מאת: אורית בר שרעבי
צילום באדיבות pexels
יובש בשפתיים: מה בדיוק עושים עם זה?
יובש בשפתיים Actinic Keilitis בשם המדעי, הוא תופעה שכיחה בעונת המעבר, כאשר מזג האוויר הופך יבש והלחות יורדת.
פגעי האקלים (יובש, רוח, קור, שהייה בחדרים ממוזגים ללא לחות מספקת), ביחד עם המבנה הפיזיולוגי של השפתיים, הופכים אותן לאיבר רגיש ומועד להיפגע מיובש ומסדקים.
הגורם ליובש טמון כאמור במבנה הפיזיולוגי של הרקמות בשפתיים. כידוע, עור הפנים שלנו מכוסה כולו בשכבה עבה יחסית של תאים, שתפקידם להגן על השכבות הפנימיות, אולם מבנה העור בשפתיים שונה בתכלית, הוא דק משמעותית מזה של עור הפנים וככזה אין בכוחו לאטום לחלוטין את הממברנה הרירית הפגיעה שמתחתיו.
הוסיפו על זה את העובדה שבשפתיים שלנו יש כמות מזערית של בלוטות שומן ואין כלל בלוטת זיעה ומסיבות אלו אובדן המים בהן גבוה לעין שיעור מהעור בפנים. ואפרופו מים, כשבגוף קיים מחסור בנוזלים, מסתבר שהוא נאלץ "למשוך" מים מהעור כדי להמשיך ולתחזק את המערכות באופן תקין, ואז כשהעור המיובש מופיע הוא מגיח בדמות יובש בקרקפת, בפנים, וכמובן בשפתיים.
צילום באדיבות pexels למעשה אחת הסיבות העיקריות להופעת היובש בשפתיים, נובעת מהנזק שגורמות קרני השמש. בעניין זה אולי תתפלאו לדעת, אך דווקא השפה התחתונה היא זו החשופה יותר לשמש ולכן היא גם נפגעת יותר מחברתה העליונה. מסיבה זו יש כמובן צורך מובהק למרוח את השפתיים בשפתון עם מקדם הגנה כשלושים דקות לפני החשיפה לשמש ושלושים דקות לאחר החשיפה.
פעמים רבות כשמופיע היובש בשפתיים ובמטרה לשמור על הלחות שבהן, אנו נוטים ללקק אותן. באופן פרדוקסלי, דווקא הליקוק והרוק הם בעוכריה של השפה ונחשבים לגורם משמעותי בכל הקשור לתופעת היובש. הרוק, למעשה שוחק ופוגע בשכבה הדקה של העור המכסה את השפתיים ולאחר שהוא מתנדף הוא מותיר אותן יבשות. "חשוב להימנע מליקוק השפתיים. הליקוק אמנם מרגיע אותן באותו הרגע, אך לטווח הארוך הוא מחמיר את המצב, וזאת כיוון ששכבת הרוק המכסה את השפתיים מתאדה במהירות ומגבירה את קצב התייבשות העור. הדרך הטובה והנכונה לשמירה על לחות השפתיים, תעשה ע"י מריחת שפתון טיפולי, בעל מסנן קרינה, לעיתים תכופות במשך היום", קובע ד"ר דב סטמפלר, מומחה ברפואת עור ומין ויועץ למותג הדרמו קוסמטיקה דוקטור עור.
באדיבות מורז צמח מרפא. יח"צ ננסי ירחי, מנהלת הקשרים הרפואיים במותגי הדרמו-קוסמטיקה לה רוש פוזה ו-וישי, מוסיפה כי לשפתונים רגילים שאינם מכילים מסנן קרינה אין כל ערך ממשי -והיא עצמה ממליצה להימנע מגימיקים שיווקים. "יש היום מגוון רב של תכשירים המכילים תמציות טבעיות, טעמים וצבעים, שהיצרנים מוסיפים כדי להעלות את האטרקטיביות של המוצרים. המוצרים הללו עשויים לגרום לתגובה אלרגית, לגירוי ולהחמרה ביובש השפתיים, ולכן מומלץ לגשת לבית המרקחת ולהתייעץ".
