מאת: דנה קאהן
אילוסטרציה.
מידע עפיץ: כל מה שאתם חייבים לדעת על יין
תעשיית היין הישראלית אמנם צעירה יחסית, אך משלהי שנות ה-80 של המאה הקודמת היא עוברת שינוי משמעותי ששיאו הגיע אשתקד (2018) למחזור של כמיליארד שקל, עם 300 יקבים פעילים, מתוכם כ-60 יקבים מסחריים וייצור של כ-60 מיליון בקבוקים, ששני שליש מהם מיועד לייצוא.
למרות זאת, הישראלי הממוצע שותה מעט יין ביחס למדינות אחרות בעולם המפותח אף שהיהדות מעניקה לו מקום של כבוד בקידוש מועדים וחגים וההערכה היא שהישראלי שותה בממוצע רק 6 ליטר יין בשנה, בעוד שבמדינות היין המובהקות כמו צרפת ואיטליה הצריכה היא פי 5.
דֵּקַנְטֶר Balance + קרש עץ. מחיר: 399 ₪, שקל בית מותגים מהרגע שנפתח, לבקבוק יין יש שעון חול שאחריו הוא לא יותר מסתם חומץ. אשתקד שם לו למטרה המגזין wine folly להשיב לקוראיו אחת ולתמיד על השאלה כמה זמן ישרוד בקבוק היין מהרגע שחלצתם אותו. לשם כך הם יצרו טבלה פשוטה שסווגה לסוגי יין, וזו מבארת האם ניתן ללגום מהבקבוק היין שבמקרר, או לא.
כך למשל יין מבעבע עם פקק ייעודי ישרוד לכל היותר 3 ימים, בעוד שיינות לבנים קלילים ורוזה עשויים לשרוד עד 7 ימים. לעומת זאת יינות אדומים שיאוחסנו במקום חשוך וקריר עם פקק ישרדו עד 5 ימים ויין מחוזק (למשל פורט) עשוי לשרוד עד 28 ימים.
באדיבות יקב טפרברג. צילום: פייסבוק רשמי
מומחי
יקב טפרברג מציינים כי רבים סבורים שיינות לבנים חייבים "לשבת" בקירור ואילו אדומים יכולים לעשות זאת במגירה סגורה במטבח. זה כמובן, לא המצב והם מדגישים כי כמעט לכל סוג יין יש את הטמפרטורה שמתאימה לו. ההמלצה לגבי יינות אדומים היא להגיש אותם בטמפרטורה של 18-20 מעלות ובכל מקרה לא לאחסן אותם במקומות חמים מדי, בעוד שיין לבן זקוק לטמפרטורות נמוכות יותר, אבל לא קרות כקרח, טמפרטורה של 8-10 מעלות תהיה מעולה עבורו, גם להגשה.
ה"פרדוקס הצרפתי": רסברטרול או פוליפנול?
במשך שני העשורים האחרונים מחקרים שונים מצביעים על כך שצריכה מתונה של יין משפרת את בריאות הלב וכלי הדם. את הקשר בין צריכת יין אדום לבין הקטנת שיעור מחלות הלב זיהה לראשונה ב-1981, ד"ר דייוויד קלורפלד ועשור לאחר פרסום ממצאיו כבר כללו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד צריכה מתונה של יין בין "8 הדרכים להורדת הסיכון למחלת לב כלילית", וזאת בעקבות "הפרדוֹקס הצרפתי" –שהצביע כי שיעור היארעות (incidence) מחלות הלב נמוכה בקרב הצרפתים לעומת עמים אחרים, וזאת למרות שהם אוכלים באופן שגרתי מזון עתיר שומן רווי (בשר חזיר, בקר, ברווז, אווז וכן רטבים עשירים בחמאה וגבינות רוויות שומנים).
2 כוסות יין 350 מ"ל Balance. מחיר: 169 ₪, שקל בית מותגים המדענים שהופתעו מאד מהעובדה שהצרפתים, שהדיאטה שלהם מורכבת ממאכלים עתירי שומן, סובלים משיעור קטן יחסית של מחלות לב, ביקשו לבדוק בעצם את תכונותיו של היין האדום, מרכיב נוסף בדיאטה הצרפתית. מחקרים קודמים כבר הצביעו על כך שצריכת יין אדום מקטינה את שיעור מחלות הלב, וההשערה הייתה כי יש ביין רמות רסברטרול (Resveratrol) ונוגדי חמצון שמונעים או מקטינים את ההשפעה המזיקה של החמצן על הגוף. לעומת זאת, המסקנה של צוות המחקר הלונדוני הייתה שונה, וד"ר רוג`ר קורדר שערך את המחקר טען שלא הרסברטרול הוא שמסביר את ה"פרדוקס הצרפתי" כי אם הפוליפנול.
