Rockwell group-The Dinner - פרשנות עכשווית שיצרו ברוקוויל גרופ למסעדה האמריקנית הקלאסית לכבוד 25 שנה למגאזין SURFACE ב- salon del mobile 2018
עיצוב שקט ומאופק בצבעים ניטרליים ומונוכרומטיים שלט במשך שנים בכיפת עולם העיצוב.
כולנו מכירים את הקו המודרניסטי, הנקי, שהכתיב לנו העדפות וסטנדרטים של טעם טוב מבלי שנהרהר ונערער עליו. משטחי בטון למיניהם? – יש. ריהוט עץ ועוד קצת ריהוט מעץ? – יש. עיצוב בקווים ישרים חפים מקישוטיות וממניירות? – יש ויש. אך, למרות שהמינימליזם לא צפוי להיעלם, על פי כל הסימנים, ניראה שסגנון חדש, צבעוני ונועז עומד לתפוס את מרכז הבמה: המקסימליזם.
המינימליזם מת – יחי המקסימליזם!
בשני העשורים האחרונים ה"מינימליזם" הוביל את עולם העיצוב והאופנה. סקירה מהירה של שבוע העיצוב שנערך באפריל במילאנו חושפת שהמגמה הסגפנית משהו של המינימליזם משתנה: שימוש בצבעים עזים וקונטראסטיים, שלל דוגמאות (patterns) בחלל אחד ועיצוב בשכבות על גבי שכבות של ריהוט ואקססוריז.
בשנה החולפת היינו עדים לחדירת חומרים חדשים ומסעירים כמו קטיפה ופליז ולהופעת רהיטים מעוגלים וגנדרניים. למגמה זו נוספו "שחקני חיזוק" בדמות צבעי הפנטון החדשים לשנת 2019 (אדום-אגס, כחול-נביולוס, צהוב-ציילון, אולטרה-סגול ואחרים) והשראות מתקופת הארט - דקו ומשנות ה-70 העליזות. כל אילו שייכים לטרנד המקסימליסטי ומטרתם אחת: לעטוף אותנו בתחושה של שפע וחום, לספק עניין ועושר ויזואלי ולתת לנו מקום לביטוי אישי.
Cassina Feltrinelli Patricia Urquiola - מייצג אומנותי שיצרה פטריסיה אורקיאולה לקסינה באירוע FOURISALONE - פרשנות לחזון העתידי של החברה
איך טרנד נולד?
סגנון המקסימליזם עושה שימוש נרחב בצבעים, בטקסטורות ובדוגמאות – הפוך לגמרי מהסלוגן המינימליסטי המוכר: "Less is more ". (פחות זה יותר). מה יכולות להיות הסיבות לשינוי? האם יש מגמות חברתיות וכלכליות רחבות שמוצאות ביטוי גם בעיצוב? יש הטוענים שככל שהכלכלה מתחזקת כך עולה העניין הציבורי בעיצוב אקלקטי ומקסימליסטי. ובאמת, בהתאמה, מאז 2016 נרשם שיפור חד במדדים של כלכלת ארה"ב בשוק המניות, בתמ"ג ובירידת אבטלה.
כלומר, לטענה לקשר בין מקסימליזם ותנופה כלכלית יש ביסוס עובדתי מסוים. כאשר צריך "להדק פחות את החגורה" גובר החיפוש אחר עיצוב פרוע ומשוגע שאינו בעיקר פונקציונאלי.
ליין ספות ה-PLUMY של אנני הירונימוס עבור היצרן הצרפתי Linge-Roset
טענה אחרת רואה במקסימליזם תגובת נגד ל"שלמות הדיגיטלית" כדוגמת Apple. אנחנו מבלים כל כך הרבה זמן בצפייה במסכים ובמרחב הדיגיטלי שאנחנו רוצים שהבתים שלנו יהיו "אמיתיים" יותר: מלאים בטקסטורות, בדים ועשירים בחפצים שאספנו ואהבנו. מאחר והעולם החיצוני יכול להיות מקום מאיים, חללי פנים מקסימליסטים מספקים לנו מקום של בריחה, של פנטזיה צבעונית.
