החופש הגדול נפתח ועימו הגיע גם הצורך למצוא פעילויות כיפיות לילדים, עדיף במקום ממוזג…
הגענו לסיור ב
מוזיאון הטבע החדש ע"ש שטיינהרדט, השוכן בצפון תל אביב בסמוך לאוניברסיטה, הנקרא כאמור על שם הפילנתרופ ואיש העסקים היהודי־אמריקאי מייקל שטיינהרדט, שתורם גם למוזיאון ישראל ואשר ליווה את המוזיאון מתחילת דרכו.
המוזיאון המשתרע על פני שלוש קומות בשטח של מעל 9,000 מ”ר, נפתח לאחרונה להרצה לאחר כחמש שנים של עבודה מאומצת, השקעה של 140 מיליון שקל וכ־600 אנשי צוות שעמלו על הקמתו. מטרותיו הן לתעד, לחקור ולעשות שימוש באוספים לצורך השכלת הציבור.
צילום: אתר המוזיאון המבנה של המוזיאון עליו אמון משרד האדריכלים קימל אשכולות אדריכלים שתיכנן בעבר גם את היכל הזיכרון בהר הרצל, בית הלוחם בבאר שבע ובניין ה"צ`ק פוינט" באוניברסיטת תל אביב, מרשים ומזכיר במבט חטוף את תיבת נח.
גם ההשקעה בעיצוב החללים הפנימיים, עליהם עמלו יחדיו האוצרת הראשית ומעצבת החוויה של המוזיאון - הדס זמר בן־ארי וצוותים מ-6 סטודיואים שונים (סטודיו ניצן רפאלי, סטודיו אמיר זהבי, טוקן, אורי גלזר אדריכלים, הטחנה לעיצוב ועומרי בן ארצי) לצד הירידה לפרטים, השפה הגרפית (סטודיו ג2 וסטודיו “הקולר הכחול” של להב הלוי), האיורים של אסנת פייטלסון ומסכי המגע והמידע העשיר שהם מספקים תורמים לתחושה שאתם מסיירים במוזיאון אירופאי.
יצוין כי בעוד רוב מוזיאוני הטבע בעולם הוקמו בסוף המאה ה–19 ותחילת המאה ה–20 שהרי מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט הוא אחד ממוזיאוני הטבע היחידים בעולם שנפתחו במאה ה־21 - הרי לנו עוד גאווה ישראלית והישג כחול לבן.
צילום: אתר המוזיאון
חלל המוזיאון נחלק לתשע תערוכות: שמונה קבועות ואחת מתחלפת, המבוססות כולן על אוסף המוזיאון המונה 5.7 מיליון פריטים: כ־50 אלף פוחלצי יונקים, 3 מיליון פרוקי רגליים וכ־60 אלף צנצנות שבהן מה שמכונה “האוסף הרטוב”.
כבר בכניסה למוזיאון, קיבלו את פנינו פוחלצים של עופות שונים (ע"ש תערוכת “מסע בין יבשות”). המראה של העופות היה כה מציאותי, עד כי נדמה שהם חגו מעלינו במעופם לארץ קרירה יותר.
המוזיאון מותאם לילדים, הן בגובהם של המיצגים והן במסך המגע האינטראקטיבי, הצמוד למיצגים, שבו ניתן לקבל מידע על המוצג בתערוכה. בקומת הכניסה ניתן לקרוא על בתי גידול שונים, בחלוקה לסוגי אקלימים והחיות שגדלות באותו בית גידול (חולי/מדברי/לח/חורש).
צילום: אתר המוזיאון בקומה השנייה מוצגים פוחלצים נוספים, דוגמת דוב נמלים, דורבן, צבים ועוד. בין הפריטים תוכלו להתרשם גם מכאלה המשתייכים למינים שנכחדו מאזורנו כמו לדוגמא הדוב האחרון שניצוד באזור בשנת 1916, ברדלס אסיאתי מ–1911, ואפילו את התנין האחרון מנחל תנינים והאלבטרוס היחיד שנצפה אי פעם בשמי ישראל.
כמה מהפרטים הנדירים במוזיאון שייכים לאוסף ההיסטורי (שהועבר למוזיאון) של האב ארנסט שמיץ, זואולוג ואיש דת גרמני שחי בארץ ישראל בסוף המאה ה–19.
עמדה שעניינה במיוחד את הילדים במיוחד הייתה זאת שמסבירה על תנועת החיות ומאפשרת לילד להתנסות ו"להריץ" את החיה קדימה/אחורה בסיבוב גלגל.
צילום: אתר המוזיאון מיצג מרהיב נוסף שזכה לשם "מגע יד אדם" - הינו מסך דיגיטלי, אינטראקטיבי מאוזן, שעליו מוצגת מפת ארץ ישראל, ובה כל התמורות (השינויים) שחלו בישראל ב-200 השנים האחרונות. לדוגמא, השינוי שחל בקו חוף הים התיכון בשל זיהום המים והבנייה, או השינוי בגודלו של ים המלח, וחצייתו לשניים וכלל השינויים שעברו שטחים גדולים של חולות, חורש טבעי ומקווי מים שנעלמו לטובת פיתוח. בלחיצת כפתור, הילדים יכולים להבחין בהשלכות של מעשי האדם על הסביבה שלנו - בהחלט מסר חשוב וחינוכי.
במהלך הסיור במוזיאון, צפינו בשני סרטים חינוכיים: האחד מסביר על הים וחשיבותו והשני על תרומת הצמחייה לעולמנו. פעם הם היו פה - האריה והדוב הסורי החום, שנכחדו לפני כ-100 שנה מישראל. אין ספק שזו הפעם היחידה שתרצו לראות אותם מקרוב...
בקומת החרקים, תוכלו לצפות בחרקים חיים (אל דאגה, הם בתוך כלובים...) ולצד כל מין של חרק מפורט ההסבר על חייו, דרכי ההסוואה ועוד. וידוי אישי - כבעלת פוביה מכל מיני החרקים באשר הם, החשיפה הזו הייתה מעניינת במיוחד, ועזרה לי להתמודד מעט עם הפחד. על הדרך קיבלתי מיני טיפול התנהגותי קוגניטיבי...
לסיכום, זו ללא ספק הולכת להיות האטרקציה של הקיץ הקרוב. אני ממליצה לכם לבקר ולהעשיר את ידיעותיכם בטבע, בסביבה שלנו, בחיים סביבנו, וכיצד ניתן לשמור עליהם.
מוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, קלאוזנר 12, תל אביב. 03-6407070.
שעות פתיחה: ימים ב`, ג`, ד`, ה`, ו`, שבת – 14:00-10:00.