ניקוי פנים. אילוסטרציה, צילום: אתר גרנייה ארה"ב
מטרת ניקוי עור הפנים נועדה כידוע להרחיק מהעור את האיפור והלכלוך שהצטבר עליו במהלך היום. "כיוון שבמהלך היום עור הפנים חשוף לזיהום האוויר, רדיקלים חופשיים, קרינת השמש ורעלים, יש חשיבות גבוהה לניקיון עמוק של עור הפנים בשעות הערב," מציינת ננסי ירחי, מנהלת קשרים רפואיים במותג הדרמו־קוסמטיקה וישי. "העור הוא איבר חי – ונחשב ברפואה הסינית חלק ממערכת הנשימה. הוא גם מפריש חומרים וגם קולט חומרים. מצטברים עליו חיידקים, תאים מתים והוא סופג רדיקלים חופשיים, זיהום אוויר, תכשירי טיפוח ואיפור. את כל אלה חובה להסיר לפני שהולכים לישון, כדי לאפשר לעור לבנות את התאים ולהשתקם".
מיסלר - התכשיר הלוהט התורן בגזרת תכשירי הניקוי
אין ספק כי בתום יום עבודה מתיש ומעייף, ניקוי הפנים במגבון לח הוא אולי הפיתרון הנוח והקל ביותר, אך המלצות ממחקרים שונים גורסות שזוהי אינה הדרך הטובה ביותר לטיפול העור. ניתן כמובן לשטוף את הפנים גם במים וסבון (גם זה פחות מומלץ) וניתן לעשות זאת גם עם "מים מיסלריים".
בעוד התכשיר הזה עשוי להישמע לחלק מכן כמו מונח צרפתי מפואר ובלתי נגיש, שהרי בתַּכְלֶ`ס זה בדיוק ההפך. לדברי הדרמטולוג הניו יורקי המוערך ד"ר הדלי קינג, ה"מים מיסלריים" הם למעשה שם גנרי המתייחס לתמיסה קוסמטית המורכבת ממים רכים ומיסלים (micelles), שהם מולקולות שומן זעירות. לדבריו, כשתכשיר מסוג זה בא במגע עם העור, המולקולות סופחות אליהן את השומן והלכלוך שהצטברו ומנקות אותו ביעילות ובמהירות. התכשיר לטענתו גם אינו מותיר אחריו כל תחושה שמנונית וחשוב מכך הוא אינו מייבש את העור, תוך שהוא מסיר שאריות איפור, שומן ולכלוך בצורה עדינה ויסודית אפילו אם מדובר באיפור עיקש.
אז מה ידוע לנו על התכשיר? ובכן, המילה Micelle שאולה מצרפתית, אולם מקורה הוא למעשה לטיני Mica ומשמעותה חלקיקים קטנטנים הנצמדים ללכלוך ו"לוכדים" אותם. ייחודיות ה"מים מיסלריים" טמונה בעובדה שהשימוש בהם אינו מצריך את שטיפת הפנים במים זורמים לאחר פעולת הניקוי, וזאת בניגוד למסירי איפור אחרים המותירים על הפנים מעטה שמנוני המחייב שטיפה.
מהם מים מיסלריים? תרשים - אתר ביודרמה קנדה
למרבה המזל, היו אלו כמה חובבות טיפוח צרפתיות שזיהו את היתרון הרב הגלום בהסרה מהירה של האיפור בתכשיר הזה –בלי רגשות אשם.במקור, ראו ה"מים מיסלריים" אור לראשונה כבר בפריז בשנות ה-90 של המאה שחלפה, ונועדו לסייע לצרפתיות להתגבר על ההשפעה המזיקה של המים הקשים על עורן. למי מבינכן שפחות בקיאה בנושא, נציין כי מים קשים הם מים עתירי יוני סידן ומגנזיום, שבין היתר גורמים לאבנית (גם זו שבקומקום המטבח). במגע של סבון עם מים קשים, הלכלוך על עור הפנים הופך קשה להמסה ומצריך שפשוף מאסיבי ומכאן המרחק לפגיעה בעור - קצר מאוד. מה גם שהסבונים למינהם, מסירים מהעור גם את השומנים הטבעיים שעליו. הרכיב המקציף בתכשיר הסבון והניקוי סורפקטנט Surfactant שמו, הינו כימיקל המושך אליו מים ושמן. כשהחומר בא במגע עם מים, הוא קושר אליו את השמן ומסיר אותו מהעור - כך ששימוש תדיר בסבון ובמוצרים המכילים סורפקטנטים חזקים עשוי להוביל לעור יבש, מגרד ונוקשה.
