צילום: יח"צ
התאמת היין לאוכל היא כמובן עניין של העדפה אישית. עם זאת חשוב מאד שטעמי היין לא יתנגשו באוכל, וההיפך.
בבסיס בחירת היין הרלוונטי לסעודה ניצבים כידוע מספר כללי בסיס וכמה קווים מנחים, שיבטיחו את ההנאה המיוחלת.
ההמלצה החשובה ביותר היא כמובן לבחור יינות מיקבים מוכרים ואיכותיים, כך שכל כוס של
יין אדום או לבן תכלול את הארומה והטעם המושלם.
מנות דגים ברוטב אדום
מנות דגים ברוטב אדום סמיך נרצה לחבר עם יינות הדומים למנה. יש המחברים את מאכלים הדגים העדינים יותר עם השרדונה המוסיף טעמים פירותיים למנה ואם בחרנו במנות חמוצות יותר נוכל להתאים להן יינות הרומזים לטעמי תפוז.
פסטות
פסטות מתחברות בדרך כלל עם יינות לבנים, בייחוד אם הן מוגשות עם רטבים על בסיס שמנת. בדרך כלל ננסה לחבר את המנה עם יין מסוג אמרלד ריזלינג. לעומת זאת, אם אנו מגישים את הפסטה עם רוטב חריף במיוחד נרצה לאזן אותו עם יין מתוק כמו הגוורץ.
בשר מתובל היטב
בשר מתובל היטב נרצה לשלב עם יינות קברנה סוביניון או עם גוורץ. אם נחזור למקורות השם גוורץ נגלה כי התרגום של המילה הוא – "מתובל". אם הבשר הוא מעט חריף יותר והכנתם אותו על הגריל (דבר המעניק לו טעם מעושן מעט) תוכלו לשלב את הבשר גם עם יין העשוי מזן שירז.
הגפילטע פיש
המנה הראשונה המוגשת בארוחות רבות בסגנון המטבח האשכנזי היא הגפילטע פיש. אותו דג שרוסק למשעי ומזכיר בצורתו ג`לי. בדומה לשאר סוגי הדגים סוג דג זה, משתלב עם יינות לבנים ובמיוחד עם סוביניון בלאן.
יינות לקינוח
בהגשת היין לקינוח חשוב לזכור כלל ברור – מתיקות היין לא צריכה "להתנגש" בפה עם מתיקות המנה. לכן, אם לא נרצה שהמנה תאפיל על היין או שהיין ימנע מהאורחים שלכם להרגיש את ההשקעה הגדולה שלכם במנה כדאי להתאים את הטעמים בעדינות.
קינוחים המבוססים על פירות ישתלבו מצוין עם הטעמים הפירותיים המקבילים להם של היין. קינוחים המבוססים על גבינות נרצה לחבר יינות לבנים המכילים ארומות רעננות. קינוחים שמשולב בהם שוקולד ישתלבו בצורה נפלאה עם יינות מבעבעים וגלידות, תותים ופירות טריים קרים עם יינות מוסקטו או יינות מבעבעים נוספים. אם אתם מגישים את הקינוח הקלאסי המתאים לראש השנה – עוגת דבש ננסה לא להתחרות בטעמה המתוק של העוגה ולהגיש יין לבן חצי יבש עם טעמים פירותיים עדינים.
יין לסיום הארוחה
כאשר כולם סיימו את הארוחה, לאחר הקינוח, הרגע בו חלקנו שותים את הקפה השחור נרצה להוסיף בקבוק יין לשולחן לאורחים שאינם צריכים לנהוג מיד. בשלב הזה נבחר להוסיף את היינות הקיציים יותר והמבעבעים הזורמים בקלילות בגרון. יינות אלה יעניקו אווירה קלילה יותר ובדרך כלל גם לא יצטרכו להתאים בטעמם בצורה מושלמת לתבליני המנות על השולחן.
נוסיף מספר טיפים קצרים להגשת היינות בארוחה:
כוסות היין – כמה כוסות לשים על השולחן?
אחד מהאתגרים בארוחת החג היא העובדה כי אנו מגישים מנות שונות המשלבות עם יינות מגוונים. המנות הקלילות משולבות עם יין לבן והמנות הכבדות יותר עם יין אדום. אם כך, אילו כוסות נשים על השולחן על מנת שהאורחים ילגמו את שני סוגי היין? כאן טמון הסוד האמיתי אותו גילו עם השנים השפים של מסעדות היוקרה.
כאשר אנו מניחים ליד כל אורח שתי כוסות יין – האחת בעלת רגל ארוכה המתאימה ליין לבן קר שאיננו רוצים לפגוע בטמפרטורה שלו והכוס השניה רחבה יותר עם רגל קצרה המותאמת ללגימת היין האדום אנו מאפשרים לאורחים לטעום את שני סוגי היינות על השולחן מבלי שיצטרכו לסיים כוס אחת על מנת למלא כוס נוספת.
באיזו טמפרטורה נגיש את היין?
בדרך כלל את היינות הלבנים נרצה לקרר לטמפרטורה של תשע עד שתיים עשרה מעלות. לכן, כבר מספר שעות לפני הארוחה נניח את בקבוקי היין במקרר. את היינות האדומים, לעומת זאת, נחלק ליינות כבדים שיוגשו בטמפרטורת החדר (בהנחה שעם המזגן היא בסביבות ה-20 מעלות) ואת היינות הקלילים יותר נגיש בטמפרטורה מעט יותר נמוכה – 16-18 מעלות בלבד.
לכן, כחצי שעה לפני ההגשה נרצה למקם אותם במקרר על מנת שיוגשו בטמפרטורה הנכונה ביותר עבורם.
כעת, אתם יודעים איזה יין מתאים לכל מנה ואיך להגישו – כל שנותר הוא לתכנן את התפריט המושלם לארוחה בלתי נשכחת.