שרון בק, 2007. רונית אלקבץ בצילום מתוך תערוכת הצילום של שרון בק, ״1920״. מחוך בגד-גוף עוצב בהזמנת אלקבץ על ידי רן צוריאל
הערב (שלישי) תפתח התערוכה ז`ה טם, רונית אלקבץ במוזיאון העיצוב בחולון, המהווה חלק מהמדיטק - קומפלקס התרבות של חולון. מוצגים בה כ-200 פריטים של השחקנית והבימאית רונית אלקבץ שהלכה לעולמה לפני כשנה וחצי לאחר שחלתה בסרטן. הפתיחה באופן לא מתוכנן אך סמלי מתקיימת בדיוק ביום ההולדת ה-53 שלה, שחל היום.
כידוע, רונית הייתה יוצרת, שחקנית, תסריטאית ובמאית. היא החלה את דרכה בעולם האופנה כמעצבת ואח"כ כדוגמנית. למרות שלא למדה משחק הפכה לשחקנית בעלת שם וזכתה לפרסים רבים, בהם שלושה פרסי אופיר והיתה מועמדת לפרסים בינלאומיים. היא היתה אייקון אופנה והקפידה לקחת חלק בעיצוב ובתפירת בגדיה לתפקידים השונים אותם גילמה. רונית אלקבץ היוותה מוזה ליוצרים ולוחמת חברתית למען השונים בחברה, בעיקר למען נשים והיוותה עבורם/ן מודל והשראה, באמצעות הקולנוע והאומנות.
צילום: גבריאל בהרליה,2011
קרדיט אמן: יוסף ז׳וזף דדון. רונית אלקבץ כציון בסרטו של ז׳וזף דדון, 2006, שמלת קוטור: כריסטיאן לקרואה
התערוכה הינה פרי עבודה משותפת של הבמאי שלומי אלקבץ ואחיה של רונית אלקבץ, עם יערה קידר אוצרת התערוכה - הסטוריונית ואוצרת אופנה. אבנר ישר - בעלה של אלקבץ ואדריכל ידוע- לקח אף הוא חלק בעיצוב חלל התערוכה. אליהם נרתמו אומנים ויוצרים כמו ויקטור בלאיש האחראי על הפיסול בתערוכה ומעצבים נוספים.
מימין: יערה קידר. משמאל: שלומי אלקבץ - צילום: שי בן אפריים התערוכה מזמינה את המבקר בא, לחלוף על פני תחנות בחייה של אלקבץ ולהתוודע לעולמה הפנימי ואישיותה העוצמתית , דרך עולם האופנה המשתקף מעולם הקולנוע אותו חייתה. הלבוש המגוון והמרהיב מספר סיפור אישי-רוחני ומבטא אמירה ונוכחות של תעוזה, של שונות כדרך חיים ושל השראה ומקור כח לנשים לייצר מציאות היוצאת מגדר החלום.
ז`ה טם, רונית אלקבץ מתפשטת לחללים השונים במוזיאון, ועושה שימוש בסטים קולנועיים המציגים את פרטי הלבוש דרך סצנות שונות של תשעים מערכות לבוש , בהן תלבושות קולנוע, שמלות קוטור, אביזרים ותכשיטים וכן יומנים, כתבים אישיים ויצירות של אלקבץ. אלו שזורים בסאונד, וידאו ארט ורהיטים שונים הפועלים על המבקר ומשווים התרחשות על-זמנית.
