המוזיקאי פרינס, שמת אשתקד במפתיע בביתו בעיר מיניאפוליס בארצות הברית, בגיל 57, והיה אחד מאמני הפופ המבריקים והמשפיעים בארבעת העשורים האחרונים זוכה למחווה על ידי ענקית הצבעים הבינלאומית פנטון המבקשת בהכרזתה להמשיך את מורשתו הצבעונית של הזמר.
פנטון, השיקה השבוע את הגוון Love Symbol #2 שמספרו הקטלוגי 19-3528 והצבע הוצג כהומאג` ללוגו שליווה את הזמר שהצבע הסגול היה כידוע אהוב עליו במיוחד.
צילום: AP
כזכור, פריצת הדרך הגדולה של פרינס אירעה ב-1984 עם השקת האלבום "גשם סגול", שהיה גם פסקול של סרט מוסיקלי מוצלח שבו שיחק פרינס עצמו בתפקיד הראשי. כידוע, "גשם סגול" המקורי היה פסקול קצר למדי — תשעה שירים בלבד, אך הודות לגשם הסגול בשורת הזמר יצאה לראשונה אל מחוץ לארה"ב והגיעה גם למדינות אחרות וכך הוא זכה לתהילת עולם.
עטיפת התקליט "גשם סגול" של פרינס. Photograph: Allstar - WARNER BROS. הצבע הסגול כאמור היה מזוהה מאד עם הזמר. אשתקד חולצת מלמלה עם צווארון גבוה, כפתורי פנינה, חפתים מסולסלים ותווית הלוגו הסגולה שעליה נרקמה המילה "פרינס" והיוותה כאמור את ההשראה המרכזית בפיתוח הצבע החדש נמכרה במכירה פומבית באתר eBay במחיר של 96 אלף דולר ושברה את כל תחזיות והערכות השווי. את חולצת המלמלה, שתוארה באמצעי התקשורת כמיוחסת, אייקונית, ניאו רומנטית, סנטימנטלית, נדירה ומוזיקלית, לבש הזמר בסרט.
הפסנתר של פרינס. צילום: אתר radiomilwaukee/ צילום מסך
למעט השיר הסגול, חולצת המלמלה עם התווית הסגולה, הז`קט הסגול הנוצץ והגיטרה הסגולה, לקחו בחשבון קברנטי פנטון בגיבוש בחירת הגוון גם את הפסנתר המפורסם שהיה אמור ללוות את פרינס במהלך סיבוב הופעותיו שלא יצא בסופו של דבר לפועל בשל מותו ממנת יתר של משככי כאבים. הפסנתר, סגול ומרשים מבית חברת YAMAHA כולל גם כיסא קטיפה מרהיב אף הוא כמתבקש בצבע סגול.
תכלת שכולו סגול
בימינו המונח "סגול" אומנם מתייחס לאיפיון של צבע אולם בימי קדם ובתקופת המקרא המילה סימנה עניינים אחרים. הסגול כונה "תְּכֵלֶת" והוא התייחס לבד יקר ערך. התכלת יוצרה על ידי הפיניקים במפעלים שהיו פזורים לאורך הים התיכון, באמצעות ריצוץ הקונכיות של המוני חלזונות ים, ריקון בלוטותיהם התת־זימיות והרתחת הנוזל המחולץ. התוצר שהתקבל הוא כאמור נוזל בגוון סגול, שאיתו הם צבעו בדי צמר שנמכרו בארצות הים התיכון ועד איראן. בעולם העתיק לבישת בגדי התכלת הייתה מוגבלת לאנשי דת ולאצילים, וכך גם במחוזותינו, אלא שיהודים הצטוו לקשור פתיל תכלת בציציות בגדיהם כבר לא יכלו עוד להשיג פתילי תכלת, וצבע התכלת שהיה ידוע לכל בתקופת המשנה (סגול כאמור) נשכח כליל בתקופת התלמוד, עובדה ששיחקה תפקיד בהפיכת מילה זו לצבע עם חלוף השנים.
