החמשוקה של זרזיר
אף שאנחנו אוהבים לראות בחומוס מאכל ישראלי, ארצות ערב השכנות ואזרחי ישראל הערבים הם שאחראים למאכל המופלא הזה, שהאהדה אליו חוצה לאומים ומעמדות. מסיבה זו, כשקיבלתי למייל את ההזמנה לסיקור "החומוסייה של זרזיר", שמחתי מאד וקפצתי מיד על ההזדמנות לבצע גיחה לישוב הקהילתי, כרמי יוסף, השוכן מזרחית לעיר רמלה, בו שוכנת החומוסיה הזאת. בליבי הנחתי שאם יש מישהו שעשוי להבין בחומוס, יהיה זה ????? (זרזיר). פחות הבנתי מדוע בחר הזרזיר להציג את המשחה הגרגרית שלו מתוך יישוב יהודי, אך הנחתי שזה מן קטע שכזה...
אל כרמי יוסף הגעתי בצהרי יום שישי. מדובר ביישוב וילות שהקימו פרדסני רחובות ונס ציונה על הגבעות המערביות של הרי יהודה. בתים גדולים ומכוניות יפות, בלי להידרדר לנובורישיות. שני נערים עם שקית במבה הולכים הביתה חזרה מפעולה בצופים. כשהם נשאלו איפה נמצאת "החומוסייה של זרזיר", הם פוערים עיניים בתמיהה כמו שואלים כיצד קורה שאינני מכיר את החומוסיה הכי לוהטת באזור השפלה. "במרכז המסחרי" השיבו השניים, ואני ובני לוויתי עשינו פעמינו לכיוון המרכז.
יער עצי אורן קידם את פנינו בכניסה ליישוב, זה אגב, משמש בחורף כר מצוין לפריחת רקפות. מכל כיוון שאליו תסתכלו תראו תמונה של נוף פתוח ומעורר השראה. אחלה של מיקום, תהיתי לעצמי, בחר לו הזרזיר. אין ספק, כי מדובר במהלך שיווקי מושלם להביא את בשורת החומוס הערבי אל מפונפני השפלה.
החמשוקה של זרזיר
באנרגטיות האופיינית לי, צעדנו ביער של כרמי יוסף, בין סבך העצים היפה, השביל המפותל והתחושה של המקום המעט פראי הבנתי שאני באמת מאד אוהב את המקום הזה, עוד הרבה לפני שניגבתי את החומוס של זרזיר. בעודנו צועדים כבר דמיינתי את החומוס החלק ומעודן, שילווה בפול רך מאוד וגרגרים שלמים, כמו שרק ערבי מבטן ולידה יודע לעשות. לאחר דקות של צעידה בנוף מושלם הגענו אל המרכז המסחרי, שם הבחנו בחומוסייה. מדובר במסעדה קטנה, אולי אפילו קטנה מאד, השוכנת כאמור בלב המרכז המסחרי של היישוב ומנוהלת ע"י זרזיר. זרזיר שמו, לדבריו תמיד כינו אותו כך, אך הפתעה, הזרזיר שלנו הוא למעשה יהודי בכל רמ"ח איבריו, נתון שלחלוטין אינו גורע בכישרונו המופלא לרקוח את אחד מהחומוסים הטובים ביותר בארץ!
זרזיר שלנו, הוא למעשה זהר בר און (51), תושב היישוב, ובעל החומוסייה הקיימת כבר 7 שנים. "תמיד אהבתי לבשל", הוא מספר לי בשיחתנו הנעימה. "תמיד אני הייתי הבשלן במשפחה. אבל תמיד זה היה רק בגדר תחביב וחלום". זרזיר הוא כלכלן לשעבר ואיש שיווק במקצועו. הוא עבד בחברות תעשייתיות בתפקידי ניהול ושיווק ובעקבות קושי כלכלי אליו נקלעה החברה הוא מצא את עצמו מחוץ למעגל העבודה בפעם הראשונה בחייו. תוך כדי חיפוש עבודה, שליחת קורות חיים וראיונות הוא בחר לעזוב ביחד עם משפחתו את הקיבוץ, הם עברו לכרמי יוסף ושם ביישוב הוא החליט להגשים חלומו. בתחילת הדרך הוא רקח עשרות מיני חומוס עד שהצליח להגיע אל התוצאה הסופית, אותה הוא מגיש היום בהצלחה רבה יש לומר, לבאי מסעדתו.
הזרזיר בכבודו ועצמו
אם יכולתי לבחור חומוס אחד שהולם במיוחד את ההגדרה "חומוס מסעדות" – מהסוג שמתאים לכולם תמיד – יהא זה ודאי, החומוס של זרזיר. מה שמאפיין אותו במיוחד הוא שאין לו איפיון אחד חד או בולט במיוחד: הוא לא מתוק מדי או חמוץ מדי, בטעמו - הוא אגוזי במידה, והוא יצוק, סמיך ויציב במרקמו. נחמד לגלות כי דווקא במסעדה כה קטנה ובלתי יומרנית ביישוב שקט ובלתי מתבלט, שהקשר בינם לבין ההגדרה הכללית של "חומוסייה" אינו מובהק - תמצאו בכל זאת - חומוס משובח להפתיע.
בתפריט הצנוע של זרזיר סביר כי כמעט כל אחד ימצא מה לאכול. בראש ובראשונה מוצע מגוון של 8 מנות חומוס טריות, הנעשות כל יום מחדש, מחומרי גלם טבעיים וטריים: חומוס טחינה, מסבחה, חומוס פטריות, חומוס צנובר, חומוס פול ועוד, עבורם תדרשו לשלם בין 25-30 שקלים. בתפריט גם מנת טעימות המתאימה לזוג וכוללת חומוס, חומוס פול, מסבחה, שקשוקה, סלט ופלאפל, במחיר של 80 שקלים.
חומוס גרגירים
המקום של זרזיר, צנוע ביותר ופועל מתוך בחלל קטן ואינטימי שבו המטבח המצוחצח והנקי להפליא חשוף לכל. ככזה הוא מזמין ומעורר תאווה רבה לארוחה דשנה. זו לא חומוסייה מנקרת עיניים, אלא כוך קטן וכמה שולחנות בחוץ, ובכל זאת, למנת החומוס של זרזיר אין מתחרים, בוודאי שלא באזור השפלה. אך פשטות המקום, היא גם סוג של חיסרון. אצל זרזיר לא יגישו לכם מגוון סלטים שיפילו אתכם לרצפה, והצ`יפס על אף שהיה טרי, פריך וטעים מקורו בצ`יפס ייעודי לטיגון ולא בתפוחי אדמה טריים שקולפו לשם טיגונם. זרזיר מספר, כי בימי שבת משתרע מחוץ לחומוסיה שלו תור ארוך ועצבני שמחכה למנה שלו. יתכן וזוהי גם הסיבה שהמקום מתמקד בעיקר במנות חומוס והרבה פחות במסביב...
רוב הפעילות של המקום מתמקדת כאמור בסופי שבוע. בחודשי הקיץ מעתיקה המסעדה את משכנה אל הברכה של היישוב, שם היא כמובן מציעה את תפריט החומוס הנהדר שלה לצד מנות קיץ נוספות שינעימו את זמנכם בבריכה. בשורה התחתונה אם בא לכם לחדש או לרענן את מנת החומוס היומית /שבועית / חודשית, צאו מהעיר היישר לכרמי יוסף והגיעו לחומוסייה של זרזיר. בהתחייבות, מהחומוס שלו ממש לא תתאכזבו!
החומוסייה של זרזיר. רחוב הגפן 1, כרמי יוסף.
08-9762535. 052-5333256.
שעות פתיחה: ב`-ה` 09:00-19:00 ו` 09:00-15:00 ש` 09:00-16:00. לא כשר - אך כל המוצרים וחומרי הגלם כשרים.