צילום: עידן ועקנין
מוזיאון המדע בירושלים ממשיך את מסורת הפעילויות המקוריות והמסקרנות ואם גם אתם מחפשים איך לבלות את יום העצמאות ה-70 למדינה בצורה קצת שונה ומעניינת קבלו המלצה שלא בשגרה. המוזיאון מקדיש הפעם את הפעילות המשפחתית לנושא... הקרטון, וביום חמישי ה-19 באפריל תוכלו ב-10 שקלים לכרטיס לחשוב מתוך הקופסה וליהנות מתערוכה חדשה ומשלל פעילויות מעשירות ומרתקות בנושא קרטון...
אנו הגענו (בחופשת הפסח) למוזיאון השוכן ליד האוניברסיטה העברית וממש בסמוך לכניסה, מצאנו בקלות חנייה, ללא ספק - התחלה טובה.
נכנסו אל המוזיאון תוך נכונות "לחשוב מחוץ לקופסא", שהרי כמו רבים אחרים, העניין שלנו בקרטון התחיל ונגמר כשעברנו דירה ונדרשנו לדחוס את כל תכולת הבית שלנו פנימה לתוך קופסאות קרטון, אלא שכבר בדקות הראשונות התברר לנו כי הקרטון הוא הרבה יותר מסתם קופסה ואפשר ליצור ממנו עולם שלם.
צילום: מירב כהן חגאי כדי לסבר את האוזן אציין כי תעשיית האריזה בעולם מזיזה כ-304 מיליארד קופסאות קרטון מדי יום, כך שסביר מאד שגם אתם נדרשתם לקרטון מתישהו שחרשתם את רחובות העיר בחיפוש נואש אחר ארגזי קרטון למעבר הדירה, אך הקרטון כאמור הוא הרבה יותר מעוד ארגז - הוא בבחינת חומר פלא, ואפילו אם נדמה לכם כי הוא שברירי ועדין, הביקור במוזיאון יפתיע אתכם ותיווכחו כי בכוחו לשאת אפילו משקל של אדם בוגר.
הפעילות "רק קרטון" היא למעשה הזמנה לחגיגה משפחתית של בנייה, התנסות, עיצוב, דמיון, הנאה וחוויה.
בתחילה תוכלו ליהנות מתערוכת קרטון, בהמשך ללכת לאיבוד במבוך עשוי מקרטון, לבקר בבתים מקרטון, לבנות עיר דמיונית מקרטון ואף להשתתף בהדגמה מדעית מפתיעה ולהרכיב חיות דמיונית שהילדים יוכלו לקחת הביתה למזכרת והכל כמו שכבר הבנתם...מקרטון.
במוזיאון, תערוכה בשם "קל וחומר" העוסקת כמתבקש אף היא בקרטון, עיצוב והמון דמיון. מדובר בתערוכה של האמנית והמעצבת מתחום האמנות הפלסטית,
אליאן (לולה) קצ`קה, העובדת בעיקר עם קרטון ומפתחת טכניקות ושיטות בנייה ושפה אמנותית ייחודית ומרתקת. התערוכה מורכבת מאוסף של עבודות: מבני ענק, דמויות אנוש, חיות דמיוניות, שמלת נשף מפוארת וכולן כמתבקש עשויות מקרטון. עבודותיה של קצ`קה בקרטון כחומר פיסולי, מדגישות את הניגודיות בין החומר המתכלה, הזמין, היום-יומי לבין הצורות הקלאסיות, הכבדות והמוכרות מעולמות רחוקות בהיסטוריה. בתערוכה גם מיצב אמנותי רב תחומי המשלב אנימציה ומוזיקה שביחד מעניקים חיים חדשים ומגוונים לעבודות שמשנות את פניהן לסירוגין כיד הדמיון.
לצד התערוכה מתקיימת לה הדגמה מדעית בשם "סיפורו של קרטון". כמה זמן לוקח `לגדל` קופסת קרטון? מה הוא שטאנץ`? וכמה טון יכולה לשאת קופסת קרטון? בהדגמה האמורה תחשפו לקרטון מזוויות לא שגרתיות ותלמדו מה מקנה לקרטון הגלי את אותן תכונות שהפכו אותו לחומר האריזה הנפוץ בעולם. סקרנים? ובכן, אגלה לכם שאם תסתכלו על חתך הקרטון החזק הזה, תוכלו לראות כי הוא מורכב לרוב משתי שכבות ועוביו כ-4 מ"מ לפחות. מה שמקנה לקרטון הזה את כוחו הוא הגובה הסטטי - לא אלאה אתכם בהסברים פיזיקליים, אך כן אספר שלמדנו כי לקרטון יש כיוון וזה מתקבל על ידי פסי ההדבקה של הגלים המסתתרים בין השכבות וקובעים את חוזקו.
קרטונלה מופע חדש במסגרת אירועי רק קרטון. צילום: עידן ועקנין
בנוסף, הילדים מוזמנים באמצעות ברגי פלסטיק וכלים ייחודיים לבנות את "עיר הקרטון", לצפות בסרטונים קצרים המסבירים מה הם התהליכים ליצירת קרטון בתעשייה, ללמוד מהם החידושים וההמצאות הישראליות הקשורות לתעשיית הקרטון בארץ וגם לצפות בקרטונלה - הפקת מקור של המוזיאון בשיתוף היוצרת והשחקנית
ענת בוסק, בוגרת ביה"ס "החזותי" המגוללת את סיפורה של קרטונלה, ילדה שחיה בעולם של קרטון. מדובר במופע "קטן" ומוקפד שלוקח בהליכה את כל הפקות הענק הבומבסטיות רוויות הטאלנטים והריקות מתוכן שהיה לחופשת הפסח להציע, אבל עם יד על הלב אם אתבקש לקבוע מהי גולת הכותרת שהרי מבחינתנו זאת הייתה פעילות "המבוכים והקרטונים" בה נדרשו לבנות משוכות התוחמות מבנה של מבוך עליו נתבקשו לחבר עלי צבר וסברסים. בתום הבנייה המשתתפים יכלו לטייל וללכת לאיבוד במבוך מבלי להידקר אפילו מקוץ אחד...
לסיכום, מוזיאון המדע בירושלים הוא בהחלט חוויה מושלמת. המוזיאון עצמו נקי ומסודר. הוא בנוי מתחמים מתחמים, ובכל אחד מהם ניתן לבלות שעות. הפעילויות בו מפתחות חשיבה ומעוררות המון גירויים לילדים. מה שאהבתי לא פחות היא העובדה שגם ולמרות שהמוזיאון היה עמוס - העומס בו כמעט ולא הורגש. צוות העובדים במקום, אדיב ומקצועי ושירותי, וכעבור שעתיים עשינו הפסקה וישבנו בחוץ סביב שולחנות וערכנו פיקניק. ללא ספק מדובר במקום מצוין להעביר יום בכיף עם הילדים.