כללי
סוסיתא
גאדג'טים
נדל"ן
101 מיסטיקנים ישראליים
כל הנשמה
הזמן הורוד
הדודל של גוגל
משפטפטת
U N A C T I N G
סיפור מצולם
המומחים
לו ולה
מטופחת
סלון יופי
כללי נשים
פאשניסטה
פאשניסט
ברבריה
מטרוסקסואל
סקס ואהבה
פאשן ניוז
קולינריה
מבזק קולינרי
זוללים
אוכלים בחוץ
ספר מתכונים
השַׁתְיָין
תרבות
כללי תרבות
על הבמות
על המסך
הספרנית
הזמנה להאזנה
עיצוב
בדק בית
הום סטיילינג
גינה לי
עשו זאת בעצמכם
בריאות
מעבר לדלפק
עושים כושר
ביקור רופא
חוג הסילון
עדכונים מהביצה
רכילות, סלבס ופאפארצ'י
נופש ותיירות
נשארים בארץ
יוצאים לחו"ל
ילדים
כללי ילדים
המשחקייה
ילדודס
ג'ימבורי
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר
דונאטס, קרונט, ספינג' וזלבייה: תולדות הסופגנייה
ספינג`, דונאטס, זלבייה, עוואמה, קרוף ובנייה: כולן הם למעשה ואריאציות של סופגניות טעימות, מתוקות שעושות את החנוכה ■ אז למה בעצם אנחנו נוהגים לאכול סופגניות בחנוכה?
ניב אופיר
15/12/2016
כרית דונאט. אתר chinabuy
את האזכור הראשון לסופגנייה מייחסים אומנם ליוונים ההלניסטים, אך מי שהפך אותה לכה פופולארית הם בכלל עמי אירופה השונים החל מהספרדים עם הצ`ורוס שלהם דרך ההולנדים שקראו לה Olykoeks, שמשמעותו המילולית היא "עוגות שמנוניות", ה"פּוֹנְצֶ`ק" הסלאבי, ה"קרוף" הסלובני, ועד לגרמניה שם נולד בימי הביניים גם הקראפפן. בספר "דונאט" של ההיסטוריון הקולינרי מייקל קרונדל הוא כותב כי "גיל הסופגניות הוא ככל המשוער כגיל הטיגון", כבדרך אגב הוא מוסיף כי את המתכון הראשון לסופגנייה מייחסים לספר בישול רומי של מרכוס אפיסיוס, מי שרבים מחשיבים כשף הראשון בהיסטוריה.
בתמונה: כרית נוי -
אתר המכירות צ`יינה ביי
.
טוענים רבים לכתר הסופגנייה. הערבים מתקופת ימי הביניים ובכללם המרוקאים החתומים על הספינג` הצפון אפריקאי, היוניים הקדמונים וגם הנסון קרוקט גרגורי שטען שהמציא את הדונאט הטבעתי בשנת 1847 במהלך עבודתו על ספינת סוחר.
לעומת קרונדל שבחר באומות אירופה כממציאי הסופגנייה, אשת הקולינריה וחוקרת המזון קלודיה רודן משייכת את הבכורה דווקא למטבח האוסטרו-הונגרי, בממתקים שהיו מכינים האיכרים לילדיהם בחגי כריסטמס ועם הזליגה בין המרחבים התגלגלה לטענתה הסופגנייה עד למטבח הצרפתי ומארי אנטואנט ואף אומצה לדבריה על ידי המטבח היהודי ואחר כך הישראלי כמעדן לחג החנוכה. אז אם שאלתם את עצמכם מדוע באמת גם פה בארץ הקודש נוהגים לאכול סופגניות ומדוע דווקא בחג החנוכה (מלבד העובדה המצערת שזה, ובכן, די טעים), תתפלאו לגלות שלמרות התיאוריה של רודן, הפעם אין תשובות משכנעות במיוחד. לא בטוח שלפני 100 שנה אבותינו אכלו את הסופגניות המוכרות לנו היום (בטח לא אלה עם ריבת החלב, המרשמלו והסוכריות הקופצות), ומה שבטוח, זו לא באמת מצווה גדולה, ולמרות זאת ע"פ חז"ל, ההסבר לאכילתן הוא כזכר ל"נס פך השמן" שבו כידוע שרתה ברכה במעט השמן שהיה בפך והוא הספיק להדלקת מנורת המקדש במשך שמונה ימים.
בתמונה: כיסוי מגן לסמארטפון - בחנויות המתמחות. תיק גב -
ג`אנספורט
. פאזל דונאטס - בחנויות הצעצועים. שפתון באלם בטעמי דונאטס של
ליפסמקר
בטעמי דונאטס - ברשתות הפארם וחנויות ההפנינג.
המילה סופגנייה אגב נוצרה, על ידי המחנך דוד ילין בשנת 1896, על ידי הוספת סיומת ההקטנה "-יה" אל המילה "סוּפְגָּן הנזכרת במשנה – במסכת כלים שם כאמור דובר על "הסופגנין והדובשנין" (חלה א ד). המילה סופגנייה, כמו המילה הקדומה סופגן, קשורה למילה יוונית, שאותה אנחנו מכירים גם באנגלית: ספונג` (sponge), שפירושו ספוג, ומהמילה הזאת נלקחה גם הסופגנייה המרוקאית הנקראת ספינג`.
