צילום: shutterstock
ירים את ידו מי שחושב שמערכת החינוך בישראל עושה עבודה טובה בהכנת התלמידים הפוקדים את ספסליה, לחיים כאנשים בוגרים במאה ה-21.
העולם, כפי שחונכו אליו ילידי שנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, משתנה בקצב מסחרר, כזה שלידו המהפכה התעשייתית עוד תחשב כפסיק קטן בהיסטוריה.
מי שממשיך ללימודים אקדמאיים, זוכה לעוד כמה שנים של הרחבת דעת, אבל מי שלומד להיות עורך דין או כלכלן, יבלה שנים רבות בשינון חומר לבחינות הלשכה או כדי להשיג עבודה טובה יותר, והידע שיצבור יוותר בתחום הצר. אבל לא כולם עומדים בדרישות הסף, אחרים בכלל לא רוצים ויש את אלו שפשוט לא יכולים להרשות לעצמם לימודים גבוהים. כדי לקחת חלק בשוק העבודה ההופך פניו חדשות לבקרים, צריך כל הזמן להתקדם בחיים, אבל במובן המחשבתי.
אימפריות נבנות לאט
העולם כולו עובר לאינטרנט. רשימת היישומים והשירותים הזמינים ברחבי העולם בטלפון החכם או במחשב הביתי ארוכה מלפרט. להזמין פסטה טריה הביתה, לשבת לטיפול פסיכולוגי בשיחת וידאו, לסגור מעבורת לטיול בתאילנד, להתייעץ עם רופא – הכל שם איתנו כל הזמן.
נכון לדצמבר אשתקד, 54.4% מאוכלוסיית העולם מחוברת לאינטרנט, חצי שנה לפני זה עמד הנתון על 51% בלבד. הגידול המהיר בבעלי החיבור
לספק אינטרנט, בבית או בנייד, משפיע על כל התחומים בחיינו, כמו גם על אפיקי הרחבת הדעת העוברים לשם.
מהפכות בחינוך קורות, גם אם לאט. קחו לדוגמא את פתיחתה של האוניברסיטה הפתוחה בישראל ב-1976. מאז שוחרר המחסום שעמד בין לימודים אקדמאיים לחסרי תעודת בגרות, אנשים עובדים והורים - ואפילו לדוברי עברית החיים בחו״ל. בין הסטודנטים תמיד נמצאו גם כאלו שפשוט רצו ללמוד משהו, ולקחו קורסים מתחומי ידע שונים. גם הצמא שלהם נרגע.
איפה זה כבר קורה בעולם? ובארץ?
אבל המהפכות כבר מתהוות בפורמטים שונים בארץ ובחו״ל, והרצון של אנשים לידע - בתחומם או בז׳אנרים אחרים, בא לידי ביטוי בכל מיני צורות.
הפופולריות של ההרצאות מערבי Ted השונים ברחבי העולם הן ביטוי אחד לכך, מבחר האפליקציות ללימוד שפות מכיוון אחר, וובינרים – עם תפריט סמינרים עשיר, וגם בית ספר למבוגרים תוצרת הארץ. המהפכה ממש ממשמשת ובאה.
ב-Jolt הישראלית, למשל, מציעים לכם לקחת חלק בשיעור עם מומחים מתחומי כוח האדם, הרשתות החברתיות, מגמות צרכניות, מיתוג, טכניקות לראיונות עבודה, ואחרות להעברת מצגות – חלקן בעברית, אחרות באנגלית, ובכל כיתה מספר משתתפים מוגבל. כל אדם עובד, שכיר או עצמאי, צריך להישאר רלוונטי כדי להמשיך להחזיק בעבודתו.
המשתתפים בשיעור, שעוברים את כולו בנוחות מהבית – כי כל מה שצריך זה ספק ותשתית אינטרנט, מצלמה פעילה, מיקרופון ואוזניות – בוחרים את מקומם סביב השולחן. הלמידה היא בפורמט יותר חברתי מהרצאתי, אבל הג׳ולטרים – המורים – הם מקצוענים בתפקידם, אבל גם יודעים להעביר את שיעור בצורה אפקטיבית ומהנה. ההשכלה הגבוהה כבר מאמצת בחום את הצמיחה הדיגיטלית, וניתן לשער שבעתיד תחבק אותה גם מערכת החינוך, למעשה כבר כיום
המל"ג מציעה קורסים אקדמיים דיגיטליים, אך כמובן שזהו רק ניצן למהפכה שעתידה לקרות לתחום.
בלימוד מקוון התועלת לסגל ההוראה והתלמידים עשויה להיות גבוהה, והמקוונות תאפשר לתלמידים לבחור את שעות הלימוד ולשמור על עקביות. כבר כיום מחפשים בתי הספר המקוונים אחר פתרונות לשמירה על עקביות הרמה והרצף בלימודים. בעתיד, כך ניתן לשער, ישופרו התכנים הנלמדים כך שיתאימו לכל תלמיד להתקדם בקצב האישי שלו. במקביל לשיפור טכניקות הלמידה הפרטניות, יוערכו התלמידים במספר פרמטרים שיסייעו למורי העתיד לשפר ולהתאים להם תוכניות לימוד אישיות. גם צוות ההוראה יצטרך להשתדרג, ובדרישות הסף למורים יככבו גם כישורים טכנולוגיים.
הכיוון הכללי די ברור ובשנים הבאות אנחנו צפויים לראות גידול משמעותי בכמות ואיכות התוכן המקוון. הכפר הגלובלי, שכבר כמה שנים הופך מחובר יותר ויותר, יאפשר תפוצה רחבה יותר של ידע וכלים חינוכיים. התוכן לתלמיד בבית הספר ולסטודנט באוניברסיטה, תיתפר כחליפה בידי חייט מומחה ותותאם בדיוק למידותיו.