מאת: יפה חיים
צילום: אילוסטרציה shutterstock
מהו רווח הון ובאילו מקרים הוא חל?
רווח הון הוא רווח הנוצר כתוצאה ממכירת נכס פיננסי, או במילים אחרות, ההפרש בין התמורה שנתקבלה עבורו במעמד המכירה ובין הסכום ששולם לרכישתו. במידה וההפרש הוא שלילי, קרי מכרנו את הנכס בפחות כסף מאשר קנינו אותו, הרי שמדובר בהפסד הון שאינו חייב במס ולהיפך – במידה וההפרש הוא חיובי.
הדוגמא הקלאסית לרווח הון היא הדוגמא של מכירת מניות בבורסה, הרי לא לחינם רבים מכנים את המס על רווחי הון כמס על הבורסה. אם קנינו מניה תמורת 100 ₪ ומכרנו אותה תמורת 150 ₪, הרי שהרווח ההוני שלנו הוא 50 ₪, עליהם נשלם מס רווחי הון. בקטגוריה זו אפשר לכלול גם רווחים ממכירת מט"ח, אחזקות בחברה, מניות בחברה פרטית וניירות ערך בכלל.
רווח הון יכול להיווצר גם כאשר אנחנו לא לגמרי מוכרים נכס – אלא מממשים אותו. למשל, כמחזיקי אג"ח (איגרת חוב) אנו זכאים לקבל מדי תקופה את הריבית הנקובה באותה אג"ח. ריבית זו היא רווח הון הנובע ממימוש הנכס ההוני שבידינו, במקרה זה אג"ח. רווחי ריבית או רווחים אחרים שצברנו במסגרת פיקדון גם הם נחשבים לרווחי הון, ובעת שנממש אותם, קרי נפדה את הפיקדון, יהיה עלינו לשלם מס רווחי הון.
מהו שיעור המס על רווחי הון?
עד לשנת 2012 עמד שיעור המס על רווחי הון על 20%. באותה שנה, בהמשך להמלצות וועדת טרכטנברג, הועלה שיעור המס לרמה של 25% וכך הוא נותר עד היום, למעט חריגים עליהם חל מס של 15% או 20% - כך למשל מק"מ (מלווה קצר מועד) ואג"ח שאינן צמודות למדד. נחדד – החיוב במס חל אך ורק בעקבות מימוש או מכירת הנכס, ולא בגין האחזקה בו.
מתי ניתן לקזז מס רווחי הון?
מס רווחי הון אינו חל על הנכס, אלא על בעליו. מה המשמעות? אם למשל רכשתם שתי מניות שונות בבורסה, וכעבור תקופה מכרתם אותן, האחת ברווח והאחת בהפסד, תוכלו לקזז את ההפסד של האחת מהרווח של השנייה, והסכום שיתקבל הוא שיחויב במס רווחי הון. את הקיזוז ניתן לעשות בין כל סוגי ניירות הערך ללא מגבלה, כך שתוכלו לקזז רווח ממניות בהפסד מאג"ח למשל. במידה ושיעור המס על נייר ערך אחד שונה מזה שחל על הנייר האחר, שיעור המס שתשלמו ייקבע על פי נייר הערך המרוויח, קרי שממנו נובע הרווח.
מכשירי חיסכון המאפשרים דחיית תשלום מס רווח הון למועד המשיכה
ישנם מספר מכשירי חסכון שיאפשרו לנו לדחות את תשלום המס על הרווחים שלהם עד מועד המשיכה – קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, וכמובן
קרן השתלמות. בנוסף מתאפשר מעבר בין מסלולי ההשקעה ושינוי רמת הסיכון ללא אירועי מס, כי כאמור – תשלום המס על רווחי הון יתבצע רק בעת המשיכה.
מהם המקרים בהם תהיו פטורים ממס רווחי הון?
ישנם מקרים נקודתיים בהם תוכלו לקבל פטור חלקי או מלא מתשלום מס על רווחי הון, כשהרלוונטיים ביותר לאזרחי ישראל הם המקרים של קרן השתלמות וקופת גמל.
במקרה של קרן השתלמות, תוכלו ליהנות מפטור מלא ממס רווחי הון כל ההפקדות בוצעו עד התקרה המוטבת ותמשכו את כספי החיסכון בתום תקופת החיסכון, קרי לאחר 6 שנים, או בהתאם לתנאי המשיכה.
*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח.