אוהבים מתוקים?! בימים אלו נפתח בקניון גבעתיים דוכן ראשון של
Roy René - מותג הקליסונים המוביל בעולם. למעשה זהו הדוכן הראשון בכל המזרח התיכון למותג הפרובנסלי המפורסם, המופיע כבר בכתביה של מדאם דו סוויניה.
לקליסון - ממתק השקדים המסורתי המשמש גם כסמל הגסטרונומי של חבל פרובאנס יש כידוע צורה של סירה קטנה. בדוכן החדש של Roy René תוכלו למצוא שפע קליסונים במגוון טעמים לצד פירות קונפי מסוכרים, נוגטים במגוון טעמים, שקדים ואגוזי לוז מצופים בשוקולד, ריבות פרי המשולבות בקרם עשיר והכל כמתבקש ברמה הגבוהה ביותר שקונדיטוריה צרפתית נדרשת להציע. בנוסף תמצאו בדוכן המותג, מבחר רב של מתוקים בריאים המיוצרים על בסיס טבעי כמענה לטבעונים שבניכם.
הקליסון הוא האהבה החדשה שלי. מדובר במעדן איכותי, מלא בטעמים וארומה המוצע במגוון רב של גרסאות ומיוצר ממחית שקדים טחונים, סוכר, קליפות תפוז ומלון מסוכר המעניקים לו את מרקמו המיוחד הנע בין פאדג` למרציפן.
את המתכון האמור משביחים במותג בטעמים הנדרשים: לוונדר, קרמל, לימון, תאנה, שוקולד ואגוזי לוז, הדרים וורבנה, ג`ינג` ודבש ואפילו טארט טאטן אגס ותפוח. מעל לכל המעדן הממכר הזה מונח לו זיגוג של רויאל אייסינג מפתה וצבעוני שעל פי המיתוס, רק נזירות בפרובאנס היו בקיאות בעבר בהכנתו וגילוי סודו נחשב באותה העת לבגידה בדת.
Calisson - "הו איזה פינוק"
המקור של הקליסון אינו ברור, אולם ידוע כי כבר ביוון ההלניסטית וברומא הביזאנטית הכירו ברעיון של ערבוב שקדים עם פירות מסוכרים. עם זאת היסטוריונים סבורים שתחילתו של הקליסון היא מימי הביניים שם הוא נזכר בכתבים ונציאניים משנת 1275 שטענו כי רק נזירות הורשו להכינו ואסור היה להן להסגיר את המתכון.
אזכור נוסף לקליסון הוא משנת 1473 מהעיירה אקס אן פרובאנס, בצרפת, שם מתואר הקליסון כעוגת שקדים שהוכנה לכבוד חתונתו של המלך רנה עם ז`אן דה לאוואל - בחירת ליבו הזעופה. האגדה מספרת כי בתקווה לעלות חיוך על פניה של דה לאוואל נדרש הקונדיטור המלכותי להמציא ממתק חדש בצורה של חיוך וכאשר זו טעמה את הממתק בסוף חתונתה הוארו פניה עם חיוך. "הו איזה פינוק", סיננה המלכה תוך שהיא מבקשת לברר איך הקונדיטור מכנה את יצירתו המענגת. זה השיב לה כי מדובר ב"חיבוקים קטנים" (Di calin soun).
150 שנה מאוחר יותר קיבל הקליסון מעמד של כבוד כאשר הוא הוצע לאזרחי צרפת בחגיגות ה-1 בספטמבר שציינו את סוף המגיפה השחורה (1630). אגב, מאז ועד היום מחלקים את הקליסון שלוש פעמים בשנה בכנסיית נוטר-דאם: בכריסטמס, בפסחא וב-1 בספטמבר. עפ"י המסורת נאמר שהקליסון מונע רוע ומחלות, ומוערך במיוחד ע"י אלו שמבקשים מחילה עבור חטא הזלילה שלהם.
בשנת 1920 אומץ המתכון המקורי של הקליסון שהפך כאמור לנכס צאן ברזל בפרובאנס על ידי Roy René, חברה משפחתית שהוקמה על ידי ארנסט ג`וליט, ושהחלה לייצר מבית מלאכה קטן שנקרא "nougaterie du roy rene" ממתקים ארטיזנליים. בשנת 1947 החליט בנו, רנה ג`וליט, להחיות את הקליסון וזה הפך להצלחה מסחרית ועסקית כאחד. רנה דחף לשנות את שמה של החברה ל-"Calissons du roy rene".
