ירידה בתמותת נשים מסרטן השד
חודש המודעות לסרטן השד שמצוין מדי שנה באוקטובר בשיאו והאגודה למלחמה בסרטן ורשם הסרטן הלאומי במשרד הבריאות חושפים את נתוני התחלואה והתמותה מסרטן שד בישראל.
על פי הנתונים חיות בישראל 22,481 נשים שאובחנו עם סרטן השד, 19,889 מהן אובחנו עם מחלה חודרנית, ו-2,592 נשים אובחנו עם מחלה ממוקדת בשלב מוקדם. הנתונים הללו מצביעים על מגמת ירידה מובהקת בתמותה מסרטן השד של כ-2% בכל שנה ושל כ-25% מאז שנת 2005.
"נכון להיום, האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד הינו הגילוי המוקדם", אומרת מירי זיו, מנכ"ל
האגודה למלחמה בסרטן ומוסיפה "ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ-90% ויותר. אני קוראת לכל הנשים לקחת אחריות על בריאותן ולאמץ אורח חיים בריא, אשר הוכח מדעית כמפחית משמעותית את הסיכון לחלות. במקביל לכך יש להיבדק על פי ההנחיות בהתאם לגיל, ולהכיר את הגוף ואת מצבו הרגיל, כך שבכל מצב, אם מתגלה שינוי, חשוב לפנות מיד לרופא ולהתעקש על בירור טיבו".
צילום: pixabay
סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בנשים בישראל. סוג הסרטן הזה אחראי לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכלל הנשים. עיקר התחלואה הוא בנשים מעל גיל 50. המגמה בהיארעות של סרטן חודרני של השד בקרב יהודיות הייתה יציבה בשנים 1985-1980, לאחר מכן, בשנים 1990-1985, נצפתה עלייה בתחלואה ואילו בשנים 2015-1990 המגמה שוב התייצבה. בקרב ערביות נצפתה עלייה בתחלואה לאורך כל התקופה, בקצב מהיר בין 2002-1980, ובקצב מתון יותר בין השנים 2002-2015.
ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן השד בישראל בקרב נשים שאובחנו בתקופה 2009-2005 גבוהה מאוד יחסית לממוצע ה-OECD: 89.7% בקרב יהודיות ו-84.4% בקרב ערביות. בהשוואה למדינות ה-OECD, בישראל שיעור ההיארעות, שיעור התמותה, אבל גם שיעור ביצוע ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד ושיעור ההישרדות היחסי לחמש שנים מהמחלה - גבוהים מהממוצע.
ממוגרפיה: הצילום שיכול להציל חיים
גילוי מוקדם באמצעות תוכניות סריקה (ממוגרפיה/ מסטוגרפיה) הוכח כמפחית את התמותה מסרטן השד וכמאפשר לשנות את מהלך המחלה. במהלך הבדיקה מתבצע צילוום רנטגן של השדיים המשתמש במינון נמוך של קרני-x כדי ליצור תמונה של רקמת השד. מטרת הבדיקה היא כאמור גילוי מוקדם של סרטן השד, בדרך כלל באמצעות זיהוי של גושים או מסות אופייניות.
התוכנית בישראל הוקמה בתחילת שנות ה-90` ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, ומופעלת מאז בשיתוף משרד הבריאות על בסיס ראיות מניסויים קליניים וקווים מנחים של גופים מקצועיים. התוכנית מיועדת לנשים בגיל 74-50 בסיכון רגיל למחלה, עבורן מומלצת בדיקת ממוגרפיה שגרתית אחת לשנתיים, ולנשים בנות 40 ומעלה בסיכון מוגבר למחלה מסיבות שונות, עבורן מומלצת ממוגרפיה אחת לשנה.
