אוממי, יח"צ, יפית בשבקין
כשפתח לפני כ-3 עשורים, תאופיק חינוואי (כן, כן נצר למשפחת חינאווי היפואית שבבעלותה אטליזים, יקבים ומסעדות) את "המכולת הסינית" בשיפולי שוק הכרמל, בתל אביב היא הפכה כמעט בן רגע לסוג של אטרקציה.
אם קיים סיסמוגרף ייחודי לחברה הישראלית ולגווניה השונים, שהרי זהו שוק הכרמל, אשר בניגוד לאחיו האחרים הפועלים בארץ, בו ניתן בנקל למצוא מטעמים ותבלינים לכל העדות, לכל החתכים הסוציו-אקונומיים ולכל הגזעים, שחולקים בישראל את מקום מגוריהם.
היה זה קצת אחרי ימי הבשורה של השף אהרוני, שגילה לנו הישראלים את נפלאותיו של המטבח האסייתי, או אז החלו בזו אחר זו להופיע מסעדות מוקפצות, ואלפי ישראליים החלו לעלות לרגל אל המכולת המפונפנת ששכנה כזכור בקצה הדרום-המערבי של השוק, כשהם תרים אחר פתיתי פלמידה מיובשים לציר דאשי ללא מונסודיום גלוטמט ורוכשים להנאתם גם ווק לתפארת שהפך בשעתו לכלי הכרחי במטבח.
כיסונים מאודים במגוון מילויים. יח"צ, יפית בשבקין אלא שפריחת המכולות האסייתיות ושגשוגן של המסעדות בז`אנר הובילו את המכולת המיתולוגית מאזור הכרמלית להעתיק את משכנה אל תוך השוק ולשנות את פניה. וכך מסינית היא הפכה ליפנית.
כך למעשה הגיחה לעולם לפני כשנתיים, באחת הסמטאות הצדדיות בשוק "אוקאסאן" ("אמא" ביפנית) - מזללה יפנית, פרי שיתוף פעולה של מנאמי אונו, יפנית שהגיעה ארצה לפני 13 שנים וחינאווי שלאחר סגירת המכולת והמסעדה הסינית הקטנה שלו שהגישה דים סאם, מצא עצמו מהתגעגע לאוכל האסייתי, ואהבתו למטבחי אסיה יחד עם הרצון לייצור מקום אותנטי הובילה אותו לשותפות ההיא עם אונו.
סלט פפאפיה. יח"צ, יפית בשבקין אלא ששנה בלבד לאחר שהושקה "אוקאסאן" על חורבותיה של "המכולת הסינית", היא עברה מטמורפוזה עת נולדה בשנית וקיבלה שם חדש, "אוממי" (טעים, מתובל ביפנית), עליה בדייקנות נפלאה, בטעמים עזים ובססגוניות מנצח השף טוני וונג מהונג קונג.
מלבד הכישרון הבלתי מעורער של וונג, אישיותו המלבבת והחייכנית של חינאווי ובתו המקסימה נאדין, האירוח החם והנדיב שלהם יכניסו אתכם היישר אל תוך חוויית השווקים האסייתיית.
אודה ולא אבוש, אני מתגורר בכרם התימנים (שכונה הגובלת כידוע עם השוק) כבר למעלה משני עשורים, ביתי שוכן במרחק יריקה מ"אוממי" ולמרות זאת, הייתה לי זאת הפעם הראשונה להיחשף אליה. את קודמתה "אוקאסאן" – דווקא הכרתי אולם לא ידעתי אודות השינוי שעברה.
צילום: SPOT it ביקרתי ב"אוממי" ביחד עם שני ילדיי (8) באחד מימי החול באמצע השבוע. נכנסו לחלל המסעדה וגילינו אווירה סולידית ואינטימית (בקטע טוב, כן?). ספסלים ושולחנות עץ משותפים קידמו את פנינו, קירות עץ חלקים ותאורה צבעונית, שמנסה – ומצליחה – לשלוח אסוציאטיבית רחוק מכאן. אם לא לאסיה אז לפחות לאופן שבו רובנו נוהגים לתפוס אותה.
בשעות הערב כאשר השוק מתרוקן ממבקריו והשקט חודר אל פינות הסמטאות, הופכת "אוממי" לבר סושי קסום הכולל תפריט אלכוהול עשיר ומזמין באווירה שרק השוק יכול לספק.
האוכל ב"אוממי" רחוק כמעט מכל מה שמוצע בשוק ובסביבותיו, אבל כאמור גם לא באמת קרוב לאוכל האסייתי הנפוץ בתל אביב. הוא כזה שלא שורף בלשון ולא תוקף את הוושט, על שלל המאכלים הסיניים, היצירות התאילנדיות והמטעמים שיש ל"אוממי" להציע ברוח ארץ השמש העולה.
עוף בחצילים. יח"צ, יפית בשבקין אז מה תמצאו בתפריט?
בין המנות הבולטות: גיוזה עוף (40 ₪), דאמפלינג בקר עם ערמונים (40 ₪), מרק ראמן-בקר (50 ₪), עוף חצילים (50 ₪, מנה הנחשבת ללהיט במסעדה), אמוי שרימפס ועוף (50 ₪), מקרל מיסו (50 ₪), סצ`ואן בקר חריף (50 ₪) ו-יקי אודון- לבחירה עם טופו/ עוף/ בקר/ סלומון/ שרימפס (55-95 ₪).
במקום גם אגף סושי עשיר המציע רולים עם חגיגת פירות ים: טונה אדומה, דג לבן, שרימפס, סרטנים, קוויאר, כמו גם באן מאודה במילוי עוף טריאקי או באן במילוי בקר בזיליקום (50 ₪).
פאד טאי עוף. צילום: יפית בשבקין
לסיום חגיגת הטעמים מוצעים כמתבקש גם קינוחים מתאימים: טפיוקה עם שלל פירות העונה (28 ₪), דים סאם מתוק (28 ₪) ו-מאטצ`ה (40 ₪).
המנות ב"אוממי" מוגשות באופן המוקיר כבוד למקור, עם אדפטציה לחיך הישראלי וניכר כי הקרבה אל השוק מסייעת ברכישת חומרי גלם טריים וביצירת מנות מופלאות.
אם יש בכם סקרנות וחיבה לאוכל אסייתי והרבה פחות סבלנות לפלצנות ולתורים ארוכים, זהו בדיוק הזמן לצאת לשוק ולחוות מאותה הנוסטלגיה של המכולת האהובה שאבדה...
"אוממי", יחיא קאפח 1, שוק הכרמל תל אביב. טלפון: 03-5105047