בתמונה: סופגניות - רשת מאפה נאמן. מכשיר להכנת מאפינס -
גרץ מכשירי חשמל
. SufganiKing -
רשת ברגר קינג
.
הסופגנייה המוכרת ביותר היא כמובן הדונאטס האמריקאית, וכאן בהחלט המקום לציין כי יש ראיות ארכאולוגיות לכך שמאכל הדומה לסופגנייה הוכן על ידי התושבים המקוריים של אמריקה בשטח המצוי כיום בדרום מערב ארצות הברית. עם השנים החיפוש אחר חדשנות הוליד כמובן עוד מאכלי כלאיים בדמותה של הסופגנייה כמו הקרונט. בזכות הטרנד האסייתי, נוצרו קומבינציות משונות של מזרח ומערב, כמו ראמן בורגר: קציצת בקר, חסה, עגבנייה וכו` שמוגשת בתוך "לחמניית" אטריות ראמן מטוגנות וממש לאחרונה השיקה בישראל רשת ההמבורגרים השנייה בגודלה בעולם, ברגר קינג את סופגניית ההמבורגר ה-SufganiKing, הכוללת מנת המבורגר מ-100% בשר בקר אמיתי בתוך סופגנייה אמיתית וזאת מלכת הסופגניות תוצע במהדורה מוגבלת בארץ בסניפי הרשת במהלך החג.
בוטיק סנטרל
ועוד קצת בענייני סופגנייה
"כידוע, טיגון נחשב לצורת בישול שאינה בריאה ואינה מומלצת. גם מהסיבה שהוא מעודד השמנה וגם מפני שחימום השמן מוביל לכך שהוא מתחמצן, מתקלקל, מאבד את ערכיו התזונתיים ועל הדרך הורס גם את אלו של המאכל שמטגנים", קובעת
חלי ממן, מנכ"לית ומייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא
. "מאכלים מטוגנים כמו סופגניות סופגים כמות גדולה של שמן בעת הטיגון. סופגנייה רגילה מכילה כ- 400-500 קלוריות וכמובן שיש לקחת בחשבון את התוספות של הריבה והסוכר שאינן תורמות למספר הקלוריות (בכפית אחת של אבקת סוכר או ריבה יש כ- 20 קלוריות)".
אז עכשיו, אחרי שלקחנו זאת בחשבון כמובן שלא נקפח את חובבי המתוק, שסובלים מהקור הישראלי וחייבים בכל זאת להתענג על סופגנייה טעימה.
רשת הפטיסרי "בוטיק סנטרל"
מציעה השנה מגוון סופגניות בריוש המקושטות באווירה פריזאית. (7 שקל ליחידה). לעומתה הרשת הקמעונאות
יינות ביתן
מציעה בסניפיה סופגנייה עם ריבה בשקל אחד בלבד. אודי לוי, השף קונדיטור, האחראי על ייצור הסופגניות ברשת מאפה נאמן החליט השנה לקחת את הטעמים המסורתיים ולשלבם בסופגנייה המסורתית. "חנוכה מעורר בנו את הצורך לחדש ולהפתיע. כמובן שאנו מקפידים לייצר את הסופגנייה המסורתית עם ריבת התות תוך שימת דגש על האיכות, האווריריות וכן שימוש מינימלי בשמן אך הצורך להפוך את הסופגנייה לקינוח חדשני מוביל ליצירתיות מפתיעה. השנה החלטתי לתת שילובים המתאימים לילדים שזה בעצם החג שלהם, לצד טעמים הכוללים שימוש בגנאש איכותי, קרם ושוקולד בלגי על גווניו" (4-10 שקל, תלוי בסופגנייה).
ולקינוח, אם אתם חובבי סופגניות נספר לכם כי במהלך ימי החג תעביר
הקונדיטורית – ישראלה לוי אנג`ל
, סדנת אפיית סופגניות בה הילדים והורים גם יקרצו, יטגנו, ויקשטו סופגניות ודונטאס, ימלאו סופגניות במגוון מילויים טעימים ויוכלו לקשט בשלל גוונים, סוכריות ואקססוריז מתוקים. כמובן שבסיום הסדנא יזכו ההורים בחוברת מתכונים והילדים עם שלל מתוקים (פרטים 050-6559606).
מצאתם טעות בכתבה? ספרו לנו ונתקן
לחץ כאן
אולי יעניין אותך גם
מאמרים
נוספים
סוכה - בלי פטיש ובלי מסמר
קוד מוצר:
01/10/2023
מערכת SPOT it
פרטים נוספים
סוכנת ספרותית: דנה אינטרנשיונל הוחתמה בסוכנות של ג`יי קיי רולינג
קוד מוצר:
01/09/2020
דנה קאהן
פרטים נוספים
סולד אאוט: קארדי בי השיקה קולקציית נעלי ספורט עם ריבוק והיא נחטפה בתוך יום
קוד מוצר:
14/10/2020
אורית בר הלוי
פרטים נוספים
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר