באדיבות אתר pixabay
האמת המפתיעה על הספגטי
הספגטי הוא מאכל המשתייך למשפחת הפסטה והוא מבוסס על שילוב בין קמח חיטה למים. ברוב המתכונים נעשה שימוש גם בביצים. בעולם מוכרים כיום 3,500 סוגים שונים של פסטה, כשהספגטי (אטריות ארוכות) הן המוכרים ביותר ואחריהם גם המקרוני (אטריות בצורת שפופרת) והלזניה (שכבות של בצק).
האיטלקים מתעקשים שהספגטי נולד בארצם. מנגד, הסינים טוענים שאבות אבותיהם זללו קערות נודלס כבר לפני אלפי שנים ומאשימים את מגלה הארצות המפורסם מרקו פולו בגניבה הקולינרית. יאמר לזכות האיטלקים כי בעוד שבני לאומים אחרים שילבו מאכלים מבוססי חיטה בתפריט הקבוע שלהם, שיטת ההכנה האיטלקית היתה ייחודית והצריכה הפעלת כוח רב, ולכן היסטוריונים רבים סבורים שמקור המלה "מקרוני" (Maccaruni, כפי שהיא מבוטאת בסיציליה) היא "עשוי מבצק תוך הפעלת כוח". אלא שלפני 12 שנים ולגמרי במקרה, נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות בעיר לג`יה, השוכנת לגדות הנהר הצהוב בסין, קערת האטריות הקדומה ביותר בהיסטוריה. "הגילוי הזה מוכיח מעל לכל ספק שהאטריות מחיטה הוכנו לראשונה בסין", מסר בגאווה פרופ` הויאן לו מהמכון לחקר הגיאולוגיה והגיאופיזיקה בבייג`ין. אז היכן נולד הספגטי? בסין או באיטליה? התשובה כאמור אינה נחרצת, אולם המתכון המוכר הראשון של ספגטי ברוטב עגבניות, מיוחס לדוכס איפוליטו קבלקני, ומתוערך לשנת 1839.
כך או אחרת מאז אוזכרה הפסטה לראשונה בספרי ההיסטוריה תועדו למעלה מ-600 סוגי פסטה ואינספור רטבים, כשהספגטי כאמור הוא הבולט והמרכזי מבינהם. לשפים ולחובבי בישול יש אינספור תובנות, טיפים, מתכונים ושיטות להכנת הספגטי המושלם ורובם ככולם משוכנעים שהם יודעים הכל על אותה הפסטה שצורתה כידוע כשל אטריות ארוכות ודקות. טריק הספגטי של מרתה סטיוארט שסחף את הרשת בסערה וזכה לאין ספור גרסאות גורס כי ניתן להכין ספגטי ברוטב עגבניות בסיר אחד, בלי לבשל את הספגטי בנפרד, בלי מסננת ובלי ללכלך עוד כלים.
צילום: אתר כנסיית מפלצת הספגטי המעופפת
הספגטי, עומד גם במרכזה של דת ה?סטפָארה. לפי הפסטפאריינים את העולם בראה מפלצת ספגטי מעופפת שעשויה מפקעת של פסטה, שני מחושים, כדורי בשר וקצת רוטב. הפאסטפריאנים "טוענים" שהאטרייה נגעה בהם והם מצוידים במערכת אמונה שבעצם מקבילה לדתות אחרות. הנביא הוא בובי הנדרסון, התפילות המתקיימות בכנסיית מפלצת הספגטי המעופפת מסתיימות במילה ראמֶן, יום המנוחה הוא יום שישי, בגדי הדת הם מדי פיראטים, והאל מטפל בכל אשר ברא באמצעות הספגטי שלו. בגיהינום, אגב, אוכלים רק ירקות. ובגן העדן יש הר געש מתפרץ של בירה.
בשנת 2006, היו אלו הפיזיקאים באזיל אודולי וסבסטיאן נויקירץ` מאוניברסיטת פייר ומארי קורי שבפריז שזכו בפרס ה"איג-נובל" בפיזיקה לאחר שחשפו את האמת אודות הספגטי. שני חוקרים, שהגיעו לתובנות מרתקות בשאלה: "מדוע ספגטי יבש נשבר לעיתים קרובות ליותר משתי חתיכות", חקרו למעשה את מנגנון שבירת הספגטי וגילו תובנות בלתי ידועות עד הזמן ההוא באשר לאותה תופעה מופלאה, התפרקותו של מקל הספגטי היבש ליותר משני חלקים כאשר מכופפים אותו. בגין תובנה זו זכו השניים בפרס ההיתולי המוענק למחקרים משונים או אבסורדים במיוחד.
