מדוע האננס בישראל יקר יותר מבאירופה ובארה"ב?
עד לפני 25 שנה מרבית הישראלים הכירו את האננס כטבעות צהבהבות הטמונות בקופסת השימורים אלא שהיום עוד ועוד חקלאים מקומיים בוחרים לגדל את הפרי בעצמם וזאת חרף העובדה שקשה לגדל אננס בארץ. במדינות טרופיות, האננס גדל די בקלות בשטחים פתוחים, אולם בארץ קרינת השמש חזקה מאד, ולכן מגדלים אותו תחת רשת. בנוסף שלא כמו באקלים הטרופי בישראל כידוע קיימים הפרשים בטמפרטורות שבין החורף לקיץ, וגם אלה מחייבים השקעה גדולה ומקשים על גידול הצמח והפרי.
התוצאה: מחיר האננס בישראל, יקר בהרבה מבאירופה ובארה"ב וזאת בניגוד לסברה שהמחיר הגבוה נובע ממכס, שכן המכס על יבוא אננס הוא 25% בלבד, כ–4 שקלים לערך, מתוך מחיר האננס בנמל, הכולל כבר את השינוע. עיקר עלות הפרי נובעת למעשה מהצורך להטיסו ארצה, בעיקר מאמריקה הלטינית ודרום אפריקה. ואם בענייני תמחור עסקינן, שהרי בבריטניה משווק זן אננס שמחירו יותר מ-60,000 שקלים. האננס האמור, גדל בגנים האבודים של קורנוול על מצע הפרשות של סוסים וזאת תוך שימוש בשיטת גננות מהתקופה הוויקטוריאנית, ששילבה הוספת שתן סוסים לשלושים טונות של גללים מעורבבים בקש.
באדיבות אתר pexels
אננס - קווים לדמותו
האננס שייך לצמחי האוויר - אפיפיטים - שצמיחתם מאופיינת בגדילה על צמחים אחרים. האפיפיטים גדלו ביערות העד על העצים, וההתפתחות האבולוציונית גרמה לכך שהאננס ירד לקרקע. היום הוא מוכר כשתיל בגובה 60-70 ס"מ.
מוצאו של האננס בדרום אמריקה: ברזיל ופרגוואי ומגדלים אותו בכל הארצות הטרופיות והסאב-טרופיות: קניה, אקוודור, הפיליפינים, הוואי ותאילנד, משם גם הגיע לארץ. בשנת 1493 היה זה קולומבוס שבעת מסעותיו הביא עימו את האננס לאירופה, אך הניסיונות לגדלו ביבשת לא צלחו בשל תנאי האקלים. הספרדים לקחו עימם את האננס לפיליפינים ומשם הוא נפוץ בעצם לכל אורך קו המשווה. במאה ה-18 הביאו המתיישבים האנגלים את האננס להוואי והחלו לגדל את האננס בצורה חקלאית. עד היום הוואי היא המדינה היחידה בארצות הברית בה מגדלים אננס.
חומר דמוי עור שעשוי מאננס כובש את תעשיית האופנה
עלי האננס מסודרים כשושנה ומהמרכז יוצא עמוד תפרחת שדומה לאיצטרובל. בראש התפרחת יש ציצת עלים ירוקים שאותה ניתן להשריש ולקבל צמח חדש. העלים עצמם משמשים גם את החקלאים - המפיקים מהם סיבים, ומהם יש מי שמפיק טקסטיל.
כרמן היוסה - מפתח בד הפינייטקס
בחתונות ואירועים רשמיים בפיליפינים, גברים נוהגים ללבוש אריג הקרוי בארונג טגלוג (Barong Tagalog), בגד רקום דק ושקוף הנלבש מעל חולצה, והעשוי מבד
פינייטקס (Piñatex), שפותח על ידי המעצבת הספרדיה כרמן היוסה, שעבדה כיועצת בענף מוצרי העור בפיליפינים בשנות התשעים ושנתקלה שם בחליפות גברים המשלבות טקסטיל המורכב מאננס. היוסה לקחה את העסק הטרופי הזה צעד אחד קדימה ופיתחה את הפיינטקס - בד זה, מופק מסיבי האננס המאפשר מגוון שימושים - מתיקים, בגדים ונעליים ועד ריפודי רכב וספות. הפינייטקס, דומה לאחר עיבודו לחומר דמוי עור, ייצורו מתבצע כאמור בפיליפינים והחומר, שיש לו מראה של קנבס נקנה לא מעט גם עבור יצרניות אופנה שונות, שהידועות שבהן הן פומה וקמפר.