צילום: יח"צ
בשנת 1963, המנתח לואי ונט, הסטטיסטיקאי סם שפירו , והרופא הפנימאי פיליפ סטראקס שסעד את אשתו כשגססה מסרטן השד שנים מספר קודם לכן הציגו את "משאית הממוגרפיה" הראשונה שהציעה מעבדת ממוגרפיה ניידת, שאפשרה לנשים לערוך את הבדיקה בזמן הפסקת הצהריים שלהן.
בהשראת אותה המשאית רכשה האגודה למלחמה בסרטן את ניידת הממוגרפיה שתציין בקרוב 18 שנים לפעילותה בפריפריה, במהלכן נערכו מאות אלפי בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד. פעילות ניידת הממוגרפיה נועדה למעשה לצמצם פערים בהיענות לבדיקת הממוגרפיה. הניידת מופעלת על ידי צוות מקצועי של רשת בתי החולים אסותא, האחראי לביצוע בדיקות האבחון והפענוח. צוות הניידת מורכב מנשים בלבד והבדיקה ללא תשלום וניתנת כחלק מסל הבריאות לנשים בגיל המתאים על פי תוכנית הממוגרפיה הפועלת בשיתוף כל קופות החולים.
Tecentriq: בשורות מעודדות לחולות סרטן השד מסוג "טריפל נגטיב"
מחקר חדש שנחשף היום (ראשון) מגלה שטיסטנריק - תרופה אימונותרפית (טיפול במחלה על ידי הגברת המערכת החיסונית) של
חברת התרופות השוויצרית רוש הצליחה להציג תוצאות טובות בעצירת המחלה, ובהארכת תוחלת החיים של החולות בכעשרה חודשים. למעשה כבר לפני 4 חודשים הוצג מחקר אחר שהוכיח כי הטיפול בתרופות טיסטנריק ואווסטין יחד עם כימותרפיה הוביל לתוצאות טובות יותר משמעותית בקו הטיפול הראשון בחולי סרטן ריאה גרורתי.
עתה כאמור נחשף מחקר מתקדם ראשון מסוגו בעולם שמצא יעילות של תרופה אימונותרפית לסרטן שד מסוג זה – הגורמת למערכת החיסון של החולה לזהות ולתקוף את תאי הסרטן.
צילום: אתר רשמי
המחקר הוצג הבוקר בכנס האיגוד האונקולוגי האירופאי השנתי, שנערך במינכן והוא התפרסם על רקע אוקטובר הורוד. המחקר נערך על חולות סרטן שד מסוג "טריפל נגטיב"- סרטן שד החסר שלושת קולטנים (רצפטורים של שני הורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ובנוסף לקולטן HER2 /neu, שהם למעשה חלבונים הנמצאים בתאי הגידול TNBC המכוננים "משולש שלילי" (Triple Negative Breast Cancer). למעשה, מדובר בקבוצה קטנה יחסית של כ-15 אחוז מהחולות המתמודדות עם מחלה אגריסיבית וקשה שהטיפול שהוצע להן עד כה היה רק כימותרפיה, אלא שסרטן השד הזה לרוב רגיש לכימותרפיה וזו משלימה לאחר הניתוח או נערכת ככימותרפיה טרום ניתוחית, על מנת לכווץ את הגידול לפני הניתוח.
המחקר החדש בדק שילוב של טיפול כימותרפי יחד עם טסנטריק בקרב 902 חולות, ונמצא כי הטיפול המשולב האריך בכחודשיים את משך עצירת המחלה (PFS) בחולות (עצירת מחלה ל-7.2 חודשים בחולות שקיבלו שילוב תרופות, לעומת 5.5 חודשים בחולות שקיבלו כימותרפיה בלבד), ואת ההישרדות הכוללת של החולות בכארבעה חודשים. (17.6 חודשים, לעומת 21.3 חודשי חיים בחולות שקיבלו שילוב של תרופות). בעקבות תוצאות המחקר התרופה הוגשה לרישום במנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) וברשות התרופות האירופית כטיפול ראשון בחולות סרטן השד מסוג "טריפל נגטיב".
