אילוסטרציה איש הרנסנס האיטלקי, הממציא והאמן לאונרדו דה וינצ`י, נולד ב–15 באפריל 1452 בעיירה וינצ`י שבטוסקנה, כיום איטליה, וחי בה רוב ימיו.
הוריו מעולם לא נישאו וסבו הוא זה שגידל אותו בפועל. בנעוריו הוא שימש כעוזרו של הפּסל ורוקיו, שעבד עם בית מדיצ`י מפירנצה, וההתמחות המרכזית שלו כאמן הייתה ביצירת דיוקנאות מיוחדים במינם, כשהמפורסם בציורים אלה הוא רישום הפחם המפורסם שנקרא "מונה ואנה" (או "מונה ליזה בעירום") בעלת החיוך המסתורי - שהוא ככל הנראה רישום דמותו של עוזרו האישי סלאי, שכנראה היה מאהבו.
בגיל 64 (שנת 1516) נענה דה וינצ`י להזמנתו של פרנסיס הראשון מלך צרפת ועבר להתגורר בטירה באמבואז על גדת הלואר, 230 קילומטרים מדרום־מערב לפריז, ושם התגורר 3 שנים עד מותו ב–2 במאי 1519, ומשם גם יצר כמה מיצירותיו החשובות ביותר.
כדי לציין 500 שנים למותו של הגאון האוניברסלי שרשימת עיסוקיו כוללת: ציור, פיסול, אדריכלות, מוזיקה, ספרות, היסטוריה, מתמטיקה, הנדסה, חקר אנטומיה, גאולוגיה, אסטרונומיה, בוטניקה, וקרטוגרף,
מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד הצנוע בירושלים מציע תחת השם "המשאלות של לאונרדו", תערוכה אינטראקטיבית מיוחדת, המיועדת בעיקר עבור ילדים (אבל לא רק) המציגה למעלה מ-40 מוצגים המזמינים את המבקרים להתנסות ולהיכנס לנעליו של המדען.
הדאון של איתמר מנדס פלור. צילום: רות נחמני במוקד התערוכה עומדת סקרנותו חובקת העולם של הגאון, הנחשב כידוע ל "אדם הסקרן בעולם".
דפוס חשיבתו של לאונרדו רב האומן מאז ילדותו ועד בגרותו שילב תמיד עקרונות מנחים, לשאול – להתבונן – ולרשום. בנוסף, שני מושגים נוספים שמלווים את התערוכה כחוט השני הם: אנלוגיה ואנטומיה (בגוף האדם וכן במכונה).
וכך, בתערוכה יוכלו הילדים להתרשם (ואף לגעת כדי לגלות עקרונות בהנדסה) במכשירים שנבנו על פי שרטוטים של דה וינצ`י, רובם בנויים מעץ אלון.
עם הכניסה למוזיאון, יקדם את פניכם ה"תיאטרון של לאונרדו" - מתחם מעוצב ברוח הרנסנס שבו מוצגות באופן מודרך בשעות קבועות מכונות מפתיעות המאירות פן פחות מוכר בחייו של לאונרדו – בנייה והפקת מופעים תיאטרליים.
צילום: אבי חיון
בין המכונות הייחודיות תמצאו מכונה מתופפת על תוף בורג אוויר; ציפורים על כבל ועגלה ממונעת אוטונומית. כידוע, דה וינצ`י, היה הראשון שחקר את תכונות הבורג ותכנן מכונה אוטומטית לחריטת ברגים ומתקני הרמה שמבוססים על שימוש בברגים.
לאונרדו כידוע מזוהה בעיני רוב המבקרים עם האמן שצייר את המונה ליזה ובהתאמה מוצעת בתערוכה גם סדנת התנסות – במשיכת קולמוס, שבה ניתן להתנסות בטכניקות רישום כמו ציור עם פחם וכתיבה בנוצה עם דיו, כהשראה לכמות האדירה של השרטוטים, הרישומים, התכניות, הטקסטים, הטיוטות והסקיצות השונות שדה וינצ`י השאיר אחריו.
צילום: אבי חיון בתערוכה מתקיימת גם סדנת בנייה של מכונה מעופפת (מתנה לכל משתתף), לצד סיורים מודרכים ומופע אקרובטיקה של אמן הקרקס אמיר נר גאון, שאולי זכור לכם מהאודישנים של "רק רוצים לרקוד" כשהרשים את המנהלים והצופים עם ריקוד בתוך חישוק ענק.
עוד בתערוכה, מיצג אמנות קינטי בשם "Flock" שנבנה על ידי האמן גיא הדני ומלווה בפס קול מקורי של המלחין והמוזיקאי שלומי שבן.
אמיר נר גאון. צילום: אבי חיון צילום: מירב כהן חגאי באופן סימבולי, התערוכה עצמה מוקדשת גם למייסד והמנהל המדעי הראשון של מוזיאון המדע - פרופ` פיטר הילמן שהיה בעצמו מדען ששאל שאלות רבות ואשר רוחו שעיצבה את המוזיאון שורה בו עד עצם היום הזה.
הילמן נולד בדרום אפריקה ב-1928 ובשנת 1959 עלה לישראל והצטרף למכון ויצמן כחוקר בתחום הפיזיקה הגרעינית (דוקטורט בפיזיקה גרעינית - הרווארד). מאז עבר שתי הסבות מקצועיות: בסוף שנות ה-60 הצטרף למחלקה לנוירוביולוגיה באוניברסיטה העברית; בתחילת שנות ה-80 החל בצעדים שהובילו אותו לבסוף להקמת מוזיאון המדע כשה"אקספלורטוריום" - מוזיאון המדע בסן פרנסיסקו, משמש עבורו כמודל השראה.
מחיר: ילדים עד גיל 5 – חינם, ילד/מבוגר 60 ₪, כרטיס משפחתי ( הורים/סבים וכל ילדיהם/נכדיהם) 220 ₪, בקופת המוזיאון.