אכן! בחירת תכשיר טיפולי לשפתיים אינה משימה פשוטה. בבואם לרכוש תכשיר שכזה מומלץ בהחלט להימנע ממוצרים המכילים רכיבים הידועים כמי שבכוחם לעורר גירויים בעור (פפרמינט, מנטול, קמפור ומרכיבי בישום באופן כללי). ואם במרכיבים "בעייתיים" עסקינן, שהרי זהו בדיוק המקום לנפץ מיתוס. יש מי שטוענים כי תכשירי הבאלם המבוססים על שמנים מינרליים כמו וזלין גורמים לייבוש השפתיים ואף מזיקים לעור וממכרים. לשיטתם הם טוענים כי השמן המינרלי והפטרולטום (וזלין) נגזרים מנפט גולמי (פטרולטום) המשמש בתעשייה כנוזל בתהליכי חיתוך מתכת.
באדיבות קיל`ס. יח"צ
האומנם? זה כמובן תלוי את מי שואלים. כצפוי הגורמים ה"אקולוגים", סבורים שהשמנים הללו עשויים להזיק לעור ביצירת שכבת שמן שחונקת אותו. אולם מנגד ישנם מחקרים אחרים המלמדים כי הנתון האמור שגוי ומטעה. השמן המינרלי והפטרולטום נחשבים לבטוחים מאד בתחום הקוסמטיקה ובמאמר ?Is mineral oil comedogenic שהתפרסם ב-Journal of Cosmetic Dermatology- צוין מפורשות כי אין כל קשר בין השמן המינרלי התעשייתי לזה שנמצא בשימוש במוצרי קוסמטיקה, ולא רק שזה האחרון אינו נחשב לקומדוגני הוא אף הוצג במאמר האמור כרכיב היעיל בריפוי פציעות, וכמי שנחשב בין מרכיבי הלחות האפקטיבים שיש לענף הטיפוח להציע.
"אין שום דבר ממכר בשימוש בשפתוני באלם", פוסקת ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור. "אני בהחלט ממליצה להסתובב עם שפתון טוב דרך קבע - להשתמש בו מספר פעמים ביום ולא לחשוש. שפתונים טובים שמכילים לחות, כמו פלקסיטול, לובלו, וזלין או ד"ר עור, אינם ממכרים. הם מכילים חומרים שומניים שמונעים מהמים לברוח מהשפתיים".
אז בעוד שלשימוש בשפתונים ובגלוסים שמור מקום של כבוד בשגרת הטיפוח היומית שהרי דווקא הבאלם טרם הצליח להשתלב בפנתיאון של תכשירי הטיפוח. יש לומר ביושר כי התכשיר האמור עשה כברת דרך ארוכה ביותר מאז ימיו האנרכוניסטים כמשחת וזלין, דרך שפתונים בסיסיים ששווקו באריזת פלסטיק, ועד לתכשירים עכשוויים בעלי תכונות ריפוי, גוון ומקדמי ההגנה. היום אפילו מוצעים בשוק באלמים (לשפתיים) המתאימים לשימוש רב תכליתי גם סביב העור העדין באזור העיניים ובכנפות האף.
בנוסף, לפגעי השפתיים היבשות והסדוקות, עונת המעבר משמשת פעמים רבות גם כזרז להופעתם של "פצעי קור". ההבדלים בין הטמפרטורות והחשיפה לשמש מעוררים את ווירוס ההרפס סימפלקס מתרדמתו המבורכת ואז הוא מתפרץ על השפתיים כאוסף של שלפוחיות דואבות.
"התפרצויות של פצעי קור נוטות לקרות בעת שינויי מזג אוויר, מציין שביט פרגמן - רוקח אחראי ומנהל מחלקת הרוקחות בחברת כמיפל ומוסיף: "עונות המעבר המלוות בשינוי של קור או יובש קיצון, יוצרות תנאים להתפרצותם, אך לא בהכרח". אז מה בכל זאת עושים? פרגמן טוען כי "בעונות המעבר רצוי להסתייע במוצר מונע התפרצות וכמובן לקצר את הטיפול באם הוא מתפרץ".
