פרויקט הגלויה הסודית, איור: ענת ורשבסקי
אמש (חמישי) נפתח זו השנה ה-11 ברציפות יריד "צבע טרי" לאמנות עכשווית.
היריד מייסודן של יפעת גוריון ושרון טילינגר התקיים מדי שנה מאז שנת 2008 בעיר תל אביב, בכל פעם במיקום אחר, בין השאר בנמל יפו, במרכז הספורט החדש ובמוזיאון הטבע החדש. השנה הוא יציג עד יום שני הקרוב, במרכז אקספו בתל אביב ויכלול כמקובל עשרות תערוכות לווין ברחבי העיר במהלך סוף השבוע הנוכחי.
היריד שהוקם כזרז לפעילות שדה האמנות בישראל, הפך במרוצת השנים לאירוע האמנות הגדול והמשמעותי ביותר בארץ, עם למעלה מ־30 אלף מבקרים בכל שנה. היריד, שמבוסס על מודלים של ירידי אמנות מסחריים ברחבי העולם נהנה זו השנה השישית מתמיכת USB העולמית, הספונסרית הראשית של יריד ארט באזל בראשותו של ד"ר אודי דאהן, מנכ"ל USB ישראל.
כמו כן לאחר עשור מוצלח שבו גייס היריד באמצעות פרויקט הגלויה הסודית מלגות לכ־600 תלמידים ממשפחות מעוטות יכולת, בעבור תכנית מצוינות לנוער שוחר אמנות, בשיתוף מרכז מאירהוף של מוזיאון תל-אביב לאמנות, צוות היריד חידש את הפרויקט הוותיק ומעביר את הפוקוס של הפרויקט לתחום האיור, וביריד יתקיים פרויקט הגלויה בפורמט חדש, בשיתוף שבוע האיור של תל־אביב-יפו ועמותת שניר. במסגרת הפרויקט, מאיירים ומאיירות, אמניות ואמנים, מוזמנים להפוך גלויות לבנות לעבודות איור מקוריות, המתייחסות לנושא הנבחר: גיבורים.
השנה לראשונה, מרחיב היריד את פעילותו וניתן יהיה להשתתף גם בסיורים ברחבי גלריות, מוזאונים, חללי תצוגה אלטרנטיביים במלונות ומסעדות בעיר כחלק מכרטיס הכניסה ליריד.
השנה נתקלתי בלא מעט חידושים וביניהם, חממת מפעל הפיס לעיצוב שהוקמה במטרה לעודד מעצבים צעירים ליצירת פרויקטים חדשים. 6 יוצרים שנבחרו וזכו במענק כספי ובליווי מקצועי של שלושה מנטורים: הגב` גלית גאון, מר איתי אוהלי והגב` ליאורה רוזין. אמנים שיוצרים את אומנותם בתהליך עבודה מול קהל צופה תוך כדי היריד, הרס, בנייה ושימור (נטע קונס) ואזור מיוחד שנוצר בשיתוף עם אגודת הכוריאוגרפיים בישראל ליצירת אומנות תוך כדי תנועה.
עמרי פישר. צילום: מ"ל
חממת האמנים הצעירים היא, כמו תמיד, גולת הכותרת של היריד המצוין ובה פגשתי את המעצב עמרי פישר - פרפורמנס עיצובי, הקורא תיגר על הדרכים המסורתיות שבהן אנו מתייחסים למוצר שיצר: בית מטבחיים ייעודי לנייר. כל כך התרגשתי מהרעיון הזה שלפתע מצאתי את עצמי רוכשת נייר במשקל לצרכים שונים, העיקר לפרגן.
ניכר כי פישר השקיע רבות הן ברמת הרעיון והן בעיצוב הקצביה, ולי כצופה מהצד נותר רק לצלם אותה מכל כיוון אפשרי.
צילום: ניב תשבי צילום: יואב פלד
יוצר נוסף שמשך את תשומת ליבי הוא ניב תשבי (32) בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל שהציג את Tongues of Fire - סדרת פמוטי עץ במהדורה מוגבלת, הכוללת דמויות בועות בשלל צבעים המצוירות ידנית, מביטות באימה בעודן עולות באש. בשיחה עם היוצר ותוך כדי התעמקות בנושא התחברתי לחוויה של שריפת מטבחי מנרות דולקים. מבט האימה מהדמויות המצוירות החזיר אותי לרגע ההוא.
"יצרתי 48 פמוטים שכל אחד מהם הוא אחר, כל אחד הוא ייחודי במהדורה מוגבלת. הדמויות עצמן מביטות באימה בעודן עולות באש. לא הלכה למעשה, אלא בסיפור הפנימי של האובייקט. העבודה נבעה מתוך הרצון שלי לערער על הפונקציונליות של האובייקט", מספר האמן.
