אמש (רביעי) נפתח יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ט - בשורה של טקסי זיכרון ובהם גם הטקס הרשמי במוזיאון יד ושם, בכיכר גטו ורשה, בסימן "המלחמה שבתוך המלחמה".
מדליקי המשואות. צילום: איציק הררי וישראל הדרי
כ־190 אלף שורדי השואה חיים בישראל וגילם הממוצע 82. שארית הפליטה מהגיהינום הנאצי הקימה כאן דור חדש של משפחות כנגד ששת מיליוני הנספים היהודים בשואה ולזכרם של הנרצחים ולכבודם של הניצלים מאש תישמע הבוקר בשעה 10:00 תישמע צפירת זיכרון בת 2 דקות ויתקיימו טקסים ובראשם טקס הנחת הזרים ב"יד ושם" בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה, יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ונציגי ארגוני הניצולים.
במהלך היום יתקיימו טקסים נוספים, בשעה 11:00 - "לכל איש יש שם": הקראת שמות קרבנות השואה בידי הציבור באוהל יזכור ובמשכן הכנסת, בשעה 13:00 - טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ביד ושם ובשעה 17:30 עצרת תנועות הנוער בבקעת הקהילות ביד ושם, בהשתתפות שר החינוך נפתלי בנט ומאות חברי תנועות הנוער. לצד אלו יתקיימו הרצאות והצגות סביב המאבק לשמירה על רוח האדם בתקופת השואה. החל מתערוכות ייחודיות בנושא, דרך מחזות תיאטרון על רקע המלחמה ועד מפגשים מיוחדים והקרנות סרטים.
הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי פרסם פקודה מיוחדת לרגל יום השואה ובה נכתב: "אם יכולנו לשמוע את קולם של בני עמנו אשר נפלו קורבן לשנאה ולאנטישמיות, היינו שומעים אותם מבקשים מאיתנו דבר אחד – שלא נהיה נתונים לעולם לחסדיו של איש. למענם אנו מתחייבים: להמשיך לספר את סיפורם למען תמשיך עדותם להדהד לדורות הבאים להמשיך להילחם למען ביטְחון המדינה, על מנת לאפשר את עצמאותה ואת שגשוגה. את הטלאי הצהוב הנעוץ על החזה החליפו סיכות הלוחמים".
צאו לזכור: הטקסים והאירועים המרכזיים
במהלך כל יום הזיכרון לשואה ולגבורה יהיה אתר יד ושם פתוח לציבור החל מהשעה 10:30. הסעות יועמדו לרשות הקהל מהר הרצל, עד לשעה 20:00.
זיכרון בסלון, הינו יוזמה חברתית המאפשרת לציין את ערב יום השואה בצורה קצת אחרת. ברחבי הארץ יתקיימו מפגשים עם ניצולי שואה בבתים פרטיים וניתן להצטרף לפרויקט הן כמארחים והן מתארחים, באתר "זיכרון בסלון".
הבוקר בהיכל עיריית חיפה בשעה 09:30 יתקיים טקס זיכרון – "לכל איש יש שם". בטקס תושמע תפילת "אל מלא רחמים" וקריאת "קדיש" על-ידי החזן, ישראל ארזון ולאחר מכן תקיים ראש עיריית חיפה, ד"ר עינת קליש רותם, שיחה אישית עם ניצולת השואה אווה בראון ברקוביץ`, אשר תספר את סיפור חייה ואת קורותיה בזמן השואה. בהמשך הטקס יוקראו שמות נספים על-ידי יקיריהם ובני משפחותיהם.
בשעה 09:45 ולאחר מכן, בשעה 11:30 יתקיימו טקסי יום זיכרון ב"בית נגלר" שבקריית חיים, במסגרתם יוצג המחזה "הכיתה שלי" בפני תלמידי חטיבות הביניים של תיכון קריית-חיים.