שמלת קטיפה של נטע אפרתי. צילום: אייל אסרף המשורר היווני הומרוס תיאר את צמר הכבשים וגוון עורם של השוורים כסגול, וצבע זה היה מזוהה גם עם יופיטר – אבי האלים ועם מרקורי – שליח האלים כפי שניתן לראות בשרידים המרשימים של פומפיי שכוסתה על ידי הלבה ונשתמרה לכן כפי שהייתה. לפחות מאז המאה ה–14, משמש שם הצמח Violette גם כשם תואר לצבע פרחיו. בן־יהודה ערך תרגום שאילה מהצרפתית, בעזרת הקישור המפוקפק של רש״י בין צמח זה לצמח התלמודי סגלא. המילה ״סגול״ מופיעה לראשונה בתיאור מדיהם של חברי אגודת סטודנטים יהודית באוניברסיטה מזרח אירופית, בכתבה שפירסם בעיתונו ״הצבי״ ב–1891.
צילום של הזמר פרינס מתוך תערוכה איסטנבול, טורקיה: אתר RF123. המוצרים בתמונה: עיפרון עיניים + שפתון - שיק תמרוקים. לק נושם - ORLY. צללית - בועז שטיין על פי האנתרופולוג ברנט ברלין והבלשן פול קיי שפרסמו ב–1969 מחקר שהראה כי שפות העולם חילקו את ספקטרום הצבע באופן פחות או יותר אוניברסלי ל–11 מונחים בסיסיים, ושהמילים המסמנות את הצבעים השונים הצטרפו לשפות בסדר פחות או יותר קבוע, הסגול הוא מבין הצבעים האחרונים להצטרף וללא כל סדר שניתן לחזות. כלך למשל בעברית הסדר היה: 1. סגול; 2. ורוד; 3. אפור; 4. כתום ואת כולם חידש בן־יהודה. הרוסית מבחינתה מבחינה בין שני גוונים של סגול ועל כן החליט וועד הלשון ליצור הבחנה בצבע זה. הוועד קבע ש״סגול״ הוא פְיוֹלֵטוֹבִי, כלומר סגול בהיר, ואילו ״ארגמני״ הוא פּוּרְפּוּרְנִי, כלומר סגול עמוק.
סגולה רוחנית
הסגול הוא צבע המתקבל מערבובם של האדום – העולם הפיזי, החומרני, והכחול – עולם המחשבה. אי לכך, הצבע מסמל את שיווי המשקל המאזן בין השמים והארץ, זוהי צלילות הדעת והמעשה המחושב, הלהט והאינטליגנציה, האהבה והחוכמה – הסגול נחשב לצבע הרוחני ביותר במפת הצבעים. הסגול מעודד את התפתחותם של התהליכים ושל השינויים הפנימיים, זהו כאמור הצבע של כוכב הלכת יופיטר – צדק וככזה הוא מזכך, ממתן, משקיט ומרגיע, הוא ממריץ את מערכת הדם ואת מערכת העצבים וממיס את המחסומים הנפשיים והפיזיים. ועל כן, לסגול סגולות מרפא, ועל כן מאפשר התמרה לשינוי. הסגול הוא צבע האינטואיציה וההשראה, יש בו חזון, הוא נושא פניו לעבר משימות, ומטרות נעלות ושואף להתפשט במרחב, מעניק יציבות, עקביות, ומאפשר את הבחירה הנכונה לאדם.
בתמונה: צללית קולור טרו - לוריאל פריז. שפתון באלם בטעם פאנטה ענבים - ליפסמקר. בושם לגבר - הומברס. קרם סופר מולטי קורקטיב - ק`ילס
"הסגול, חביב מאד על מאפרים משום הוא אינו מגביל בהתאמתו לגווני עיניים שונים ויוצר אפקט משתנה על כל עין. לעיניים כחולות או יעניק מראה אלגנטי, נקי והרמוני. בעיניים כהות הוא ייצור קונטרסט מרשים ובהחלט יכול להעניק אפקט מרהיב וזוהר לאיפור ערב. בעיניים ירוקות הגוון הססול ישמש כגוון מעצים של הצבע הירוק ויעניק לו נוכחות מקסימאלית", קובע בועז שטיין - גורו המייקאפ. ואם בענייני איפור עסקינן, כאן המקום להזכיר כי כבר לפני שנתיים עולם האיפור חיבק בחום את הסגול וזאת בעקבות פוסט אינסטגרם והופעה פומבית מרשימה במיוחד של הזמרת ריהאנה, שהחליטה לבשר כי השפתון הסגול של חברת Free Spirit הוא הגוון האהוב עליה ביותר.
