החגיגות במקסיקו. צילום: pexels
"יום המתים" (Día de Muertos) הוא הוא חג מקסיקני המוקדש לזכרם של אבות המשפחה שהלכו לעולמם ואחת מארבעת הפייסטות הדתיות הרשמיות באמריקה הלטינית הקשורות לריטואלים קדומים שהוכלאו עם מסורות נוצריות: "קורפוס קריסטי" (חג הלחם והיין הקדושים), "לה וירחן" (חגיגת הבתולה), "לה פייסטה דה סנטו טיטולאר "(הפטרון של היישוב) וה"פייסטה דל אנימאס ונדיטאס" (הנשמות הקדושות), שהיא למעשה חגיגת יום המתים.
החגיגה למקרה שפספסתם, גורסת שנשמותיהם של יקירי המקסיקנים ממשיכות להתקיים במסעותיהם בין שני העולמות ולכן מהותו של יום החג היא בדיאלוג חי עם המנוחים, בשיתוף המתים באירועי החיים, בהבעת געגועים ודאגה ותקשורת בלתי אמצעית עם הנפטרים.
מראה איפור של סאקרה בהשראת החג המקסיקני. צילום: מירב בן לולו
החג נחוג ביום הראשון והשני של חודש נובמבר, ועל אף נושא החג, אין מדובר בחג עצוב והוא נחוג באווירה של קרנבל, בדומה לליל כל הקדושים האמריקאי. לפי המסורת במהלך ימי החג מזמנים החיים את נשמות המתים באמצעות פולחן קברים הכולל קישוטי נייר, פרחים, דברי מתיקה ומתנות המובאים לבתי הקברות בליווי תפילות ובקשות. חלק מהמאמינים אף לנים בבתי הקברות סמוך לקברי בני משפחותיהם.
מקורו של החג, עתיק יומין ולקוח משורשי התרבות הפרה היספאנית והאינדיאנית הילידית, בין השאר שבטי האצטקים והמאיה, המאמינים במחזוריות של חיים ומוות כחלק מהמחזוריות של הטבע ושל היום והלילה.
חגיגות יום המתים המקסיקני בשרונה מרקט (צילום: אתר רשמי)
אחרי כיבוש מקסיקו, במאה ה-16, הושמדו או מתו (מחלות ורדיפות) מרבית הילידים, והספרדים דרשו לכפות על שארית הפליטה את הדת הקתולית ולמחוק את כל המנהגים והחגים האליליים שלהם. בתוך שכך, הזיזו הספרדים את "יום המתים" ליום הראשון בנובמבר, כדי שיקביל ל"ליל כל הקדושים"- תאריך שנקבע עוד במאה ה-7 ע"י האפיפיור בוניפאס ה- 4 ועוגן רשמית בלוח השנה הקתולי כתחליף למנהגים פגאניים קדומים איתם שארית הפליטה כאמור שמרה על קשר ישיר למרות קבלת הנצרות כדת רשמית. החל משנת 2008 יום המתים אף מוכר על-ידי אונסק"ו כיום מורשת תרבותית עולמית.
מטרתם של החיים היא כאמור לשמח את הנשמות באמצעות מוזיקה, תחפושות ואוכל ולבקש את שובם אל הארץ ולו לרגעים קלים, על מנת להתאחד איתם שוב. אז אם אתם בעניין לחגיגה דעו כי
במקסיקנה מרקדו (מתחם שרונה) יחגגו הערב ועד ל-1 בנובמבר את חג "יום המתים" עם סדנאות בישול, איפור מקצועי של המבקרים, טקילות בלעדיות לצד תפריט ספיישלים של בוריטוס וטאקוס במילויים שוברי שגרה (הכניסה חופשית).
חגיגות יום המתים המקסיקני בשרונה מרקט (צילום: פייסבוק מקסיקנה)
ואם בטאקו עסקינן, שהרי לרגל החג קיבלנו באדיבות
מחלקת התזונה של Teka מתכון מושלם להכנת טאקו - הלוא הוא היהלום שבכתר של האוכל המקסיקני המסורתי.
טאקו, באדיבות Teka. צילום: יח"צ
טאקו עם גוואקמולי, שעועית וחזה עוף
המצרכים:
טורטיות תירס (4/5 לכל אורח)
2 אבוקדו (או 4 קטנים)
בצל אדום אחד
400 גרם חזה עוף
פפריקה מתוקה
300 גרם שעועית אפויה
2 ליים
כוסברה
טאקו, באדיבות Teka. צילום: יח"צ
הוראות ההכנה:
פרסו את חזה העוף ופזרו מעליו פפריקה, מלח ופלפל. יש לבחוש את העוף במחבת עם מעט שמן עד שצבעו הופך לחום בהיר. שטפו את השעועית בזהירות והכינו את המרכיבים הטריים: חתכו את הבצל לחתיכות קטנות וקילפו את האבוקדו. את האבוקדו ניתן לרסק עם מעט שמן ומלח, כך תקבלו את הממרח המקסיקני המוכר, גוואקמולי. חתכו כוסברה וליים.
חממו את הטורטיות במחבת במשך דקה לכל צד. כסו את הטורטיות במכסה על מנת שישמרו חמות.
הניחו את כל המרכיבים על השולחן וצרו את הטאקו שלכם. ניתן להחליף כל מרכיב כמו בשר במקום עוף, להוסיף תירס מתוק, פרוסות עגבניות ועוד.