הנוסעת. צילום: קרל פורסטר הערב בשעה 20:00 תעלה האופרה "הנוסעת" מאת המלחין מייצ`יסלב ויינברג. היצירה מבוססת על חוויותיה של זופיה פוסמיז` מהתקופה בה שהתה באושוויץ, כמו גם זיכרונה של התקופה, אותה בחרה לתעד דווקא דרך נקודת מבט של מפקחת נאצית. את הרעיון לפרספקטיבה הגתה פוסמיז` בשנות ה-50 והוא עובד לתסכית ואף לרומן.
כנס עמותת "דורות ההמשך". צילום: חנוך גריזיצקי עמותת "דורות ההמשך" תערוך הערב בשעה 18:00 באודיטוריום מכללת לוינסקי טקס ייחודי לזכר הנספים בשואה. הנושא המרכזי יעסוק בקולנוע דוקומנטרי לשירות הזיכרון וההנצחה לדורות הבאים. במרכז האירוע: הענקת אות של כבוד לבוריס מפציר, יוצר קולנוע דוקומנטרי, על תרומתו לתיעוד, לזיכרון ולהנצחת שואת יהודי ברית המועצות. כמו כן, במהלך האירוע ייערך טקס זיכרון לקורבנות השואה: הדלקת שישה נרות זיכרון על ידי שורדי שואה ונכדיהם, שירי צער ונחמה שנכתבו בגט ווילנה והקרנת הסרט "אתה מת רק פעמיים" של פרופ` יאיר לב.
"אמי היקרה!". צילום: ענבל חוצן בבית האמנים (אלחריזי 9,תל אביב) תוצג היום החל מהשעה 19:30 תערוכתה של ענבר חוצן "אימי היקרה!" המציגה את תיאוריה הציוריים המבוססים על תצלומים משפחתיים של משפחתה - משפחת ג`וזף חוצן, שחיה בברלין בתקופת טרום מלחמת העולם השנייה. את התצלומים מצאה חוצן בספר של חוקרת היסטוריה שהתחקתה אחר קורותיה של משפחתה של חוצן, שנספתה רובה בשואה.
"ממוסקבה ועד ברלין". צילום: ודים לידין בבית יד לבנים (מעלה הבנים 30,רמת גן) תוצג התערוכה "ממוסקבה ועד ברלין" של האמנית שולמית קופף, הכוללת סדרת עבודות המספרות סיפור אישי וקולקטיבי כאחד, סיפורה של אמה, אירנה יונג, ילידת קראקוב אשר ברחה עם משפחתה לרוסיה והתגייסה בשנת 1943 לדיוויזיה הפולנית בצבא הסובייטי. אירנה הייתה בין החיילים היהודים הראשונים ששחררו את פולין והגיעה לברלין כאשר עדיין התנהלו קרבות עזים מרחוב לרחוב. כעדת ראיה לזוועות, תיעדה אותן בעשרות מכתבים ששלחה להוריה במשך שנתיים בהן שירתה בצבא.
"לרקוד ולא לשכוח" - היא שמה של תערוכת צילום שאצר הכוריאוגרף קלוד דדיה. התערוכה כוללת 40 צילומים המתעדים מחול שנוצר במשך 3 שנות הפרויקט, שצולמו על ידי נורית מוזס, לילך בנואילד ושלי פדן לורבר. התערוכה שואפת להציג את החיבור שרואה דדיה בין היסטוריית העם היהודי לבין מחול מודרני, ואת הדרך בה ניתן להנציח זיכרון דרך ריקוד (עד ה-24 באוגוסט בחוצות גן המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון).
אירועי יום השואה יחתמו הערב בשעה 19:00 בעצרת נעילה שתתקיים באמפיתיאטרון הפתוח של קיבוץ לוחמי הגטאות ותעמוד בסימן 70 שנה להקמת המוזיאון וקיבוץ לוחמי הגטאות. בעצרת, במעמד האלוף אמיר ברעם, מפקד פיקוד צפון, יתקיים טקס הדלקת המשואות אותם יעלו שישה ניצולי שואה שיספרו את סיפור הישרדותם. בנוסף, יופיעו האמן נתן גושן והרכבים מוזיקליים מהגליל המערבי.