צילום: אורית בר שרעבי
השפתיים יבשות? הבאלמים האלה ישמרו עליהן
LIP PROTECTANT STICK Love Heals x Eight Hour - אליזבת ארדן
מחיר: 150 ₪, ברשתות הפארם.
דבר הנסיינית: "מי שמחפש שפתון יעיל, אפקטיבי, מרשים ואלגנטי במיוחד מומלץ לו לנסות בהקדם את השפתון מבית אליזבת ארדן - החוגג 88 שנות קיום. לרגל המאורע החגיגי מנגיש המותג היוקרתי את מוצרי סדרת Love Heals x Eight Hour במהדורה מיוחדת ומוגבלת שעיצב הצלם, האומן והצייר James Goldcrown.
כידוע, הסדרה האמורה כבר הוכיחה בעבר הצטיינות במצבי חירום והרוויחה את שמה מריפוי העור תוך 8 שעות בלבד! ואכן, התוצאה סופר מוצלחת- השפתיים המתקלפות שלי נרגעו מיד והיובש מוגר תוך הענקת ברק גלוסי עמיד ומשובח".
מגן שפתיים מצמח הפוליגונום - מורז צמחי מרפא
מחיר: 19.90 ₪, ברשתות הפארם.
מגן שפתיים בטעם וניל - מורז צמחי מרפא
מחיר: 14.90 ₪, ברשתות הפארם.
דבר הנסיינית: "השפתון מבית מורז, מתואר על ידי היצרנית כ"מגן שפתיים מצמח הפוליגונום" – תודו שכבר השם הזה גורם לכם לרוץ לשפתון כי אנחנו כאלה - כל מה שמגיע מעולם הצמחים נחשב אצלנו כבריא. מה שכמובן לא תמיד נכון. בכל מקרה, השפתון שקיבלתי מעולה! אז מה מכיל השפתון הזה? שעוות דבורים, ותמצית מצמח הפוליגונום. מהו הצמח? מדובר בתרופה עממית עתיקה, מוכרת ע"י הרפואה הקונבנציונלית כבר משנות החמישים, כאשר ברפואה העממית נעזרו בו לעצירת דימומים, לטיפול בכיבים כרוניים ובאיזוני רמות סוכר. מחקרים קליניים מודרניים הוכיחו את יעילותו החד משמעית בטיפול בדלקות, בזיהומים גם על רקע ויראלי, באיחוי פצעים, בהפרעות בזרימת הדם ועוד. מה לא מכיל השפתון? גם את זה חשוב לדעת. הוא אינו מכיל גלוטן, אינו מכיל פארבנים (Parabens)- שהם קבוצת חומרים משמרים לא מאד מומלצים, ואינו מכיל SLS .
מה זה אומר? ראשי התיבות של SLS הינם Sodium Lauryl Sulfate. מדובר בחומר ניקוי היוצר קצף רב וזו אחת הסיבות שהוא משולב במוצרים קוסמטיים כדוגמת שמפו וסבון נוזלי. מחקרים שנעשו עם השנים הראו שכאשר רכיב זה בא במגע עם העור הוא עלול ליצור גירוי ודלקות עור שונות. אז בשפתון הזה הוא לא נמצא שזו עוד סיבה טובה להשתמש בו .
השפתון השני מבית מורז מוצע בטעם וניל וככזה הוא הזכיר לי שכבר שנה וחצי לא טעמתי עוגה שלא לדבר על שום דבר שנגע בוניל. מכיוון שכך, חוץ מהיותו מגן על השפתיים מפני יובש וסדקים, נהניתי מאד מהריח המלבב שהזרים לאפי מידי כמה דקות. עוד אוסיף כי המריחה נעימה, הוא אינו שומני מידי, וכאמור- ריח הוניל משכר".
ACU-LIP - דוקטור עור
מחיר: 40 ₪, ברשתות הפארם ובבתי המרקחת.