מחקר ישראלי: בכוחה של ההומאופתיה להקל על חולי סרטן
בנוסף, ממחקר שבוצע במרכז טל לרפואה אונקולוגית אינטגרטיבית, במרכז הסרטן בבית החולים שיבא ע"י ד"ר נוח סמואלס וד"ר יעקב פריד, בהשתתפות ד"ר רענן ברגר, ד"ר מירב בן דוד וד"ר רוני וייצן, עולה כי ניתן להיעזר בטיפול הומאופתי כדי להפחית תופעות לוואי של טיפולים אונקולוגיים.
המחקר אשר פורסם בעיתון - INTEGRATIVE CANCER THERAPIES בדק רטרוספקטיבית את הדיווחים כפי שנרשמו בתיקי המטופלים אשר קיבלו טיפול הומאופתי בין השנים 2014 - 2016 במרכז הסרטן בשיבא. 124 מטופלים הגיעו למפגש ההומאופתי הראשון שכלל תשאול ומתן מרשם לתרופה הומאופתית לרכישה בבית מרקחת. מחצית מהמטופלים היו במהלך טיפול אונקולוגי שכלל את אחד הטיפולים - כימותרפיה, רדיותרפיה (קרינה) וטיפול בתרופות ביולוגיות והורמונליות. היתר הגיעו לטיפול לאחר סיום הטיפולים האונקולוגיים. כ-60 מהמטופלים (73.2%) מתוך 82 המטופלים שלקחו את הטיפול ההומאופתי, הרגישו שהטיפול סייע בהפחתת הסימפטומים מהם סבלו טרם קבלת הטיפול. יתר המטופלים דיווחו שהטיפול לא השפיע עליהם או שלא ידעו להגיד האם השפיע. מסקנת המחקר העלו כי ניתן לשלב טיפול הומאופתי תומך במסגרת שירות אינטגרטיבי אונקולוגי הניתן במרכז סרטן.
האירועים והמוצרים שמסייעים בהעלאת המודעות לגילוי מוקדם של סרטן השד
חודש אוקטובר נבחר כאמור לזמן הקבוע מדי שנה, בו מתקיימים אירועים בסימן הוורוד. בתחילת הדרך ענדו הנשים את סרט המאבק הורוד על דש הבגד, כאות למודעותן לסכנה ולצורך בבדיקות ממוגרפיה קבועות, אך במרוצת השנים הצטרפו "מבצעים ורודים" מגוונים, כשאחד הבולטים שבהם הוא הארת בניינים גבוהים מפורסמים ברחבי תבל.
צילום: לנס הפקות
חודש המודעות לסרטן השד: הגלגל הענק הואר בוורוד: השנה הואר בישראל הגלגל הענק שבלונה פארק גני התערוכה בתל אביב והוא מהווה חלק מכ-200 אתרים נוספים ברחבי העולם המוארים במהלך חודש אוקטובר באורות ורודים, ביניהם האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק, מרכז רוקפלר בניו יורק, מגדל אייפל בפריז, הסיטאדל במילאנו, בית האופרה סידני אוסטרליה, מגדל טוקיו ביפן, טירת שונבורן ועוד.
צילום: רפי זוהר
קמפיין מודעות של קהילות הרשת המובילות:
"מאמאשיק",
"סופרגירלז",
"אבא פגום" ו
"הצודקת", ארבע קהילות מובילות ברשת, יצאו בשיתוף פייסבוק ישראל בקמפיין נרחב לעידוד נשים ללכת להיבדק לגילוי מוקדם של סרטן השד. עידן רגף, ממקימות מאמאשיק (אמהות שיקיות), פנתה לגל שמו, ממקימי קבוצת "אבא פגום" (קהילת גברים), והחלה לעבוד איתם על קמפיין משותף.
