כריכת הספר "ביוטיפול נערות, עוצמה, יופי". יח"צ
"ביוטיפול נערות, עוצמה, יופי" הוא שמו של מדריך לנערה שמתייחס לכל הסוגיות הכי בוערות בגובה העיניים ועם מידע מועיל ■ בעידן השיימינג וה#metoo, טוב שיש במי להתייעץ.
כשהייתי בת עשר גמעתי בשקיקה את "מ-12 עד 16" המדריך לנערה של ברברה לידיקה שנכתב בשנת 1965 אבל הגיע לארץ רק בשנת 1976, לפני שנולדתי. הוא היה שנים אצל אחותי הגדולה ואני זוכרת שבהמלצת הספר השתכנעתי שעליי להבריש את השיער כאלף פעם כל לילה לפני השינה ולעשות התעמלות, תוך שאני קוראת על דמויות מופת כמו רחל ינאית בן צבי ומארי קירי אבל מרגישה שהרבה יותר בא לי להיות מדונה.
הספר כלל צילומים של בנות מתבגרות בסיקסטיז, כולן עם שיער בהיר וחלק והרבה מאוד מסקרה. כל כך רציתי להיות כמוהן והרגשתי מתוסכלת וכעורה כי לא כל כך מצאתי את עצמי בין הדפים.
כריכת הספר "מ-12 עד 16 – מדריך לנערה המתבגרת" כשהייתי בחטיבה, יצא הספר "איילת מקבלת" של דפנה שריר, בדיוק בזמן שהנושא שהכי העסיק אותי היה מתי אקבל את המחזור החודשי ואלבש סופסוף חזייה. הפעם הוא לווה בצילומים של ילדות ישראליות ודיבר לגמרי בגובה העיניים עם איורים בהירים על תפקוד הגוף ונושאים שקשורים למין. עד היום אני מבינה מה הוא המחזור החודשי בזכות הספר הזה ואיתו גם למדתי על אמצעי מניעה.
כריכת הספר "איילת מקבלת" למרות שאני כבר מזמן לא נערה, סקרן אותי לקרוא מדריך לנערה של היום בעידן הרשת בו המידע נמצא במרחק הקלקה ובצורת סרטונים ואף אחד לא ממש טורח להיסחב עם ספרים, ובו יותר קל לשאול אנשים מאשר לקרוא דעת מומחים. שמחתי לגלות שעל הכריכה אין צילום של בלונדינית אשכנזית, עילאית ומתנשאת שאני לא יכולה להתחבר אליה מפאת הוד מושלמותה, אלא איור חינני של שלוש נערות ממוצעות מידה ומראה, ושלאחת מהן אפילו גשר בשיניים.
שמחתי גם לגלות שכל מיני סוגי נערות מופיעות יחד על הכריכה, במין סולידריות נשית שלא בטוח שקיימת כל כך במציאות. גם לכך מתייחס הספר בצורה גלויה ומרתקת כשהוא מדבר על עידן השיימינג ברשתות החברתיות ועל אלימות בין השאר של נשים כלפי נשים – נושאים שלא קראתי עליהם באף אחד מהמדריכים הקודמים, והיום לדבר עליהם יכול להציל חיים.
כריכת הספר "ביוטיפול נערות, עוצמה, יופי"
המחברת נעמי כץ, יהודייה אמריקאית ממנהטן, שכתבה את הספר באנגלית במקור וביססה אותו על ניסיונה כאשת חינוך לנוער ומומחית להעצמה נשית, בחרה לתרגם אותו לעברית ולהתאים אותו למציאות החיים בישראל ועל כך כל הכבוד לה. בניגוד למדריכים מלאי חשיבות עצמית שאינם חולקים חוויות אישיות, כץ דואגת להישאר תמיד בגובה העיניים ולדבר רק על מה שהיא יודעת. כך מודה למשל שהיא בכלל לא מתייחסת לחוויית הצבא וחשיבותו בחברה הישראלית כי היא עלתה לארץ רק בגיל 30 ולכן לא ממש מרגישה שהיא יכולה לדבר בכנות ובאמינות על משהו שהיא לא חוותה בעצמה.
הספר עוסק בגלוי בסערה הכרוכה בלהיות מתבגרת – מדבר על הורמונים מטריפי דעת ונותן לגיטימציה לתחושות הקשות של היעדר ערך עצמי, חוסר ביטחון, בלבול ואפילו אובדן שפיות ודיכאון שאני זוכרת שחשתי בגיל ההתבגרות, ורק על זה הוא כבר גורם לקוראת להרגיש שהיא לא לבד.
