"הגנרלים". הליצן x
תיאטרון גשר שמביא אלינו בכל השנים הצגות ראויות במיוחד, חוגג, כמו בעשר השנים האחרונות, בפסטיבל מיוחד ברחבי העיר יפו. הפסטיבל ששמו "פסטיבל גשר הבינלאומי 2017", יתחיל מה-18 במאי ויסתיים ב-3 בחודש יוני.
בתוכנית הפקות בינלאומיות ממיטב הרפרטואר של התיאטראות המובילים במוסקבה, הצגות בכורה ישראליות, כיתות אומן, מופעי מוזיקה והקרנות סרטים של יוצרים בזירה הבינלאומית והמקומית. עוד בתוכנית מופעים והפנינג לילדים, מפגשים עם אמנים, הפעלות ברחוב ומפגשים עם יוצרים. כל זה כאמור ברחובות יפו.
לדברי יזמי הפסטיבל, השנה לצאת מגבולות התיאטרון אל המרחב היפואי, זאת בתוך כדי שיתוף פעולה עם מוסדות התרבות המובילים בעיר יפו ביניהם "תיאטרון הבית בבית ניסן נתיב", אולם הקונצרטים "התיבה" – ו"התיאטרון הערבי –עברי". עוד הבהירו מארגני הפסטיבל, כי התוכנית האמנותית תוקדש השנה כהומאג` לעולם התיאטרון, וליצירות ומחזות קלאסיים. זאת באינטרפרטציה של בימאים מודרניים.
אדיפוס המלך
אז מה צפוי לבאים בשערי העיר?
הפסטיבל ייפתח ב-18 במאי עם ההצגה "אדיפוס המלך" – הפקה משותפת של תיאטרון "וכטנגוב" ממוסקבה והתיאטרון הלאומי של יוון באתונה. זוהי אחת היצירות המפורסמות ביותר של סופקלס העוסקת בכבוד האנושי, ומביים אותה רימאס טומינאס יליד ליטא, שהגיע למוסקבה לפני מספר שנים ומאז זוכה מדי כמה שנים בכל הפרסים היוקרתיים ביותר ברוסיה. טומינאס מרבה להגיע לישראל, במיוחד עם הצגותיו לפסטיבל גשר. ההצגה בשפה הרוסית ומלווה בכתוביות בעברית.
הפקה נוספת שתתקיים במסגרת הפסטיבל היא "המלט - קולאז" –המחזה השייקספירי בעיבוד מיוחד למופע יחיד. זהו פרויקט משותף של רוסיה וקנדה בבימויו של הבמאי הקנדי רוברט לפאז`, הצגה תלת ממדית בה הדמויות במחזה יוצרות קולאז` סביב דיוקנו של המלט בעזרת תפאורה מיוחדת. את התפאורה עיצב קרל פליול, והיא נעה על מערכת צירים ומנוע מתוחכם ומאפשרת מעברים בין חדרים, יבשה וים, ארץ ושמיים. בהצגה, כל ״מפעילי הבמה״ הם פרפורמרים ומשתתפים פעילים. השחקן הראשי הוא יבגני מירונוב. ההצגה בשפה הרוסית ומלווה בכתוביות בעברית.
אדיפוס המלך
גם הפאן הישראלי לא יחסר: בנוסף לשתי ההפקות הבינלאומיות יציע הפסטיבל למעלה מ-15 הפקות שונות וביניהן מספר הפקות מקור ישראליות. אלה מוקדשות לדמויות פולחן מתקופות שונות תחת הכותרת "גיבורי תרבות" ועולות בבכורה במהלך הפסטיבל וביניהן: "אנדי וורהול" - פרויקט בבימויו של מיכאל קרמנקו, בשיתוף מוזיאון תל אביב לאומנות. ההצגה מבוססת על ראיונות עם אנדי וורהול ופרסומים שהופיעו עליו בכלי התקשורת העולמיים, כמו גם על ספריו של וורהול, ועוד. קהל הצופים יעבר בתחנות המפתח של חייו והקריירה שלו, דרך אנשים שהיוו תחנות דרך משמעותיות בחייו, ויקבל תמונה חלקית אמנם אבל מרתקת, על האמן הגדול הזה ועל דרכו האמנותית המיוחדת.
"הגענו לברלין בכדי למות" - HE-CAME-TO-BERLIN-TO-DIE - מופע רב תחומי מאת ג`ייסון דנינו הולט, שחקן, מחזאי, במאי תיאטרון, ומנחה טלוויזיה ישראלי. המופע המשלב מוסיקה חיה, טקסט ותנועה, לצד קטעי וידאו דוקומנטריים של תושבי ברלין. מקומיים או מהגרים, אמנים או עבדים, ילדי טכנו או נרקומנים.
באולם "התיבה" ביפו יעלה במסגרת הפסטיבל ערב שכולו על טהרת הנשים. בערב, שנלקח מתוך הסדרה ״הקלות הבלתי נסבלת של הקוהרנטיות״ - אמניות יציגו מחוות למלחינים, משוררים ואמני טקסט מכל הזמנים. יצירות אשר מקיימות דיאלוג עם העידן הדיגיטלי והאינטרנט, בהן יצירות של בקט, זלדה ועוד.
צילום: מיכל חלבין
עוד במסגרת הפסטיבל, יערכו שיחות יפו - שיחות בשידור חי מרחבת תיאטרון גשר. השיחות יערכו עם אנשי ונשות רוח ותרבות, אמנים, פעילים וחוקרים בני יפו. עבור הילדים יתקיים הפנינג שיכלול הצגות ילדים מקוריות, מופעי רחוב ואירועים מיוחדים וביניהם: ההצגות: "רוח התיאטרון" ומסעות אודיסאוס" של תיאטרון גשר, "השכונה" – תיאטרון רחוב מיניאטורי ואינטראקטיבי, "הגנרלים" (הקרב האחרון הבא!) של הליצן x, "אלף לילה ולילה" – גיבורי תרבות מהמזרח של תיאטרון סיפור, תיאטרון פיסי ומוסיקה המשלבת מוטיבים ערביים ומערביים.
לצד ההפקות הבינלאומיות והפקות המקור הישראליות יתקיימו גם פעילויות רחוב, כיתות אמן ומפגשים מיוחדים עם היוצרים בבתי קפה ובמסעדות ברחבי העיר וכן מופעי מוסיקה מגוונים, מסיבות רחוב והרכבים מוזיקליים מיוחדים שיתארחו בפסטיבל. בנוסף, יוכל הקהל ליהנות מהצגות של התיאטראות השונים ברחבי יפו: תיאטרון הבית, תיאטרון יפו ותיאטרון נא לגעת ובנוסף לצפות בהצגות הבולטות ברפרטואר העשיר של תיאטרון גשר ביניהם: יאקיש ופופצ`ה, במנהרה, תמונות מחיי נישואין, קיץ במרינבאד, תל חורף ועוד.