אורן פישר ויצירתו שיר התאהבות. צילום: גני סוונסון
האמן הצעיר אורן פישר הוא זוכה פרס הפטיש של סותביס` בחממת האמנים הצעירים של היריד.
"אורן פישר הוא אמן אוטודידקט, אוצר ויזם של פרויקטים אמנותיים. העולם שאורן פישר בורא הוא מופלא, ווירטואוזי ושלם, הן בגיוון שלו של ציורים, רישומים ופיסול, והן בשילוב של טכניקות כמו בדים, צבעי שמן, עץ וברזל. היצירות נעות בין אמירה וסיפור אישי שנוגע ומרגש, לבין ביקורת חברתית שמובאת פעמים עם הרבה חוש הומור, או רפרנטים לאמנות ישראלית ולמאסטרים של תולדות האמנות" הוסיפה סיגל מרדכי. "ההחלטה התקבלה פה אחד וללא כל ספק כי אורן הייתה הבחירה האידיאלית שלנו לאמן שיציג תערוכת יחיד בגלריה החדשה שלנו בשדרות רוטשילד", כך הוצגו נימוקי צוות סותביס` לבחירתו.
iota. צילום: צבע טרי בהמשך, כשהתעייפתי קמעה התיישבתי לנוח על נדנדה מעוצבת להפליא ותוך כדי הנאה נחשפתי גם ל-IOTA, איוטה (בלטינית: חלק, מקטע) שפריטיה הם חלק ממיזם עיצוב חברתי, המבוסס על מלאכת סריגה, שאותו הקימה המעצבת התעשייתית טל צור יחד עם הוגת הרעיון - שולה מוזס.
IOTA המציגה בפעם הראשונה ביריד, מציעה כאמור ריהוטים סרוגים במסרגה אחת, הנעשים בעבודת יד מספקת עבודה לנשים שלא עבדו קודם לכן. לעת עתה מועסקות במיזם כ-4 נשים בדואיות מכפר חורה בנגב ועוד 20 נשים מאיסטנבול.
שולי בורנשטיין וולף. צילום: אבי אמסלם אמנים ויצירות נוספות שכדאי לכם לראות:
Castles in the Air - יצירתה של שולי בורנשטיין וולף (50 +) המציגה חפצי זכוכית ישנים וחדשים שאספה בשוקי פשפשים בארץ ובעולם ויצרה מהם אובייקטים צבעוניים ופתייניים, שהשימושיות שלהם מוטלת בספק: האם הם אגרטלים או שמא מדובר בגופי תאורה, במבנים אדריכליים או אולי בטוטמים?
צילום: טסלר ומנדלוביץ
Integrated Seating + Geometric Woodpanelling - הוא שמה של יצירת חיפוי קיר גיאומטרית בשילוב ספסל ישיבה החושף שימוש בטכניקת טקסטיל עץ ייחודית שמקנה לעץ מראה זורם ורך.
היצירה האמורה הינה פרי יצירתם המשותפת של אורלי טסלר (36) ואיתמר מנדלוביץ (37) - בני זוג ובוגרי שנקר המתגוררים יחדיו בעמק חפר.
נטע טסלר. צילום: איה ווינד
היצירה The Velvet Collection של נטע טסלר (32) בוגרת לימודי עיצוב טקסטיל בשנקר, מציגה קולקציית קטיפה של ספסלים ושרפרפים המיוצרים בטכניקה משולבת של אריגת חומרים רכים במשטחי עץ.
זיו רומבלסקי ויסגל. צבע טרי ולבסוף ארצה לפרגן ליוצרת נוספת, שריגשה אותי עד דמעות. מדובר בזיו ויסגל - רומבלסקי, בוגרת מצטיינת מבית הספר לאומנות במכללת ספיר, שעבודת הרישום שלה על סדין, בשילוב עבודת וידאו המוקרנת עליו, מפיחה חיים בדמויות מתוך חייה.
ויסגל סיפרה לי, שהסטודיו שלה על כל עבודותיו נשרף כליל בשריפה הקשה שהתחוללה בדרום שעבר ובהחלט כאבתי את כאבה.
לסיכומו של עניין, רבות עוד עבודות האומנות, הרעיונות והאמנים המציגים בתערוכה הזאת וללא ספק מדובר בפריחה תרבותית ואמנותית חסרת תקדים המשמשת מקור השראה ומוזה למוחם הקודח של אמנים, יוצרים ואוהבים - בבחינת חגיגת צבעים אמתית - אכן צבע טרי!