ורובנו זוכרים את הסרט "גבר מת מהלך" בבימויו של טים רובינס ובכיכובם של שון פן וסוזן סרנדון. סרנדון אף זכתה בפרס האוסקר על משחקה בסרט זה.
על היצירה "גבר מת מהלך" אחראים המוזיקאי ג`ייק הייגי - פסנתרן ומלחין שהלחין עד היום שמונה אופרות באורך מלא, בהן "מובי דיק" "לו הייתי את" ועוד.
מלבד אופרות הלחין יצירות קאמריות, כ-300 שירים, ומוזיקה למקהלות. הוא נחשב כאחד מהמלחינים הבולטים בארצות הברית, ובאמתחתו לא מעט פרסים.
את הליברית כתב טרנס מקנלי, המשמש כסגן נשיא איגוד המחזאים של ארה"ב מזה שנים הוא כותב תיאטרון, לתיאטרון המוזיקלי, לאופרה, לקולנוע, לטלוויזיה, וזכה עד כה בארבעה פרסי "טוני" ובפרס "אמי".
צילום: יח"צ
סיפור העלילה
"נזירה נכנסת לכלא שמור בלואיזיאנה...", כך מתחיל סיפורה של הנזירה הלן פרז`אן, שהעניקה ליווי רוחני לשני נידונים למוות. את המפגש והחוויה שהשפיעו עליה עמוקות היא תיארה ברומן "גבר מת מהלך" . הסיפור עוקב אחרי הזעזוע העמוק שחוותה מצד אחד נוכח הפשעים המצמררים של האסירים שהיא מלווה, עבור דרך ההתמודדות עם ההשלכות של אותם פשעים על משפחות הקורבנות ועל האסירים עצמם, וכלה בגזר הדין ששניהם נשפטו אליו- מוות.
פרז`אן כידוע התעמקה בפסיכולוגיה של החרטה והמחילה, ואיתרה חוסר צדק חברתי-מוסרי בגזר הדין. בעקבות המעקב שלה אחרי הרוצחים, הפכה להיות מהמובילות במאבק נגד עונש המוות בארה"ב.
כאמור, הספר זכה לגרסה קולנועית נחשבת מאד, והנגיעה הבאה בסיפור הלא רגיל הזה, ארעה בשנת 2000. אז כתב הייגי ביחד עם המחזאי טרנס מקנלי את האופרה "גבר מת מהלך".
צילום: יח"צ מאז שכתב את האופרה, נחשב הייגי כמהפכן בשמי האופרה. עם זאת, ראוי לציין, כי המוזיקה שלו מתבססת על המסורות המוזיקליות הקלאסיות. היא נשמעת כמעט "מסורתית", בהיבט של תרגום הרגש והדרמה לצלילים. התזמור שלו עשיר ורומנטי במצלול שלו, ומזכיר את האופרות הרומנטיות הגדולות של המאה ה-19. גם מבחינת מבנה האופרה, ניתן להבחין בכך שהמלחין המודרני בכל זאת לא נטש לחלוטין את המבנה המוכר המרוכב מאריות, אנסמבלים ושיאים ווקאליים ותזמורתיים.
עד כה בוצעה האופרה ב-70 בתי אופרה בחמש יבשות. מדובר, כמובן, בהצלחה פנומנאלית, בעיקר אם מדברים על עולם האופרה שלשנות את המהות הבסיסית שלו הוא בגדר חלום עבור מלחיני אופרה עכשוויים.
האופרה עצמה עוסקת בנושא פוליטי ואנושי כאחד - וכמובן שנוי במחלוקת: עונש מוות. עם זאת, המלחין, כותב הליברית וצוות ההפקה אינם נוקטים עמדה בנושא הרגיש הזה, אלא מספרים סיפור העוסק בשאלות פילוסופיות רציניות על בחירות מוראליות, ועל חטא ועונש.
