כללי
סוסיתא
גאדג'טים
נדל"ן
101 מיסטיקנים ישראליים
כל הנשמה
הזמן הורוד
הדודל של גוגל
משפטפטת
U N A C T I N G
סיפור מצולם
המומחים
לו ולה
מטופחת
סלון יופי
כללי נשים
פאשניסטה
פאשניסט
ברבריה
מטרוסקסואל
סקס ואהבה
פאשן ניוז
קולינריה
מבזק קולינרי
זוללים
אוכלים בחוץ
ספר מתכונים
השַׁתְיָין
תרבות
כללי תרבות
על הבמות
על המסך
הספרנית
הזמנה להאזנה
עיצוב
בדק בית
הום סטיילינג
גינה לי
עשו זאת בעצמכם
בריאות
מעבר לדלפק
עושים כושר
ביקור רופא
חוג הסילון
עדכונים מהביצה
רכילות, סלבס ופאפארצ'י
נופש ותיירות
נשארים בארץ
יוצאים לחו"ל
ילדים
כללי ילדים
המשחקייה
ילדודס
ג'ימבורי
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר
אופרה אחרת: על הבמה, אנסמבל אופראי על רקע הקרנת הסרט "היפה והחיה"
מאז שנכתבה המעשייה "בֵּל הַיָּפָה וחַיַּת הַפֶּרֶא" על ידי הסופרת גבריאל-סוזן ברבו ב-1740, נעשו לה אדפטציות והפקות רבות ברחבי הגלובוס, מבלט ועד לפרינג`
■
אחת ההפקות הייחודיות היא האינטרפרטציה של המלחין המינימליסטי פיליפ גלאס לסרטו הקלאסי משנת 1945, של הסופר הצרפתי ז`אן קוקטו
■
במופע זה שילב גלאס בין פסקול אופראי, קולנוע וזמרים, והפך את הסרט לאופרה חדשנית מבחינה קולנועית ומוזיקלית
■
יצירת המופת האמורה תנחת בארץ באוקטובר, לשלוש הופעות בלבד!
יפה חיים
16/07/2018
מתוך המופע. צילום:
Larry Ho
"בֵּל הַיָּפָה וחַיַּת הַפֶּרֶא", או בשפת המקור "La Belle et la Bête", נכתב בשנת 1740 בידי גבריאל־סוזאן ברבו דה וילנב, וכולל אלמנטים מנוסח עתיק יומין מהמאה השנייה לספירה של התרבות האירופית — שכתב לוקיוס אפוליוס, "ארוס ופסיכה". הנוסח האמור מתאר את הרפתקאותיה של פסיכה היפהפייה שנכלאה על ידי האל ארוס, שאת פניו נאסר עליה לראות. עם זאת, היא מתאהבת בו, ומחכה לו כל היום בטירה הריקה.
שובר הקופות של דיסני, "היפה והחיה" (2017)
הסיפור של ברברו דה וילנב שאב את השראתו גם מאגדת עם איטלקית מהמאה ה–16 — "המלך החזיר" שכתב ג`ובאני פרנצ`סקו סטרפרולה — ושנלקחה מקובץ הסיפורים "הלילות המבדחים של סטרפרולה". האגדה הזאת, מגוללת את סיפורן של שלוש אחיות שנאלצו להתחתן עם חזיר. שתי האחיות הראשונות, המביעות את שאט נפשן מהבעל־חזיר, מוצאות את מותן ואילו האחות השלישית, הנוהגת בו בחיבה ובאהבה, זוכה לגמולה בהפיכתו של החזיר לנסיך יפה תואר.
את פרסומה הנרחב קנתה המעשייה "היפה והחיה" עם יציאתה לאור בשנת 1756 בנוסח מקוצר אשר פורסם על ידי הסופרת הצרפתייה ז`אן מארי להפרנס דה בומון בעיתון לילדים, וגרסה זו היא למעשה גם המעשייה שמוכרת לנו כיום.
היפה והחיה מתוך הסרט של קוקטו
190 שנה לאחר שפורסם הנוסח המקוצר של דה בומון, זאת הייתה בעצם הפעם הראשונה שהמעשייה הגיעה גם למסכי הקולנוע (1946) ביצירת המופת של ז`אן קוקטו.
עתה, נתבשרנו כי
המלחין העכשווי האמריקאי פיליפ גלאס
- ממבשריו של הסגנון המינימליסטי במוזיקה בשנות ה-60 של המאה ה-20 - הנפיק פסקול אופראי לסרטו הקלאסי של קוקטו בז`אנר חדש, בו האופרה "היפה והחיה" מבוצעת על ידי אנסמבל זמרים ומוזיקאים לצד הקרנת הסרט, כשדיאלוג של השחקנים מושר על ידי הזמרים.