"הסגול הוא צבע מיסטי, קדוש ומקודש, המסוגל לממש את הנעלם ואת הבלתי נתפס, ומסמל את אלכימיית ההשתנות", אומרת חני אטיאס – המדריכה הראשית במותג ORLY. "בכל הקשור ללק, יש הבדל בין הסגול של הקיץ לסגולי של החורף. בעוד שאת סגולי הקיץ נשים רבות אוהבות קליל ופסטלי או לחלופין בוהק וניאוני, שהרי מסגולי החורף הן דורשות את הקדרות והאפלוליות שיהלמו את העונה הקרירה והחשוכה ומשום זאת הסגול טומן בחובו ערך מוסף של תחכום, שיק אלגנטי ואפילו מהודר שמתעלה מעבר לכהות הבהירה המובהקת".
החדר הסְגַלְגַּל
ההתייחסות לצבע הסגול בעיצוב היא כמו הוספת תבלינים לאוכל. צריך לדעת איך ובאיזה מינון לתבל את התבשיל. נגיעות קטנות של הצבע בפינות שונות בבית מספיקות כדי ליצור שינוי גדול. ראשית, מומלץ להתבונן על צבע זה בזווית הקשורה לצד הרוחני. הגישה ההודית מדברת על הזרימה של האנרגיה בגוף ועל צ`אקרות. הצבע הסגול בהיר מסמל את הצ`קרה העליונה - צ`אקרת הכתר (מחוץ לראש שלנו). הצבע הסגול הכהה הוא הצ`אקרה התחתונה.
"מעניין להסתכל על הצבע הסגול בשתי זוויות שקשורות לצד הרוחני. הגישה ההודית שמדברת על הזרימה של האנרגיה בגוף והצ`אקרות. צבע הסגול הוא הצ`קרה העליונה ביותר – צ`אקרת הכתר (מחוץ לראש שלנו). והצבע האדום הוא הצ`אקרה התחתונה ביותר.
וילון רולר - אורגון. צילום: אבי כהן
כיסא קלוע של המעצב טורד בנוטייה -טולמנס
הייחוד בצבע הסגול הוא נגזרת מהקומבינציה – לכן, אם רוצים עיצוב מאוד חם משתמשים בצבע שנוטה יותר לכחול (סגול-כחול) שם העוצמה של הצבעים משדרת חיוניות חזקה. מתייחסים לצבע הסגול בעיצוב כמו השימוש בבישול באמצעות תבלינים – צריך לדעת איך ובאיזה מינון לתבל את התבשיל. כמות קטנה ממנו בהחלט מספיקה בעיצוב. כל המחקרים מוכיחים שאנשים לא אדישים לצבע הסגול כמו לשאר הצבעים. סגול הוא צבע או אוהבים או ששונאים אותו. משום מה הוא מעורר הרבה תגובות רגשיות. בין השאר בגלל האיכויות הרוחניות, הוא משפיע ולכן אנחנו מגיבים אליו. צריך לדעת להשתמש בו בחכמה. אם רוצים מקום מאוד מאופק שיש בו תחושה של מכובדות – אפשר להוסיף לשחור סגולים כהים, עמוקים ואז הכל הופך כמו מהצהריים ללילה. האיכות האנרגטית מנוגדת מיכל נוף, סמנכ"לית שיווק ומכירות פרויקטים של חברת ויה ארקדיה.
וודקה ואן גוך מהדורה מוגבלת. צילום: יח"צ הר לב לא יחידי סגולה
ואם כבר בענייני סגול עסקינן נחתום את הכתבה באנקודטה מעניינת. לפני כ-4 שנים עמד הסגול במרכזה של תסבוכת משפטית מתוקשרת למדי. או אז ענקית המזון נסטלה ניצחה את מתחרתה בשוק דברי המתיקה קדבורי במאבק המשפט שהתנהל בבריטניה לגבי זכויות השימוש בצבע הסגול. ב-2013 הצליחה קדבורי, השייכת לחברת מונדלז אינטרנשונל, להשיג צו בית משפט המונע מכל יצרניות שוקולד החלב האחרות להשתמש באריזותיהן בצבע סגול פנטון 2865c בטענה כי זהו הסימן המסחרי שלה. קדבורי, יצרנית דברי המתיקה הגדולה בבריטניה משתמשת בצבע הסגול באריזותיה מאז 1920 ואולם נסטלה, יצרנית המזון הגדולה בעולם, ערערה על ההחלטה והצליחה כאמור לבטל את הצו של קדבורי ומאז הסגול הוא הצבע של כולנו...ובעיקר של פרינס....