קמפיין סופרגירלז. צילום: פייסבוק
בהמשך הצטרפה אל הפרויקט גם חן אלפסי, מקימת קהילת "הצודקת". אחרונה הצטרפה אל המיזם מריה גרין פוברצ’יק, מייסדת קהילת סופרגירלז, שהובילה קמפיין המתמקד בקאונטר שסופר את כמות התורים שנקבעו לבדיקת גילוי המחלה.
צילום: יח"צ
המושב כולו בוורוד: מושב שדה ורבורג הואר כולו בורוד לזכרה של חברת המושב יפעת לביא לבבי, שנפטרה אשתקד מהמחלה. מדובר ביוזמה קהילתית של התושבים שהחליטו לעלות את המודעות למלחמה בסרטן השד ולהנציח את זכרה של חברת המושב האהובה. 100 בתים וכן כיכרות ומבנים ברחבי המושב הוארו בתאורה ורודה וקושטו בדגלים ורודים.
צילום: פייסבוק סטודיו 6B
מדגמנות אופטימיות: 30 נשים שחלו בסרטן השד צעדו אל הניצחון האישי בתצוגת אופנה על גבי שטיח ורוד בטוקהאוס תל אביב. בתצוגת אופנה, שכל תכליתה להדגיש את הנשיות שנעלמה אי שם בטיפולים, דגמנו הנשים מערכות לבוש שאותן עיצבו 30 מעצבות צעירות,
בוגרות המחלקה לעיצוב אופנה של סטודיו 6B.
הפרויקט, בשיתוף יאנה דרום, שהחלימה מהמחלה והקימה רשת חנויות אופנה המיועדת לנשים המתמודדות עם סרטן השד, כולל נשים חולות ומחלימות שעבורן ובהשראתן עוצבו הבגדים. בין הנשים שלקחו חלק בפרויקט: עורכת דין, שהיא גם המעצבת במקרה הזה - חלתה במחלה לקראת גיל 40 וכתוצאה בחרה להתרחק מבית הכלא והמשפט בכדי ללמוד עיצוב אופנה בבית הספר ללימודי העיצוב סטודיו 6b; חולה סופנית שהרופאים נתנו לה שנה לחיות אבל חיה חיים מלאי אושר ושמחה כבר 5 שנים והקימה את מערך `שלובות`; אחרת הקימה חברת סטארט-אפ בינלאומית מצליחה של פטמות סיליקון שהגיעו עד לשחקנית אנג`לינה ג`ולי; צעירה שגילתה בגיל 23 שהיא חולה ובזכותה אמה ואחותה הלכו להיבדק וגילו שגם הן חולות בסרטן השד ועוד.
צילום: זיו ברק
גמאני עושה רעש: כ–200 חולות ומחלימות, חברות
קבוצת הפייסבוק גמאני יזמו בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן ומועדון רוכבי הארלי דוידסון את "גמאני עושה רעש" - מסע אופנועים ייחודי כדי להזכיר לציבור הנשים שגילוי מוקדם של סרטן השד מציל חיים. במסע נערך ביום שישי האחרון (19 באוקטובר) ברחבי גוש דן רכבו הנשים שחלו על האופנועים כשהן לבושות בחולצות בצבע ורוד ואחזו בלונים ורודים.
המסע שיצא מהעיר חולון, עבר דרך מגדלי עזריאלי ולאורך הטיילת בתל אביב, הופק הודות לתרומתן האדיבה של חברת התרופות רוש, רשת בתי החולים אסותא, חברת התרופות נוברטיס וחברת אלבר מוטו.
צילום: ישראל הדרי
המשט הוורוד: כ-100 נשים חולות ומחלימות הפליגו בסוף השבוע הראשון של חודש אוקטובר לאורך חופי הרצליה וקיימו את אירוע "המשט הוורוד".
