כללי
סוסיתא
גאדג'טים
נדל"ן
101 מיסטיקנים ישראליים
כל הנשמה
הזמן הורוד
הדודל של גוגל
משפטפטת
U N A C T I N G
סיפור מצולם
המומחים
לו ולה
מטופחת
סלון יופי
כללי נשים
פאשניסטה
פאשניסט
ברבריה
מטרוסקסואל
סקס ואהבה
פאשן ניוז
קולינריה
מבזק קולינרי
זוללים
אוכלים בחוץ
ספר מתכונים
השַׁתְיָין
תרבות
כללי תרבות
על הבמות
על המסך
הספרנית
הזמנה להאזנה
עיצוב
בדק בית
הום סטיילינג
גינה לי
עשו זאת בעצמכם
בריאות
מעבר לדלפק
עושים כושר
ביקור רופא
חוג הסילון
עדכונים מהביצה
רכילות, סלבס ופאפארצ'י
נופש ותיירות
נשארים בארץ
יוצאים לחו"ל
ילדים
כללי ילדים
המשחקייה
ילדודס
ג'ימבורי
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר
משחק קוסמי - המופע המחול החדש של ורטיגו
להקת המחול ורטיגו, תופיע עם "לילא" – יצירה חדשה בבכורה עולמית של נעה ורטהיים, המנהלת האמנותית והכוריאוגרפית של הלהקה.
יעל חן
04/04/2019
מאת: יעל חן
צילום: רם קציר
Leela הוא שם היצירה החדשה של
להקת המחול ורטיגו
, אשר תוצג בשיתוף פסטיבל התיאטרון של נאפולי, ותעלה מלבד בארץ, גם באמפיתאטרון העתיק בפומפי.
היצירה נולדה בעקבות הזמנתו של לוקה דה פוסקו, מנהלו של פסטיבל נאפולי היוקרתי, כהפקה ייחודית משותפת שתועלה פעמיים ביולי 2019, תחת כיפת השמיים. זה יקרה כאמור באמפיתיאטרון בפומפיי, השוכן למורדות הר הגעש `וזוב`: אין צורך לאזכר את חשיבות המקום שעבר התפרצות וולקנית בשנת 79 לספירה. ובכפוף להיסטוריה- האמפיתיאטרון נחשב כמקום מיוחד במינו המארח הופעות ייחודיות.
פירוש המילה `לילא` (Leela) בשפה הסנסקריט הינו "משחק קוסמי". מאחורי השם תיאוריה הגורסת כי הבריאה נוצרה על ידי אלוהים לשם משחק טהור. לדברי נעה ורטהיים, המנהלת האמנותית והכוריאוגרפית של הלהקה, "היצירה מתרחשת במרחב שבין מציאות מתעתעת לבין משחק קוסמי, וככזאת היא עוסקת בנפילה מגן עדן, בזיכרון המייצר פער בין הפנטזיה המקורית לבין אשליית תעתועי החיים. כמו כן, היצירה מתכתבת עם המתח בין רצונות שמתקיימים בעולם כשאדם הופך למגיב, למתפתה, ולבין הכמיהה למצוא רצון מדויק ולנוע מתוך התעתוע אל איזון פנימי".
צילום: רם קציר
הבמה עוצבה בידי הפסל הבינלאומי רם קציר, פסל ישראלי בינלאומי, המתגורר באמסטרדם מ-1990. במהלך נובמבר 2011 עד ינואר 2012 קציר היא זה שעיצב את הכניסה לכפר האקולוגי של הלהקה הנמצא בקבוץ הל"ה.
קציר: "בעיצוב הבמה ניסיתי לחדד את המתח בין מעלה ומטה, על ידי הכנסת גורם זר שמייצר במה בתוך במה. הבמה הקטנה זזה עם הרקדנים ומשתנה על פי האופן שבו הם משתמשים בה. זאת ועוד: העיצוב צמח מהכוריאוגרפיה המורכבת בין השאר מטורים אלכסוניים ובין קוים אנכיים בגבהים שונים. האלמנט המעגלי בדואטים אף גרם לי לחשוב על הצורה בה פרח נפתח וכיצד עלי הגביע תומכים בעלי הכותרת, שתפקידם למשוך חרקים בכדי להתרבות".
את התלבושות עיצב מעצב האופנה ששון קדם. אין זו הפעם הראשונה שבה המעצב המוערך מצטרף ליצירתה של ורטהיים, ועל העיצוב ל-`לילא` הוא אומר כי עיצב את הבגדים "בשאיפה ליצור אלגנטיות חבויה, שקט, תנועה שמזדקרת ומובאת לתוך נשף פנימי, וזה מתכתב עם בגדים ממקומות הדורים, וכל זאת בניחוח מינימליסטי המובא בקו אחד".
עוד חברו ליצירה זו צוות היוצרים: רן בגנו - מוסיקה, דני פישוף - עיצוב תאורה ורינה ורטהיים–קורן - כע. כוריאוגרפית. הרקדנים השותפים ליצירה: איתי פרי, קורינה פריימן, שנדור פטרוביץ, דניאל קוסטה, ליאל פיבק, הגר שחל, שחר דולינסקי, שני ליכט, שון אולס ויותם ברוך.
