כזכור, מקהלת הצבא האדום שהופיעה במשך 88 שנים ברוסיה ובעולם ספגה בדצמבר 2016 מכה קשה כשחברי ההרכב הבכיר שלה נספו בהתרסקות מטוס ליד סוצ`י. 64 מחברי להקת הצבא הרוסי ע"ש אלכסנדרוב, שהיו בין נוסעי המטוס הרוסי נספו ואיש מנוסעי המטוס לא שרד.
עתה,
התזמורת הקאמרית הישראלית תעלה את "לרוסיה באהבה" מופע שירי עם רוסיים הכולל כמתבקש מנגינות רוסיות המגוללות את סיפורי מרחבי הנוף והזמן הרוסיים. את המופע האמור היא תעלה כמחווה לתזמורת הצבא האדום. במופע תבצע התזמורת הקאמרית ממיטב הלהיטים של מקהלת הצבא האדום: Kalinka, Dubinushka, Evening bells, Dark eyes, Volga boatmen ועוד.
מקהלת הצבא האדום. צילום: אתר התזמורת הקאמרית הישראלית
מקהלת הצבא האדום, שהוקמה ב-1928, החלה את דרכה כלהקה צנועה בת 12 חברים בלבד, אותם הנחה והוביל אלכסנדר אלכסנדרוב, מי שהלחין גם את ההמנון הסובייטי. ככל שנקף הזמן הלך מעמדה של הלהקה והתחזק וגם שורותיה הלכו והתעבו. בשנת 1933, כשהייתה צריכה לנדוד ברחבי ברית המועצות ולבדר קבוצות חיילים בכל קצות האימפריה, מנתה למעלה מ-300 חברים. אז גם הותווה הרכבה הייחודי, שכלל את חטיבת המקהלה לצד תזמורת ייחודית ולהקת רקדנים ורקדניות. במהלך מלחמת העולם השנייה היוותה המקהלה מקדם מורל משמעותי עבור הגייסות הרבים שלחמו בשטח. הלהקה הופיעה לא פחות מ-1,500 פעמים במהלך תקופה זו, תוך שהיא נודדת בין בתי חולים של פצועי מלחמה לבסיסי קבע של חיל האוויר ומוקדי לחימה אחרים. בשנת 1948, עוד לפני שנבנתה חומת ברלין, הופיעה המקהלה בעיר המחולקת, אליה הגיע קהל של כ-30 אלף אנשים, שעמדו וצפו בה במשך שלוש שעות.
42 שנה מאוחר יותר, עם נפילתה של חומת ברלין, הופיעה הלהקה יחד עם רוג`ר ווטרס מלהקת "פינק פלויד" במופע היסטורי שחגג את האירוע המכונן. לפני כשנתיים המקהלה הייתה בדרכה להופעה בסוריה, מול חיילים רוסים שהיו מוצבים שם. מעל חופי הים השחור, התרסק כאמור המטוס ו-64 מחברי הלהקה נהרגו. בעקבות הטרגדיה פעל הממסד הרוסי באופן נחרץ לשקם את המקהלה. משרד ההגנה הרוסי פעל במהירות והזמין כ-2000 זמרים לאודישנים ובפברואר 2017, חודשיים בלבד לאחר התאונה הטרגית, חזרה התזמורת להופיע.
מימין: דניס סדוב. משמאל: נעה פרנקל
לקונצרט "לרוסיה באהבה" שתקיים התזמורת הקאמרית יגיע ארצה זמר הבס דניס סדוב, שמוכר היטב לחובבי המוזיקה הקלאסית והאופרה בישראל. סדוב הוא בוגר האקדמיה למוזיקה בירושלים, ובהמשך התקבל לסדנת האופרה בתל אביב. משם המשיך ללימודים אצל מיטב המורים בעולם. לאורך השנים הוא כיכב על הבמות הגדולות בעולם והרפרטואר שלו כולל את סומנוס וקדמוס בסמלה (הנדל), דלאנד בהולנדי המעופף (וגנר), קולין בלה בוהם (פוצ`יני), רודולפו בסהרורית (בליני), ולטר בלואיזה מילר (ורדי), זרסטרו בחליל הקסם, התפקיד הראשי בדון ג`ובני, פיגרו בנישואי פיגרו (מוצרט), ריימונדו בלוצ`יה די למרמור (דוניצטי), גרמין ביבגני אונייגין (צ`ייקובסקי) ועוד תפקידים רבים. הוא מופיע במטרופוליטן אופרה בניו יורק, האופרה המלכותית קובנט גרדן בלונדון ובבתי האופרה של ניצה, סאו פאולו, פריס, פירנצה, ברצלונה, בריסל, מונטראול, טורינו, בואנוס איריס, ליון, סלרנו, אקס אן פרובנס, סיאטל, אטלנטה, אספן ועוד רבים אחרים.
זמרת נוספת שתשיר בקונצרט היא נועה פרנקל (אלט), בוגרת האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בתל-אביב, והקונסרבטוריון המלכותי בהאג. הרפרטואר העשיר שלה כולל יצירות מתקופות שונות – ממוסיקה עתיקה ועד למוסיקה בת-זמננו. פרנקל מבוקשת מאוד בבתי אופרה בעולם, שרה עם אנסמבלים רבים וחברה במספר הרכבים, בהם היצירות נכתבו במיוחד לקולה. במהלך הערב ישירו גם הגברים מהמקהלה הישראלית ע"ש ברתיני. המנצח הוא אריאל צוקרמן, המנהל האומנותי של התזמורת הקאמרית הישראלית.
בתוכנית: צ`ייקובסקי: סרנדה, אופ` 48 בדו מזור, ברהמס: רפסודיה לאלט, אופ` 53 ושירי עם רוסיים בעיבודים לתזמורת קאמרית וזמר בס.
תאריכים: 30 בינואר, יום שלישי, 20:30, היכל התרבות אריאל. 31 בינואר, יום רביעי, 19:00, מוזיאון תל אביב לאמנות. 1 בפברואר, יום חמישי, 20:00, מוזיאון תל אביב לאמנות.
משך המופע: שעה ו-45 דקות, כולל הפסקה.
מחירים: 110-185 שקל לכרטיס.