המשט נערך ביוזמת סניף הרצליה של האגודה למלחמה בסרטן, עיריית הרצליה ומועדון השייטים במרינה הרצליה והופק על ידי מתנדבי סניף הרצליה של האגודה למלחמה בסרטן בהובלת של יו"ר הסניף ד"ר פיליפ חלאבין. 10 יאכטות נרתמו בהתנדבות על ידי מועדוני שייט מובילים במרינה בהרצליה וכן סקיפרים מנוסים שהתנדבו במחווה אנושית יוצאת דופן. היאכטות קושטו בוורוד, החולות והמחלימות על סיפונן לבשו חולצות ורודות ואחזו בלונים ורודים.
ללין. יח"צ
רשת הטיפוח ללין בחרה כחלק מהמחויבות החברתית שלה לשתף פעולה עם עמותת "אחת מתשע", והשיקה גדיל ריחני ורוד בניחוח ונילה פינק פפר שיזכיר לנשים ללכת להיבדק. 50 אחוזים מהרווחים יועברו כתרומה לעמותה.
פראן דרשר - נשיאת עמותת קאנסר שמאנסר ומותג הלק ORLYמותג הלק האמריקאי ORLY משיק כמדי שנה בחודש אוקטובר, קולקציית לק במהדורה מוגבלת שתכליתה לסייע בהעלאת המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם של המחלה. כ-20% מההכנסות המכירה של הלקים נתרמים לטובת עמותת "קאנסר-שמאנסר cancerschmancer". מחיר הלק 40 שקל, במכוני הטיפוח ברחבי הארץ.
צילום: יח"צ
קבוצת אסתי לאודר השיקה מוצרי טיפוח ואיפור במהדורה מיוחדת. 30 אחוזים מההכנסות על המוצרים ייתרמו לאגודה למלחמה בסרטן, כך למשל: מותג האיפור בובי בראון יצא במארז הכולל שני שפתונים במחיר 220 שקלים, מותג גלאם גלואו הוציא מסיכת בד לפנים Bubble Sheet במחיר 39 שקלים ואסתי לאודר השיקה מהדורה מיוחדת של סרום Advanced Night Repair בגודל 50 מ"ל עם מחזיק מפתחות ותליון, 470 שקלים, 50 מ"ל .
ניסן מייקרה. יח"צ
פנטן. יח"צ
במסגרת מבצע תרומות השיער של
מותג השיער פנטן ועמותת זכרון מנחם, כל בקבוק (שמפו/מרכך) עם המדבקה הוורודה שווה תרומה. על כל רכישה של בקבוק פנטן, תועבר תרומה לעמותת זיכרון מנחם.
צילום: סטודיו קפה ביגה
רשת בתי הקפה ביגה נרתמת להעמקת המודעות לסרטן השד, וכל אישה שתזמין כוס קפה באחד מסניפי הרשת תקבל בחודש אוקטובר מקרון ורוד במתנה.
צילום: יח"צ
רשת ארומה תציין בסניפיה בשיתוף עמותת אחת מתשע את חודש המודעות. סניפי הרשת יצבעו ורוד, מסכי המידע בסניפים יקראו לנשים ללכת להיבדק, יחולקו חומרי הסברה של עמותת אחת מתשע, העובדים יענדו סיכות ורודות של סמל המאבק בסרטן השד ועוגיות האלפחורס יצבעו וורוד (בצבע מאכל טבעי).
צילום: אבי לוי
בין התאריכים 14.10 ועד 30.11, מציעים ביקב
יקבי כרמל מבצע במהלכו תועבר תרומה של שקל אחד לעמותת "אחת מתשע", על כל בקבוק "סלקטד רוזה" שיימכר.
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
רשת האופנה הספרדית מנגו השיקה חולצות וסוודרים במהדורה מוגבלת ועליהן מודפסים סלוגנים מעודדים ומחזקים, כגון: POWER, YOU ARE NOT ALONE STRONGER TOGETHER ועוד.
צילום: יניב אדרי