צילום: shutterstock
אחת לשנה בממוצע אנו נתקלים בידיעה באחד מאתרי החדשות או הרכילות על חשבון אינטרנטי השייך לאדם מפורסם ונפרץ. במצב זה צריך אותו סלב להתמודד עם החדירה לפרטיות ולעיתים גם עם תמונות פרטיות המסתובבות עכשיו ברשת. הצרה היא כפולה: ראשית פרטיותם של אנשים אלה רופפת בכל מקרה, וכל צעד שלהם מתועד באתרי הרכילות. שנית, העובדה שמידע כה רב על חייהם הוא נחלת הציבור הופכת את הפריצה לחשבונם לקלה בהרבה, כך שלעיתים כל מה שהפורץ צריך לעשות כדי לענות על שאלת ביטחון בכניסה לחשבון מסוים זה להריץ כמה חיפושים פשוטים ברשת.
סיבותיהם של ההאקרים (בעברית: פצחנים) לפרוץ לחשבונות של ידוענים הן רבות ומגוונות. החל במעריצים נטולי רסן הרוצים להרגיש קרוב למושא הערצתם ועד למשתמשים בעלי כוונת זדון שמטרתם לחשוף פרטים מביכים או תמונות פרטיות של הסלבס, על מנת לזכות בכסף או תהילה. אם הסיבה היא כלכלית אז כמובן שככל שכמות הכסף המעורבת בעניין גדולה יותר, כך תהיה להאקרים מוטיבציה רבה יותר לפרוץ לחשבון כלשהו ולהוציא מידע שהמפורסמים הללו ביקשו להשאיר הרחק מעין הציבור.
הנה רשימת אנשים שכולם מכירים ושלא השקיעו באבטחת המידע שלהם וזה מה שקרה:
1. ג`וד לאו - אחד הגברים החמים של הוליווד, כוכב הסרטים "הכישרון של מר"` "ריפלי" וסדרת הסרטים שרלוק הולמס, זכה לחוש מקרוב פריצה מה היא. מחשבונו נלקחו פרטים אישיים בנוגע לחייו הרומנטיים והופצו ברשת. לא נעים.
2. אמה ווטסון - הכוכבת הצעירה זכורה לנו מסדרת סרטי הארי פוטר, רק שהיום היא כבר ממש לא ילדה. ווטסון הפכה למטרה להאקרים לאחר שצייצה לגבי חוסר האמפתיה של הקהל האינטרנטי כלפי כאלה שחשבונם נפרץ, מה שתרם לפריצה לחשבונה ב-2014. חשבונה נפרץ שוב ב-2017 והופצו ממנו תמונות שלה מודדת בגדים וגם בין החלפות בגדים.
3. מילה קוניס - בשנת 2011 נפרץ מכשיר הטלפון של כוכבת מופע שנות ה-70 והופצו דרכו תמונות חושפניות של הזמר ג`סטין טימברלייק, מה שהביא לידיעת הציבור שהשניים נמצאים במערכת יחסים, דבר שהזוג דאז ביקש להסתיר.
4. פריצה אומנותית - שורה נכבדת של אמנים, ביניהם ליידי גאגא, ג`סטין טימברלייק, קישה וקלי קלארקסון, חוותה פריצה ע"י שני האקרים גרמנים שהפיצו שירים שלהם לפני שיצאו באופן רשמי לקהל הרחב.
5. גניבת זהות - רשימה מכובדת ומגוונת של סלבים אמריקאים, ביניהם אמנים כגון מל גיבסון, אשטון קוצ`ר ובריטני ספירס, פוליטיקאים כגון הילרי קלינטון, ארנולד שוורצנגר וג`ו ביידן ספגו פריצה שעיקרה הייתה כנראה גניבת זהות. אותם האקרים פרסמו ברשת מידע אישי רב אודות המוזכרים לעיל, לרבות דו"חות אשראי, פרטי ביטוח לאומי ועוד. במקרה זה, ההאקרים אף הגדילו לעשות ולא חסכו מהרשימה גם כמה אנשי חוק מצמרת המשטרה וה-FBI, ככה שיהיה מגוון.
צילום: shutterstock התמונה היא מעט עגומה ואכן מצביעה על כך שכיום יש להגן על מידע מקוון כשם שאנו מגנים על פרטי האשראי או התכשיטים שלנו. עם זאת לא הכל אבוד – יש מספר דרכים להגן על עצמכם מפריצות לחשבונותיכם האינטרנטיים, אפילו אם המושג שיש לכם במחשבים הוא בסיסי ביותר. רוב דרכי ההתגוננות כרוכות בסך הכל בהגיון בסיסי:
הקפידו להתקין אנטי-וירוס ממקור שאתם מכירים וסומכים עליו, ובשום אופן לא כזה שקפץ לכם באיזו מודעת פופ-אפ. בנוסף, הקפידו לבצע עדכונים מתי שניתן ולאפשר למחשב לבצע אותם במלואם, מכיוון שאלה יעזרו למחשב או לתוכנות שבו להתמודד עם תוכנות זדוניות בקלות רבה יותר. שלישית, השתמשו בסיסמאות חזקות ככל הניתן, כאלה הכוללות אותיות, מספרים וסמלים כדי להקשות על הפורצים כמה שיותר. כמובן, אין להשתמש בשום אופן בסיסמאות גנריות כגון 1-8. אלה קלות במיוחד לפריצה ועלולות לעלות ביוקר למשתמש. כמו כן, עדכנו את שאלת הזיהוי שלכם בכל אתר לשאלה שאין מצב שמישהו שהוא לא אתם יוכל לדעת או להשיג דרך המרשתת או באמצעות מחקר קטן של עץ השורשים שלכם, לא משנה כמה נדמה לכם שהסבתא רבה מצד האמא שלכם הייתה אנונימית.
אותם מפורסמים הבינו בדרך הקשה את הסיכונים הכרוכים בשימוש באינטרנט, גם בפעולות הנדמה לנו כי הן היומיומיות ביותר. כל מכשיר המחובר לרשת האינטרנט נתון בסכנת פריצה מרחוק, לאור המגמה החכמה השוטפת אותנו בשנים האחרונות, בעתיד הלא רחוק
כמעט כל מוצר חשמלי בבית ייהפך לחכם (כלומר, מחובר לאינטרנט או לרשת הביתית). המשמעות היא שכדאי כבר מהיום להיות מודעים ולהתגונן מפני פריצות, בדיוק כפי שאנו נועלים היום את דלת הבית שלנו. תמיד שימרו על כללי הזהירות והקפידו על שיקול דעת, אלה יפחיתו את החשיפה והפגיעות שלכם מפני האקרים. מידע שהופץ יהיה בלתי אפשרי למחיקה והרשת ולמעשה יחיה שם לנצח. לכן תהיו אחראים.