המפונפנות הפריזאיות, שגילו את סוד קסמו של התכשיר המיסלרי שמרו את הסוד בקפידה, לפחות עד שזה החל לדלוף החוצה והגיע גם אל אוזניי הדוגמניות והמאפרים. לאחרונה אלו המים של המותג הצרפתי ביודרמה שעושה בימים אלו קאמבק רציני לישראל ומציף מחדש את המודעות לקיומו של התכשיר.
המים המיסלריים הם בחינת תכשיר חובה לכל בליינית, קלאברית ולכל חובבת איפור באשר היא. בזמן שהסרת איפור היא בגדר משימה מעיקה עבורן, שהרי השימוש ב"מים מיסלריים" אינו דורש אפילו טיפת מים אחת. אך האם המים הללו באמת טובים יותר לעור? שרית יאור - ביוטכנולוגית רפואית בחברת ביודרמה סבורה שכן. "מדובר בתכשיר בעל יעילות מירבית, שנועד להסרת איפור ולכלוך ומתאים אפילו לבעלות עור רגיש במיוחד. התכשיר עשוי ממים מטוהרים באיכות פרמצבטית וניחן ב- PH5.5 (הכי קרוב לרמת החומציות הטבעית של העור). בנוסף, התמיסה המיסלרית מבוססת על מבנה מולקולרי הזהה לעור והרכיבים בו מחקים את המבנה הפוספוליפידי של העור ויוצרים מחדש ובאופן טבעי את שכבת ההידרו-ליפידית של העור. התמרוק מקל ומרגיע את העור, מתאים לעיניים וגם שפתיים, נטול פראבנים, אלכוהול, סבון ותמציות ריח, והמלצתי האישית היא להעדיף בבחירתכן תמיסה מיסלרית המוגדרת כהיפואלרגנית".
ואכן תכשיר המותג האמור נושא בגאון את הסופרלטיבים הבאים "מים מיסלריים היפואלרגנים עם פטנט דרמטולוגי לניקוי מושלם של העור, מס` 1 במרשמי רופאים ובמכירות בצרפת" ולצידו אף מתהדרת היצרנית כי בכל 2 שניות נמכר בקבוק של Sensibio H2O איפשהו ברחבי תבל. ייחודיותו של תכשיר זה טמונה ברישום פטנט דרמטולוגי D.A.F - (Dermatological Advanced Formulation) המגביר את סף סבילות העור במקרה של מתח חיצוני. היצרנית מצידה מבארת כי פטנט ה-DAF משלב תמצית מלפפון ומרכיבים פעילים מרגיעים (פרוקטו-אוליגוסכרידים, רמנוז, קסיליטול, מניטול) המעצימים את סבילות העור ושומרים על איזונו הטבעי ובכך הם תורמים לנתון מרשים נוסף המדווח על ידי המותג של פחות מתופעת לוואי אחת למיליון משתמשות.
כך או אחרת, מים מיסלרים נראים כמו מים רגילים, הצְמִיגוּת שלהם מזכירה מים, אולם כשמניחים מהם על קצה האצבע מבחינים בתחושה אחרת. היתרון הגדול של התכשיר הוא, שהמים הללו אינם מגרים את העור בשום אופן ומיועדים לשימוש גם באזור העיניים. בעזרת צמר גפן טבול בהם, ניתן להסיר כל איפור ולכלוך ולהמשיך בשגרת הטיפוח ללא שימוש במים, ולכן הם מתאימים לשימוש יומיומי, לשימוש מהמיטה החמה או בחופשות, בנסיעות ובטיולים.
