צילום: פרטי
בים בם תירס חם!!! אז זהו, מסתבר שממש לא חייבים לאכול את התירס חם. הידעתם כי קיימים ארבעה סוגי תירס? האחד למספוא, השני לפופקורן, השלישי למאכל אחרי בישול ואחד נוסף המוצע ישירות מהשיח אל הפה!
כן, כן, רבים מקלחי התירס הטריים הגדלים בארץ, הם ממשפחת ה"סופר־סוויט", וכשמם הם מתוקים מאוד. המפורסם שבהם הוא זן הגילי, אך ישנם גם זנים אחרים דוגמת הביקולור (שני צבעים) והסנטינל. מאחר שהתירס רגיש מאוד לקור, הוא נשתל בחודש מרץ ומתחיל להניב במשך חודש יוני.
צילום: פרטי
חיי המדף של הזנים המתוקים קצרים יותר ולכן גם הקטיף שלהם הוא לזמן קצר בלבד. וכך, מדי שבת בחודשים אוקטובר ונובמבר, מתקיים במושב גני עם, הצמוד להוד השרון, מיזם
"קלחים ומבוכים" המאפשר קטיף של תירס מזן "סנטינל" מתוצרת חברת "הזרע" במבוך שכל כולו עשוי מצמחי תירס.
צילום: ברצי
"קלחים ומבוכים": הכירו את מבוך התירס הראשון בארץ
שבתות הן הזדמנות נהדרת לגיבוש משפחתי, ואחת האטרקציות שבהחלט יכולות לתרום לכך ותמיד משמחת את הילדים היא קטיף לכל המשפחה.
את קטיף הסנטינל תוכלו לבצע במבוך התירס הראשון בארץ שנזרע בלב שדה במושב גני עם על ידי אורי וייס וניר קורקט, אגרונומים בוגרי הפקולטה לחקלאות, שהקימו אותו לדבריהם "במטרה לחבר בין ילדים לטבע ולחקלאות ולאפשר להם ולבני משפחתם לחוות את הטבע בדרך מיוחדת של מבוך".
מבוך התירס הראשון בישראל. צילום: אלון סגלמן
את וייס כבר פגשנו בעבר עת הגענו ל"המונשרי" (במושב גני עם) לקטיף של עגבניות שרי צהובות ("סאמר סאן") ועתה, הוא מציע לתקופה בת חודשיים ימים גם קטיף תירס מהנה.
צילום: פרטי
בעוד הילדים "ילכו לאיבוד" וינסו למצוא את דרכם החוצה מהמבוך המפותל, הם יאלצו להתמודד עם משימות, עם חוויות ושלטי הסברה על התירס, מוצאו, תהליך גידולו ועוד פרטי העשרה נוספים ומעניינים שאפילו אתם המבוגרים תתפלאו לדעת, כמו למשל הנתון הבא: רבים סבורים שתירס הוא ירק, אך למעשה מדובר בכלל בדגן המכיל כמויות גדולות של עמילנים.
צילום: פרטי
לא אבד הקלח
היה זה העיתונאי והמוזיקאי גאריסון קיילור שטען כי "בני האדם ניסו וניסו, אבל סקס אינו מתחרה בתירס מתוק", ואכן עונג מתירס שכזה לפחות כמו ההוא שחווה קיילור - יובטח רק אם הוא ייאכל בסמוך לקטיפתו, שכן מרגע קצירתו התירס מתחיל תהליך שבו הופך הסוכר שבגרגיריו לעמילן ובכל יום שעובר, הוא מאבד מעט מטעמו המתוק.
הסנטינל, הגדל כאמור בגני עם, מתוק להפליא. הוא קריספי וטעים במיוחד, ופותח במשך מספר שנים על ידי "HM CLAUSE", חברת אחות של "הזרע". התירס האמור מתהדר בצבע צהוב עז ובמרקם משגע, קליפת גרגירים דקה במיוחד המתפצחת לה בפה ומותירה ארומה טעימה להפליא.
צילום: פרטי תירס כידוע, היה נכדו של נח, בנו הצעיר של יפת ולפי חכמינו גם אבי העם הטורקי. סיפורו של התירס הוא בין המעניינים בתולדות הגסטרונומיה העולמית. האימפריה האצטקית של מקסיקו הייתה למעשה הראשונה לגלותו כמאכל. האצטקים אף קידשו אותו, והמיתוס של בני המאיה גרס שהאדם נוצר ממנו.
כבעלי הראשוניות עליו, היו האצטקים מי שפיתחו גם טכניקות שימור, ששכללו את הערכים התזונתיים של הגרגירים היבשים. אלה היו מושרים ללילה במי סיד או מי אפר מדורה, שהפכו את חומצות האמינו שבתירס לזמינות ומזינות יותר.
צילום: ברצי
לאחר גילוי אמריקה, הובילו הספינות הספרדיות גרעיני תירס לספרד ולאיטליה וההצלחה של היבול החדש באיטליה הייתה מטאורית. ארץ המגף, שטופת השמש ורוויית המים, הניבה יבולי תירס בשפע ושם גם נולדה לה הפולנטה (דייסה העשויה מתירס מלא, מיובש וטחון דק).
גרעיני התירס עשו את דרכם לישראל דרך טורקיה ובכך קיבלו את שמם העברי. תעשיית התירס בארץ מעבדת כ- 50,000 טון תירס מתוק לשנה על שטחי גידול של 25,000 דונם.
צילום: פרטי
אז אם כבר, תירס, לכו על קטיף של סנטינל מזן "סופר סוויט" ועשו ממנו מטעמים. לכו בבוקר שבת, עם הילדים לגני עם, לקטוף את הקלחים המתוקים, להיכנס אל המבוך וליהנות במטע נהדר ונעים. האטרקציה עצמה מתאימה לבני המשפחה כולה, גדולים כקטנים, אך קחו בחשבון שהמבוך עצמו אינו מותאם לעגלות ילדים וגם שתמחור האטרקציה מעט גבוה לטעמי (תירס אחד לילד. כל תירס נוסף הוא בעלות של 3 שקלים). זמן הבילוי במקום יסתכם בכשעה לערך, של שינוי אווירה וקצת אדמה, בקיצור, תענוג!
צילום: פרטי
"קלחים ומבוכים" - ימי שבת, אוקטובר ונובמבר, בין השעות 09:00-14:00, גני עם, רחוב יפה נוף.
מחיר: 40 שקלים לילד מגיל 3 (כולל קלח לקטיף), 10 שקלים למבוגר. עלות קטיף של קלח נוסף - 3 שקלים. להזמנת מקום: 054-6244545.