כך או אחרת, נדמה כי רבים מהמדענים סבורים כי לרסברטרול תכונה מונעת מחלות לב וסרטן, התורמת להתחדשות התאים. לשיטתם כששותים יין אדום, הרסברטרול גורם להפעלת אנזימים הקרויים "סירטואינים", שלמעט השפעתם על בריאות הלב וכלי הדם מיוחסת להם גם היכולת להאט תהליכי הזדקנות. לצדם כאמור יש מי שגורסים כי תוצאת הפרדוקס טמונה בפעילות הפוליפנולים המצויים בקליפת הענב ומתפזרים בגוף ובכך מונעים את פעילות החמצון המזיקה בתאים.
יין For TWO של יקב 1848. 99 ₪, צילום: אייל קרן
"העובדה שצריכה מוגברת של אלכוהול יכולה לפגוע בבריאותינו ידועה, אך מחקרים שונים מצביעים על כך שכוס יין אחת ביום (עד כוס ליום לנשים ועד 2 כוסות ליום לגברים) יכולה למעשה לתרום לבריאות", מסכמת
חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא ומוסיפה "למרות שצריכה מתונה של יין יכולה להיות מועילה, יש לזכור שאף משקה אינו מהווה תחליף לפעילות גופנית ותזונה מאוזנת. בנוסף, יין אדום מכיל כמות נאה של מלטונין (הורמון) שמווסת את מנגנוני הגוף ומשפר את איכות השינה".
בכתב העת "Nature" שבו פורסמו תוצאות מחקר של מכון ויליאם הארווי של בית הספר לרפואה בלונדון, נטען כי הפוליפנול מדכא את יצירתו של החלבון אנדותאין 1, שתורם להתקשות והיצרות של עורקים. לדברי החוקרים ייצור יתר של אנדותאין 1 הוא גורם חשוב בהיצרות העורקים על ידי חומרים שומניים. עוד צוין במחקר האמור כי גם לסוג הענבים יש חשיבות בעניין זה. ארבעה מתוך שישה היינות שהשפעתם על הורדת כמות האנדותאין הייתה הגדולה ביותר נעשו מסוג ענבים אחד - קברנה סובניון, והמסר העיקרי של המחקר הוא, שנראה כי "צריכה מתונה של יין אדום עשויה למנוע מחלות לב, ולעומת זאת שליין לבן אין השפעה דומה", כך סיכם את המסקנות רוג`ר קורדר שערך את המחקר.
באדיבות: KFWE, אירוע היין השנתי של "צור עולם של יין". צילום: אייל קרןמחקרים אחרים מצביעים כי הרסברטרול מפחית תחלואה גם במחלות דמנציה, כמו אלצהיימר. המחלות הללו מתאפיינות בהצטברות של חומר חלבוני בשם בטא-עמילואיד במערכת העצבים, הגורם לנזק חמור ולשיבוש פעילותה התקינה ולרסברטרול מסתבר תרומה רבה למניעת ההצטברות של החומר הזה. בנוסף, ממצאים במספר מחקרים נוספים הצביעו על עלייה בצפיפות העצם בנשים בשלב המנופאוזה (גיל הבלות), ובאוכלוסייה המאופיינת בתסמונת המטבולית והחוקרים תלו את ההשפעה המיטיבה של היין בפעילות הרסברטרול.
לשיא הפופולאריות שלו הגיע הרסברטרול בכתבה ששודרה לפני מספר שנים ברשת סי־בי־אס האמריקאית, בתוכנית "60 דקות", בה סיפר מורלי סייפר - מנחה התוכנית לצופיו על המרכיב שנמצא ביין האדום ועשוי להיות המענה למסתורין שמאחורי "הפרדוקס הצרפתי".
על וינותרפיה, כבר שמעתם?
