כללי
סוסיתא
גאדג'טים
נדל"ן
101 מיסטיקנים ישראליים
כל הנשמה
הזמן הורוד
הדודל של גוגל
משפטפטת
U N A C T I N G
סיפור מצולם
המומחים
לו ולה
מטופחת
סלון יופי
כללי נשים
פאשניסטה
פאשניסט
ברבריה
מטרוסקסואל
סקס ואהבה
פאשן ניוז
קולינריה
מבזק קולינרי
זוללים
אוכלים בחוץ
ספר מתכונים
השַׁתְיָין
תרבות
כללי תרבות
על הבמות
על המסך
הספרנית
הזמנה להאזנה
עיצוב
בדק בית
הום סטיילינג
גינה לי
עשו זאת בעצמכם
בריאות
מעבר לדלפק
עושים כושר
ביקור רופא
חוג הסילון
עדכונים מהביצה
רכילות, סלבס ופאפארצ'י
נופש ותיירות
נשארים בארץ
יוצאים לחו"ל
ילדים
כללי ילדים
המשחקייה
ילדודס
ג'ימבורי
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר
החלטתם להתגרש ולעשות הסכם, מה חשוב שתדעו?
במסגרת הליך הגירושין, ניתן בהחלט כי בני הזוג יגיעו להסכמה, כאשר הנושאים העומדים על הפרק הם לרוב: משמורת הילדים, שיעור דמי המזונות וחלוקת הרכוש ■ מה חשוב לדעת כשרוצים לסיים את קשר הנישואין ברוח טובה וללא מלחמות? ■ כל מה שצריכים לדעת כשמנסחים הסכם גירושין בכתבה הבאה.
עו"ד שני ליבמן
02/07/2018
צילום:
istock
ראשית חשוב לציין שאם החלטתם להתגרש ובמיוחד אם יש קטינים בתמונה, הרי שהסכמות תמיד טובות יותר מהליכים משפטיים. הסכם הוא דרך מצוינת לבנות תקשורת ושיתוף פעולה שכן אתם נשארים משפחה גם אם במתכונת קצת אחרת.
הסכם גירושין צריך להבנות בראיה קדימה. הדרך הטובה ביותר להתחיל ולדבר על ההסכמות, היא לשבת רגע עם עצמכם ולדמיין כיצד אתם רואים את היום שאחרי. כמה שעות תעבדו ובאיזו עבודה, איך תרצו לנהל את הרכוש שלכם, מה תוכניותכם הכלכליות והאישיות לעתיד שלכם וכו`.
בכל הסכם גירושין יש מספר סוגיות איתן אנו מתמודדים, משמורת וזמני שהות - מהם חלוקת הימים בהם האב אחראי על הילדים ובאיזה ימים האם איתם, מזונות קטינים - על פי חלוקת זמני השהות, גילאי הילדים והיכולת הכלכלית של שני ההורים, האם יהיה תשלום מזונות ועל איזה סכום יעמוד כדי ששני ההורים יוכלו לספק לילדים רמת חיים נאותה, חלוקת הרכוש - כיצד יחולק הרכוש, ככל וניתן אם מינימום פגיעה בשוויו.
כל כותרות ההסכם שלובות זו בזו ולרוב הסכמה אחת תושפע מהאחרת. למשל, ויתור על רכוש של אחד הצדדים יכול להיות מגולם ב"הנחה" בתשלומי המזונות אותם הצדדים מסכמים. החשוב ביותר הוא שכל הסכמה או שילוב של הסכמות ישוקפו בהסכם כדי שאם בעתיד הוא יפתח, כל שינוי שלו יבחן במכלול ההסכמות ולא יצא צד כאשר הוא ויתר בהסכם על משהו שהגיע לו תמורת משהו אחר ואז בפתיחת ההסכם, יאלץ בוויתורים נוספים שלא היה עושה אם היה יודע מראש שההסכם ישונה.
ההסכם צריך להיות מנוסח ע"י עו"ד שמתמחה בתחום ועוסק בליטיגציה, הופעה בבתי משפט, בדיני משפחה ומכיר את הפסיקות והדין על מנת למנוע התערבות שיפוטית ביום אישור ההסכם ו/או לאחריו ולהשאיר את השליטה בידי הצדדים עצמם. חשוב לציין, כי עו"ד שמנוסה בתיקי גירושין, יכול לצפות בעיות שאדם רגיל לא מודע אליהן בכלל, כמו למשל, מצבים שבהם ילד קם בבוקר חולה, מי מפסיד יום עבודה כדי לטפל בו ועוד מיליון ואחת סוגיות שעולות מניהול יומיומי של בתים נפרדים לילדים משותפים אותם למדנו מהניסיון ומההתעסקות השוטפת בתיקי גירושין.
להסכם יתרון גדול על ניהול הליכים משפטיים, בעיקר בכך שבהסכם הצדדים יכולים להתייחס כמעט לכל סוגיה שעולה מהיום יום בעוד פסק דין נותן קווים כללים שלעיתים רבות, גורם לפיצוצים רבים וחיכוכים בגין סוגיות שלא קיבלו התייחסות ומשאירות את הצדדים בוויכוח על איך דברים אמורים להיראות כל אחד מהצד שלו ואז מוצאים עצמם הצדדים ממשיכים הליכים משפטיים ופניות חוזרות ונישנות לבתי משפט על כל דבר קטן.