דבר הנסיינית: "זו הפעם השנייה לשמחתי, שאני מקבלת את הבאלם של ד"ר עור. שפתון בו אני משתמשת באופן טוטאלי ומרובה. זה שפתון המוגדר כ"שפתון טיפולי", שם מעט מלחיץ, אבל לדעתי כל השפתיים ביובש הנורא של הימים האלה, זקוקות לטיפול. אצל רובנו הן יבשות וסדוקות. מכאן תבינו, עד כמה הפגישה הנוספת בינינו הייתה מרגשת, שכן השפתון הקודם כבר נגמר, והייתי בדיוק בדרכי לרכוש את התאום שלו. השפתון הזה מלחח את השפתיים בצורה מיטבית, מריחה אחת שלו מספיקה לכמה שעות - כבר שיפור לעומת שפתונים אחרים הנמצאים בשוק. למרות שהוא שומני מאד, הוא שמנוני מבחינתי במידה הנכונה וזה אולי בגלל שהוא מבוסס שמן אבוקדו וחמאת שיאה, שני מוצרים שאני אוהבת במיוחד.
כמו השפתונים המתחשבים בשמש היוקדת בעולמנו, הוא מכיל מסנן קרינה גבוה 50SPF, ואינו מכיל פראבן. מהו פראבן אתם שואלים ומדוע אינו מכיל אותו? הפראבנים הינם חומרים משמרים הנמצאים במוצרים רפואיים וקוסמטיים, וכמובן כל מוצר שמאיין אותם - מבורך. בקיצור, השפתון הזה נמצא בתיק שלי, אני לא הולכת לשום מקום בלעדיו, ולכן ממליצה עליו מאד".
Lip Balm Spf20 Protection Nose And Lips- ניוטרוג`ינה
מחיר: 25.20 ₪, ברשתות הפארם.
דבר הנסיינית: "מדובר בשפתון לחות עם מקדם הגנה בדרגת SPF20. רבות נאמר במדור זה על איכות המוצרים של היצרנית הנורווגית, שמפליאה להנפיק לאנושות מוצרים שנועדו להעניק לחיינו היבשים לחלוחית ונועם. וכך גם השפתון הזה מתוצרתה המוצע עם מקדם ההגנה - שהשימוש בו לא פחות חשוב בחורף כי כידוע השמש עדיין ממשיכה לזרוח במלוא עוצמתה גם אם היא מסתתרת מאחורי העננים. ובינינו-טוב שכך - שתמשיך לזרוח עלינו.
ולעניינינו - השפתון מלחח את השפתיים בשמנוניות עדינה, בימים האלה, של יובש מאד מכביד, הוא נמצא אצלי בשלוף בפאוצ` עימו אני צועדת בכל בוקר בפארק הירקון. לשמחתי, מספיקה מריחה אחת הגונה בתחילת הצעידה, ואחת לקראת הסיום - ומתקבלת אפקטיביות שמנונית שעמידה לכשעה שלמה לפחות".
BUTTERSTICK LIP TREATMENT - קיל`ס
מחיר: 90 ₪, בסניפי המותג.
דבר הנסיינית: "Kiehl`s למקרה שתהיתם הוא מותג טיפוח ניו-יורקי הקיים בעולמנו מאז 1851. בדיוק בזמן, כשהיובש מכה בנו בענק, הגיעה לארץ סדרת שפתוני הלחות של המותג הזה המוצעת ב-5 גוונים שונים. שלי הגיע בצבע נטורל מוחלט, ללמדנו כי משולבים בתוכו מלבד שמן קוקוס מזין – גם חמאת לימון עשירה בנוגדי חמצון. הפורמולות של הבאלם הזה כוללות מסנן קרינה בעל טווח רחב עם מקדם הגנה 25SPF, המעניקות את ההגנה החיונית מפני קרני UV.
ראוי לציון מבחינתי הוא הסטיק עצמו. בניגוד לשפתונים אחרים שנועדו ללחח את השפתיים ולהגן עליהן, והעשויים פלסטיק, השפתון הזה מהודר ממש, חלקו ממתכת נעימה וכסופה, נעים להחזיק אותו והמריחה שלו קלה ונעימה. היצרנית מצידה מתחייבת עד 12 שעות של לחות, אצלי בפועל זה עבד קצת פחות וביום העבודה השתמשתי בו עוד כמה פעמים. אבל הוא בהחלט נהדר ועושה את העבודה".
SoreFix LIP BALM - סריקס (כמיפל)
מחיר: 49 ₪, בסופר פארם ובבתי מרקחת ברחבי הארץ.