כל הסיבות לאכול אננס
האננס מכיל כמה יתרונות בריאותיים משמעותיים. כוס אחת של קוביות אננס מכילה 100 אחוזים מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין C, ובנוסף עשיר הפרי גם בקבוצת ויטמיני B: ויטמין B1 (תיאמין), העוזר לתהליך המטבוליזם, ויטמין B2 (ריבופלאבין) שעוזר לבריאות הציפורניים, העור והשיער, ויטמין B6 (פירידוקסין), ששומר על רקמות השרירים והעצבים, ויטמין B5 (חומצה פנטותנית) שעוזר במצבי עייפות וחולשה. האננס מכיל גם חומצה פולית, מגנזיום, מנגן (מינרל שנועדת לו חשיבות בבניית קולגן - מרכיב מבני של העור המונע שקיעה וקמטים), אשלגן, נוגדי חמצון ופוליפנולים כמו בטא קרוטן.
פינה ("אננס" בפיליפינית) - אגדת עם מהפיליפינים
אגדת עם פיליפינית מגוללת את סיפורה של פּינָה, ילדה, יפת תואר, עדינה ומפונקת שנתבקשה על ידי אמה החולה להכין לה אורז, על מנת שתאכל ותתחזק. פינה המפונקת לא ידעה כיצד להתמודד עם אחריות שכזו וכשלא עמדה במטלתה בטענה שאינה מוצאת את סיר האורז סיננה לעברה אמה העצובה והמאוכזבת קללה: "שיגדלו לך אלף עיניים כדי שתוכלי למצוא את הסיר". כשהתעוררה האם היא מצאה במטבח פרי עגול, בגודל של ראש, ולו כתר ירוק ואלף עיניים - האננס ("פינה" בפיליפינית). מלאה ברגשות אשם, החלה האם לגדל עוד ועוד אננסים וחילקה מיבולה לכל אנשי הכפר והאורחים, למען יטעמו ממתיקותה ועדינותה של ילדתה. מאז נחשב האננס נחשב כסמל להכנסת אורחים.
הברומלין - סוד קסמו של הפרי
בנוסף, לאננס יש מסורת ארוכה כצמח מרפא בקרב ילידי דרום ומרכז אמריקה. החומר הפעיל הייחודי לו קרוי ברומלין (Bromelain) והוא בעצם אנזים - סוג של חלבון בעל יכולת לפרק חלבונים. בעבר, היתרונות הבריאותיים העיקריים שנתגלו לגבי ברומלין, היו מוגבלים ויוחסו בעיקר להקלה ושיפור בדרכי העיכול. עם זאת, מחקרים נוספים הראו כי לאנזים זה יש מגוון רחב של יתרונות בריאותיים, לאו דווקא בהקשר של עיכול. תהליכי דלקת, קרישת יתר של הדם, וסוגים מסוימים של גידול יכולים להיות מופחתים על ידי מינון טיפולי של ברומלין כאשר נלקח כתוסף תזונתי.
15 דקות של אננס - פריטים בהשראת הפרי
מערכת מצעים זוגית של MY HOME DESIGN עם הדפסי אננס מעוצבים - דגם GOLD על רקע לבן. 125 שקל, באתר עזריאלי קום.
קנלוני אננס - דף ג`לי אננס ובתוכו טרטר דג ים, קוביות סלרי ופלפל חריף המונח על קרפצ`ו אננס עם סורבה פסיפלורה ושמפניה ליד ורוטב אננס למון גראס. 64 שקל, מיט קיצ`ן, יגאל אלון 65, תל אביב.
תיק גב דפוס אננס + רקמה של המעצב רוסלו שמריה. 1200 שקל, בבוטיקים, בחנויות המוזיאונים ברחבי הארץ ובסטודיו המעצב - 050-8220720.
שפתון לחות (באלם) בטעם משקה פאנטה אננס, של המותג ליפסמקר. 15 שקל, ברשתות הפארם ובחנויות ההפנינג ברחבי הארץ.
חולצת טי של פוקס. 41.90 שקל, בסניפי הרשת ברחבי הארץ. צילום: טל טרי.
מיץ מופחת סוכר (19 קלוריות) בטעם אננס של פריגת, המכיל 10% רכיבי פרי. 6.90 שקל, ברשתות השיווק והמזון ברחבי הארץ.
מזרון ים/בריכה בצורת אננס של סאני לייף העשוי PVC עמיד (מגיע עם ערכה לתיקון פאנצ`ר). 269 שקל, ב-Story.
ארנק בעיטור אננס. 349 שקל, להשיג ברשת תיק התיקים. צילום: אייל קרן.
בודי מיסט - מי גוף מבושמים בניחוח אננס של סקארה. 9.90 שקל, בסניפי הרשת ברחבי הארץ.
חטיף אננס קראנצ`י מיובש בהקפאה - 100% פרי (74 קלוריות) של free פרי. 9.90 שקל, ברשתות המזון ובתי הטבע ברחבי הארץ.
כפכפי אצבע עם הדפס אננס ותוכים, סוליה שטוחה - מתוך קולקציית RED, קו אופנת הקז`ואל של קסטרו. 19.90 שקל, באתר המותג.
תיק יד בעיטור אננס. 29.90 שקל בסניפי רשת סלקט. צילום: דימטרי גרין.