דוגמאות טפט צבעוניות בגווני אולטרה סגול ובגווני ירוק קווצאל העדכנית של חברת חיפויי הקיר Cole & Son סיבה נוספת - פשוטה הרבה יותר: לעיצוב מינימליסטי יש מקום של כבוד, אבל אחרי זמן מה הוא משעמם, כפי שכבר אמר האדריכל המפורסם רוברט ונטורי: "Less is bore" (פחות זה משעמם).
יצרני ריהוט ומעצבים מעוניינים בסופו של יום למכור. אם, כעבור זמן מה, ההיצע שלהם מתחיל לחזור על עצמו הם חייבים למשוך קונים ולבדל את עצמם בדרך אחרת: בעזרת עיצובים מרהיבים, ייחודים, אקסצנטריים ויוצאי דופן.
אפשר גם להתייחס להופעת הסגנון פשוט כחלק מהצורך לחדש, לשבור ימינה/שמאלה מהעבר ולנסות דברים חדשים. בדיוק כשם ששיח פוליטי, חברתי ותרבותי משתנה, כך גם עיצוב.
Cole & Son More is More – כללי אצבע בעיצוב מקסימליסטי:
• הסגנון המקסימליסטי הוא שילובים מתוכננים היטב של אלמנטים דקורטיביים וקישוטים רבים על רקע של צבעים עזים, טקסטורות ודוגמאות. שם המשחק הוא איזון בין משטחים עמוסים בפרטים ודוגמאות ובין משטחים "ריקים".
• בעיצוב מקסימליסטי נמצא פרטי ריהוט מתקופות היסטוריות שונות הממוקמים יחד באותו חלל: עתיק עם מודרני, ארט דקו של שנות ה-20 עם השראות משנות ה-70.
• בחירה בצבעים בוהקים ודומיננטיים המזוהים עם יוקרה וחוויה של שפע.
• שימוש בטפטים עם דוגמאות חזקות של פרחי בר או דוגמאות גיאומטריות.
• ריהוט ואביזרים מחומרים שהצניעות מהם והלאה: שיש, פליז, קטיפה, ג`אקרד, זכוכית צבעונית, סאטן ועוד.
• תצוגת של אוספים פרטיים - רובנו נוטים לאסוף לאורך השנים מזכרות, אביזרים ואלמנטים עיצובים. המקסימליזם מחבק את הנטייה הזו ונותן לה מסגרת ואישור – הבית ניראה כמו גלריה.
אלמנטים מרהיבים מקטלוג 2018 של סטודיו MOOOI כפי שמופיעים בדף הפייסבוק של החברה לרבות מהדורה עדכנית של שרפרפי הבר המפורסמים שלהם בגוון טראקוטה נוכל לסכם ולומר שבפרספקטיבה רחבה, עיצוב, הרי, פועל בצורה מחזורית. סביר להניח שהסגנון המאופק עוד יחזור אלינו, אבל עד אז...מה רע בקצת הסחת דעת, צבעוניות מרגשת וטקסטורות שמעוררות את החושים והדמיון....
פנינות מקסימליזיות נוספות:
מימין: חדר שירותים מעוצב ע"י Roman & Williams בבית עירוני בברוקלין NY. משמאל: חללי התצוגה של ארמני קאזה בסלון דל מובילה 2018 המביעים את חזון החברה לשנים הקרובות בפניה חדה מהקו המונוכרומטי המוכר של החברה
מימין: חלל אירוח בוילה משפחתית בלוס אנג`לס בעיצוב Roman & Williams : אוסף ספרים וצבעוניות "טון על טון" של הקיר והספות – מספר גוונים של אותה משפחה בחלל אחד. משמאל: קולקציית הבדים הצבעונית והגיאומטרית, בהשראה שנות ה- 70 של חברת מורוסו - סלון דל מובילה 2018
חלל מגורים ססגוני ולא אופייני בעליל למעצמת העיצוב המינימליסטי – איקאה – קטלוג 2019