גלאס, שכבר התנסה בעבר בהלחנת יצירות נראטיוויות, והלחין מוזיקה לסרטים של במאים כמו מרטין סקורסזי, שהמוסיקה לסרטו "קונדון" זיכתה אותו באוסקר, הלחין גם למעלה מ-20 אופרות. כמלחין פופולרי, הוא יוצר מוזיקה שחולקת דברים רבים עם עולם הפופ או המיינסטרים, וכמי שהפנה עורף לאוונגרד האירופי נוסח דרמשטט וניסח סגנון חדש, רפיטיטיווי ומלודי, הלך גלאס צעד נוסף קדימה כשיכלל במופע "היפה והחיה" את הז`אנר בו לצד הקרנת הסרט על מסך ענק מלווה את המוזיקה - תזמורת סימפונית חיה, ובכך הוא הפך את הסרט לאופרה מרתקת מבחינה קולנועית ומוזיקלית כאחד.
למעשה, "היפה והחיה" היא אחת היצירות שלו שזכתה לביקורות נלהבות ולהצלחה רבה. "היפה והחיה" נחשבת לאחת מהיצירות המאתגרות שלו, בה הוא הצליח ליצור סינכרוניזציה מלאה ומדויקת בין הסרט לפסקול החדש שיצר. גלאס, הסיר את הדיאלוגים המקוריים ואת המוזיקה שכתב ג`ורג` אוריק ובמקומם שילב מוזיקה חדשה שכתב המבוצעת כאמור חי על ידי אנסמבל פיליפ גלאס אותו הקים ב-1968 כצוות קטן של מוזיקאים שניגן על כלים אלקטרוניים - סינתיסייזרים ואורגנים חשמליים, וכלי נשיפה. במופע האמור, ארבעה זמרים שרים את הדיאלוג בתיאום מושלם עם המתרחש על המסך.
מתוך המופע. צילום:
Larry Ho
"מאז אמצע שנות השמונים הצגתי יצירות המשלבות בין מוסיקה לתיאטרו", אמר גלאס. "העבודה שלי על סרטים באה מתוך ההערכה הרבה שלי לקולנוע באחת משתי צורות האמנות החדשות, השנייה היא מוזיקת ג`אז. שנולדו במאה ה-20. במשך למעלה ממאה שנים יצר עולם הקולנוע צורה חדשה של ספרות. צורת אמנות שעולם המוזיקה החיה, התיאטרון הניסיוני, המחול ואפילו האופרה יכולים לשאוב ממנה השראה. כמו שבעבר ספרות היסטורית, מחזות ושירים היוו את הבסיס למוזיקה החדשה וליצירות תיאטרון. קוקטו היה תמיד אחת הדמויות המרכזיות באמנות של המאה ה-20, אולי יותר מכל אמן אחר בתקופתו. הוא הרבה לשאול שאלות על אמנות, על החיים ועל תהליך היצירה. שהפכו לנושאים העיקריים ביצירתו. בזמנו לא העריכו נכון את יצירתו ובמרבית הזמן הוא לא הובן. רבים מן המבקרים לא הבינו מדוע אינו מתרכז בצורת ביטוי אמנותית אחת.
פיליפ גלאס. צילום: אתר רשמי
סרטיו מבחינתי הם יצירות מעוררות מחשבה הזורקות אור על חיו של האמן. ו"היפה והחיה" היא האלגורית ביותר. הוא מציג את הסיפור כאגדה. ומהר מאד מתברר שהסרט משנה כיוון ובעצם עוסק בנושא הרבה יותר מעמיק ורחב. יסודותיו של תהליך היצירה. ברגע שאנו מבינים את זה אנחנו יכולים לראות את הסרט כמסע של האמן אל התת מדוע שלו. הטירה נדמית לתהליך היצירה עצמו. בה העולם הרגיל של הדמיון יכול לפרוח. אולי מן הסיבה הזו היפה והחיה היה עבורי הסרט השלם ביותר שיצר קוקטו".
תאריכים:
יום ה - 11/10 בשעה 20:00. יום ו - 12/10 בשעה 13:00. מוצ"ש - 13/10 בשעה 21:00.
מחירים:
195-445 שקל,
באתר האופרה הישראלית
.
מצאתם טעות בכתבה? ספרו לנו ונתקן
לחץ כאן
אולי יעניין אותך גם
מאמרים
נוספים
מבזק קולינרי: בדיקת מוצרי מזון חדשים
קוד מוצר:
27/07/2023
נסייני מערכת SPOT it
פרטים נוספים
מבזק קולינרי: בדיקת מוצרי מזון חדשים
קוד מוצר:
31/07/2023
נסייני מערכת SPOT it
פרטים נוספים
מבזק קולינרי: בדיקת מוצרי מזון חדשים
קוד מוצר:
22/08/2023
נסייני מערכת SPOT it
פרטים נוספים
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר