צילום: יח"צ
האופרה `דון קרלו` מאת ג`וזפה ורדי, על פי מחזהו של פרידריך שילר, עולה בחודש הבא בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ`יץ`) בתל-אביב.
על הבימוי מופקד ג׳נקרלו דל מונקו - צוקרמן, במאי איטלקי נודע המביים אופרות בכל בתי האופרה החשובים בעולם כולל המטרופוליטן בניו יורק, לה סקאלה במילנו והאופרה הממלכתית בווינה. דל מונקו- צוקרמן הוא גם בנו של זמר הטנור הנודע מריו דל מונקו. מאסטרו דניאל אורן, הידוע בקשר המיוחד שלו ליצירותיו של ורדי ינצח על האופרה. ההפקה משלבת סצנות צבעוניות וגדולות במיוחד, מה שמסביר את כמות המשתתפים – כ 250 איש ואשה, שיעלו על הבמה.
ורדי, נולד בשנת 1813, ונחשב לאחד מגדולי מחברי האופרות בכל הזמנים. זו היתה עיקר פעילותו המוזיקלית, והוא התמיד בה עד מותו בגיל 87 שנים.
האופרה "נבוכדנצאר" או "נבוקו" החלה את מסעו המופלא בעולם המיוחד הזה, בהמשך חיבר את "ריגולטו". אחריה באו "לה טרוויאטה", "הטרובדור", "נשף המסכות" ו"כוחו של גורל". הוא אף כתב שתי אופרות בסגנון ה"גראנד אופרה הצרפתית" אחת מהן היא "דון קארלוס" המועלית בישראל בחודש הבא, ו"ערביות סיציליאניות". ה"גראנד אופרה" הביא סגנון אופרה גרנדיוזי, סיפר על נושאים הרואיים והיסטוריים, ושיתף להקות שחקנים גדולות, תזמורות ענקיות, תפאורות עשירות בפרטי - פרטים, תלבושות מרהיבות, פעלולים מרשימים והרבה מאוד מוזיקה לבלט. על כן, נחשבת הצפייה באופרה זו לחוויה מוסיקלית מושלמת.
אחרונת האופרות שחיבר ורדי היתה "אאידה", באותה תקופה כתב את הרקוויאם המפורסם שלו לזכר המשורר אלסנדרו מנצוני. שתי היצירות הצליחו מאד, ולאחריהן החליט ורדי לחדול סופית מכתיבת מוזיקה והשתקע בווילה שבנה בכפר קטן בצפון איטליה.
צילום: יוסי צבקר
האופרה "דון קרלו" (בצרפתית: Don Carlos, באיטלקית: Don Carlo) עלתה לראשונה בפריז בבכורה עולמית, לפני 151 שנים. בחודש מרץ 1867, ועד היום מאמינים כי זו יצירתו המרגשת והמושלמת ביותר של ורדי. היצירה, מביעה את השקפת עולמו הליברלית-הומניסטית, ומאחדת אמצעים אופראיים נחשבים כמו "אריות בל-קנטו" המבוצעות בצורות המסורתיות, דואטים ואנסמבלים שיצר במיוחד לאופרה זו, ואת אמצעי "הגראנד אופרה" הצרפתית, כלומר—הרבה מהכל.
האופרה מבוססת על המחזה `דון קרלוס`, אחד ממחזותיו הידועים של פרידריך שילר שהיה משורר, מחזאי, פילוסוף והיסטוריון גרמני, בן המאה ה-19. שילר, נחשב ביחד עם יוהאן וולפגנג פון גתה לנציגה הבולט ביותר של הקלאסיקה של וימאר. מחזותיו והבלדות שכתב אהובים בארצו עד היום. . ורדי, שידע כי שילר, שהיה גם רופא בהכשרתו, היה הומניסט וליברל כמוהו , שמר- ביחד עם מחברי הליברית - על מהלך המחזה כמעט ללא שינויים. כידוע, ורדי עסק ברבות מיצירותיו בסיפורים אישיים, כשהוא מודע מאד לנושאים של ערכים חברתיים ופוליטיים. זאת ועוד- ורדי אף לא היסס לשלב ביקורת ביצירותיו.