כל אחת מהדמויות הרבות באופרה - הלן הנזירה, מנהל בית הכלא, הכומר של בית הכלא, האסירים,ה נזירות, ההורים של הילדים שנרצחו, האמא של האסיר שמוצא להורג – מתחבטת בשאלות המוסריות שמעלה הסיפור.
צילום: יח"צ במאי ההפקה הישראלית הוא תומר זבולון, יליד הארץ המשמש כמנהל הכללי והאמנותי של האופרה של אטלנטה מאז שנת 2013. זבולון ביים הפקות אופרה לבתי אופרה חשובים ורבים בכל רחבי העולם כולל המטרופוליטן אופרה בניו יורק ובתי האופרה של סיאטל, סן דייגו, מינסוטה, בוסטון, קליבלנד, ועוד.
ההפקות הראשונות שביים בניו יורק היו של השעה הספרדית (רוול) וג`אני סקיקי (פוצ`יני) במרכז לאופרה בג`וליארד. לאחרונה ביים הפקות רבות כולל סמלנה (הנדל) בסיאטל , לוצ`יה די למרמור (דוניצטי) בסיאטל, אטלנטה וקליבלנד, לילה שקט (קווין פאטס) בווקספורד ואטלנטה, שירי חייל (דייויד טי. ליטל) באטלנטה וסן דייגו, אדם מת מהלך (הייגי) בניו אורלינס.
זבולון רואיין על הבימוי של "גבר מת מהלך" וסיפר כי לדעתו, "כוחה של האופרה טמון בשאלות שהיא מציגה ולא בתשובות שהיא נותנת. בכל מקום בו האופרה בוצעה ראיתי אנשים בקהל נחלקים לשני מחנות מנוגדים. הקבוצה הראשונה שדרשה "עין תחת עין", עליה נמנו אלו שחשו אהדה לכאב של הקורבנות והיגון של המשפחות שלהם. אנשים שלא יכלו לקבל את הרעיון המחילה לפשע אכזרי כזה שהרס לנצח חיים של אנשים רבים. הקבוצה השנייה היא של אלו שמאמינים בחמלה, שראו את הבעיות שעונש מוות מביא, את חוסר האנושיות שבעונש כזה, אנשים שמבינים שבני אדם עושים טעויות נוראיות אבל שבני אדם אחרים (המיוצגים על ידי בתי המשפט והממשלה) לא יכולים לקחת את החיים שלהם".
המנצח הוא פטריק סאמרס, מי שניצח על הבכורה העולמית של האופרה בשנת 2000 בסן פרנסיצקו. לדבריו, "ג`ייק הייגי מאמין בכל ליבו ביכולתה של האופרה לתת קול לכל המגוון של הניסיון האנושי. הוא לא פעיל פוליטי או חברתי, הוא מלחין סיפורים אנושיים. סיפורים על בני אדם המגלים מי הם, כשהם מתמודדים עם מצבים או בחירות שמעולם לא תיארו לעצמם שיאלצו להתמודד איתם".
את התפקידים הראשיים בהפקה יבצעו: מאיה לחיאני - זמרת המצו סופרן הישראלית וכוכבת עולמית שמופיעה באופן קבוע במטרופוליטן בניו יורק, הבריטון האמריקאי מייקל מאייז בתפקיד הרוצח הנידון למוות אותו מילא כבר בבתי אופרה רבים ברחבי העולם (מדריד, לונדון, וושינגטון, אטלנטה ועוד), וזמרת המצו סופרן האמריקאית מריה זיפצ`אק שתבצע את תפקיד האם המיוסרת של האסיר, טלי קצף בתפקיד הנזירה רוז , ולדימיר בראון בתפקיד מנהל בית הכלא ולצידם יופיעו שורה ארוכה של סולנים מישראל ומחו"ל.
באופרה משתתפים: מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר, מקהלת "העפרוני" הצעירה ותזמורת האופרה: התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון.
מחיר: 195- 445 ₪.