מחוללי בשורת הוינותרפיה (טיפול טיפוח ביין) היו אנשי "לה סורס דה קודאלי", כרם יפהפה השוכן ליד בורדו, שגילו את יתרון הטיפוח ביין כבר ב-1999. אנשי קודאלי, שהיום הוא גם ספא, מתעקשים שהכול הוכח מדעית. לטענתם ביין יש אנטיאוקסידנטים, שאמורים לעשות לעור שלנו טוב, ובהתאם לכך, היא מציעה מסאז`ים בקברנה סוביניון, כמו גם קרמים, משחות ושמנים מחרצנים.
אם שיטת הטיפול הזאת מסקרנת אתכם, אינכם מוכרחים להרחיק עד בורדו הצרפתית שכן ממש כאן אצלנו בזיכרון יעקב, שוכן
מרכז הטיפולים "ימה צימר וספא יין", שכולו שיר הלל ליין. בספא, מציעים עיסויים שונים בשמן זרעי ענבים, כמו גם אמבט יין מרלו, פילינג זרעי ענבים, עטיפת גוף מענבים, עיסוי קרקפת ומסאז` מפנק עם ענבי קברנה סוביניון.
ימה צימר וספא יין. אתר רשמי
עמית רונת, פיזיותרפיסט מוסמך, מעסה רפואי והוליסטי ומבעלי "ימה צימר וספא יין" מציין כי "הוינותרפיה משמשת לטיפולי אנטי אייג`ינג קוסמטיים ובטיפולי ספא מזה כ20 שנים", לדבריו הצרפתים שהנחילו את השיטה עשו מבדקים שבחנו את מידת החדירה של הענבים לעור ואת תחום האנטי־אייג`ינג וגילו שבזרע, בקליפה ובגבעול של כל ענב יש ריכוז גדול של נוגדי חמצון, המעכבים את הזדקנות העור, משפרים את זרימת הדם, מגרים את מערכת החיסון ונלחמים בעייפות. בהתאמה, הוינותרפיה החליפה את מוצרי הספא הקונבנציונאלים לטובת השימוש בשמן זרעי ענבים, כמו גם בזרעי הענב לטובת טיפולי פילינג ועד תרכובות מורכבות יותר כמו עטיפת גוף, קרם פנים וכמובן אמבט יין.
ESSENTIALS מגבונים לעור רגיל/מעורב של גרנייה"לענבים ולרסברטרול בפרט חשיבות רבה גם בתחום הקוסמטיקה", מציינת ד"ר ג`ני שטיימן נטורפתית, ומדריכה ראשית
במותג הקוסמטיקה מאג`יריי. "מדובר במיצוי עם ריכוז גבוה מאד של נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) וחומרים הנחשבים למאזני תהליך דלקתי ומסיבה זאת לשילוב של יין בתהליכי קילוף עור יש חשיבות רבה. פילינגים ברמות גבוהות גורמים לקילוף תאי עור מתים ובכך לחידוש העור, אך תוך כדי התהליך יש סיכון לא קטן להופעת מצבי דלקת חריפים והיין תפקידו לאזן ולהגן על העור מסיבוכים מיותרים.
הרבה ווין - מאג`יריי
פילינג יין (Herba Wine Peeling-activator) – הוא למעשה פילינג אינטנסיבי על בסיס חומצות אלפא, בטא ופולי הידרוקסי הגורם להיפרמיה מבוקרת, לחילוף חומרים מוגבר, לקילוף ולחידוש העור. טיפול שכזה נועד לזרז את ייצור סיבי העור (קולגן ואלסטין) ולתרום להחלקת מרקם העור כשבין המרכיבים הפעילים מככבת תמצית זרעי ענבים המשולבת לצד חומצות גליקולית, מנדלית, לקטית (AHA), אזילאית, סליצילית (BHA), גלוקונית ולקטוביונית (PHA), חומץ תפוחים, אפרסק ומשמש, סרפד, זנגביל, רימון וחומצה היאלורונית".
טיפול קוסמטי נוסף הקשור במרכיבים פעילים שמקורם בענב ובתוצריו הוא ה-
Château-de-Beauté של המותג המקצועי כריסטינה המבוסס על כימיה ירוקה וטכנולוגיה פעילה. איכויות הענבים והיין במוצרי הטיפול נועדו להמריץ את מחזור הדם, להעניק לעור חיוניות מתחזקת, ולחשוף שכבת עור חדשה ורעננה. למעשה מדובר בטיפול ביו אקטיבי המשלב את תכונותיו המיטיבות של פרי הגפן עם קדמת המדע והטכנולוגיה במטרה למנוע, לטשטש ולעכב תהליכי הזדקנות בעור.
