צילום: ענבר הלפרין
חברת פריניב השיקה מיץ מתפוזי ולנסיה.
היצרנית: "פיתוח המיץ החל לפני כשנתיים לאחר סדרת מבחני טעימה וקבוצות מיקוד שונות שבחרו בזן הולנסיה כטעים והמתוק ביותר. בהמשך פעלה פריניב לאיתור החקלאים המתמחים בגידול הזן בישראל ואשר היו יכולים לתת מענה כמותי לדרישת השוק לאורך שנים. עד כה, השקיעה החברה בפיתוח המוצר למעלה משנתיים וקרוב ל-2 מיליון ₪".
מחיר: 24.90 ₪ ל-2 ליטר, ברשתות השיווק ברחבי הארץ.
דבר הנסיין: "בטרם אחווה דעתי על מיץ הולנסיה החדש של פריניב אדגיש כי חשוב לזכור כי כשאתם רוכשים מיץ סחוט, אינכם מקבלים מוצר הזהה למיץ התפוזים, שנסחט זה עתה במטבח הפרטי שלכם. עתה, אחרי שההדגש הזה כבר הובהר, אציין כי גם אני בעוונותיי מתעצל לסחוט בעצמי ועל כן אני רוכש לא אחת מיצים קנויים.
המיצים הטבעיים מכל הסוגים, עדיפים תמיד מבחינתי על משקאות קלים ממותקים ונטולי ערך תזונתי, ואם כבר שקלתם גם אתם לרכוש מיץ שכזה, רכשו את הולנסיה החדש של פריניב ולא תצטערו.
מדוע? כי מעבר ליכולתה של החברה לשמר את וויטמין סי ברמה גבוהה יחסית במשך חיי המדף של המיץ, גם האשלגן בו נשמר ברמתו הגבוהה והמיץ עצמו עשוי מפרי בלבד, כלומר 100% פרי וללא תוספת סוכר. החיסרון היחיד של המיץ מבחינתי הוא הקלוריות המתלוות אליו. כוס ולנסיה ממוצעת מכילה כ-80-90 קלוריות (44 קלוריות ל-100 מ"ל), אך מהצד השני, הולנסיה הוא ללא ספק אחד מהזנים המשובחים והמיץ שהופק ממנו באמת טעים, מתוק ומרווה, אז פשוט שתו ואל תגזימו".
ציון: 9.5
צילום: טופ טאץ`
תחליפי חמאה ומרגרינה - שמרית
שמרית השיקה את נטורינה - סדרת תחליפי חמאה ומרגרינה עשירים בשמן קוקוס ובשמן זית, המתאימה לאפייה ולבישול.
היצרנית: "סדרת נטורינה כוללת שני מוצרים חדשים וייחודיים: נטורינה לאפייה על בסיס שמן קוקוס ונטורינה לאפייה על בסיס שמן זית. הסדרה נהנית מיתרונות רבים - היא ללא שומן מוקשה, ללא חומרים משמרים, ללא שומן טראנס, טבעונית ומועשרת בשמן קוקוס אך ללא טעם הקוקוס ובמרקם חלק, מתאימה לשימוש במגוון רב של מאפים, כתחליף לחמאה או מרגרינה ביחס זהה במתכון".
מחיר: 7 ₪ ל-200 גרם, ברשתות השיווק ברחבי הארץ.
דבר הנסיין: "כשנשאל פלוני מה עדיפה מבחינתו, החמאה או המרגרינה? הוא השיב כי הוא סומך על הפרות ברפת הרבה יותר ממה שהוא סומך על תעשיינים. אך אם תשאלו אותי, תשובתי הנחרצת היא לא זאת ולא חברתה, אני בוחר בנטורינה. אבל רגע, לפני שאגולל את סיבות בחירתי בה ברצוני לפתוח בקוריוז.
לפני כמעט 150 שנה הכריז נפוליאון השלישי על תחרות נושאת פרסים שעניינה היה להמציא מוצר הולם שישמש כתחליף לחמאה, למען הצי ולמען בני מעמד הפרולטריון בחברה הצרפתית המקוטבת. המוצר ההוא חויב להיות זול לייצור ועליו כפי שנדרש "להחזיק מעמד בלי שיתעפש ובלי שידיף ריח דוחה". בפרס האמור זכה טכנולוג המזון מֶז`־מוֹרִייֶה, שנענה לאתגר ופיתח למען אגף האפסנאות של הצי הצרפתי את המוצר שייקרא לימים מרגרינה.
המרגרינה היא כידוע תחליף חמאה העשוי משמנים צמחיים ומכאן גם נובע יתרונה היחסי. היא נטולת כולסטרול, בעוד שהחמאה, שהיא שומן מן החי משופעת בו. אלא שבכדי להקשות את השמנים הצמחיים ששולבו במרגרינה משתמשים בתהליך הידרוגנציה, שבמהלכו הופכות חלק מחומצות השומן לחומצות שומן טראנס ואלו מעלות את רמת הכולסטרול ה"רע" ומורידות את רמת הכולסטרול ה"טוב", ופה בדיוק אני מגיע אל הנטורינה - ממרחים משמנים צמחיים המהווים תחליפים בעלי ערכים תזונתיים מוספים על פני מוצרי המרגרינה והחמאה.