צילום: גיל חיון, 2015. רונית אלקבץ בשמלה בעיצוב אלבר אלבז בשבוע האופנה גינדי 2015 GINDI TLV Fashion Week בקניון האופנה TLV FASHION MALL אציין מספר סצנות של שמלות קוטור שקשה שלא להזכיר: הסצנה הראשונה - המקבלת את הבא בשערי התערוכה - היא השמלה הצהובה המרהיבה והמפורסמת שעיצב מעצב העל אלבר אלבז בהשראת השמש התל-אביבית, אותה לבשה אלקבץ בשבוע האופנה גינדי TLV ב 2015, ואשר הושאלה מהמוזאון לאומנות דקורטיבית בפאריז. שמלה נוספת המעלה חיוך- היא שמלת הכלה בעיצוב אלבז אף היא, אותה לבשה בטקס קבלת פרס אופיר על הסרט גט, ואשר נקרעה (מאחור) על הבמה כשעלתה לקבל את פרס. סצנה נוספת ויפהיפיה – הן שתי שמלות של בלאיש שעוצבו ונתפרו לשני תפקידים עתידיים של אלקבץ: דונה גראצייה נשיא-אשת העסקים והמדינאית היהודיה, ומריה קאלאס זמרת האופרה פורצת המוסכמות שמתה בגיל 53, אותן לא זכתה רונית ללבוש. אזכיר עוד את השמלה- שהיא אולי תחילת המסע של אלקבץ בעולם החלום של האופנה: השמלה המקורית, השחורה והסקסית שיצרה ותפרה לפרוייקט הגמר שלה בכיתה י"ב, אשר לימדה על הבאות ואשר נשמרה בקפדנות המאפיינת את אלקבץ.
מימין: צילום - איציק שוקל, 1988. משמאל: צילום - עדי קפלן, 1994, רונית אלקבץ על סט הצילומים של הסרט ״צלקת״, במאי: חיים בוזגלו, 1994 האופן בו אספה ושימרה אלקבץ את פריטי האופנה שלה (כ-500 פריטים), כך שיתארו את תחנות חייה וישקפו את אישיותה, תפיסתה ופועלה שבאו לידי ביטוי באומנויות בהם יצרה, מעוררים מחשבה כשלעצמם. כל בגד נשמר בנייר משי, מקופל ומגוהץ, כשעל הפריטים נרשם מי המעצב והאירוע. ארכיון של ממש, ואולי שאלה פסיכולוגית- האם היתה כאן לא במודע-או שכן – נבואה המגשימה את עצמה?! אישה מתוכננת בלשון המעטה, המארגנת במקביל לחייה את הרגעים שאחרי, ומכוונת את חפצי האופנה שלה לארכיון עתידי - היא ללא ספק אישיות יחודית עם מוטת שליטה רחבה וחזקה, המניעה את חייה בדיוק כפי שהיא רואה לנכון, וסוחפת איתה עולם נשי שלם לפעול ולהגשים.
צילומים - עמית ברלוביץ, רונית אלקבץ על סט הצילומים של הסרט ״גט: המשפט של ויויאן אמסלם״ בימוי: רונית ושלומי אלקבץ, 2013. הצילומים באדיבות שלומי אלקבץ
צילום: באדיבות טרנספקס הפקות, רונית אלקבץ, מתוך הסרט ״ולקחת לך אשה״, 2004 בימוי: רונית ושלומי אלקבץ
אסכם את התרשמותי ואציין כי התערוכה מדהימה, מעוררת את החושים והמחשבה. שילוב הבגדים, הפריטים השונים, צילומי הקולנוע והוידיאו וכן התאורה משלימים זה את זה ויוצרים דרמה איכותית. התחושה היא שרונית דווקא היום- נולדה בלידה שניה, לידה של הרוח והאישיות הנוכחים בחלל המוזיאון. הבגדים מחיים את דמותה של רונית ובו זמנית מקבלים חיים משלהם. וכפי שציינה האוצרת יערה קידר "רונית אמרה בעבר : אני מאמינה שלבגד יש נשמה ושבגד צריך להעביר הלאה כמו ספר".
מהמם ומרשים, רונית ז`ה טם!
התערוכה תושק הבוקר (28, בנובמבר) ותימשך עד אפריל 2018
כמה? 35 שקל
שעות פעילות: ימים שני ורביעי: 10:00 - 16:00, ימים שלישי 20:00 - 10:00, יום חמישי: 10:00 – 18:00, יום שישי: 10:00 – 14:00, יום שבת: 10:00 – 20:00