צילום: אייל הירש
בעוד כמה שבועות, יתקיים קונצרט חגיגי לפתיחת העונה של התזמורת הקאמרית הישראלית. הקונצרטים ינעימו לקהל בכרמיאל, בירושלים ובמוזיאון תל אביב.
זוהי העונה ה-52 של התזמורת , ובקונצרט יושמעו שתי יצירות: "שיר השירים" מאת נעם שריף בביצוע מאסטרו אריאל צוקרמן שינגן וינצח, והרקוויאם של מוצרט. זאת בהשתתפות הסולנים דניאלה סקורקה, ניצן אלון, איתן דרורי, עודד רייך ומקהלת האיחוד בניצוחו של רונן בורשבסקי.
היצירה, "שיר השירים" תושמע דווקא בפתיחת העונה, אומרת דוברת התזמורת, ומסבירה, כי ההחלטה נבעה מרצון להגשים חלום למלחין והמנצח נעם שריף. לדבריה, בתקופת המשבר שחוותה התזמורת, ליווה אותה שריף וניצח על אחד הקונצרטים הראשונים, בסיום אחד הקונצרטים הצהיר על חלומו: לזכות ולשמוע את אריאל מנגן ומנצח על היצירה שכתב לחליל ולתזמורת. אריאל נענה לבקשתו.
מאסטרו אריאל צוקרמן. צילום: מקסים ריידר
"שיר השירים", זו יצירה בעלת אופי פסטורלי, כאשר כוונתו של שריף הייתה שתהיה "קלה" למאזין כבר בשמיעה הראשונה. זאת למרות היותה בעלת דרישות טכניות גבוהות מבחינת התזמורת והחליל. היא נכתבה על פי הזמנתו של נגן החליל המפורסם ג`יימס גלוואי, כאשר מטרתה הייתה ליצור יצירה עממית. היא כוללת שלוש אפיזודות: מבוא קצר לחליל סולו, חלק איטי בעל מורכבות פוליריתמית ( שימוש במִקצבים שונים בעת ובעונה אחת) ולסיום- אלגרו, קרי- פרק נגינה מהיר. החלק השני של היצירה מבוסס על חומר ממוסיקת הלאדינו, ובו בולטת גם הקדנצה -קטע וירטואוזי של סולן לפני סוף פרק בקונצ`רטו לחליל. החלק האחרון של שיר השירים מבוסס על דבקה דרוזית מוכרת.
כאמור, בנוסף ליצירה הזו, תבצע התזמורת את הרקוויאם של מוצרט. מסתבר, כי לתאריך המסוים והמצמרר, 11 בספטמבר שהפך לסמל בינלאומי, קשר גם למוצרט וליצירה הזו: לפני 16 שנים בדיוק ניצח מייסד התזמורת הקאמרית גארי ברתיני על תזמורת הרדיו של ברלין, שניגנה את היצירה הזו. במקביל בוצעה היצירה במקומות שונים ורבים בעולם על ידי מנצחים ותזמורות רבות, כמחווה לאסון התאומים, ביום השנה לנפילתם. ביצוע הרקוויאם בפתיחת העונה הינו מחווה של התזמורת הקאמרית הישראלית למייסדה ולזיכרון היסטורי זה.
נ. שריף: "שיר השירים" לחליל ולתזמורת
ו.א. מוצרט: רקוויאם ק` 626
משתתפים:אריאל צוקרמן, מנצח וחליל
דניאלה סקורקה, סופרן
ניצן אלון, אלט
איתן דרורי, טנור (בכרמיאל ובתל אביב) / רון זילברשטיין, טנור (בירושלים)
עודד רייך, באס (בכרמיאל ובתל אביב) / יאיר פולישוק, באס (בירושלים)
מקהלת האיחוד
תאריכים: 11 בספטמבר, 20:30, היכל התרבות כרמיאל
12 בספטמבר, 19:00, מוזיאון תל אביב לאמנות, אולם רקנאטי
13 בספטמבר, 20:00 מוזיאון תל אביב לאמנות, אולם רקנאטי (לפני הקונצרט האמור תתקיים הרצאה מאת אלינא גורביץ - "ניצחון הרוח")
18 בספטמבר, 20:00, ימק"א ירושלים