בהתאם לרוח התקופה גם נושא ההטרדות המיניות תופס בו מקום מרכזי ומופיע כבר בפתיחה כחוויית חיים שכל אחת עוברת ושיש ללמוד איך להתמודד איתה.
אני ממליצה על הספר גם להורים וגם לבנותיהם, למרות שאני לא יודעת עד כמה קל יהיה לקרוא אותו שכן הוא מלא במלל ונעדר תמונות. כמו כן אני חושבת שהגיעה העת להוציא גם מדריך לנערים בגיל ההתבגרות, שיעזור להם בתקופה סוערת זו.
ולסיכום, אי אפשר בלי שיר ההעצמה האולטימטיבי שכמו מתכתב עם הספר הזה – "ביוטיפול" של כריסטינה אגילרה.
256 העמודים בספרה של אשת החינוך נעמי כץ נועדו לנערה העדכנית ולהוריה ■ בעולם שחוקיו משתנים ללא הרף, ירכשו הקוראות הצעירות, כמו הוריהן, כלים והשראה מהסיפורים האישיים המשולבים בין דפיו ■ הדיון הישיר על סוגיות השעה: זהות, מגדר, בטחון עצמי, תקשורת בעידן הטכנולוגי, מיניות והשפעות חיצוניות הם רק חלק מהנושאים שכץ מעלה ובכך מייחדת את הספר■ בשפה נגישה, מקצועית ובוגרת כץ מסמנת את שביל הזהב בדרך לגילוי העוצמה והיופי - מנת חלקה של כל נערה באשר היא.
אנחנו נערות.
תמיד נהיה בגיל הזה, כשנזכר בפצעי הבגרות שעיטרו לנו את שטח הפנים, הנער הראשון שרצינו להגיש לו את הלב, והמבחן שהניב לנו "נכשל" ובזה הסתכם הביטחון העצמי שלנו. בגיל הנעורים הפרטי שלי, שנות ה-80, ספרי ההדרכה לנערות דוגמת "מ-12 עד 16 – מדריך לנערה המתבגרת" לא כללו את דור האינטרנט, קמפיין ME TOO ומושגי און ליין למיניהם. חיי החברה שלי הסתכמו בבית הילדים בקיבוץ, נטולי טלפון אישי, מסרונים, בריונות ודמויות אימוג`י.
התמונות מתוך הספר "מ-12 עד 16 – מדריך לנערה המתבגרת"בחזרה לשנת 2018.
לנערות שחיות בעולם מקביל: בבית הוריהן – עם ראש טמון בסלולארי הפרטי, בלימודים – עם קצב שיא של מסרונים (בהפסקות או בשיעור) ולצד זה כל הסוגיות העל-זמניות של טיפוח, בטחון עצמי והתמודדות עם השינויים ההורמונליים. דווקא כאמא לבן, עניין אותי הספר מנקודת מבט של אימהות לנערות, שלא תמיד יודעות איך להתחרות בתשומת לבן מול המסכים או להבין איך בנוי עולמן (ששונה לחלוטין מחוויית הנעורים שלהן) ומה מידת ההתערבות הרצויה וכיצד.
נעמי כץ ועטיפת הספר. צילום: פייסבוק רשמיכץ, מחברת המדריך, מקיפה את כל הנושאים המסורתיים והעכשוויים שמעסיקים את הנערה בהתהוות כמו גם את הוריה. כמעין "גלגל" תומך, היא מביאה דוגמאות מאירות עיניים דרך סיפורים אישיים: מחוויית החרם שבין כותלי בית הספר, הבריונות שמחוצה לו, חילוקי הדעות מול ההורים, הדימוי העצמי שעלול לגלוש לבעיות תזונתיות או חלילה התנהגויות הרסניות ומחשבות אובדניות ועוד. שימת הזרקור דווקא על סוגיות אלו (שדווקא ההורים הם האחרונים לדעת, לעיתים) עוזרת לנערה, באשר היא, לבחון את מקומה תוך דרכי התמודדות וטיפים לחיזוק הביטחון.
אילוסטרציה. צילום: pexelsכנערה, שהביטחון שלה היה הרחק מאור הזרקורים, עצות הזהב שבספר הן סוג של תיקון. אף פעם לא מאוחר ללמוד בדרך בוגרת ואינטליגנטית את מה שלא סיפק המידע והספרים בגיל הנעורים. בעידן של רשתות חברתיות, כשהקלות להיחשף רבה כל-כך, כץ פותחת את הנושא שלא רבות נכתב עליו ומאפשרת לטפח כלים לשימוש נכון במדיות החברתיות שחולשות על כל תחום בחיינו. יחד עם זאת, העידוד לזמן איכות לבד, טיפוח החשיבה העצמאית והעוצמה הפנימית שנובעים מהמודעות לעולמנו – נלקחים בחשבון.