שאטו דה בוטה - כריסטינה
אחד המשתנים המשפיעים ביותר על איכות הענבים, הוא משטר ההשקיה של הכרם בו גדלו. מסתבר שככל שהגפן נתונה בסטרס צימאון גדול יותר, כך גם עולה ריכוז חומרי הצבע, הטעם והארומה בענבים - ובהתאמה עולה גם ערכו הבריאותי של היין.
המצוקה שבה נתון הגפן הצמא מעוררת בו מנגנונים שנועדו להגן עליו מפני הקרינה והחום באמצעות ייצור חומרים כימיים שונים. המקור לסגולות הרפואיות הרבות של היין טמון באותם חומרי הגנה צמחיים, שתורמים באופן דומה גם לפעילותם התקינה של התאים ורקמות בגוף האדם ומגנים עליהם מפני נזקים, וגם מעניקים ליין את טעמו וריחו האופייניים.
החומרים הפעילים העיקריים ביין הם אלכוהול לו מיוחסת תרומה בעיכוב היווצרות טרשת העורקים, כמו גם כמי שבכוחו להגדיל את הסבילות לגלוקוז ולהגביר את הרגישות לאינסולין (גורמים מגנים מפני התפתחות סוכרת מסוג 2) ופוֹליפֶנוֹלים - חומרים נוגדי חמצון טבעיים המצויים כאמור בקליפת הענבים האדומים ונחשבים למעכבי חמצון של שומנים בקיבה שנוטים לשקוע בדופנות כלי הדם, להצר ואף לסתום אותם ובכך מונעים היווצרות פלאק ומשקעים בעורקים.
בנוסף יצוין כי הפוליפֶנוֹלים הם בעלי תכונות אנטי-קַרְצנוֹגֶניות (מונעות היווצרות סרטן) ותכונות המגנות על מערכת העצבים (neuroprotective) כמו גם נודעת להם חשיבות בהגנה של מנגנון התחדשות העור.
"תאי גזע מהווים כ־3% מתאי בסיס האחראים על התחדשות העור, שמצויים בשכבה העמוקה של האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור) ואלה שומרים על יכולתם להתמיין ולהפוך לתאים מסוגים שונים. לכן כשהגוף זקוק להפעלת תהליכי תיקון וריפוי, כמו לאחר פציעה, התאים הללו מתחלקים ומתמיינים על פי הצורך ומשתתפים בתהליכים של איחוי הרקמה. כלומר: בזמן פציעה תאי הגזע מצטרפים לתאים שונים ומסייעים בשיקום העור. מסיבה זאת תעשיית הקוסמטיקה אימצה בחום את תמצית זרעי הענבים העשירה בפוֹליפֶנוֹלים ושילבה אותה בתכשירים רבים", אומרת סיגל קדם – המדריכה הראשית
בחברת הקוסמטיקה תפוח טכנולוגיות.
תפוח טכנולוגיות. יח"צ
"אחת המטרות של הקוסמטיקה היא כידוע לסייע לשמור שתאי הגזע לא יינזקו ושיצליחו לתפקד ברמה גבוהה של יעילות: יגבירו את קצב חלוקת התאים, ימשיכו לספק פקודות לייצור הקולגן (רקמת חיבור), יחדשו את העור וישקמו במהרה כל פצע או קמטוט, ומשום שנוגדי החמצון מגנים על תאי הגזע מפני פגיעה של קרניים אולטרה סגולות ורדיקלים חופשיים הפוליפנולים, כמו גם ויטמין E וויטמין C הם בבחינת מרכיבים חיוניים בקוסמטיקה".
צריכת יין מופרזת - מחשבים תפריט מחדש
למרות סגולותיו הרבות של היין, כתבה שפורסמה אשתקד בעיתון הגרדיאן הבריטי חשפה כי מחקר שנערך ב-2018 ופורסם בכתב העת הרפואי לנסט (The Lancet), הצביע ששתיית אלכוהול מופרזת מקצרת חיים. וליתר דיוק, כל כוס יין מעבר לגבול הצריכה המומלץ תקצץ חצי שעה מתוחלת חייהם של בני 40 ומעלה.
במאמר האמור נטען כי כמות האלכוהול הבטוחה לצריכה מדי שבוע היא חמש כוסות יין רגילות, בנות 175 מ"ל כל אחת. על פי המחקר, צריכה של כמות גדולה יותר תעלה את הסיכוי ללקות בשבץ, במפרצת עורקים קטלנית או באי ספיקת לב, ועלולה אפילו לגרום למוות.