דבר הנסיינית: "הסורפיקס לדברי היצרנית, הינו שפתון לשימוש יומיומי, המונע יובש קיצון ו"פצעי קור". מכיוון שמדובר ביצרנית הולנדית (סריקס), מיד לפני המריחה שלו נזכרתי בטיול לאמסטרדם שעשיתי לפני שנים רבות, בחודש מרץ. תקצר היריעה מלתאר את ההליכה המהירה שלי בתוך מעטפת קור מחריד שאפפה אותי. הים והתעלות נשבו לעברי ברוח שהקפיאה את מחשבותיי, ונשבעתי שלעולם לא אחזור שוב לעיר המהממת הזאת בחורף. לכן, האמנתי במיידי, שהשפתון ההולנדי יעניק טיפול מונע לשפתיים הסדוקות שלי הסובלות מיובש כבר ימים רבים.
השפתון, שמגיע בקופסה קטנה ונחמדה, עושה את העבודה, וזאת הודות לנוסחת אבץ ייחודית המוגנת בפטנט. זו, יוצרת מחיצה פיזית המגנה על השפתיים מפני רדיקלים חופשיים, נזקי סביבה וגורמים חיצוניים המובילים להופעת "פצעי קור". אך כאן המקום להדגיש ולחדד, אין בין "פצעי קור" לקור שום זיקה ישירה. המונח "פצעי קור" הוא למעשה בבחינת מילה נרדפת ל"הרפס" בשפתיים. כך או כך, הליפ באלם הזה מכיל מקדם הגנה גבוה, 30 SPF , שזה תמיד חשוב, בפרט כי חשיפה לקרני UV, נחשבת כאחד הגורמים המרכזיים לעידוד הופעת ההרפס. הבאלם נעים וריחו נעים אפילו יותר, הוא מכיל גם וויטמין E ושמנים טבעיים, ומותר גם לילדים להשתמש בו עד שש פעמים ביום".
Bee Lovely Busy Bee Balm - נילס יארד רמדיס
מחיר: 100 ₪, בסופר פארם ובבתי מרקחת.
דבר הנסיינית: "השפתון של נילס יארד שימש אותי דקות לפני יציאה לטיול, עת הרוח נשבה בין העצים והאוויר היה יבש במיוחד. אחרי המריחה הנעימה, הסתבר כי היא נעימה בצדק - המוצר מכיל דבש אורגני, שמן קליפת תפוז אורגני וחמאת קקאו. כמעט מתחשק לתת לשפתון הזה ביס. ההמלצה היא להשתמש בו גם באזורים יבשים כמו מרפקים ואפילו כשמן בקצוות שיער.
עוד מוסיפה היצרנית כי הבאלם מעולה להקלה בעקיצות יתושים. זה בהחלט מבטיח, אם כי לטעמי המוצר יקר מידי לייעוד הספציפי הזה. בשורה התחתונה מדובר בשפתון נעים וריחני, אבל בשוק כידוע ניתן למצוא מספר רב של שפתונים שנועדו להעניק לנו שמנוניות לשפתיים בימי היובש הסובבים אותנו בשליש המחיר. נכון שבמבחן התוצאה השפתון הזה מאד מוצלח מאד אבל - המחיר, וואו, גבוה מדי וזאת דעתי כנסיינית שניסתה בשבועיים האחרונים לא מעט שפתוני באלם".
STAR DUST - מאג`יריי
מחיר: 59 ₪, אצל קוסמטיקאיות מורשות המותג ובאתר החברה.
דבר הנסיינית: "מאג`יריי מציעים באלם רב שימושי מרגיע לעור במצוקה. כמי שהלכה נגד הרוח כשזאת הייתה קפואה במיוחד, שלפתי את השפופרת הסגלגלה הנאה מהתיק ומרחתי בנדיבות, ככה כמו שהיא, על האיפור: הבאלם העשיר נספג מהר, בלי להשאיר סימנים לבנים, בלי שהברקתי, והרגיע את העור הצורב והאדמומי שלי. מילת שבח אתן גם לאריזה הנוחה והאלגנטית לנשיאה המתאימה הן לשעת חירום והן לשואו-אוף".