לאחרונה, נחשפה אמת נוספת שהותירה רבים בתדהמה וזאת לאחר
כשקארו רמזי - חובב בישול איטלקי העלה לטוויטר שלו פוסט שבו הוא חשף נתון שרבים מבין חובבי הספגטי אינם יודעים. רמזי, שהעלה צילום מסך של ערך המילה "ספגטי" ממילון מקוון – חשף למעשה את העובדה שלספגטי בודד קוראים באיטלקית... ספגטו! מפתיע, לא?!.
הציוץ של קארו רמזי בטוויטר
בעוד שדוברי האיטלקית לא ממש הבינו על מה המהומה שחולל הציוץ, שכן מבחינתם מדובר בידע כללי בסיסי של כל דובר השפה האיטלקית, בה מקור המילה "ספגטי" מהמילה spaghetto, מעין קיצור של המילה spago שפירושו "חוט דק" או "חוט שזור", שהרי בעבור אלפי העוקבים של רמזי שאינם דוברי השפה הציוץ הפתיע וזכה לעשרות אלפי שיתופים ולייקים. מרביתם הודו שהם מאד מופתעים מהגילוי.
התגובות על הציוץ של רמזי
ספגטי ברוטב דוגמניות
דוגמניות וספגטי אינו עניין חדש. כבר לפני שנתיים הייתה זו כריסטי טייגן -נערת השער של ספורטס אילוסטרייטד שהעלתה לחשבון האינסטוש שלה תמונה שצולמה בחדרה הפרטי במלון, ובה היא נראית נהנית מצלחת ספגטי טעימה, לאחר אמבטיה ובלי בגדים עליונים. אלא שעתה נדמה כי השילוב הזה של דוגמניות וספגטי תופס תאוצה. כן, אם לא נרגעתם עדיין מגיליונות חודש ספטמבר שהציבו את בלה חדיד, האחות הצעירה של ג`יג`י, כשם הרותח ביותר בענף האופנה הבינלאומי (שניים למגזין "ווג ערבייה", שערים לווג ספרד, ווג אוסטרליה, Elle רוסיה, שלושה שערים של המהדורות הסיניות של ווג, הרפר`ס בזאר ו-Elle) שהרי השבוע, מככבת חדיד גם במגזין "ווג" איטליה עם סדרת תמונות סליזית במיוחד כשמוטיב הספגטי שב ועולה בהן.
כריסטי טייגן וצלחת הספגטי. צילום: אינסטגרם
מהאינסטוש של בלה חדיד
כידוע, "ווג" איטליה, ביסס לעצמו מוניטין הודות להפקות אופנה מרהיבות ויוצאות דופן, שעוררו מחלוקות וחקרו נושאים בלתי קונבנציונליים בעיתונות האופנה - כמו איכות הסביבה, צרכנות, גזענות, התמכרויות, מגדר, גיל, קונפליקטים צבאיים, ניתוחים פלסטיים ואי שוויון. בתמונות ההפקה של גיליון דצמבר של המגזין מצולמות חדיד וטיילור היל, כששתיהן נועלות עקבי סטילסו, עונדות יהלומים ושרועות על שולחן עמוס כל טוב כשמאכלים ובכלל זה ספגטי מכסים את אזוריהן המוצנעים. יש הטוענים כי ההפקה האמורה היא תחילתו של טרנד הממזג בין דוגמניות לספגטי, ולראייה הם מצביעים גם על הדוגמנית והשחקנית אמילי רטאייקאוסקי הידועה בצילומיה הנועזים, כהוכחה לתחילתו של הטרנד.
מימין: רטאייקאוסקי מתוך הצילומים ללוח השנה. משמאל: העיתונאי פירס מורגן
מתוך האינסטגרם של אמילי רטאייקאוסקי
רטאייקאוסקי שכבר הופיעה בעירום מלא בקליפ blurred lines של רובין ת`יק, והמשיכה לחזק את דמותה הפרובוקטיבית עם עשרות צילומי עירום שהעלתה לחשבון האינסטגרם שלה, הצליחה בסדרת צילומי הספגטי המיועדים ללוח השנה של Advent לעבור כל גבול אפשרי. מי שקצת פחות התחבר לטרנד הקולינרי הוא העיתונאי הבריטי פירס מורגן שהחליט לתקוף את התופעה: "זאת אמילי רטאייקאוסקי מקדמת את הפמיניזם"הוא כתב בטוויטר והוסיף "אמלין פנקרהסט (אחת המייסדות של התנועה הסופרג`יסטית בבריטניה) הקיאה עכשיו". וזו, לא נותרה חייבת והשיבה לו בציניות "תודה, אבל אני איני צריכה בגדים כמו שאתה זקוק לכותרות".
ספגנטי? לא רק בסיר!
