אורית בר שרעבי. אינסטגרם
אף שבהחלט אפשר כבר להרגיש את הקיץ מתחיל להזדחל לו לתוך חיינו, טכנית האביב עוד לגמרי איתנו, נותר עוד שבוע שלם להכרזה הרשמית כי האביב (21 במרץ) פה איתנו.
הוגה רעיון יום המקרון הבינלאומי, הוא לא אחר מאשר השף־קונדיטור, פייר הרמה (57), האיש האחראי למקרונים הטובים ביותר בעולם, ונודע כמי שהוביל את מהפכת המקרונים העולמית.
בכל שנה ביום הזה מתקיימים בערים הגדולות ברחבי תבל חגיגות גדולות: מאפיות רבות מחלקות בחינם מקרונים לטעימה, וההכנסות ממכירתם של מקרונים שונים נתרמות לצדקה.
השף־קונדיטור הרמה, החל את דרכו בעולם הקולינרי כבר בגיל 14, כשלמד אצל אחד מגדולי השפים של המאה ה-20- גסטון לנוטרה. אחת התחנות החשובות בקריירה המקצועית שלו היתה מעדניית העילית "פושון" שבפריז, שם עבד כמה שנים והשאיר את חותמו בעיקר באגף עוגיות המקרון. ב-1998 השיק הרמה בטוקיו את החנות הראשונה שלו, וב-2001 נוספה לה אחות בפריז. כיום הוא חולש על רשת מקרונים הכוללת 21 חנויות ביפן, צרפת ובריטניה.
מאפיית הבוטיק ג`ייקובס- קינוחים צרפתיים. צילום: אסף אמברם
מקור שמה של עוגיית המקרון הוא במילה האיטלקית maccarone שמשמעה בצק. כידוע, העוגייה (macaron) מורכבת משתי שכבות של קציפת חלבוני ביצים ושקדים בטעמים שונים, שביניהן קרם סמיך ומתוק, והיא צאצאית רחוקה של עוגיות המקרון (macaroon) האיטלקיות שמתכונים מוקדמים ביותר להכנתה היו למעשה מבוססים על מקצפת בתוספת ממרח שקדים (מראנג אמרטי). מאוחר יותר, במקום השקדים, הוקצפו העוגיות גם עם שברי אגוזים וקוקוס. אגב, מהן שאבו יהודי איטליה את ההשראה לקינוח ללא קמח שיוכלו לאכול בחג הפסח – אותן עוגיות אגוזים וקוקוס שאנו מכירים היטב עד היום.
המקרון של פנינה גרינבלט בוהדנה - שפית וקונדיטורית ובעלת "מאדאם ברולה" - קייטרינג וקינוחי גורמה ללא גלוטן
אף שמקורה של עוגייה אינו נחרץ וברור, מרבית ההיסטוריונים טוענים שראשיתה במנזר איטלקי. הנזירים הללו התלוו לשפים של המלכה קטרינה דה מדיצ`י ( אשתו של אנרי השני מלך צרפת, ואמם של פרנסואה השני, שארל התשיעי ואנרי השלישי מלכי צרפת) שהגיעה לצרפת במאה ה-16 (שנת 1533) עם נישואיה לאנרי. השף הצמוד שלה למד את הכנת המקרונים מהנזירים והפך למעשה למומחה בהכנתם. המתכון שלו אומנם השתנה עם הזמן בחצר המלך ובמטבחי האצילים, ואף באזורים שונים של צרפת מכינים עד היום את המקרון בצורה קצת אחרת.
מתכונים לעוגיות המקרון מופיעים בספרי מתכונים כבר בראשית המאה ה-18. מתכון לעוגיות על בסיס שקדים פורסם גם בספר הידוע Mrs Beeton`s Book of Household Management בשנת 1861.
המקרון של פייר דפונטן
בתחילת המאה ה-20 נוצרה בצרפת וריאציה חדשה של עוגיות המקרון, שיש הרואים בה סוג נפרד של עוגיות. פייר דפונטן (Pierre Desfontaines) ממעדניית Laduree שנוסדה בפריז בשנת 1862 הגה עוגייה המורכבת משתי דסקיות המבוססות על בצק מקרון וביניהן מילויים שונים המחזיקים את הדסקיות יחדיו, כגון קרם חמאה, ריבה או גנאש. למעשה, לאדורֶה, חנות ומותג מגדנאות היוקרה שמרכזו בפריז, הוקמה על חורבות מאפייה שהוקמה על ידי לואי ארנסט לאדורה שהיה סופר פורה שכתב בסוגות ספרותיות רבות: מחזות, שירה, רומנים, מסות, ספרים היסטוריים ומדעיים. לאדורה היה תומך גלוי ברפורמות חברתיות, למרות חוקי צנזורה נוקשים ועונשים חמורים לאלה שהפרו אותם. כפולמוסן חברתי, הוא נהג לבקר בכתביו חוסר סובלנות, דוגמה דתית ומוסדות צרפתיים בני-זמנו. הוא ייסד את המאפיה ברחוב רויאל, פריז ב-1862, אולם זו נשרפה במהלך התקוממות הקומונה הפריזאית של 1871.
באותו מקום נבנתה המאפיה מחדש וז’יל שרה הופקד על עיצוב הפנים שלה. לאדורה עלתה לגדולה ב-1930 כשעלה במוחו של נכדו, פייר דפונטן, רעיון המקרון הכפול, ואכן לאדורֶה ידועה ברחבי תבל כמקום שהמציא את המקרון הכפול - הרעיון שהביא בעצם ללידת עוגיית המקרון כפי שאנו מכירים אותה כיום: עוגיית מקרון מכל צד ושכבת קרם במרכז.
בוטיק סנטרל - מקרון פטל, אחד הטעמים האהובים בארץ. צילום: חגית גורן
מ
בוטיק סנטרל נמסר כי הטעמי המקרון הנמכרים ביותר בארץ הם פטל ושוקולד. כל השאר בעיקר מוסיפות צבע על המגש. בנוסף, מסתבר כי בחג הפסח נרשמת עלייה של כ-30% במכירת מקרונים. אגב, עוגיית מקרון אחת שוקלת כ-1 גרם ויש בה כ-60 קלוריות. והפירמידה הגבוהה בעולם שעשויה כל כולה ממקרונים נוצרה בשנת 2013, באמצעות 8540 עוגיות מקרונים ומחזיקה בשיא גינס מכובד.
מאפיית הבוטיק ג`ייקובס - מקרון צרפתי. צילום: אסף אמברם
ועוד קצת מקרונים...
ערכת "לה מיני מקרון" - ערכת מניקור ג׳ל קטנה וחכמה המעוצבת כעוגיית מקרון מושלמת, ומכילה את כל מה שצריך כדי לעשות לבד בבית מניקור ג׳ל, כולל נורת לד קטנה ומטען, פדים, פצירה וכמובן, לקים בגוונים טעימים.