סוכה במדבר. צילום: אמיר קיהן
ימים ספורים לפני סוף החופש הגדול שכבר עייפנו מכל הג`מבוריז, הקייטנות והקפיצות לגובה, לרוחב וחוזר חלילה... מצאנו את עצמנו באמצע שומקום.
שתי אימהות, שני בנים, ושעת נסיעה מבאר שבע, מדובר על התנתקות טוטאלית מהעולם החיצון, וכשאני אומרת טוטאלית אני מתכוונת בלי טלפונים וללא טלוויזיה. אז מה כן? נוף עוצר נשימה מלווה בשקט תהומי על גבול שמורת הטבע רמון ואנשים מקסימים וצבעוניים שמגיעים לחיות את הרגע וליהנות מהפשטות ששכחנו שעוד קיימת בעולם.
סוכה במדבר. צילום: אמיר קיהן
הקיץ הזה כל כך חם, שכבר אי אפשר לצאת מהבית. ובדיוק כשכולם נדבקים למזגן, עורך האתר שלח אותי להדרים למצפה רמון.
"הקיץ הוא התקופה הכי מרתקת שיש במצפה", הוא מצטט לי איזה משפט שיווקי לא אמין וכך אני מוצאת את עצמי על כביש 40 דרומה חולפת על פני הפזורה הבדוואית. במרחק של 7 ק"מ ממצפה רמון ובגובה של 900 מטר זכינו לקבלת פנים מאירה ונעימה, עת "נחתנו" ב"סוכה במדבר" - אתר נופש ייחודי שהוקם כבר לפני 29 שנה על ידי הגיורת כריסטה-רחל בת-אדם, ילידת גרמניה וד"ר להגות יהודית כמודל לתיירות מדברית אקולוגית. לאחר פרישתה של בת-אדם ומזה 21 שנה ש"סוכה במדבר" מנוהלת ע"י אבי דרור ובשנתיים האחרונות הצטרפו לעסק גם בתו שירי וחתנו אמיר, ילדתם המשותפת וכבר יש עוד אחת בדרך...
סוכה במדבר. צילום: אמיר קיהן
ומה זה אומר אקולוגי? אין כניסה עם הרכב עד לסוכה עצמה, אך לזכות המארחים יאמר כי הם ישמחו להגיע עם רכב מדברי קטן ולאסוף עבורכם את התיקים עד לפתח הסוכה. והחום? מה איתו? יבש שם כמו במדבר אולם דווקא במקום שאמור להיות כל כך חם נמצאה לה רוח מדברית מרעננת, ועם רדת החשכה הופך האזור כולו למצפה מרהיב של כוכבים
סוכה במדבר. צילום: עינת פילוסוף
סביב האתר לא תמצאו כצפוי כלום, פרט לנוף הררי עוצר נשימה ובעלי החיים של המקום: סוסים, כלבים, אתונות, גדיים ותרנגולים. כמובן שחייבים לקחת בחשבון שאין סופרמרקט קרוב וכך גם לגבי הוויי־פיי, הקליטה או חיבור כלשהו לרשת מקוונת - כך שעם כניסתכם לסוכה תתבקשו להפקיד את הניידים ולשכוח מהם לגמרי.
בנינו? מדובר ביתרון עצום! חשבו לרגע מתי בפעם האחרונה ישבתם עם בני המשפחה או עם החברים הטובים וסתם קשקשתם? מתי התנתקתם לגמרי מהטאבלט, מהסמארטפון, מהטלוויזיה והעיתונים, וכשהערב ירד ישבתם כולכם יחד, אכלתם בצוותא, שתיתם מה שבא לכם, צחקתם, שמחתם מהדברים הכי פשוטים של החיים? אז כן, בסוכה המדברית, זה כאמור אפשרי.
סוכה במדבר. צילום: עינת פילוסוף
"סוכה במדבר", משתרעת על כ-400 דונם וכוללת 8 סוכות אירוח המשקיפות על מרחבי המדבר ושוכנות במרחק של כ-150 מטר האחת מהשנייה וזאת על מנת לשמור על פרטיותם של האורחים. בסוכה המרכזית מוגשות ארוחות צמחוניות, עשירות וטעימות. הלחם, הגבינה, היין והריבות נעשים ע"י אנשי הצוות במקום והארוחות משותפות לאורחים ולמארחים גם יחד. למרות שהשהות בתוך הסוכה נעימה ומזמינה, נדמה לי כי הרעיון המרכזי של ה"סוכה במדבר" הוא לבלות בה קצת פחות וליהנות מהטבע כמה שיותר. במונחי ניו אייג`, יש ב"סוכה במדבר" התחברות אל עצמנו ואל סביבתנו.
צילום: אתר רשמי המקום מאובזר וכולל: מיטות נוחות, חשמל סולרי לתאורה שמופק מהשמש, כד למים, כיריים להכנת שתייה חמה ותנור לחימום, אך יחד עם זאת הוא חף מעומס יתר ונדמה שמי שבנה אותו הצליח לייצר סוכות שעוצבו בטוב טעם ובכך לשמור על האיזון הנכון בין אבזור, נוחות ומרחב ויחד עם זאת לכבד את הפשטות כערך. ואם בפשטות עסקינן שהרי למעט העובדה שהסוכות עשויות מעץ, מבד ומחומרים טבעיים; השירותים במקום הם אקולוגים וככאלה הם שונים בתכלית מהאסלה האורבאנית הקונבנציונאלית. השירותים של הסוכה מתבססים על כיסוי בנסורת שבעזרת כף תדרשו לכסות איתה את הצרכים שלכם. למרבה הפלא הנסורת מונעת מהריחות הרעים להתפזר הודות לפחמן שמנטרל את האמוניה.
סוכה במדבר. צילום: עינת פילוסוף
ניכר כמה מחשבה ואהבה הוקדשו לכל פיסה במרחב המדברי ולכל סוכה וסוכה, הן בצבעוניות שלהן והן בשימוש בחומרים שמקורם כאמור מהטבע, בעבודות היד של המארחים ויחד עם התאורה הטבעית הבוקעת לתוך הסוכה נוצר מרקם אורגני, חי ונושם. להשלמת הקונספט, כל סוכה זכתה בשם שונה על שמם של האבות והאמהות התנכ"יים: אברהם, יצחק, יעקב, שרה, רבקה, רחל, לאה, אליעזר, קטורה ומועדים.
האורחים אגב, מתבקשים להביא עמם לסוכה כלי רחצה ומגבת, פנס (מומלץ) ובגדים חמים - גם בקיץ, כי בלילות די קריר...
סוכה במדבר. צילום: אמיר קיהן אני מודה שהמחירים עצמם אינם זולים במיוחד, אך החוויה בכללותה נהדרת, מהנה ומזמינה בפרט למי מבניכם שתרים אחר מרחבים של שקט וטוהר, חפצים לגלות את יופיו של המדבר או סתם מבקשים להיזכר בשיעורי הגֵּאוֹגְרַפְיָה מהתיכון, עת למדנו מהו "משרע טמפרטורה" (ההפרש שבין טמפרטורת מינימום למקסימום) בלב המדבר. בשורה התחתונה: ההנאה בסוכה מובטחת!
מחירים: ימי חול, יחיד - 350 שקל, זוג - 500 שקל, ילד - 130 שקל (גילאים 2-12) כולל ארוחת בוקר. סופ"ש, זוג ללילה אחד - 800 שקל, זוג לשני לילות - 1600 שקל, תוספת ילד - 200 שקל לכל לילה כולל ארוחת בוקר וערב.