לאחרונה השיק המותג הצרפתי לה רוש פוזה מים מיסלריים אולטרה, בפורמולה חדשה. מדובר בתמיסה לניקוי, להסרת איפור ולהרגעת העור בפורמולה נטולת פראבן, סבון, חומרי צבע וסולפט. היצרנית מציינת כי כאשר מדובר בניקוי עור הפנים, נשים מעדיפות יעילות הניכרת לעין, כבר מצמר הגפן הראשון (כבר מהשימוש הראשון). אבל תכשירי ניקוי הפועלים אך ורק נגד האיפור והלכלוך מציעים לשיטתם לא יותר מאשר שירות בסיסי לעור. מידי יום ביומו, חלקיקי אבק מיקרוסקופיים וחלקיקים מזהמים בלתי נראים לעין נדבקים לעור וזה עלול להחריף את רגישות העור.
התכשיר החדש של לה רוש פוזה מציע לדבריהם סבילות אופטימלית גם לעור רגיש, שעבורן הבעיה המתוארת מורכבת יותר מאחר ולהן יש לעיתים קרובות יחסי אהבה-שנאה עם תכשירי ניקוי. כמו נשים רבות גם הן מחפשות יעילות על מנת להסיר כל שארית האיפור והזוהמה, אך משום שעורן רגיש במיוחד לניקוי הוא מגיב בעקצוץ, בגירוד ובצריבה. הסימפטומים האלה מעידים על עור שהתרוקן מליפידים חיוניים היוצרים את מחסום ההגנה שלו ולכן כשמדובר בעור רגיש, יעילות גבוהה במיוחד חייבת ללכת יד ביד עם סבילות גבוהה במיוחד, בפורמולה אשר יכולה ללכוד ולהסיר אפילו חלקיקי אבק וחלקיקים מזהמים מיקרוסקופיים, ולהותיר את הליפידים יקרי הערך של העור ללא פגע.
לא לשטוף? תלוי את מי שואלים...
אך יש מי שסבור ששלב שטיפת הפנים במים זורמים הוא הכרחי. "את ה"מים מיסלריים" אנחנו מכירים כבר שנים רבות", מדגישה ד"ר ג`ני שטיימן המדריכה המקצועית בחברת הקוסמטיקה מאג`יריי. "זהו תכשיר קוסמטי עם נוכחות של שומנים קלים המתקפסלים לתוך "מיצלות" תוך כדי לכידת לכלוך, כמו איפור והפרשות עוריות. ה"מים מיסלריים" קיבלו אהדה בקרב נשים בעלות עור מגורה, רגיש ונוטה לדלקות, הודות לתרכובת המזכירה את שומני העור הטבעיים, אך כמו בכל נושא, הניסיון הוא מהותי ועתה יש מי שסבורים כי ה"מים מיסלריים" הם בבחינת תכשיר ניקוי יעיל אך ורק בתנאי שהם נשטפו לחלוטין מהעור.הסיבה, חייבים לסלק את השומנים שלוכדים את הלכלוך דווקא בגלל הדימיון הגדול שלהם לשומני העור, שכן אם אלה לא יסולקו, עור הפנים עשוי לקבל אותם בברכה, לפרק את הקפסולות ולהשתמש בשומנים לצורך תפקודי של העור".
ומה עם הלכלוך שהיה בקפסולה? "הלכלוך חוזר אל העור בחזרה!", קובעת שטיימן ומוסיפה: "כך בעצם - אנחנו נותרים עם לכלוך על פני העור וזה מפוזר באחידות, ובדיוק מהסיבה הזו נולד תכשיר מיסלרי חדש במרקם ג`ל המחייב את שטיפתו. הג`ל המיסלרי ניחן בתכונות ניקוי הדומות למים, אולם בשל מרקמו הדביק הוא מחייב כאמור לשטוף את הפנים בתום הניקוי"
גם קרליין המקומית מציעה תכשיר ג`ל מיסלרי, אולם לעומת מאג`יריי, היא טוענת כי את פעולת הניקוי של התכשיר אין צורך לסיים בשטיפה. לטענת היצרנית מרקם הג`ל יאפשר לכן הסרה נעימה של הלכלוך והאיפור, ימנע את השפשוף על העור , הריסים והעפעפיים ויצור תחושה המרגיעה את העור, ללא הצורך בשטיפה כאמור.
אילו תכשירי מיסלר נוספים מוצעים בשוק?