לא בכדי מכונה יתר לחץ דם (יל"ד) "הרוצח השקט".
הלוקים בבעיה אינם מדווחים על סימפטומים כלשהם, אבל השפעתה על בריאותם עלולה להיות קריטית. לחץ דם גבוה לאורך שנים, עלול לפגוע בעורקים המזינים את כל מערכות הגוף ולפגוע בלב, במוח, בכליות ובגפיים, לשבש את איכות החיים ולקצר את תוחלת החיים.
הטיפול המוכר ביתר לחץ דם הוא תרופתי, אבל מחקרים מצאו כי ככל שגדל מספר התרופות שיש ליטול, כך קטנה רמת ההיענות לנטילתן וכישלון הטיפול התרופתי מיוחס בעיקר להיענות ירודה של המטופלים, המתקשים להתמיד בלקיחת תרופות יום-יומית כל ימי חייהם.
בשנת 2008 הוצגה שיטה טיפולית המכונה RDN (קיצור של Renal Denervation) צנתור המנתק באופן ממוקד את מקלעת העצבים האוטונומיים העוטפת את העורקים המובילים לשתי הכליות. הצנתר מוחדר לגוף דרך עורק המפשעה ומובל למוצא עורק הכליה, ודרכו מוחדר אביזר שצורב את העצב הסימפתטי המקיף את העורקים המזינים את שתי הכליות.
לפני 19 שנה, נערך מחקר, שבו נבדקה שיטת ה-RDN ב-24 מרכזים רפואיים באוסטרליה ובאירופה. למחקר גויסו חולים שלחץ הדם הסיסטולי שלהם (הערך הגבוה) היה מעל 160 מ"מ כספית, למרות שהם נוטלים לפחות שלוש תרופות. כמחצית מהחולים טופלו בשיטת ה-RDN והמחצית השנייה טופלה בתרופות כמקובל. כחצי שנה לאחר תחילת המחקר נרשמה בקרב הקבוצה שטופלה בצריבת עצבי הכליות ירידה ממוצעת של 32 מ"מ כספית בערך הסיסטולי (הגבוה) ושל 12 מ"מ בערך הדיאסטולי (הנמוך).
עתה גם מחקר בינלאומי חדש של
ענקית המכשור הרפואי מדטרוניק, אשר פורסם בגיליון הרפואי הוותיק והיוקרתי Lancet – מצביע כי טיפול ה-RDN יעיל מחקרית. תוצאות המחקר, הראו הפחתה ניכרת של 9 מ"מ כספית במדידה רציפה (ABPM) בחולים הסובלים מיתר לחץ דם כרוני ונוטלים 3 תרופות לאיזון המחלה ביום. לחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה) היה נמוך ב-7.4 מ"מ כספית בהשוואה למטופלים בקבוצת הבקרה אשר נטלו תרופות בלבד, ולחץ הדם הדיאסטולי (הערך הנמוך) ירד גם הוא ב-6 מ"מ כספית לעומת מצבם טרום הטיפול
ניתוח נוסף של השינויים בלחץ הדם, לפי שעות היום, הראה כי הירידה שהושגה בלחץ הדם נשמרה עקבית לאורך שעות היום ובעיקר בלילה. הנתונים לגבי שעות הלילה חשובים במיוחד היות ולאורך הלילה חלה ירידה בהשפעת התרופות שנלקחו טרום השינה, על כן שעות הלילה המאוחרות והבוקר המוקדמות מוגדרות כחלון זמנים בעל סיכון מוגבר (High risk zone) לאירועים לבביים הנובעים מיתר לחץ דם. כך למעשה משמש ה-RDN פתרון לאורך כל שעות היום בעוד חולה הסובל מיתר לחץ דם ונוטל תרופות יכול להיות לא מאוזן בשעות הלילה, שבין נטילת תרופה אחת למשניה.
"נתוני המחקר הראשוני חשובים הן לסובלים מיתר לחץ דם והן לקהילה הרפואית המטפלת בחולים אלה", אמר ד"ר דייויד קנדאזארי, מנהל מחלקת קרדיולוגיה פולשנית, מדען ראשי במכון פידמונט באטלנטה, חבר בוועדת הניהול של מדטרוניק שתכננה את המחקר הבינלאומי וחוקר משותף במחקר. "התוצאות החדשות מספקות ראיות חותכות לבטיחות ויעילות הטיפול ב-RDN בקרב חולים בעלי יתר לחץ דם".