צילום: pixabay
מהפכת הרכבים החשמליים עומדת לשנות העולם. אם אכן יתממשו התחזיות, בעשורים הקרובים נפרד מהמכוניות המונעות על בנזין, ננשום אויר נקי יותר ונחיה בסביבה נקייה יותר.
רכבים חשמליים בלבד ייסעו בכבישים במקום רכבי הבנזין. המהפכה צפויה להשפיע לא רק על הנהגים והסביבה אלא גם על הדרך בה בעלי המוסכים ינהלו את המוסך. התלונות על תקלות פנימיות יהיו שונות ועשויות לנוע מתקלות חשמל בסיסיות (המטופלות כיום על ידי אנשי דיאגנוסטיקה במחשבי רכבי הבנזין הבסיסיים) ועד לתקלות במנגנונים פנימיים עטורי חיישנים.
סביבת עבודה נקייה יותר
חלק ניכר מתיקון הרכב כיום מבוסס על החלפת החלקים המובילים את הדלק ויוצרים תערובת של שמנים, אוויר ובנזין. חלקים אלה יעלמו מהרכבים ויצרו סביבת עבודה נקייה יותר במוסך. עם זאת, עדיין נראה כמות מסוימת של שמנים המיועדת לסיכוך החלקים הנעים ברכב. מוסכי העתיד יכללו אתרים בהם יבוצעו תיקונים חשמל ואזורים בהם יבוצעו תיקונים טכניים של החלקים הנעים ברכב. ייתכן ויהיו קבוצות שונות של טכנאים – כל קבוצה תעבור הכשרה שונה לביצוע כל אחת מההתמחויות הללו.
ההכשרה המקצועית לאנשים המתקנים את הרכב תדרוש היכרות עם המנגנון החדש
לצד השינוי במוסכים בעקבות המהפך שיתחולל עם כניסת רכבים המונעים בחשמל, נגלה גם שינויים משמעותיים בתכניות ההכשרה של אנשי המקצוע המטפלים ברכב. כבר היום ניתן לגלות הכשרה לטכנאים המטפלים ברכבים היברידיים המונעים על ידי חשמל ובנזין במקביל.
התחום החדש, המכונה "אוטוטרוניקה" כולל בתוכו את ההיבטים הייחודיים לרכבים החשמליים ועוסק בבטיחות במערכות חשמל, עבודה עם מערכות חשמל במתח גבה לצד מצברים במתח נמוך. נוסף לכך נלמדות גם פגיעות ממתח חילופין והשלכותיהן, פירוק והחלפת מכללים ונושאים נוספים הקשורים לחלקים המחוברים לחשמל ברכב.
הטכנאים החדשים ילמדו להפעיל את המכשור המיוחד לביצוע אבחון של התקלה. במקרים רבים, בדומה למחשב, ניתן קבל את קוד התקלה ישירות ממחשב הרכב - פעולה שאפשרית גם היום בגרסה "פרימיטיבית". ניתן להניח כי טכנאי הרכב של העתיד עשויים להגיע דווקא מתחומי האלקטרוניקה ואולי גם ההייטק ולא דווקא מרקע טכני-מכני.
מתכנתים במוסך: חדשנות בתחום הרכבים החשמליים האוטונומיים
השלב הבא, מעבר לכניסת הרכבים החשמליים לעולם התחבורה הוא כניסה של רכבים המשלבים תפעול אוטונומי. רכבים אלה ידרשו ידע רב יותר בטכנולוגיה המפעילה אותם. חלק מהתקלות ברכב עשויות להשפיע על הדרך בה חיישני הרכב מזהים את התנועה סביבו ואחרים על הדרך בה הרכב פועל ללא נהג. תחום זה יוסיף לצד עובדי המוסך שאנו מכירים היום גם מתכנתים שיעבדו על התוכנה המפעילה את הרכב ויטפלו בתקלות. מן הסתם, תקלות אלה יטופלו במתחם שונה בתוך המוסך או במתחמים המיועדים לטיפול בתקלות תוכנה בלבד ומזכירים יותר את משרדי חברות ההייטק המובילות.
שינוי חקיקה שעשויים להשפיע גם על התקנים להגדרת רכב חשמלי כתקין
עם חלוף הזמן יהיו שינויים בחקיקה, שינוי תקנים ותקנות עבור רכבים אלו. לא יהיה מנוס מהשינויים המהותיים שיתרחשו בכל עולם התחבורה, הרגולטור ישמש תפקיד משמעותי במהפך הרכבים החשמליים ויסייע רבות בהוצאת רכבי הבנזין משימוש. מדובר בתהליך ממושך אך הוא יהיה כמו כל מהפכה היוצרת שינויי הרגלים, חוקים וצרכים.
הקושי הצפוי לבעלי המוסכים: עלות הטכנאים והציוד
לאור ההבדלים בין תיקון הרכב החשמלי לרכב המונע על מנוע בערה ניתן להניח שיהיה הבדל משמעותי בעלות פתיחה מוסך. השינויים בטיב התיקונים עשויים להשפיע על בעלי המוסכים מבחינה כלכלית בכמה היבטים. הציוד במוסך יצטרך להיות מגוון ולהתאים הן לתיקונים הטכניים והן לתיקוני החשמל ברכב. הטכנאים שיוכשרו לבצע את התיקונים השונים עשויים להגיע מרקע אקדמי או לעבור קורסים טכניים מורכבים וניתן לצפות שגם עלות משכורתם תהיה גבוהה יותר.
לסיכום, מהפכת הרכבים החשמליים תביא לשינוי מבורך ותביא לשינוי בתפישת עולם המושגים של המוסכים. נגלה סביבה נקיה יותר וכמובן מוסכים עם הרבה פחות בנזין ופיח ועובדים מקצועיים הנדרשים לתקן תקלות טכניות, שחלקן ידמו יותר לתיקון מכשירים חשמליים ואלקטרוניים ופחות לתיקון רכבים.