מה זו בעצם "משמורת"?
בניגוד להרבה מאד מושגים מעולם הגירושין, משמורת, היא מושג יציר פסיקה. זאת אומרת. לעומת מזונות שנתבעים על פי חוק המזונות, משמורת נתבעת על פי חוק האפוטרופסות שמבטיח לשני ההורים יכולת החלטה לגבי ילדיהם אך המשמורת עצמה דנה בסוגיה של מי "מחזיק" את הילד בפועל, מהו ביתו העיקרי של הילד ממנו הוא יוצא לזמני שהות עם ההורה השני.
היום, לרוב, נהוג לפסוק בבתי המשפט משמורת משותפת אך עד לפני כשנה וחצי דברים לא היו כ"כ מובנים מאליהם והפסיקה נהגה להכיר באם כמשמורנית של הקטינים ובאב כזה שלוקח אותם לזמני שהייה.
הגדרת המשמורת חשובה שכן היא מקנה זכויות אל מול רשויות, הנחות במיסי עירייה ומיסי עובדים וכן הלאה. כאשר שני ההורים משמורנים משותפים, שניהם מקבלים את ההטבות.
הגדרת המשמורת משפיעה על חיובי המזונות. כך נהוג, שבמשמורת משותפת לילדים מעל גיל 6, בהרבה מאד מקרים, לא יהיו חיובי מזונות כלל וכלל או חיובי מזונות מופחתים מאד והכל בהתאם ליכולת הכלכלית של ההורה שמשלם מזונות. מצב זה יוצר פעמים רבות סיטואציות בהן מתנהלים דיונים ארוכים בגין הגדרת המשמורת, על מנת להימנע מתשלומי מזונות או לחילופין למנוע מצב של הפחתתם.
עצתי היא, כאשר מחלקים זמני שהות בין ההורים, יש לשים את טובת הילדים קודם כל ובראשית הדברים, כך שייהנו ויזכו לשני הורים פעילים. סוגיית תשלומי המזונות, לא יכולה להשפיע על הרצון של אם לאפשר לילדים את אביהם או ההיפך. יחד עם זאת, אם הורה, מרגיש או יודע שאינו יכול לקחת אחריות הורית על ילדיו וחלק פעיל בגידולם ולא רק בהלנת ילדיו אצלו אלא גם בלקיחתם לחוגים, רופאים, הפסד ימי עבודה כאשר הם חולים וכו`, הרי שיש לקבוע סכום מזונות ראוי שיאפשר להורה האחר לעשות את כל זה בלי שיכולותיו הכלכליות יפגעו מעצם האחריות ההורית שנטל לעצמו כדי להבטיח את בריאותם ושלוותם של הילדים המשותפים.
חופשת הקיץ מאתגרת את כולם, מה חשוב לדעת?
בימי הקיץ וחגים אשר יוצרים חופשות ארוכות לילדים, אנו ההורים צריכים להתמודד עם הפסד ימי עבודה ועלויות כלכליות שגדלות משמעותית כאשר הילדים בבית נונסטופ.
על ההורים לסכם את חלוקת הימים ביניהם כך שתאפשר להם מינימום פגיעה כלכלית, אם זה ברישומם של הקטינים לקייטנה וחלוקת העלויות בחלקים שווים, אם זה בנסיעה לחופש מרוכז עם כל אחד מהילדים על מנת שתרכז להורים גם את ימי החופשה שלהם וגם את העלויות הכלכליות. נסיעות לחו"ל צריכות להיות מעוגנות גם הן בהסכם כך שתקופת הנסיעה, עלויות, מדינות תחת אזהרה של משרד החוץ וקיזוזי מזונות על בסיס שינוי חלוקת הימים צריכים להיות משוקפים ולקבל התייחסות נאותה ומותאמת.
*
הכותבת הינה בעלת
משרד שני ליבמן – משרד עורכי דין לדיני משפחה
, בעלים ומנכ"ל המכון לניהול משברים במשפחה להכשרת עורכי דין בפרקטיקה של דיני משפחה, מחברת הספר "ארגז כלים למתגרש" ומרצה מבוקשת בלשכת עורכי הדין ובארגונים פרטיים.
מצאתם טעות בכתבה? ספרו לנו ונתקן
לחץ כאן
אולי יעניין אותך גם
מאמרים
נוספים
השתיין: חדשות, עדכונים ומידע בנושא אלכוהול
קוד מוצר:
30/01/2023
רואי פרסול
פרטים נוספים
השתיין: חדשות, עדכונים ומידע בנושא אלכוהול
קוד מוצר:
20/02/2023
רואי פרסול
פרטים נוספים
השתיין: חדשות, עדכונים ומידע בנושא אלכוהול
קוד מוצר:
14/03/2023
רואי פרסול
פרטים נוספים
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר