מאת: יפה חיים
צילום: pixabay
היום בחצות (שני) תסיים שנת 2018 את תפקידה, ונדמה כי האופוריה שאפפה את שוק המטבעות הדיגיטליים בסוף 2017 התחלפה השנה באווירת דכדוך, לאחר ששוק הקריפטו איבד השנה 700 מיליארד דולר משוויו, כשצנח בכ-85%.
היום, ערב תחילתה של שנת 2019, מטבע הביטקוין נסחר במחיר ממוצע של כ-3,850 דולר, אחרי שהשלים נפילה של 72% מתחילת 2018, כך לפי נתוני אתר CoinMarketCap. יצוין כי משווי השיא של המטבע בדצמבר 2017 איבד הביטקוין כבר כ-80%.
ביטקוין - כך הכל התחיל
יצירת הגרסה הראשונה של פרוטוקול ושל התוכנה של המטבע הדיגיטלי ביטקוין שהומצא ב–2008 מיוחסת לאדם בשם סאטושי נקאמוטו (ככל הנראה שם בדוי), שהיה עד להמצאתו אנונימי.
למעשה מדובר במטבע לכל דבר, רק שמאחוריו כאמור לא עומד שום גוף רגולטורי, בנק או ממשלה. בניגוד למטבעות ממשיים אחרים בהיסטוריה - החל מחרוזים וצדפות וכלה בזהב ושטרות כסף - הביטקוין קיים אך ורק כאובייקט מתמטי, וככזה לטענת מאמיניו הוא בטוח יותר, מבוסס על קוד קריפטוגרפי שכמעט בלתי ניתן לפיצוח ואפשר להעביר אותו באופן בטוח וכמעט מיידי מאדם בכל מקום בעולם ובתנאי שיש לו גישה לאינטרנט, תוך עקיפת ממשלות, בנקים מרכזיים, מתווכים פיננסים כמו ויזה, מסטרקארד ופייפאל או בנקים מסחריים, וללא עיכוב.
כמות הביטקוין הזמינה בעולם מוגבלת על ידי אלגוריתם נוקשה, המשחרר מטבעות בקצב קבוע ומדוד, והכמות המוגבלת והיא זו שיוצרת את הדרישה למטבע ומעניקה לו ערך, במקום להיות מגובה בזהב או בנכסים אחרים.
ביטקוין: הצלחה או כישלון?
במהלך 2017, כשההתלהבות מהביטקוין וממטבעות דיגיטליים אחרים עלתה, חברות רבות השקיעו בהם את מיטב כספן. ואולם בשנה האחרונה, כשהמחירים צנחו והלקוחות שהתעניינו בתחום פחתו והלכו, רבות מהחברות הללו החליטו לחתוך את ההפסדים שלהן ולהנזיל את המטבעות הדיגיטליים שהחזיקו בהם, וכך נפילת מחירו של הביטקוין וצניחתו של כלל שוק המטבעות הדיגיטליים בשנה האחרונה הנחיתו מכה כואבת על משקיעים רבים בשוק וגם על רבות מחברות הבלוקצ’יין הפועלות בעולם - רובן סטארט-אפים שהוקמו בשנתיים האחרונות.
ובהתאמה, בכנס תשתיות תקשורת 2030 של העיתון כלכליסט הוצג הדו"ח השנתי של בזק וממנו עולה כי שעריו של הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים היו בשנה האחרונה בצניחה חופשית, ואין ספק שליחס הציבורי אליהם יש יד בכך. מהדו"ח ניכר כי הישראלים אינם מתחברים למטבעות הדיגיטליים – 44% לא מבינים או יודעים מה זה ביטקוין והסכימו עם האמירה "אף אחד לא באמת מבין מה זה ביטקוין ואיך אפשר לעבוד עם זה" ורק 5% בלבד השקיעו או השתמשו במטבעות קריפטו.
וועידת הביטקוין הישראלית - בכירי עולם הביטקוין על במה אחת
ולמרות הנתונים הללו, יש מי שבכל זאת עדיין מאמינים במטבע וסבורים שימי התהילה שלו עוד ישובו בקרוב.
אחד מהם הוא גידי בר זכאי, מנכ"ל ומייסד Bittax, בעל משרד רואי חשבון וסמנכ"ל רשות המיסים לשעבר שיזם את
ועידת הביטקוין הישראלית הראשונה, שתיערך ב־8 בינואר באודיטוריום סמולרש באוניברסיטת תל אביב ובה יציינו עשור למטבע באירוע גדול שבו ייטלו חלק, בכירי עולם הביטקוין.
ניק זאבו, מדען מחשב ומשפטן ששמו נקשר לא אחת כממציא האנונימי של הביטקוין, ושהניו יורק טיימס טען שהוא למעשה סאטושי נקאמוטו, יגיע לראשונה לישראל לצורך הוועידה ועימו גם ד"ר דיויד צ`אום, הבוס של זאבו בעבר ומי שנחשב מחלוצי התחום שכבר בשנות השמונים של המאה הקודמת, פיתח את Ecash.
אישיות מכובדת נוספת שתתארח בוועידה היא אלנה ורנובה, הגברת הראשונה של עולם הביטקוין, מייסדת שותפה בטרזור שמייצרת ארנקי חומרה ייעודיים לביטקוין.
משתתפי ועידת הביטקוין הישראלית. צילום: רשמי
בנוסף, ישתתפו בכנס בכירי התעשייה בישראל והרגולטרים ובינהם: פרופ` אבי שמחון - יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, במשרד ראש הממשלה, גידי בר זכאי, שיתנגח ראש בראש עם האנרכיסט ג`ף ברוויק שיגיע כל הדרך ארצה ממקסיקו הרחוקה בכדי לקיים את הדיבייט, פרופ` אביב זוהר - המדען הראשי בחברת QED-it והמדען הראשי היחיד שעבודתו צוטטה בנייר הלבן של את`ריום ויובל רואש - מנכ"ל חברת ביטס אוף גולד המאפשרת כידוע קניית מטבעות דיגיטליים במזומן בסכום של עד 5,000 שקל ביום ללקוח, באמצעות הכספומט שהיא מפעילה בתל אביב, או עד 10,000 שקל ביום באמצעות סניפי הצ`יינג` של חברת GMT הפרוסים ברחבי הארץ.
בצל הירידות החדות במטבע הביטקוין, תעסוק הוועידה כמתבקש בעתידם של המטבעות הדיגיטליים, ותספר מדוע דווקא עכשיו מומלץ לשיטתה להיכנס לתחום. הכנס יערך בדגש על נושאים רגולטורים ויעסוק גם בתעשייה, יזמות, חדשנות ועתיד הכלכלה ואם הנושא מעניין אתכם אתם בהחלט מוזמנים כאורחים לועידת הביטקוין הראשונה של ישראל שם תוכלו לנסות ולהבין האם תופעת המטבעות הקריפטוגרפים בנסיקה או בנסיגה.