המחקר שבחן 45 מחקרים קודמים, העלה את האפשרות כי מי שהוגדרו במחקרים קודמים כנמנעים מאלכוהול, ובריאותם נחשבה טובה פחות מאלה ששותים יין, היו למעשה אלכוהוליסטים לשעבר שהפסיקו לשתות, בגלל בעיות בריאות. החוקרים גילו כי בני פחות מ־55 שהרבו לשתות בעברם לא נהנו מבריאות טובה יותר של הלב כשהתבגרו והחוקר הראשי, ד"ר טים סטוקוול מאוניברסיטת ויקטוריה בקנדה, מסר כי: "הרעיון שמשקה אלכוהולי אחד או שניים ביום מועיל לנו עלול להיות רק משאלת לב", וסיכם: כי "הסיכון משתייה כזו הוא אומנם קטן, אבל אין סיבה לשתות אם המניע לכך הוא מניעת מחלות".
מחקר גדול אחר של אוניברסיטאות אוקספורד וקארדיף מצא כי שתיית כמויות קטנות של יין עלולה לפגוע בתפקודי המוח. החוקרים טענו כי שתיית שלוש וחצי כוסות יין בשבוע מעלה את הסיכון לדמנציה. המחקר נערך על 13 אלף בני אדם, גברים ונשים ששתו מעט יותר מיחידה אחת של אלכוהול ליום, שמשמעותה כחצי כוס יין והתברר שכולם סבלו מירידה משמעותית בתפקוד המוח בתוך ארבע שנים.
בעניין זה יצוין כי גם ההמלצה של מומחי
האגודה למלחמה בסרטן היא לשתות יין במתינות ולא לעבור על כמות של מנה אחת ליום. מנה יומית מוגדרת כככוס יין (200 מ"ל).
על פי מומחי האגודה במחקרים אפידמיולוגיים נמצאה עדות לכך ששתיית משקאות אלכוהוליים עלולה לגרום להיווצרות סרטן בבני אדם. שתיית אלכוהול מופרזת נמצאה כמעלה סיכון לתמותה מסוגי סרטן שונים. מחלות הסרטן שנמצאו קשורות לשתיית אלכוהול מופרזת הן: סרטן הפה והלוע, סרטן הושט, סרטן הגרון, סרטן הכבד, סרטן השד, ופחות מכך סרטן המעי הגס, החלחולת וסרטן השחלה והעדות המדעית הזאת מחייבת נקיטת עמדה חד משמעית נגד הפרזה בשתיית אלכוהול.
כבר לא סוד: אירועי היין המרכזיים
סומלייה 2019. צילום: דיויד סילברמן, מתוך פייסבוק סומלייה
סומלייה 2019. צילום: דיויד סילברמן, מתוך פייסבוק סומלייה
כך או אחרת, בשבוע שעבר בהיכל התרבות בתל אביב התקיימה זו השנה השש עשרה ברציפות,
"סומלייה" - תערוכת היין הגדולה, המקיפה והמקצועית ביותר בישראל. התערוכה, שהופקה על ידי סטודיו בן עמי, פנתה בראש ובראשונה לאנשי המקצוע, בהם מסעדנים, קניינים, מנהלי מזון ומשקאות ויצואנים שהוזמנו להתרשם, להיחשף ולטעום באופן מרוכז ממגוון היינות והחידושים שמציעים היקבים והיבואנים לקראת שנת 2019 בתחום היין.
באדיבות: KFWE, אירוע היין השנתי של "צור עולם של יין". צילום: אייל קרן
באדיבות: KFWE, אירוע היין השנתי של "צור עולם של יין". צילום: אייל קרן
בתוך שכן, אמש (שני) הגיעו כ-1500 איש ל"טראסק" שבנמל תל אביב, בכדי להשתתף ב-KFWE, האירוע השנתי של
"צור עולם של יין", שעמד בסימן "שילוב של יין משובח אבל כשר". שמוליק צור ממארגני האירוע הזמין למקום אחד מאות קניינים, בעלי חנויות אלכוהול, ייננים וחובבי יין לפסטיבל יינות כשרים. האירוע לווה בדוכני אוכל של RESTO - מסעדת השף דוד טויטו, SKYLINE - מסעדה ירושלמית בניצוחו של השף דניאל אביב ומסעדת הבשרים Meat and Wine.
ביום שני, 4 למרץ , יקיים
משרד החקלאות ופיתוח הכפר באודיטוריום ע"ש כהן, מנהל המחקר החקלאי, בבית דגן, יום עיון ארצי בנושא גפן יין. בתוכנית: הרצאות מגוונות: הגבלת מעבר זחלני קמחית הגפן בין חלקות כרם לצמצום התפשטות מחלת קיפול עלים של פרופ` צביקה מנדל - מנהל המחקר החקלאי, חומר ריבוי לגפן יין של נועה מעוז ממועצת גפן יין, פיתוח ממשק לייצור שתילי גפן באחוזי הצלחה נורמטיביים של פרופ` דני שטיינברג, ממנהל המחקר החקלאי, השוואת עלויות גידול של כורמי גפן יין שונים של ברכה גל - מנהלת תחום כלכלת היצור בשה"מ, פיתוח ממשקי הדברת עשביה משולבים בכרם יין של ד"ר רן לאטי, נווה יער מנהל המחקר החקלאי, השפעת מועד דילול אשכולות בכרם יין על היבול ואיכות היין של ד"ר שיבי דרורי - מו"פ אזורי מזרח, יו"ש ובקעת הירדן והרצאה נוספת בנושא למה ואיזה זנים חדשים לכרם יין של ד"ר מיכאל שטרים.
מרכז המבקרים של יקב תבור השוכן למרגלות הר תבור ונחשב "לכרם האקולוגי הראשון בישראל" מציע ליהנות מחוויית בילוי ייחודית המביאה לידי ביטוי את כל הטוב שנמצא בסביבת היקב - נופים עוצרי נשימה של כרמים רחבי ידיים ושדות תבואה מוריקים, מגוון רחב של גבינות איכות ממשקים מקומיים, לחמים ריחניים וטעימה של יינות היקב השונים. הכניסה ליקב חינמית, אולם סיור עם טעימות יין יעלה לכם 30 ₪ למבקר.
סלסלת הפיקניק של יקב תבור. צילום: יפעת עגיב
תוכלו אם תרצו כמובן, להוסיף גם פלטת גבינות בעלות של 65 ₪ לזוג או פלטת גבינות משפחתית בעלות של 120 ₪. בנוסף מציע היקב סלסלת פיקניק הכוללת: בקבוק יין מסדרת אדמה וכוסות יין, פלטת גבינות איכותיות, לחמים טריים ומפת "שביל היין" המציגה את כל היקבים בארץ בעלות של 210 ₪. 04-6760444.
יקב בהט. יח"צ מרכז המבקרים של יקב בהט בקיבוץ עין זיוון בצפון רמת הגולן, מכיל מעל 60 מקומות ישיבה ובר יין לטעימות. "כאוהבי יין אנחנו יודעים להעריך איכות ולשים לב לפרטים הקטנים" מספר עופר בהט, בעל היקב. בביקור במרכז תוכלו כמובן לטעום מיינות היקב השונים, לשמוע על עשיית היין , תוך צפייה בתהליך הפקת היין ולרכוש יינות. הביקור כולל טעימות יין וגבינות ואף קיימת אפשרות להצטרף אל סדנאות טעימה וייצור היין המיועדות לקבוצות. מחיר לאדם : 29 ₪. 04-6993710.
באדיבות טיולי free tour אתר "טיולי" מקבוצת "למטייל" מציע סיור מנזרים, יקב והרבה יין, במסגרתו תבקרו בשלושה מנזרים ותשמעו על חשיבות היין בנצרות וביהדות. הטיול כולל ביקור במנזר השתקנים ובמנזר גבירתנו של שבעת המכאובים שם יוזמנו המטיילים להרים כוסית מיין המנזר המשובח. בהמשך מוצעת גיחה ליקב מוני הכשר של משפחת ערטול. ההשתתפות בטיול היא חינם אולם
יש להירשם מראש לפעילות באתר "טִיוּלִי FREE TOUR".
סדנת טור דה פראנס. צילום: אתר דרך היין סניף גבעתיים של "דרך היין" יקיים בתאריך ה-12 בפברואר ערב טעימות תחת הכותרת "טור דה פראנס: רוכבים בעקבות היין הצרפתי". המסע סובב צרפת יאפשר למשתתפים להכיר את אזורי היין המפורסמים בצרפת וכמובן לשתות כמה מהיינות הגדולים שלה. 120 ₪ למשתתף. 8066*.