אחריו לקחה את המושכות אנה ג`וליט, בתו של רנה שניהלה את המותג יחד עם בעלה (שהפך להיות מנכ"ל העסק). יחדיו הם הובילו את Roy René להתפתחות בינלאומית, אולם ברבות השנים, כמו בעסקים משפחתיים רבים שלא נמצא להם יורש, הועמד המותג למכירה. בשנת 2015 נרכש המותג על ידי אוליביה באסון (מייסד מותג הקוסמטיקה ל`אוקסיטן), יליד פרובאנס, שעשה רבות בכדי לתמוך בתעשיית הלבנדר והזית המקומית ואף הוביל קמפיין לעידוד נטיעת עצי שקדים, חומר הגלם העיקרי והגידול המסורתי בפרובאנס שכמעט נכחד בעשורים שחלפו.
מאז הקליסונים של Roy René מיוצרים לפי המתכון המקורי משקדים מולבנים מפרובאנס ומאגן הים התיכון, מקליפות תפוזים מסוכרות וממלון שגדל רק בעיירה קוואיון וכיום "le roy rene" הוא אחד מכל שני קליסונים הנמכרים ברחבי העולם, קליסון ד`אקס הוא הקליסון הנמכר ביותר.
הקרב על טעם הקליסון לפני כשנתיים עמד הקליסון במרכזה של פרשיה משפטית עולמית עת קונדיטורים מצרפת פתחו במאבק משפטי נגד חברה סינית שאימצה את הממתק המסורתי. הממתק למקרה שפספסתם זוכה למעמד מוגן בצרפת מאז 1991, כך שכל חברה צרפתית שבוחרת לייצרו נדרשת לעקוב אחר סדרה של הוראות הכנה מוסדרות. אלא שתקנה זו תקפה חוקית רק בשטחי צרפת ויצרניות אחרות ברחבי העולם אינן מחויבות לדין הפרנסוואי. החברה הסינית "יה צ`ונלין", המבוססת בשנגחאי, הצליחה לקבל את הזכויות לייצור הקליסון במחטף שעשתה דרך מנהל הקניין הרוחני הסיני. זאת לפני שאיגוד יצרני העוגייה קיבל הגנה מצד האיחוד האירופי ועל כן דרש זה האחרון לבטל את הזכויות שקיבלה חברה משנגחאי על הכנת הממתק.
קליסון - עכשיו גם בישראל
"אנחנו מאוד שמחים להגיע לגבעתיים ולפתוח את הדוכן הראשון בה, כיום בארה"ב קיימים 13 סניפים נרחבים וישראל היא המדינה השנייה שאנו מרחיבים בה את הסניפים שלנו. המוצר הוא האוצר של פרובאנס, והם שואפים להעצים את הקליסון להגיע לרמה שיהפוך למקארון החדש", מסרה לורי פיירסנארדה - נציגת "Le roy rene".
לדברי בלג`מן בנג`מין (26) האיש שמאחורי הקליסונים, הנוגט, הריבות ושאר המוצרים של המותג הצרפתי בישראל, מדובר ב"בייבי שלנו". ואם לשפוט נדמה כי למי שהביא את המותג ארצה יש תוכניות רבות עבורו. נג`מין ניחן בדימיון בלי סוף ובחדשנות רבה ובאירוע השקת הדוכן הצהיר קבל עם ותקשורת כי הוא מתכנן ליום העצמאות הבא של ישראל להשיק מוצרים כחול ולבן, ואף ציין כי עד סוף 2018 שאיפתו היא להשיק עוד 3 דוכנים ל-Roy René בארץ.
מחיר: הקליסונים של Roy René מוצעים בשני גדלים: קליסון ביס קטן (3 ₪) וקליסון גדול יותר (4.5 ₪). חבילה של 12 קליסונים קטנים תעלה לכם 29 ₪. ממרחים- 200-240 גרם, 39 ₪ - 59 ₪, עוגיות- 250-300 גרם, 59 ₪, מארז תערובת- נוגט+ קליסון- 80 ₪, אגוזים מצופים-175-250 גרם, 49 ₪.
Roy René - קניון עזריאלי גבעתיים, דרך יצחק רבין 53, ראשון-חמישי 09:30-22:00, שישי 09:30-15:00, 054-6496604.