צילום: רם קציר
ורטהיים, שהיא כאמור המנהלת האמנותית והכוריאוגרפית של הלהקה, המונה 24 רקדנים, נולדה בארצות הברית בשנת 1965 וגדלה בנתניה. שם עשתה את צעדיה הראשונים בעולם המחול בסטודיו של אסתר בש ובהנחייתה של שרה יוחאי. כילדה למשפחה דתית לא התאפשר לה להמשיך בהכשרתה בתחום המחול עד לשחרורה משירותה הצבאי כחיילת נח"ל בעיירת הפיתוח ירוחם. בשנת 1990 השלימה את לימודי המחול באקדמיה למוסיקה ולמחול ע"ש רובין בירושלים, ומיד אחר כך הצטרפה כרקדנית אל להקת "תמר" הירושלמית, שהייתה אז בניהולו של אמיר קולבן.
בלהקה פגשה את עדי שעל, לימים בן זוגה, ויחד הם ייסדו (1992) את להקת המחול ורטיגו. יצירתה האמנותית המקורית ושפת המחול הייחודית הבוחנת את גבולות הגוף והתודעה באופן המעודד אחריות חברתית ומודעות לסביבה, זוכה להערכה רבה ולביקורות מצוינות בארץ ובעולם.
שעל, בן זוגה ואבי שלושת ילדיה, הוא מנכ”ל ושותף אמנותי בלהקה. את צעדיו הראשונים בעולם המחול החל במרכז למחול בעמק הירדן, ומשם המשיך את הכשרתו בסדנה של להקת המחול הקיבוצית. מאוחר יותר הוא הצטרף כרקדן אל אנסמבל בת שבע ואחר כך הופיע עם להקת המחול תמר הירושלמית. בשנת 1992 השתתף בהשתלמות בתיאטרון הפלייס בלונדון בעקבות זכייתו בפרס על הריקוד שלו מהקונסוליה הבריטית.
צילום: רם קציר
ורטיגו, ראוי לציין, היא הרבה מעבר ל"עוד להקה". בשנת 2007 הקימו השניים כפר אמנות אקולוגי היחיד בישראל. זאת לאחר ששכנעו את חברי קיבוץ הל"ה לאפשר להם להקים את הכפר על חורבות לולי תרנגולות. הלהקה עובדת ופועלת מכפר המחול העוסק במחול, אמנות, רוח ואקולוגיה, ומתופעלת לפי עקרונות אקולוגיים: קירותיו של אולם החזרות עשויים מבוץ, והחלונות משקיפים אל עמק האלה. אמבטיות ומקלחות פזורים בחיק הטבע, והמקום משתמש במחזור מים משומשים ובשירותים אקולוגיים.
זאת בצד תיעול מים משומשים (מים אפורים) מהמקלחת והמטבח - המים זורמים לבריכת אבן טוף ועוברים לתהליך של שימוש חוזר. אפילו הטל נאגר לטובת שימוש חוזר. הכלים במטבח הינם כלים שנאספו מאנשים שלא הזדקקו להם, והם נשטפים בגיגית מים - ממש כמו פעם. גם נושא החשמל מטופל בדרכים אקולוגיות: חלק מהצריכה היא דרך פאנלים סולאריים, ובקרוב יוצבו על גג המבנה מתקנים לייצור אנרגיה סולרית בכמות גדולה יותר. חברי הקבוצה צמחוניים ולידם ממוקמת מסעדה טבעונית הפתוחה לקהל הרחב.
מלבדם, עברו לקבוץ נתיב הל"ה גם אחיותיה של נעה ומשפחותיהם מתוך רצון לחיות חיים שיתופיים המשלבים אומנות ואקולוגיה בכפיפה אחת. "נעה ועדי הם חולמים המגשימים חלומות", אומר מקורב ללהקה ומוסיף: "הם מייצגים את הצברים החדשים - אלה שעדיין מתעקשים להגשים סוג חדש של ציונות בתוך הכאוס, האלימות המילולית, והנורמות המתפוררות. הם שואפים לחיים ערכיים המשלבים אמנות עם תרומה ופעילות בנושאי חברה וסביבה, זאת במטרה לחולל שינוי באמצעות השפה שהכי קרובה אליהם – הריקוד".
המופעים הבאים:
שלישי, 14 במאי ב-21:00 - מרכז סוזן דלל , ת"א
שני, 20 במאי ב-20:30 - היכל התרבות - חוף הכרמל
חמישי, 23 במאי ב-20:30 - מרכז הבמה - גני תקווה
28.5.19, יום שלישי, ב-20:30- תיאטרון ירושלים
יום רביעי, 29 במאי ב-20:30 – אולם מזרע במועצה אזורית עמק יזרעאל
מצאתם טעות בכתבה? ספרו לנו ונתקן
לחץ כאן
אולי יעניין אותך גם
מאמרים
נוספים
שלדים בארון: עובדת מפעל בהודו שמייצר עבור H&M נרצחה על ידי המעסיק שלה
קוד מוצר:
07/02/2021
קובי טיריפינטו
פרטים נוספים
שלובות ומשתלבות: העמותה שמחברת את חולות הסרטן מחדש לחיים
קוד מוצר:
27/12/2023
מאיה אושרי כהן
פרטים נוספים
שלום בית: Wi-Fi+ השירות שיחסל את בעיות קליטת האינטרנט בכל פינה בבית
קוד מוצר:
10/05/2020
ניב אופיר
פרטים נוספים
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר