דבר אחד אי אפשר לקחת מצרפת: את ההשקעה העצומה שלה בקולנוע המקומי ובייצוא שלו. עדות נוספת לכך תוכלו לקבל במהדורה ה-15 של פסטיבל הקולנוע הצרפתי, המופקת על ידי חברת ההפצה עדן סינמה בע"מ בראשות קרולין בונה והמכון הצרפתי בישראל ונערכת בחסות יוניפרנס פילמס, המכון הצרפתי בפריז ועיריית תל אביב-יפו מחלקת מופעים.
בית ליד הים
הפסטיבל, שיפתח בשבוע הבא (13 במרץ ועד ה-5 באפריל) בסינמטקים של תל אביב, חיפה, ירושלים, הרצליה, חולון, ראש פינה, שדרות וגלובוס מקס אשדוד, יארח את אלבר דופונטל הבמאי והשחקן הראשי של סרט הפתיחה, "להתראות שם למעלה" - AU REVOIR LÀ-HAUT המועמד ל- 13 פרסי סזאר, ואת הבמאי רובר גידיגיאן וזוגתו השחקנית אריאן אסקאריד, שיגיעו להציג את סרטם "בית ליד הים". זהו שיתוף פעולה מוצלח נוסף בין השניים, בארץ זכה להצלחה גדולה סרטם "שלגי הקילימנג`רו". הסרט החדש עוסק ביחסים במשפחה עם מותו הקרוב של ראש המשפחה, ובמבט מעניין על צרפת המתמודדת עם גל הפליטים.
כידוע, תעשיית הקולנוע הצרפתית היא השלישית בגודלה בעולם (אחרי הוליווד האמריקאית ובוליווד ההודית). ככזאת היא אינה מוותרת על קיומו של הפסטיבל השנתי שלה לסרטים. בעוד כמה מהשכנות שלה, אנגליה למשל, נהגו לערוך בעבר חגיגות סינמטקיות, אך חדלו לעשות כן בשל סיבות תקציביות, ואילו כמה מדינות גדולות אחרות, למשל גרמניה, ממשיכות לקיים בארץ אירועים קולנועיים, אבל בפורמט מצומצם ומפוקפק. שהרי הצרפתים, כאמור חוגגים את התרבות הקולנועית שלהם בפסטיבל מפונפן ומשומן הכולל כמות מרשימה של סרטים, ולא סתם, סרטים, אלה כאלה שבאמת ובתמים מייצגים את מיטב התוצרת הפרנסוואית הקולנועית העכשווית.
השנה יציג הפסטיבל בחירות סרטים מפתיעות ומרגשות המעוררות מחשבה על המצב החברתי, על ההיסטוריה ועל המורכבות של בני האדם. יוצגו סרטים מן השנה האחרונה, בצד כמה קלאסיקות מרגשות של הקולנוע הצרפתי. סרטי הפסטיבל השונים זכו יחד קרוב ל- 40 מועמדויות לפרסי הסזאר - האוסקר הצרפתי, ולשלל מועמדויות ופרסים בתחרויות קולנוע נוספות בצרפת.
להתראות שם למעלה
את הפסטיבל יפתח כאמור אחד הסרטים הטובים של השנה "להתראות שם למעלה" של אלבר דופונטל על פי ספרו של פייר למייטרה, שזכה על ספרו בפרס גונקור, הפרס החשוב ביותר בצרפת לספרות. הסרט זכה להצלחה גדולה בצרפת גם בקרב הקהל וגם בביקורת והוא מועמד ל- 13 פרסי סזאר, לסרט, לבמאי, לעיבוד, ארבעה פרסי משחק ועוד פרסים רבים נוספים.
חמישים אביבים. באדיבות: קולנוע חדש
בין סרטים הנוספים שיוצגו השנה בפסטיבל ניתן למנות את "חמישים אביבים" של אנייס ג`אוי, אנייס ג`אוי המגולל את סיפורה של בת 50 רגישה ומיוחדת במינה. כשהגיבורה של הסרט נפגשת עם אהבת הנעורים שלה היא עושה הכל כדי להתחמק מהגורל שלה, אבל לא הכל בשליטתה וחיים חדשים מחכים לה.
"120 פעימות בדקה" אחד הסרטים המדוברים של השנה, של רובין קמפילו שזכה בפרס גרנד פרי בפסטיבל קאן האחרון, ומועמד ל- 13 פרסי סזאר מציג את אחד הרגעים הגדולים של הקולנוע הצרפתי השנה. "ברברה" של מתייה אמלריק שקיבל את פרס לואי דלוק ואת פרס ז`אן ויגו אודות כוכבת הזמר הצרפתי ברברה עם פרשנות נפלאה של השחקנית ז`אן בליבר על הכישרון הגדול של השנסון הצרפתי. אגב, בכמה מהסינמטקים הזמרת נעמי דהן תשיר משירי ברברה בצרפתית בליווי גיטריסט וקלרניתן וגם תבצע כמה משיריה המקוריים.
סרט נוסף, "משמורת" דרמה משפחתית מותחת וסוחפת של הבמאי זבייה לגראן העוסקת בקונפליקט האדיר בו מצוי הילד על רקע פרידת הוריו. "מרלין" של הבמאי גיום גליין המספר בדיוק רב את סיפורה של צעירה מהפריפריה שמגיעה לפריז במטרה להיות שחקנית ועליה לעבור משוכות רבות בדרכה, דרמה קומית בשם "קנאה" שמבוססת על תסריט של דויד פונקינוס, על אחד המניעים לנפש האדם - הקנאה, ו"להיות מספר אחת" של הבמאית טוני מרשל העוסקת בסרטה במשמעותם של משחקי כוח.
קשר משפחתי. באדיבות: קולנוע חדש
לסיום, סרט הנעילה של הפסטיבל "קשר משפחתי", סרטה הנפלא של קרין טרדיו שזכה לשבחים במסגרת השבועיים של הבמאים בפסטיבל קאן האחרון. זו קומדיה דרמטית בכיכובם של פרנסואה דמיין וססיל דה פרנס, העוסקת בחיפוש אחר האב. הסרט נע כל הזמן בין צחוק לרגש.
כמו בכל שנה, בתכנית הפסטיבל יוצגו גם ארבעה סרטים קלאסיים, המזמינים את באי הפסטיבל לגלות מחדש ארבעה במאים בולטים משנות העשרים עד שנות השישים עם יצירות המופת: "הלא אנושית" סרטו של מרסל לרבייה משנת 1924, סרט אילם עם מוזיקה של דאריוס מיו. "קסדת הזהב" של ז`אק בקר משנת 1952, שגילה לעולם את סימון סניורה המופלאה. "קאן קאן צרפתי" של ז`אן רנואר משנת 1954, עם ז`אן גבאן הבלתי נשכח. ולסיום הדובדבן שבקצפת "עיניים ללא פנים" של ז`ורז` פראנז`י משנת 1960, סרט אימה מכונן שהיווה להשראה ליוצרים כמו אלמודובר שביסס עליו את סרטו "העור בו אני חי" והיה הבסיס לשירו של בילי איידול Eyes Without a Face.
לפרטים נוספים על הפסטיבל ולהזמנת כרטיסים, ראו האתר הרשמי.