צילום: אתר burntcrumbs
האתר foodbeast היה הראשון לדווח כי טוסט הספגטי הוא הדבר הלוהט (תרתי) בגזרת הקולינריה. לאלה מבינכם שאינם בקיאים ברזי בטוסט המורכב משתי פרוסות לחם עם מוצרלה וספגטי ברוטב עגבניות, שמבלים יחד בגריל ויוצאים נמתחים ונמשכים בדיוק כמו שכולנו אוהבים. טוסט הספגטי נולד בחנות הסנדוויצ`ים
Burnt Crumbs (פירורים שרופים) ב-OC שבקליפורניה, וכמו לא מעט המצאות מגניבות- גם הוא נולד במקרה, כשהשף הראשי של הרשת נתקל בשאריות ספגטי, תקע אותן בין שתי פרוסות לחם, קלט שזה לא רע - והוסיף לתפריט את הטוסט, שמיידית הפך לנמכר ביותר.
מהבלוג של מיכנייה
ומה על המדפים?
מכונת פסטה מדגם טיטניה תוצרת איטליה בעבודת יד,
של חברת Imperia (מייצרת מכונות פסטה כבר משנת 1935 ונחשבת לאחת הטובות בעולם). גוף המכונה מורכב מפלדת אל חלד, והיא היחידה עם מגש הזנה לבצק המאפשר רידוד נוח. אגב, יש לה 5 שנות אחריות, וזה רבותי יותר מאחריות על רכב. מחיר: 270 שקל, לרכישה ב
אתר כלי בית.
סיר לפסטה של פוקס הום. סיר ייחודי לפסטה מסדרת Mineralia: חמש וחצי ליטר עם מסננת במכסה ופטנט סגירה בידיות. שבע שכבות של ציפוי מינרלי, ציפוי קוורץ חיצוני וציפוי non-stick פנימי. מתאים לכל סוגי הכיריים. תוצרת איטליה. מחיר: 299.90 ₪, להשיג בחנויות
רשת FOX HOME ברחבי הארץ.
ספגטי של פסטה ברילה. מחיר: 7.90 שקל, ברשתות השיווק והמזון ברחבי הארץ.
מגדל ספגטי. נמאס לכם משאריות ספגטי? מגדל הספגטי הוא גם כלי אחסון וגם מודד את המנה המדויקת להגשת הארוחה. איך זה עובד: המכסה נפתח לארבעה פתחים בקטרים שונים המתאימים לגודל מנה, בין סועד אחד לארבעה סועדים. פשוט מוזגים את מנת הספגטי הרצויה דרך הפתח ישירות מהכלי. מידות: 37x8x8 ס"מ. מחיר: 75 שקל, לרכישה באתר
אנימי עיצוב לפני הכל.
כף פלסטיק להגשת ספגטי. מתאים לשימוש עד ל-120 מעלות. מתאים למדיח. מידות: 33.4 על 6.1 על 4.5 ס"מ. מחיר: 49 שקל, לרכישה באתר
אנימי עיצוב לפני הכל.
כף לספגטי Papa Nessie. כשהספגטי מוכן להגשה על השולחן תוכלו להשתמש בכף צורת ספגטי להגשה בסטייל. האורחים לבטח יתלהבו. מחיר: 49 שקל, לרכישה באתר
אנימי עיצוב לפני הכל.
קמח "סמולינה דורום איטלקית" של `
הטחנות הגדולות של א"י`. מיוצר מחיטת דורום מסוג צהוב (Top Gialla), ונועד להכנת מתכוני פסטה. מחיר: 14 שקל ל-1 ק"ג, ברשתות השיווק והאוכל ברחבי הארץ.
מזלג מסתובב לספגטי המופעל על ידי בטריות ויחסוך את הפעולה המתישה של סיבוב הפסטה בעצמכם על המזלג. מחיר: $14.99 לרכישה
באתר אמזון.
מלקחיים לספגטי Chef`n. עיצוב ארגונומי ונוח להגשת ספגטי. ידיות נירוסטה, מנגנון נעילה ביד אחת, מתאים לשטיפה במדיח. מחיר: 53 שקל לרכישה בסניפי
רשת בראס ו
באתר החברה. מסננת לפסטה מדגם KLOCKREN של איקאה. המסננת קלה לאחסון כאשר אינה בשימוש מאחר והיא מתקפלת למצב שטוח. בנוסף, היא יכולה גם לשמש לאידוי (פתוח חלקית) ולבישול פסטה (פתוח באופן מלא) ברוב הסירים בגדלי ה3–5 ליטר, עשויה מסיליקון. למסננת תחתית יציבה הנשארת במקומה ולא זזה. מחיר: 49 שקל, בסניפי
רשת איקאה ברחבי הארץ.
ספר הפסטה של "על השולחן" הוא המקיף והעדכני ביותר שנכתב בשפה עברית. כמו הפסטה, הוא מיועד לכולם, מסטודנטים ועד בשלנים מומחים. תמצאו בו מנות מהירות לאמצע השבוע עם טונה ועגבניות מקופסה לצד מנות אירוח מושקעות עם פירות ים ופילה בקר, וכמובן כל אפשרויות הביניים. מחיר: 108.80 שקל, לרכישה באתר בוקנט של
צומת ספרים.