האופרה מציגה לפנינו את דון קרלו, נסיך הכתר הספרדי. ארוסתו, אליזבת דה ולואה, נישאת לאביו, פיליפ השני, מלך ספרד. זאת כחלק מהסכם שלום. כמובן, שנוצר מתח עצום בתוך המשולש הרגיש הזה של אבא, ארוסה לשעבר ובן. המתח, מתעצם בשל תככיה של הנסיכה אבולי, המאוהבת בדון קרלו. מנגד, לא נחסכות מדון קרלו גם עצותיו השנונות של האציל הליברלי, המרקיז מפוזה. ועל הכל, מרחפת באופן גשמי ביותר, מעורבותו הסמכותית של האינקוויזטור הגדול, חסר הרחמים ונטול החמלה.
`דון קרלו` היא אופרה הנוגעת במערכת של קונפליקטים השלובים זה בזה, כאשר כל קונפליקט זוכה לעיצוב מוסיקלי משלו. בין המאבקים מעלה האופרה את המאבק בין הכנסייה לשלטון באיטליה, בצד ביקורת שהמלחין משלב אודות הפרק האפל בהיסטוריה הספרדית מהמאה ה- 16 - התקופה בה שלטה האינקוויזיציה בספרד. זאת תחת שלטונו של המלך פיליפ השני. המאבק, בין דת למדינה, מאבק היסטורי שראשיתו בימי הביניים, מיוצג על ידי שני כוחות אכזריים ודורסניים: הכנסייה מיוצגת על ידי דמותו המאיימת של האינקוויזיטור הגדול, ישיש עיוור בן תשעים הנעדר כל רגש אנושי, כאשר המלך הוא רודן חשדן ואכזר.
נושא נוסף העולה באופרה הוא המאבק לחופש ולשחרור לאומי, המגולם במאבק של הפלנדרים לשחרור מהעול הספרדי. נושא העצמאות והשחרור בולט באופרות של ורדי, והמשיך להעסיק אותו אפילו אחרי הקמת ממלכת איטליה בשנת 1861. בנוסף מועלים על הבמה קונפליקטים בין אישיים, ומערכות היחסים הבאות לידי ביטוי בדואטים הרבים באופרה הזאת.
בתפקיד דון קרלו: הטנור הארגנטינאי גוסטבו פורטה והטנור הרוסי סרגיי פוליאקוב, בתפקיד אליזבת: זמרת הסופרן הישראלית אירה ברטמן, בתפקיד רודריגו: הבריטון הספרדי חואן חסוס רודריגז והבריטון הרומני יונוץ פאסקו. בתפקיד פיליפ השני: זמרי הבס הקוריאניים אינסונג סים וסימון לים, בתפקיד אבולי: זמרת המצו סופרן הרומנייה יודית קוטאסי וזמרת המצו סופרן הגיאורגית קטבאו קמוקלידזה, בתפקיד האינקוויזיטור הגדול: זמר הבס האוקראיני איבגן אורלוב וזמר הבס הגיאורגי ג`ורג` אנדגולאדזה. בתפקיד הנזיר: זמר הבס האיטלקי קרלו סטריולי וזמר הבס הישראלי ולדימיר בראון, והסולנים הישראליים איתן דרורי, אשרי שגב, טל ברגמן, טל גנור, טלי קצף וטל גנור עודד רייך, יאיר פולישוק, גבריאל לובנהיים, אנטון אלכסייב, רועי סרוק ואנטולי קרסיק. בנוסף לסולנים מהארץ והעולם ישתתפו בהפקה זו :מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר ותזמורת האופרה - התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון. זאת בנוסף לעשרות שחקני האופרה הישראלית.
תאריכי המופעים: שישי 09/03/2018 13:00, שבת 10/03/2018 20:00, ראשון 11/03/2018 20:00, שלישי 13/03/2018 20:00, רביעי 14/03/2018 20:00, שישי 16/03/2018 13:00, שבת 17/03/2018 20:00, ראשון 18/03/2018 20:00, שני 19/03/2018 20:00, שלישי 20/03/2018 18:00, חמישי 22/03/2018 20:00, שישי 23/03/2018 13:00
מחיר: 192- 438 ₪, להזמנת כרטיסים: 03-6927777.