כץ מאמינה שידע הוא כוח – וכשהנערה או הוריה פועלים מתוך המודעות של המציאות הקיימת – האפשרות לנחות על קרקע הגיונית סבירה יותר מאשר התמודדות עם מצב דומה מתוך חוסר מודעות. הספר מלווה בציטוטי השראה של נערות וסיפורים אישיים במגוון סיטואציות – כך שקל מאוד להתמצא (להורים) בעולם שחוות בנותיהן הצעירות, כמו גם להן עצמן - בכך שיש מקור אמין לקרוא, לספוג מידע ולפעול בהשראת הנאמר. עצותיה רבות הניסיון של כץ, הארוגות בו כחוט שני, נותנות מענה חכם ורגיש לסוגיות המובאות, וזה כשלעצמו, יכול להוות את המתנה המושלמת לנערה שלא תמיד ששה לשתף את אמה או אדם קרוב ברחשי לבה.
התמונות מתוך הספר "ביוטיפול נערות, עוצמה, יופי"בסופו של דבר, האושר הפנימי קובע. היופי, ההקפדה היתרה על המראה החיצוני והשפעת כוכבי הרשת (כמו הבנות לבית קראדישיאן, גם עליהן נכתב) יחלפו בבוא העת, ואת מקומן יתפוס הלך הרוח הפנימי. הביטחון. היכולת להתמודד עם אתגרי החיים, ואת כל אלו מקדימה כץ ליידע, כמי שרואה בנערה אישה בהתהוות ומספקת כלים בהווה ולעתיד.
"ביוטיפול – נערות, עוצמה, יופי", מכיל את קשת הנושאים הרחבה הגלובלית שמעסיקה את נערות המאה ה-21. כל מתבגרת תיישר קו עם עצמה, כשתשכיל לקבל את המידע הנכון, באופן "אכיל" ומדויק, ממש כפי שעושה כץ ומאמינה: דעי את עצמך – ושדרי את זה אל העולם. היופי יתגלה מתוך העוצמה הפנימית, כי בכך כוחו.
מחנכת למיניות M.A. בלימודי מגדר
גיל ההתבגרות טומן בחובו אתגרים רבים, מתבגרים נעים בין גיבוש זהות לטשטוש זהות, עוברים שינויים בגוף ונוטים למצבי רוח משתנים. כשמדובר בנערות נוסף לכך מודל יופי בלתי אפשרי, עיסוק ברשתות חברתיות, קריאות מטרידות ברחוב וכהנה וכהנה. כזה הוא ספרה של נעמי כץ "ביוטיפול – נערות, עוצמה, יופי" שכל כולו מוקדש לנערות אבל גם נערים יכולים ללמוד ממנו ובטח ובטח שהורים.
הספר שמחולק לפרקים עוסק בנושאים הקשורים למערכות יחסים עם חברות ובני זוג, היחס לגוף, מין ומיניות, לחץ חברתי בגיל ההתבגרות, תקשורת בינאישית ועוד. הספר שכתוב בגוף ראשון מעורר כנות וקרבה בשל התכנים האישיים שמעלה הכותבת כמורה בניו יורק בעבודתה עם תלמידות מתבגרות, בכתיבה רגישה היא מנרמלת כל תחושה שעולה בקרב נערה החל מחוסר ביטחון ועד ביקורת עצמית ובכך גדולתו.
אילוסטרציה. צילום: pexels
הספר גם מעניק שלל עצות לנערות כיצד להתמודד בחיי היום יום, וכן משלב מונולוגים של נערות שמספרות על עצמן, לבטים, רגשות ותחושות, דבר שיוצר הזדהות עם הקוראות.
נעמי כץ היא אשת חינוך שעובדת עם מתבגרים ומבוגרים כדי להתחבר לקול הפנימי שלהם, היא ממייסדות עמותת Her Wisdom, המוקדשת לטיפוח הייחודיות שבמנהיגות נשית, ב־20 השנים האחרונות, נעמי מלווה נערות תוך שילוב ניסיונה בחינוך והיכרותה המעמיקה עם חוכמתן העתיקה של נשות שבטי האדמה, המשמשת עבורה מקור להשראה.
הספר מומלץ בחום לנערות, אמהות והורים וגם לבנים שרוצים להבין את עולמן של הנערות.
תרגום: תמר ג`קסמיין. עריכה: שלומית ליקה. איורים: דניאל פלג
מחיר: 89 ₪, בחנויות הספרים ברחבי הארץ