המוצרים הללו נטולי שומן מוקשה וללא חומרים משמרים, האחד מבוסס שמן קוקוס הכולל חומצות שומן בינוניות המתחמצנות במהירות ויוצרות אנרגיה ואינן נאגרות ברקמת השומן והשני על בסיס שמן זית המכיל ריכוז גבוה של חומצה אוליאית (אומגה 9) השומרת על איכותו של השמן גם בתהליך החימום או הטיגון ומבטיחה שהוא לא יעבור תהליך חמצון.
ובמבחן הטעם? ובכן מניסיוני אוכל להעיד כי באופן אישי לאפייה העדפתי יותר את הנטורינה שמן קוקוס ולטיגון את שמן הזית. לזו הראשונה יש לה טעם דומיננטי ולכן אם תוסיפו אותה לטיגון חביתה למשל, היא תדיף לכם ניחוחות מוחלשים של קוקוס והטעם יזכיר קצת את חופי תאילנד, אבל בבישול ואפייה זה בוודאי בריא יותר והשתלב נהדר בטעמים הסופיים של העוגה הבחושה שיצרתי".
קוקוס - 9.5. שמן זית - 9
צילום: אייל קרן
מותג מזון הבריאות האורגני GREENY השיק שמן תירס בכבישה קרה מתוצרת חברת "אלפא ג`י אייץ`" האוסטרית.
היצרנית: "השמן מופק מנבטי תירס שגודלו באופן אורגני, ללא הנדסה גנטית. ניתן לטגן עמו, אך יש להקפיד על טמפרטורת עישון נמוכה. יש לאחסן במקום אפל וקריר".
מחיר: 40 ₪ ל-250 מ"ל, בחנויות הטבע ברחבי הארץ.
דבר הנסיינית: "לא קל לכתוב חוות דעת על שמן. רק חך רגיש במיוחד יכול להעיד כי הוא מעדיף שמן כזה על אחר, או שהבחין כי השמן המסוים הוא בכבישה קרה. ביטוי שכולנו מרבים לשמוע עליו ומעטים מאיתנו מבינים מה פירושו. אבל לא לשם פירושים התכנסתי עם שמן התירס האורגני של החברה האוסטרית אלפא ג`י אייץ .
המוצר שהגיע לידי הושק כלאחר כבוד בחביתה מפוארת בת שלוש ביצים, תוך כדי ידיעה שאני חונכת שמן אוסטרי, כבר נשמע איכותי, לא? לעניין כמובן תרמה גם העובדה שהשמן הזה מופק מנבטי תירס איכותיים שגודלו באופן אורגני וללא הנדסה גנטית.
והתוצאה? החביתה הייתה בעלת טעם שונה, איך לומר - קצת מתקתק. לא רע. משם המשכתי לתבל סלט, גם כאן הטעם היה בסדר. עם זאת, את הסלטים שלי כנראה אמשיך לתבל בשמן זית שמביאה לי חברה ממקום רחוק אי שם מעבר להרים ואין כמותו לטעם מהמם. בשורה התחתונה אני שמחה שבמזווה – כתוב על הבקבוק שאת השמן יש לשמור במקום אפל וקריר - יחכה לו השמן המיוחד הזה לשעת חסד. מה גם, שחברת GREENY ידועה במוצרים ובחומרי גלם שנאספו משדות אורגניים בלבד ומבחינתי כבר מגיעה להם מדליה".
ציון: 9
צילום: יח"צ
מותג התה פומפדור (TEEKANNE), השיק חליטת צמחים ג`ינג`ר וכורכום, ללא קפאין ועם 100 אחוז רכיבים טבעיים.
היצרנית: "תערובת התה עשויה מחומרי גלם שנבחרו בקפידה ועברו הישר מהקטיף למעבדות בגרמניה, לבדיקות מקיפות כחלק מתהליכי בקרת איכות מחמירים".
מחיר: 17.90 ₪ למארז 20 שקיקים, ברשתות המזון, השיווק ובמרכולים ברחבי הארץ.
דבר הנסיינית: "מזה שנים אני לוגמת תה ללא קפאין רצוי מחליטה. בגינת הבית המשותף צומח גרניום רפואי, לימונית מונחת בעציץ אחר, וכל אלה ביחד עם מקל קינמון עושים בשבילי יופי יופי את העבודה. אבל כנסיינית בעל ראש פתוח, קידמתי בברכה את התה החדש המכיל ג`ינג`ר האהוב עלי וכורכום. לכאורה שני מנצחים בתחום הבריאות ההוליסטית. מה טוב יותר מלאחד אותם - כנראה שאלו שם בבית הייצור הגרמני של פומפדור, שרוצה ובצדק לחדש בכל פעם. ואולי אף אמרו בישיבה המכרעת- "הבה נשלב כורכום הנחשב כתבלין התורם לאנושות, וג`ינג`ר שנחשב כמצמית כאב גרון, ולא רק".
אז זהו - שיותר טוב היה לא לאחד אותם. הטעם מבחינתי סתמי, ואני ממש מתאפקת כאן. אין אזכור בכלל לטעמו המיוחד של הג`ינג`ר שהוא צמח חריף ומדהים, הכורכום מצידו תרם למשקה רק את צבעו הכתום בוהק שלא יורד מהכוסות אלא אחרי קרצוף. אז בוודאי הבנתם כבר שהמוצר בעיני לא טעים. עם זאת, העברתי את החליטה לשכנתי, אישה נחמדה והרבה פחות ביקורתית ממני ולדבריה לאחר שהוסיפה לחליטה דבש ועלה נענע היא נהנתה בטירוף מהלגימה, כך ששוב אנו מקבלים תוקף לאמרה הנושנה שעל טעם וריח אין להתווכח...".
ציון: 7.5